ARCHITEKTURA JAKO NA DLANI | SKVOT
Skvot Mag

Architektura jako na dlani

Architekturu vidíš jednoduše pořád. Víš, jaké skvosty vznikly v našem století?

Architektura jako na dlani
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

2. prosince 2022 UMĚNÍ Článek

Architektura je možná nejvíce oceňovaný druh umění. Here’s why – protože architekturu vidíš jednoduše pořád. Jdeš po ulici, vidíš domy, parky, kostely, další domy, bum obchody, náměstí… A to všechno je architektura.

 

Architekturu jako takovou si tady a teď představovat nebudeme, její význam chápeš. Jejím cílem je zařídit, abychom měli, kde bydlet, kde si nakoupit, kde si poslechnout dobrou hudbu, kde smýt své hříchy, kde se vdávat a ženit, kde juchat a vesele se bavit. Signifikantní architektonické kousky taky určitě znáš: Eiffelova věž, věž v Pise, Chrám sv. Víta, Karlštejn, zámek Versailles a další. Ale znáš moderní architekturu? Víš, jaké skvosty vznikly za poslední století? 

Moderní architektura 

Umělecký sloh moderní architektura se datuje od začátku 20. století, ale na popularitě získal až po 2. světové válce. Moderní architektura se vyznačuje přijetím jednoduchosti forem a stylů, odmítá ornamenty, je jí sympatická strojní estetika. Pro moderní architekturu je samozřejmě typická také stavba do výšky.

Skvosty, až bolí za krkem

Nejvyšší budovou světa moderní éry byla po dlouhých 40 let Empire State Building. Jak jistě víš, stojí v New Yorku a má 102 pater. Dostat se na Empire není vůbec těžké, výhled z ní máš pak na celý New York, i když už není ani nejvyšší budovou města, které nikdy nespí. ESB je postavena ve stylu art deco, dokončena byla v roce 1931, a to i přes krach na newyorské burze v roce 1929.

Empire State Building, New York City
zdroj: esbnyc.com

V New Yorku ještě chvíli zůstaneme, dalším skvostem, který určitě stojí za zmínku, je Flatiron Building. Výšková budova, která spojuje tři newyorské ulice, a sice 23. ulici, Brodway a Fifth Avenue. Její stavba byla dokončena na počátku 20. století. I „Žehlička“ patřila k prvním světovým mrakodrapům, dnes je to spíš jen velmi zajímavá budova.

Flatiron Building, New York City
zdroj: untappedcities.com

Když jsme u mrakodrapů, co se podívat na ten nejvyšší? Lemme introduce you Burj Khalifa. Nejvyšší mrakodrap světa stojí v Dubaji, byl postaven v letech 2004–2010, měří 830 metrů a má 189 pater.

Burj Khalifa, Dubai
zdroj: cz.prysmiangroup.com

Skvosty, až nechápeš 

Systém parků Gardens by the Bay se nachází v Singapuru. Jedná se o 101 hektarů velký park. Cílem a účelem tohoto skvostu je vytvořit tzv. město v zahradě a zlepšit tak kvalitu života.

Gardens by the Bay, Singapur
zdroj: planetofhotels.com

I muzeum může vypadat sexy a neobyčejně. Důkazem je třeba španělské Ciudad de las Artes y las Ciencias, tedy Město umění a věd ve Valencii. Architekta inspirovala příroda, zejména pak kostra dinosaurů.

Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia
zdroj: spain.info

Ve Španělsku ještě chvíli zůstaneme a zavítáme do krásné Barcelony. Ta je skvostů plná. Ať už je to nálada nebo moře nebo jídlo, v Barceloně je dobře. Tím nejvíc majestátním architektonickým počinem, který je s Barcelonou neodmyslitelně spjat, je katedrála Sagrada Familia.

Sagrada Familia, Barcelona
stoplusjednicka.cz

Nádhera, až přechází zrak 

Že se budovy oper často staví u vody, tě asi nepřekvapí. A to, že jsou to krásné budovy, taky ne. První ukázkou je totiž budova opery v Sydney. Sydney Opera House byla dostavena v 70. letech a je zapsána na seznamu Světového dědictví UNESCO. Taky se není čemu divit.

Sydney Opera House, Sydney
zdroj: sydney.com

Další takovou krásnou hudební budovou, chcete-li, je koncertní hala Harpa v islandském Reykjavíku. Tu tvoří ocelová konstrukce s barevnými skleněnými panely.

Harpa, Reykjavík
zdroj: planetofhotels.com

Ani Dánsko není zemí, kde by byla o architektonické krásy nouze. Příkladem je BLOX, centrum dánské architektury, které se nachází v hlavním městě Kodani.

BLOX, Kodaň
zdroj: designmag.cz

Tak to vidíš, architektura je mocná a nepopsatelně krásná. Na jedné straně může být jednoduchá, čistě bílá a klidná, na druhé straně může připomínat rozbouřené moře. Tady se kreativitě meze nekladou ani trochu… 

… teda pokud si to dobře vypočítáš.