CHEATING VE VIDEOHRÁCH: ZRADA, NEBO VÍTĚZSTVÍ? | SKVOT
Skvot Mag

CHEATING VE VIDEOHRÁCH: ZRADA, NEBO VÍTĚZSTVÍ?

Jak se do videoher „zakomponovává“ levitace a režim boha (a zda jsou hráči trestáni za cheaty).

CHEATING VE VIDEOHRÁCH: ZRADA, NEBO VÍTĚZSTVÍ?
card-photo

SASHA KRYVKO

SKVOT Copywriter

20. února 2024 GAMEDEV Článek

V minulosti si lidé stahovali videohry z pirátských stránek, hráli hacknuté verze se spoustou cheatů a nevěnovala se tomu taková pozornost jako nyní. Dnes to vývojáři dokonce trestají – mohou ti zakázat hru na několik hodin nebo tě donutit zaplatit milionové odškodné.

Co jsou cheaty a cheatovací kódy (a v čem se liší)

Videohry mají úrovně, překážky a úkoly. A existují také speciální „kouzelná slova“, která je možné zadat a získat tak nezměrnou výhodu nad soupeři (nebo se prostě jen pobavit). Takovými kouzelnými slovy ve videohrách jsou cheatovací kódy.

Je důležité rozlišovat mezi cheatovacími kódy a cheaty. Cheatovací kódy jsou vytvořeny předem a jejich funkčnost je do hry speciálně zabudována vývojáři. Cheat je software třetí strany, který najde zranitelnost ve videohře a umožní ti „podvádět“. Takto se například ve hře GTA V aktivují cheaty, díky kterým je počasí slunečné.

 

Odkud pocházejí cheatové kódy

První cheatové kódy přidávali do videoher sami vývojáři a testeři. Zpočátku se jednalo o vestavěné nástroje, které vývojáři používali ke snadnějšímu hledání chyb. Cheatové kódy umožňovaly testovat funkce, rychle kontrolovat úrovně a upravovat parametry.

Vývojáři časem zjistili, že cheatové kódy mohou být pro hráče zajímavé. Herní studia proto začala některé cheatové kódy ve hrách ponechávat. Cheatové kódy byly před hráči skryty a některé bylo možné odhalit prostřednictvím akčních sekvencí. Jedním z nejznámějších příkladů je videohra Doom (1993), kde lze cheatový kód najít po výběru mise a zadání kódu.

 

Cheatové kódy se staly oblíbeným prvkem herní kultury. Hráči sdíleli známé kódy a herní časopisy je publikovaly ve prospěch svých čtenářů. Komunity hráčů stále aktivně zkoumají hry a hledají nové kódy nebo nečekané funkce, které by vylepšily jejich hraní.

Jaké byly první cheatové kódy a cheaty?

Cheating ve videohrách existuje téměř po celou dobu jejich existence. Během několika měsíců po vydání videohry Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord (1981) se objevily nejméně dva podvodné programy, které si hráči koupili. To nezabránilo tomu, aby se hra stala na dlouhá léta populární, a v roce 2023 byl dokonce vydán její 3D remake.

 

Jeden z prvních cheatových kódů se objevil ve videohře Manic Miner (1983). Pokud během hry zadáš „6031769“ (číslo řidičského průkazu vývojáře hry Matthewa Smithe), aktivuje se cheatovací režim.

Reklama z roku 1983 The Great Escape Utility pro videohru Castle Wolfenstein (1981) slibovala, že produkt za 15 dolarů přepracuje všechny funkce hry. Reklama také tvrdila, že tento cheatový kód „zastaví zpoždění při spouštění, pády a čekání na otevření skříněk. Získaš jakýkoli předmět v jakémkoli množství.

Můžeš začít v jakékoli místnosti a na jakékoli úrovni. Ztiž si svůj cíl. Přidej i předměty.

Za první kanonický cheatový kód je považováno tajné místo ve videohře Adventure (1980). Byla vydána na konzoli Atari 2600. Vše začalo tím, že generální ředitel společnosti Atari Ray Kassar nechtěl, aby byla ve videohře uvedena jména vývojářů.

Vývojář hry Warren Robinett se rozhodl, že do kódu hry vloží skryté místo, kde je napsáno „Created by Warren Robinett“. Toto místo lze ve hře najít pomocí nenápadného tlačítka na obrazovce. Jinými slovy, vývojář sám vymyslel cheatovací kód, aby obešel zákaz generálního ředitele.

