ArchiCAD aneb Co umí program pro architekty? | SKVOT
Skvot Mag

ArchiCAD aneb Co umí program pro architekty?

Zjisti, jak ArchiCAD zjednodušuje práci architektům a lidem ve stavebnictví.

ArchiCAD aneb Co umí program pro architekty?
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

24. července 2024 DESIGN Článek

Když se zajímáš o architekturu nebo pracuješ ve stavebnictví, pravděpodobně už jsi o ArchiCADu někdy slyšel*a. Program totiž nabízí pokročilé možnosti a funkce, které ti usnadní práci a vytvoříš s nimi úžasné projekty. Tak se pojďme podívat, co všechno tenhle tool umí a proč by ve tvém PC rozhodně neměl chybět.

 

Co je ArchiCAD?

Sice poněkud generický dotaz, ale když jsme u základů, nesmí chybět. ArchiCAD je pokročilý software pro informační modelování budov (BIM), který vyvinula maďarská společnost Graphisoft. Software je navržený tak, aby podporoval celý životní cyklus budovy – od koncepčního návrhu přes konstrukci a realizaci až po její údržbu.

A co je BIM? Je to zkratka pro Building Information Modeling nebo taky informační model budovy. Dokážeš s ním vytvořit detailní digitální model budovy, který zároveň obsahuje všechna potřebná data pro její stavbu. Podrobné informace o stavebních materiálech, časových plánech, nákladech a dalších aspektech projektu.

Proč používat ArchiCAD? 

Těch důvodů je celá řada. My tady v článku ale vypíchneme jenom 5 nejdůležitějších.

#1 Intuitivní interface

Program je ceněný pro svoje friendly uživatelské rozhraní, které snadno pochopí i úplný začátečník. Když poprvé otevřeš ArchiCAD, nebudeš se cítit kompletně lost jako turista v kokpitu letadla, ale spíš jako nadšené děcko v hračkářství, které neví, jakou hračku si vybrat dřív. Všechny funkce i nástroje jsou jasně označené a přehledně uspořádané.

Jednou z nejlepších vlastností je možnost personalizace pracovní plochy. Můžeš si ji nastavit podle svých potřeb a preferencí. 

#2 Rychlé a efektivní navrhování

ArchiCAD ti nabídne řadu toolů pro rychlé a efektivní vytváření návrhů. Mezi největší trumfy, které tenhle software tahá z virtuálního rukávu, patří automatické generování výkresů, sekcí a pohledů.

Když vytvoříš 3D model, ArchiCAD automaticky vygeneruje 2D dokumentaci, kterou potřebuješ pro stavební povolení a realizaci projektu – méně manuální práce a perfektní eliminace možných chyb ručního převodu.

Nástroje jako automatické kótování a inteligentní objekty (např. okna, dveře) se postarají o to, že tvoje návrhy budou přesné a zároveň i rychle hotové. Když potom potřebuješ něco změnit, stačí upravit model a všechny výkresy se automaticky aktualizují. To šetří čas a snižuje riziko chyb.

Číst

#3 Real-time spolupráce

ArchiCAD je skvělý pro práci v týmech. Díky funkci Teamwork může na jednom projektu pracovat více lidí současně klidně i napříč kontinenty – stačí funkční internet. Funkce podporuje synchronizaci změn v reálném čase, takže každý člen týmu pracuje vždy s tou nejnovější verzí projektu.

Když se ale něco nepovede, můžete se vrátit k předchozím verzím návrhu. Tahle vychytávka už určitě zachránila nejeden tým od krachu stavebního projektu.

#4 Integrované renderování

Chceš vidět, jak bude tvůj návrh vypadat po realizaci? ArchiCAD obsahuje výkonné tooly pro renderování, se kterými vytvoříš realistické vizualizace. Takové vizualizace se skvěle hodí pro prezentaci klientům nebo pro marketingové účely. Vypadají opravdu vysoce profi.

