Nestyď se zeptat: jak navrhovat ergonomické a moderní prostory? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: jak navrhovat ergonomické a moderní prostory?

Interiérový design, to jsou barvy, materiály, osvětlení, nábytek, funkčnost… Jakub Čížek a Miroslav Nachlinger ti řeknou víc.

Nestyď se zeptat: jak navrhovat ergonomické a moderní prostory?
14. února 2024 DESIGN Článek

Ať už jsi doma, či v kanceláři, chceš se cítit dobře. Jak skloubit komfort, moderní styl a technologie, když designuješ pro zákazníky? Designéři Jakub Čížek a Miroslav Nachlinger, kteří se v oboru pohybují už dekádu a posbírali několik cen, se podělí o své zkušenosti a oblíbená řešení. Společně navíc povedou dlouhodobý kurz interiérového designu, kde ti prozradí ještě víc. 

 

Jaký byl tvůj největší designový úspěch, kde se hra s barvami a textiliemi či jinými materiály opravdu vyplatila?

Jakub: Byl to interiér kanceláří Heureka! Group kde jsem si opravdu s barvami pohrál. Koncept interiéru bylo tržiště. Tržiště kde můžete najít různé barvy koření, textilu a podobně. Tyto barvy se propsaly do interiéru. Projekt byl pro mě úspěšný i proto, že vyhrál cenu Kanceláře roku v kategorii velké kanceláře.

Jaké jsou v dnešní době, kdy mnoho lidí pracuje z domova, podle tebe nejdůležitější ergonomické prvky pro vytvoření efektivního domácího pracovního prostoru?

Miroslav: Při zařizování domácí pracovny považuji za klíčové soustředit se na několik ergonomických prvků, které přispívají k efektivnímu pracovnímu prostoru v domácím prostředí. Základním prvkem je pečlivě navržená pracovní plocha. Pracovní stůl by měl být dostatečně prostorný a odpovídat charakteru vykonávané práce, přičemž je vhodné, aby byl umístěn samostatně a vytvářel tak oddělené pracovní místo.

Podle mého názoru je klíčové oddělit pracovní prostor od soukromého, což představuje i psychologický moment umožňující „odejít“ z pracovního režimu. Kromě toho je důležité věnovat pozornost ergonomii židle, což často bývá v domácím prostředí opomíjeno.

Dalším důležitým prvkem je kvalitní osvětlení pracovního prostoru a zohlednění akustických aspektů. Organizace kabelů a dostatek úložného prostoru pro ukládání pracovních materiálů přispívají k celkovému uspořádání pracovního prostoru.

Barvy mohou mít silný vliv na náladu v místnosti. Jaké konkrétní barvy v poslední době začínají v interiérovém designu získávat na popularitě a proč myslíš, že jsou tak atraktivní?

Jakub: Každá doba má určitě svoje barvy. Tyto trendy sleduje například firma Pantone, která každý rok vybírá barvu roku. Letos je to například Peach Fuzz. 

S barvami je ale velmi důležité pracovat a neovlivňovat se trendy. Vždy to musí vycházet z konceptu interiéru a je nutné si uvědomit, že každý prvek v sobě obsahuje barvy jako například beton anebo dřevo. Například při návrhu kuchyně je dobré umísťovat teplejší barvy, aby nám více chutnalo.

Mnoho lidí chce kombinovat moderní design s pohodlným životním stylem. Jak tyto aspekty spojuješ ve svých projektech?

Miroslav: Vybírám nábytek a doplňky, které nejen esteticky ladí s moderním designem, ale také poskytují komfort a funkčnost. Snažím se používat kvalitní materiály a textury, které dodávají prostoru pocit tepla.

Osvětlení hraje také klíčovou roli v kombinaci moderního designu s pohodlným životním stylem. Používám různé typy osvětlení, které umožňují nastavení odlišných atmosfér a přizpůsobení osvětlení konkrétním aktivitám.

Kdy naposledy jsi musel řešit výzvu spojenou s kombinací různých textilních prvků a materiálů ve prospěch celkového designu? Jak ses s tím vypořádal?

Jakub: Při návrhu kancelářských prostor si dost často klienti stěhují část svého nábytku, který má danou barevnost a materiály. Je proto vždy výzva správně kombinovat stávající nábytek s novým a celkovým pojetím nového interiéru. Vypořádat se dá repasí stávajícího nábytku, to znamená například nastříkat nohy židlí, vyměnit desky stolů, přečalounit sedáky a podobně.

Máš nějaký tip, jak vytvořit multifunkční prostory, které mohou sloužit různým účelům, aniž by ztratily svůj estetický vzhled?

Miroslav: Vytvoření multifunkčních prostorů vyžaduje kombinaci několika principů. Dá se pracovat s variabilním nábytkem, změnou dispozice například pomocí posuvných dveří, různým způsobem osvětlení a vhodným výběrem barev nebo jejich kombinací. Vícefunkční prostory jsou k navrhování většinou složitější, ale vždy se dá najít řešení…

Zjistit více

 

Vnímáš aktuální trendy ve spojení designu s udržitelností?