Zeptali jsme se Vadyma Onyshka, zakladatele a výkonného ředitele společnosti SomniumGame, co si myslí o cheatech (jako vývojář i jako hráč):

„Pokud jde o podvody, mám samozřejmě negativní postoj. Ve hře pro jednoho hráče bude trpět pouze hráč. Protože nemusí získat takovou škálu zážitků, jakou my (vývojáři) očekáváme. Ale cheaty mohou naopak způsobit pozitivní dojem ze hry, protože pak se hratelnost stává neobvyklou. To je jeden z důvodů, proč se do her pro jednoho hráče přidávají cheatové kódy (dává ti to právo vybrat si, jak budeš videohru hrát). 

Pokud mluvíme o hře pro více hráčů, podvádění již ovlivňuje ostatní hráče a zvyšuje výhody podvodníka (negativní dojmy ostatních hráčů jsou bonusem). A to už je velmi špatné. Hráči, kteří hráli poctivě, pak mohou na hru zanechat špatné hodnocení a přestat ji hrát úplně.

Samozřejmě bych lhal, kdybych tvrdil, že jsem jako hráč nikdy nepoužíval cheaty. Ale nezneužíval jsem je a mohl jsem je dělat jen pro zábavu s přáteli, abych nerušil ostatní hráče.“

Jaké existují cheatové kódy?

Díky cheatovým kódům se postava může stát nezničitelnou (k tomuto účelu použij boží režim v Minecraftu nebo cheat kód testingcheats true v The Sims). Můžeš zrychlit (aktivací kódu SPEEDITUP ve hře GTA: Sun Andreas nebo player.setav speedmult ve hře Fallout: New Vegas). Mezi nejpopulárnější typy cheatových kódů patří např:

#1 Režim boha. Tento cheat kód poskytuje hráči neomezené zdroje. Hráči mohou ovlivňovat herní svět, stavět nebo ničit, co chtějí. Tato funkce je k dispozici ve hrách Fallout, The Sims a The Elder Scrolls V: Skyrim.

#2 Změna počasí a denní doby. Takové cheaty umožňují hráčům okamžitě změnit počasí nebo denní dobu ve videohře. To lze provést například ve hře GTA 5.

#3 Neviditelnost nebo průchod mezi stěnami. Tyto podvody činí hráče neviditelným nebo mu umožňují procházet fyzickými překážkami (zdmi nebo dveřmi). Například ve Skyrim se postava může stát neviditelnou pro nepřátele a v Garry's Mod může procházet skrz objekty.

#4 Gravitační změny. Tyto cheatové kódy umožňují hrdinovi se doslova odlepit od země – levitovat nebo měnit gravitaci kolem sebe, aniž by ho omezovaly fyzikální zákony. Například ve hře Half-Life 2 umožňuje cheat kód sv_gravity měnit sílu gravitace.

 

Videohry, které trestají hráče za cheating

Používání cheatů, tj. softwaru třetích stran, který neposkytují vývojáři, je v počítačových hrách nepřípustné. Cheating je nejvíce neetický v MMORPG (masivně multiplayerových online hrách), videoherních soutěžích a turnajích a ve hrách s interními úspěchy. Mezi videohry, jejichž vývojáři uplatňují vůči podvodníkům sankce, patří např:

#1 Doom (konkrétně verze Doom 32X) neumožňuje hráči dokončit hru, pokud použil cheaty. Místo toho Doom po vyhrané předposlední úrovni hry simuluje ukončení DOS (ukončení hry) a zobrazí imitaci příkazového řádku („C:\>„) – obrazovka vypadá jako konzole pro zadávání různých příkazů.

#2 Half-Life 2 – pokud hráč uloží hru s aktivovanými cheaty, změní se bariéra v trvalou překážku. Videohry Terraria a Stardew Valley mají stejnou cheatovací politiku.

#3 Portal. Pokud hráč dokončí úroveň v režimu Challenge s aktivovanými cheaty, zobrazí se nad obrazovkou shrnutí úrovně pro danou úroveň nápis CHEATED!. Nepůsobí to jako trest, ale může to být nepříjemné překvapení.