Renderování v ArchiCADu je rychlé a snadné… pokud máš dostatečně výkonný počítač, který render utáhne. Před nákupem licence si určitě prostuduj minimální požadavky na hardware.

Pro maximální efekt a profi look můžeš přidávat realistické materiály, světla a stíny. Když jde o schvalování projektů, právě tyhle drobnosti můžou hrát rozhodující roli. Kvalitní prezentace je základ.

Zjistit více

#5 Komplexní BIM řešení

ArchiCAD není jenom tool pro návrhy, je to komplexní BIM řešení. Jak už zaznělo výš, můžeš s ním dělat detailní digitální modely budov, které zároveň obsahují všechny informace potřebné pro jejich stavbu a údržbu. BIM modely zahrnují data o materiálech, nákladech, časovém plánu a dalších aspektech projektu.

Díky tomu můžeš efektivněji plánovat a řídit stavbu, minimalizovat chyby a optimalizovat náklady. BIM modely jsou navíc užitečné i po dokončení stavby, slouží totiž jako digitální dvojče budovy pro údržbu a provoz. ArchiCAD tak představuje komplexní nástroj pro celý životní cyklus staveb.

Podívej se na 15minutové video, které ukazuje 14 kroků od prvotního návrhu až po finální render.

ArchiCAD vs. Revit a AutoCAD

Na trhu najdeš i další populární BIM softwary, například Revit a AutoCAD. Pojďme se společně mrknout, jak si vedou v jednoduchém srovnání.

Zajímavosti a tipy z praxe

Před tím, než se rozhodneš, že je ArchiCAD ten pravý tool, ve kterém chceš pracovat, pojď se o něm dozvědět ještě něco navíc.

Uživatelé ArchiCADu často sdílejí své zkušenosti online

Na fórech a sociálních sítích (např. ArchiCAD Talk nebo Reddit) najdeš spoustu užitečných tipů od reálných uživatelů. Řeší tam konkrétní problémy, sdílejí svoje skripty a pluginy, které si sami vytvořili, nebo radí, jak efektivněji využít různé funkce ArchiCADu.

Pokud hledáš konkrétní řešení nebo inspiraci, určitě se tam podívej.

Zjistit více

Historie ArchiCADu: Od revolučního nápadu k celosvětovému úspěchu

ArchiCAD drží důležité prvenství – je to první BIM software! Je tady s námi už od roku 1982. Ve své době to byl naprosto revoluční nápad, který přinesl do architektury digitální modelování.

Od té doby se neustále vyvíjí a dnes je jedním z nejpoužívanějších BIM nástrojů na světě. Graphisoft, společnost stojící za ArchiCADem, se stále zaměřuje na inovace a zlepšování. Další silný argument pro to naučit se s programem pracovat a zahrnout ho do svého softwarového arzenálu.

Reálné příklady projektů vytvořených v ArchiCADu

Mezi známé budovy navržené pomocí ArchiCADu patří například Maďarské národní divadlo v Budapešti nebo Dubai Opera House.

Komunita ArchiCAD users

Graphisoft aktivně podporuje komunitu uživatelů ArchiCADu prostřednictvím různých akcí, jako jsou ArchiCAD User Days, online semináře a soutěže. Tyhle akce umožňují uživatelům sdílet zkušenosti, učit se od ostatních a získávat nové skills. 

Když navrhuješ budovy, na koleni to určitě neděláš

Pokud už máš nějaké zkušenosti v architektuře nebo stavebnictví, ArchiCAD ti otevře úplně nové možnosti. Jeho intuitivní rozhraní spolu s výkonnými BIM funkcemi ti pomůžou zdokonalit architektonické návrhy a projekty. A díky skvělým nástrojům pro spolupráci bude týmová práce hračka.

Jestli hledáš spolehlivý software, který tě podrží i při těch nejnáročnějších projektech, ArchiCAD je rozhodně skvělá volba. Je ideální hlavně pro menší nebo střední týmy, kde hraje důležitou roli efektivita práce i rychlost.