Nestyď se zeptat: Jak vytvářet skvělé vizuály | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Jak vytvářet skvělé vizuály?

David Cerha o práci se zpětnou vazbou, hledání grafické inspirace a Malování ve Windows.

Nestyď se zeptat: Jak vytvářet skvělé vizuály?
24. května 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

David Cerha, Senior Designer pro Morgan Phillips Globally, vede se Sabinou Kraftovou skvoťácký kurz Grafický designér. Grafice (včetně UI/UX) se věnuje už pěknou řádku let – ačkoli původně vystudoval Aplikovanou informatiku! Přečti si, jaká byla a je jeho cesta grafickým designem, skoč do kurzu a pod vedením těchto dvou profíků ovládni design i ty.

 

Jak bys definoval grafický design? Co pro tebe tato oblast znamená? Je to srdcovka? (Tvou kolegyni z kurzu už jsem na toto téma vyzpovídal, ale ještě nevím, co to znamená pro tebe, že?)

Ve zkratce, za mě grafický design vizuálním způsobem komunikuje určité vize, myšlenky či sdělení a může mít velice jednoduchou formu jako třeba logo až po komplexní návrhy webu či celých kampaní.

Srdcovka to pro mě je, svou práci mám opravdu rád a spokojený klient a dobře odvedená práce je pro mě vždy radost.

Jakou máš zkušenost s grafickým designem? Kde jsi začínal a jak jsi k této oblasti vůbec přišel? Máš rád Malování ve Windows nebo jinou appku? 

V oboru jsem přes 15 let, prošel jsem si vším a všude se učil. Každý klient, agentura, korporát má jiné požadavky a způsoby práce. Malování ve Windows jsem použil naposled jako malý kluk, tehdy jsme v něm s bráchou rodičům malovali rohy (smích).

Dneska je spousta super online nástrojů, díky kterým si může člověk práci poměrně usnadnit, hodně firem za tyto nástroje à la design friendly aplikace platí a lidé jsou schopni vytvořit hezčí věci snáze a rychleji. Ale vše má samozřejmě svá pro a proti.

Když se bavíme o tvorbě, co bys označil za top vlastní tvorby? 

Tak top se snažím dělat všechno, každý projekt je specifický něčím jiným, každý má svoji důležitost a hraje nějakou roli ve společnosti, počínaje charitou pro souseda a konče novým obalem Pribináčka či návrhem webových stránek korporátní firmy.

Jaký program na tvorbu grafického designu je podle tebe nejvíc user-friendly? 

Nejvíc user-friendly jsou dnes online nástroje, kde máš x přednastavených layoutů, templates atd., to zvládne dnes asi skoro každý. Jen je důležité mít trochu oko a cit, pak se to nedá moc pokazit.

Trpíš profesionální deformací, pokud vidíš špatně udělaný vizuál?

Ano, vnímám věci okolo sebe, mám rád, když vše funguje pěkně dohromady, pěkný plakát na polorozpadlém baráku nic moc nezachrání, stejně tak ošklivá cedule nonstop večerky křičící na kilometry daleko… V tomhle se ještě máme hodně kam posunout. 

Je potřeba se vždy dívat trošku dopředu a zároveň okolo sebe. Snažím se věci dělat vždy tak, aby pasovaly jak do exteriéru, tak do interiéru a dávaly nějaký smysl.

Zjistit více

 

Jaký styl grafického designu máš nejraději? Kontrastní, jednoduchý, neotřelý nebo tak nějak z každého rožku trošku? 

Mix grill a medium.

Co bys doporučil začínajícím grafikům/designérům? 

Koukat se okolo sebe, cestovat, inspirovat se… Snažit se dělat věci, které se jim samotným líbí, a za svoji práci se postavit, i když to někdy není lehké…

Je za tebe fajn použití programů, jako jsou například Affinity Designer, Pixelmator Pro, pokud člověk s grafikou začíná?

Jak jsem říkal, nástrojů či aplikací je dneska nespočet. Všude dnes nabízí free trial, takže zkus a uvidíš, zda ti to vyhovuje, či ne… Důležité je vždy vědět, kam se chceš dostat a jaký nástroj ti v tom pomůže nejlépe.

Kde čerpáš inspiraci? 

Cestováním, na internetu, prohlížením designových portálů…

A co takový odpočinek? Je pro tebe zásadní? Jak vlastně relaxuješ, pokud je toho na tebe moc?

Samozřejmě v první řadě s rodinou, třeba u pěkné rodinné komedie, při sportu nebo na dovolené, kdy notebook opravdu nechám doma, to je naprosto nejlepší relax. Tady cítím, že jsem přítomen nejen fyzicky, ale i duševně. 

Když je toho na mě opravdu moc, rád si jdu ušpinit ruce, ať už na zahradu nebo v garáži, kde si stavím takový klukovský sen. Tam je to celé jen o tom povolit, utáhnout, namazat a vyzkoušet. Buď to funguje, nebo to celé musíš udělat znova a zjistit, proč to nejede, jak by mělo. U toho mám čistou hlavu a opravdu si odpočinu.

Jaká máš očekávání z nadcházejícího kurzu, ve kterém budeš předávat své know-how a zkušenosti z praxe? 

Moc se těším a zároveň jsem i trochu nervózní. Ale věřím, že to zvládneme na plný počet (smích).

Jaký máš názor na předávání upřímné zpětné vazby? Myslíš si, že je lepší vypíchnout hlavní pains, aby se na ně designér zaměřil a posunul se tak dál?

Pokud se chce člověk něco naučit, měl by umět přijímat pozitivní i negativní zpětnou vazbu. Každý se učí svým tempem a design je opravdu těžko hodnotitelný, co se líbí mně, se nelíbí x lidem v mém okolí a obráceně. Každý máme svůj specifický styl a jinak se vyjadřujeme. Já se chci zaměřit hlavně na techniku, kompozici a na to, jak vše použít v dnešním světě.

Nakonec bych se tě chtěl zeptat, co nejdivnějšího jsi kdy musel vytvořit a jak celá spolupráce probíhala? 

Asi nejdivnější byla přáníčka pro moje dcerky, protože každá narozeninová oslava měla své téma. Nemůžeš vysvětlit malé holčičce, že něco nejde (obzvlášť když má narozeniny), takže jsem nad přáníčky strávil hodiny, než se jim líbila a než mi je odsouhlasily. A bohužel pro mě se z toho stala tradice, která trvala poměrně dlouho (smích).