V červnu 2022 vyhrála společnost Bungie (vydavatel videoher Halo a Destiny) soudní spor s podvodníkem. To znamená, že hráč musí společnosti Bungie zaplatit odškodné ve výši 13,5 milionu dolarů. Tento hráč pomohl odhalit další podvodníky, se kterými se společnost Bungie nadále soudí.

V listopadu téhož roku jiná skupina podvodníků, kterou žalovaly společnosti Bungie a Ubisoft (vydavatelé her Assassin's Creed a Far Cry), souhlasila s tím, že přestane páchat cheating škody u soudu. A v listopadu 2022 nařídil australský soud dalšímu cheaterovi, aby zaplatil společnosti Take-Two (vydavateli her GTA a Red Dead Redemption) 130 tisíc australských dolarů.

Zjistit více

 

Jaké metody používají vývojáři her proti cheaterům?

Aby vývojáři zabránili hráčům v používání cheatu, používají systémy proti cheatingu. Ty odhalí nadměrné používání určitých funkcí (což často znamená, že byly použity cheaty) a přijmou opatření k jejich zastavení.

Mezi metody, které vývojáři používají k potrestání podvodníků, patří karanténa, blokování hráčů a dočasné vyloučení. Stručný přehled těchto trestů:

#1 Karanténa. Tento nástroj se také nazývá stínový zákaz. Hráči jsou umístěni do karanténních zón, kde mají na určitou dobu omezený přístup k určitým funkcím, nebo jsou dokonce odděleni od ostatních hráčů.

Účelem karantény není pouze potrestat podvodníky, ale také snížit jejich dopad na „poctivé“ hráče a poskytnout jim spravedlivější hraní. Používání karantény je jedním z opatření k zachování integrity hry a vytvoření odpovídajícího prostředí pro všechny účastníky.

Karanténa se obvykle používá v online hrách, kde může podvádění výrazně ovlivnit hraní (jak pro hráče, tak pro ostatní). Mezi hry, které karanténu uplatňují, patří například Fortnite, CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) a PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds).

#2 Blokování hráčů. Jako trest za porušení pravidel hry nebo nepřijatelné chování může být hráč zablokován a ztratí přístup do hry. Hrozí zablokování hráčova účtu a IP adresy (pokud hráč hraje z domova, nebude již moci vstoupit do hry z žádného zařízení v této lokalitě). Takové metody se používají proti cheaterům ve hrách Among Us, GTA online a Fall Guys: Ultimate Knockout.

#3 Dočasná vyloučení. Hráči mohou být dočasně vyloučeni ze hry jako trest za přestupek. Tyto sankce mohou mít různou dobu trvání (může se pohybovat od několika hodin až po několik týdnů) a obvykle závisí na tom, o jak závažný přestupek se jednalo a zda byl hráč již dříve přistižen při cheatingu. Takovéto sankce cheaterům hrozí ve videohrách Apex Legends, Rainbow Six Siege a Destiny 2.

Zeptali jsme se Vadyma Onyschka, zda SomniumGame trestá za cheaty. Podělil se také o svůj názor na to, zda boj mezi vývojáři a cheatery někdy skončí a jaká opatření proti cheatingu v jejich hrách existují:

„V současné době SomniumGame nezveřejňuje své online hry. Proto jednoduše není koho trestat. Podíleli jsme se však na projektech vydaných jinými studii a vydavateli. V těchto případech jsme ve fázi vývoje přijali radikální opatření, aby hra byla co nejméně zranitelná.

Nejčastěji jsou cheaty vytvářeny na základě zranitelností ve hře. Aby k tomu nedošlo, je třeba hru navrhnout tak, aby neexistovaly žádné způsoby, jak cheatovat. To by se mělo zajistit již ve fázi konceptu. Tento faktor ovlivňuje také kvalita kódu. Proto nikdy nedoporučuji co nejrychleji propojovat hry, zejména pokud se jedná o online hry.

Hlavním a nejlepším řešením je použití anticheatu. Za tímto účelem doporučuji obrátit se na specializované firmy (pokud to dovolí rozpočet). Zaměřují se přímo na tuto oblast a ve většině případů budou kvalifikovanější než samotní vývojáři.

Jeden z bodů, které jsem uvedl (nebo ani dva), nebude stačit. Je třeba přijmout komplexní opatření: správnou koncepci + kvalitní architekturu a kód projektu + opatření proti cheatu.

Tato celoživotní konfrontace mezi vývojáři a hackery nikdy nebude mít vítěze a bude trvat věčně.“