Jak AI mění architekturu | SKVOT
Skvot Mag

Jak AI mění architekturu

O vývoji urbanismu i současných trendech, zklamání z Midjourney a AI nástrojích pro architekty (i ty, kteří jsou jen zvědaví).

Jak AI mění architekturu
card-photo

ZHENYA TSATSENKO

SKVOT Copywriter

12. března 2024 DESIGN Článek

Moderní architektura vzniká s pomocí moderních technologií. A nejde jen o to, že do fasády každé nové budovy je zabudována LED obrazovka. Jde o využívání nástrojů BIM, VR, internetu věcí, 3D tisku a v poslední době i umělé inteligence.

Darina Spitska, která spolupracuje se společnostmi Portzamparc, Wilmotte & Associates a Viguier, a Nikolay Morozov a Danyil Apanasenko z architektonické společnosti Archimatika hovořili v rámci své lekce SKVOT o tom, jak umělá inteligence mění architekturu. A my jsme si jako obvykle dělali poznámky.

 

Nové technologie v architektuře

Architektura se obnovuje a přebudovává, odkdy existuje – a to je velmi stará profese. To, co dnes vnímáme jako základ a fundament, bylo před stovkami (a někdy i tisíci) let neméně populární než umělá inteligence. Mezi tyto staré inovace patří například:

#1 Sloupy. Objevily se v roce 700 př. n. l. a používají se dodnes – staří Řekové vymysleli opravdu dobrý způsob, jak rozložit váhu budovy.

#2 Obloukové konstrukce. Umožnily odklon od pyramidálního tvaru budov a stavět vícepatrové budovy – to bylo v roce 700 n. l.

Zjistit více

 

#3 Kov. Třicátá léta 19. století, průmyslová revoluce ve světě je v plném proudu – a do architektury přichází kov. Kovové konstrukce jsou nyní všude – jen je nyní svařujeme, nikoliv montujeme jako dříve.

#4 Sklo. Dvacet let po rozšíření kovu se stal populárním další materiál –  sklo. Bohatá impéria si začala stavět celoprosklené paláce. Dnes děláme totéž – fasáda může být prosklená i beze švů.

#5 Beton. Až do 60. let 19. století se většina staveb stavěla z cihel a kamene, ale pak se objevil beton –  díky tomuto materiálu se výstavba výrazně zrychlila. K hrubým brutalistickým fasádám jsme nepřišli hned – trvalo nějakou dobu, než se našel nový přístup k novému materiálu. Dobře je to vidět na Domě s chimérami polského architekta Horodeckého, který napodobuje gotický styl, ačkoli je z betonu.

#6 Software. S příchodem Revit, Archicad a dalších programů pro architekty se projektování stalo mnohem jednodušší. V 70. letech jsme se pyšnili tím, že jsme dokázali integrálně spočítat střechu, která se ohýbá do tří směrů – dnes to umí software (a nejen to). V roce 2010 se tak objevila parametrická architektura – budovy se složitou geometrií, jako je například architektura Zahy Hadid.

Centrum Hejdara Alijeva v Baku, které navrhla Zaha Hadid. Zdroj: theguardian.com 

Mezi nejnovější technologie v architektuře patří 3D tištěné konstrukce, chytré materiály (ty, které se přizpůsobují klimatickým podmínkám), virtuální realita a umělá inteligence. O posledně jmenovaných se dnes hodně mluví: sociálními sítěmi denně létají memy o tom, že nemusíte ani chodit na univerzitu – to, co vás budou 6 let učit na škole architektury, zvládne AI sama za pár hodin. AI je často vnímána jako hrozba, ale není tak všemocná a děsivá, jak se zdá, a má mnoho výhod.

Potenciál umělé inteligence pro architekty (a ty, kteří jsou jen zvědaví)

Architekti (stejně jako designéři a urbanisté) využívají umělou inteligenci především ve fázi před zahájením výstavby, zejména pro:

#1 Schematické plánování. Umělá inteligence jej může vytvořit na základě údajů o ploše pozemku. Analyzuje všechny přírodní (slunce, vítr, klima) a technické (umístění rozvodných sítí, trubek) parametry a nabídne nejlepší řešení. To umí software Autodesk Forma.