Jakub: Udržitelnost čím dál více vstupuje do procesu navrhování. I výrobci si to uvědomují a navrhují produkty z recyklovaných materiálů. Jedná se o stavební materiály, ale i nábytek. Já vnímám udržitelný nábytek, který je nadčasový, a klienti si ho berou několik generací s sebou. Je důležité si uvědomit, že udržitelnost není jen o materiálech a produktech, ale i o tom jak se člověk v interiéru cítí, jaké jsou použité technologie.

Jaký byl tvůj největší designový klenot v oblasti ergonomie?

Miroslav: Ergonomie, tedy vztah mezi prostorem, nábytkem, produkty a člověkem, hraje v interiérovém designu klíčovou roli. Vytváření prostoru vyžaduje dodržování norem a ustálených pravidel založených na lidském měřítku. Při navrhování nábytku, což je obor, kterému se intenzivně věnuji, je důraz na správnou ergonomii ještě větší.

Jeden z produktů, který mohu zmínit v souvislosti s tímto tématem, je pracovní stůl Chrt z mé kolekce. Zde byla nosná konstrukce redukována na minimum, a stolová deska je formována podobně jako plastika kde se materiál vine kolem sedící osoby. Měkké tvary a absence rušivých konstrukčních prvků jsou ideální pro volný pohyb pod stolem.   

Jak se snažíš integrovat ekologické hledisko do své práce?

Jakub: Použitím nadčasového nábytku, který nepodléhá módním trendům, použitím recyklovaných a recyklovatelných materiálů. Mohou to být židle z recyklovaných plastů, desky lepené přírodními materiály, použití lokálních výrobců. Jsou to ale i technologie – inteligentní osvětlení, prvky snižující spotřebu vody atd. Aspektů je opravdu spoustu.

Jaký je tvůj přístup k vytváření prostoru, který nejen skvěle vypadá, ale zároveň je i plně funkční a ergonomický?

Miroslav: Můj přístup k tvorbě interiéru spočívá v celistvém pohledu na design. Prvním krokem je důkladné porozumění potřebám a preferencím klienta, spolu s konkrétními požadavky na daný prostor.

První prioritou je řešení dispozičního uspořádání, které následně ověřuji pomocí 3D modelu. Ergonomie hraje klíčovou roli v návrhu nábytku a uspořádání, abych zajistil pohodlí a praktičnost v každodenním užívání prostoru. Jakmile je základní uspořádání prostoru vyřešeno s ohledem na požadovanou funkci a praktičnost, začínám pracovat na estetické stránce návrhu. 

Snažím se propojit vizuální estetiku s praktičností, abych vytvořil prostor, který nejen působí vizuálně přitažlivě, ale také plně slouží svému účelu. Estetické prvky, jako jsou barevná schémata, osvětlení a použité materiály, vybírám s cílem vytvořit atmosféru a charakter prostoru.

Když začínáme na projektu interiérového designu, jaký je tvůj proces při výběru správných barev a materiálů pro daný prostor? Máš nějaké oblíbené kombinace, které považuješ za univerzálně úspěšné?

Jakub: Vždy je důležité správně navnímat klienta před samotným procesem návrhu. Když si vzájemně nadefinujeme, jakým směrem má být interiér navrhnut, tak se řeší i barevnost. Ve své práci rád používám přírodní materiály (jež mají v sobě také barevnost) a světlejší odstíny a následně umisťuji výraznější barevný prvek, který interiér podtrhne. Může to být například světlá knihovna s výrazně barevnými nikami uvnitř.

Co si myslíš o vlivu technologie na návrhy interiérového designu? Jaké nové trendy nebo technologické inovace považuješ za nejzajímavější v této oblasti? Můžeme zde zahrnout i 3D tisk?

Miroslav: Rozvoj moderních technologií v oboru zejména v poslední době je fascinující. Pomocí umělé inteligence mohu efektivně zrychlit a zjednodušit některé kroky v navrhování, sdílení dat je snadné díky ukládání na Drive a setkávání s klienty může probíhat jednoduše online.

Nejraději pracuji s přírodními materiály, zejména s masivním dřevem, dýhou a kamenem. Výběr těch nejhezčích  kamenných desek a dřevěných fošen je pro mě nejkrásnějším momentem celého návrhu – 3D tisk využívám tedy spíše okrajově a podpůrně, aktuálně testuji konstrukci jídelního stolu, kde 3D tisk slouží pro snadné vytvoření modelu.

Ale nakonec půjde o kombinaci masivního dřeva, kovu a skla, plast a 3D tisk bude použit pouze při vývoji a testování konstrukce. Výroba samotná ale bude pomocí CNC obrábění, což je další technologie, kterou využívám a která posouvá možnosti výroby a běžného řemesla. 

Díky oběma za rozhovor a za udržitelný přístup k interiérovému designu, protože ten se týká nás všech. Tenhle kurz změní budoucnost nejen účastnictvu, ale ovlivní i další generace.