#2 Objemové plánování a projektování. Obayashi pomáhá například vypočítat metry čtvereční a krychlové, poměr plochy a výšky a odhadnout náklady na stavbu a potřebné zdroje.

#3 Vizualizace a zpracování fotografií. Můžeš požádat umělou inteligenci, aby do vykreslování přidala krásný obrázek s kočkami, abys ho nemusel*a kreslit sám.

#4 Dodržování urbanistických předpisů. AI pomáhá architektům začlenit novou budovu do města. Upozorňuje na maximální výšku budovy, červené a modré čáry, které nelze překročit atd. Tyto nástroje mohou být velmi užitečné pro architekty, kteří právě nastoupili do profese a ještě se nenaučili nazpaměť všechny městské předpisy.

Existují také jednodušší nástroje AI pro lidi mimo obor. Například Maket.ai dokáže rychle nakreslit plán prostoru, k čemuž potřebuje základní vstupní údaje, jako je plocha a počet místností. A aplikace IKEA Kreativ a Getfloorplan pomáhají stylizovat a vybavit domov na základě jeho půdorysu. Tyto nástroje poskytují dobré vodítko, ale nenahradí render – není možné na jejich základě vytvořit plnohodnotný projekt.

AI Nástroj IKEA Kreativ. Zdroj: ikea.com

Nástroje umělé inteligence pro architekty

Každý nový skvělý nástroj nás přivádí do euforie – když se Midjourney objevil poprvé, mnoho kreativců na pár dní vypadlo ze života. Později se však ukázalo, že se od Pinterestu příliš neliší. Přicházíš sem pro svěží řešení fasády a dostáváš mnohopatrová sídliště nebo futuristické stavby v duchu saúdského Neom. Pro Archimatiku se Midjourney vyčerpalo, a tak začala spolupracovat s AI nástrojem Veras, který nabízí řešení fasád na základě modelu reálné budovy. Zde je několik dalších užitečných programů s umělou inteligencí:

#1 WaveScan je software a zařízení, které kontroluje stav inženýrských sítí v budově. Pomocí rádiových vln můžeš zjistit případné poškození – dříve jsi kvůli tomu musel*a zničit zeď.

#2 Hiboo – tento nástroj shromažďuje data o provozu chytrých zařízení na staveništi (čti: všech zařízení, pokud pracuješ na projektu v zahraničí). A na základě shromážděných dat nabízí řešení, jak zařízení maximálně využít (tj. snížit prostoje a neefektivní využití).

Zjistit více

 

#3 Beawre je software pro řízení rizik na místě. Beawre shromažďuje údaje o všech ekonomických procesech na staveništi, předpovídá, co se může pokazit, a nabízí scénáře pro případ krize.

#4 Voyage Control je software, který optimalizuje celý logistický řetězec na staveništi.

#5 Versatile – tato aplikace pomáhá nastavit provoz jeřábů: zajišťuje, aby zařízení nebylo v nečinnosti a nebylo přetížené.

Long story short

Britská vláda označila umělou inteligenci za hrozbu pro národní bezpečnost a filmaři stále natáčejí hororové příběhy o tom, jak se umělá inteligence vymkla kontrole. V praxi to ale tak děsivé není. Generátory umělé inteligence mají poměrně nízký strop – nemohou vytvořit něco, co nedokáže vytvořit sám architekt (a tím spíše něco, co si nedokáže představit).

Existuje tedy šance, že se umělá inteligence stane běžným nástrojem pro vyhledávání obrázků – a zůstane s námi i nadále, aby plnila bodové úkoly. Například pro přípravu pomocných renderů nebo výpočet technicko–ekonomických ukazatelů (TEP). Nástroje BIM, jako je Revit nebo Autodesk, využívají umělou inteligenci k řešení problémů spojených s čísly již dlouho.

Architektura je symbiózou různých činností. Není to jen o sezení a kreslení domů. Je to také o řešení sociálních a environmentálních problémů, komunikaci se zákazníkem a řízení týmu, takže umělá inteligence dokáže vyřešit jen 1 % všech úkolů. A pokud se tvůrce hodně bojí, že mu umělá inteligence vezme práci, možná ji dělá špatně.