Vítej v Buglandu: (Ne)slavné případy velkých bugů | SKVOT
Skvot Mag

Vítej v Buglandu: (Ne)slavné případy velkých bugů

Glitche ve hře – chyby, co nás dokážou parádně pobavit, nebo řádně naštvat.

Vítej v Buglandu: (Ne)slavné případy velkých bugů
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

13. prosince 2023 GAMEDEV Článek

Čauky mňauky gejmeři a gejmerky, dnes jsme si pro vás připravili vyprávění o chybách ve hře. Tak se, milé děti, hezky usaďte do herní židle, pohlaďte svou oblíbenou konzoli, nabijte si ovladače, podsviťte klávesnici a vzhůru dolů k článku.

 

Některé bugy jsou fakt legrační a vizuálně zajímavé. Z takových se stává virál, protože je lidi doslova milujou a sdílí je na svých socials. Další chyby ti zas přivodí heart attack, protože kvůli nim nedokončíš misi nebo nesejmeš hlavního bosse, i když víš, že na to máš. A konkrétně? Pojďme na to.

Když to vypadá, že si tvoje gameska něco zobla 

Tohle jsou TOP (ne)slavné bugy ve hrách.

Skyrim a levitující mamuti

Kdo by to byl řekl, že mamuti ve hře Skyrim mají takový skrytý talent? Při hraní se ti může stát, že se mamut zjeví uprostřed ničeho, a potom ladně floutuje dolů. Nebo přímo před tebou popře zákony fyziky, nastartuje a zmizí (asi) v multivesmíru. Tohle přece mamuti dělají běžně – žil*a jsi snad v poslední době ledové? Ne! Tak co hučíš? Normálka. :'D

 

Assassin's Creed: Unity – No face? No probs!

Když hraješ tuhle gamesku, o hororové situace není nouze. A to se ti ještě nedávno klidně mohlo stát, že postava ztratí obličej a ty vidíš jenom vyvalené oční bulvy a pusu. Teda spíš něco jako protézu. Hmmm… Mňamka. Ubisoft už prý no-face glitch zazáplatoval. Tak se můžeš na legendární hororový bug mrknout alespoň na videu.

 

Fallout 76 a boj proti neviditelným enemies

Postapokalyptický svět je už sám o sobě docela pruda. Nemůžeš se jenom tak nenuceně válet na pohovce. Musíš vzít všechny zbraně a armory, co máš, a vydat se do nehostinného světa porážet prapodivná monstra. A co teprve, když nepřátele ani nevidíš?! 

Ne, tohle není invisible monster on purpose, tohle je bug, který není tak srandovní, jako levitující chlupatý slon. Tohle je glitch, který tě jenom naštve. Tak snad příště stihneš natočit obrazovku, ať z toho máš alespoň views, když už nic.

 

GTA: San Andreas a lítající auta

Existuje i cheat, díky kterému si z auta v gétéáčku uděláš vznášedlo. Tady ale mluvíme o bugu, kdy se auta staknou ve vzduchu. Nebo začnou vystřelovat do vesmíru jenom proto, že je přejede truck z demolition derby. Mrkni na video a užij si i ten kjůt hudební podkres.

 

Cyberpunk 2077 a zmatená NPCs

Enpísíčka jsou tady trochu konfjůzd. Občas zgumovatí a nepřirozeně si protáhnou ruce nebo nohy. Semtam si zahrajou na T-pose a bugnou se ti v téhle srandovní pozici. No a čas od času se definujou jako městská lavička. No big deal, kámo.

 

Zjistit více

 

The Witcher 3 a lehce postižená Klepna

Magie sice snese všechno, ale Klepna občas tak trochu popírá fyzikální zákony. Co na to Zaklínač? To nevíme, na přímý dotaz do doby uzávěrky článku neodpověděl. Jisté je, že jeho koník umí procházet zdí, postavit se na přední nebo si to random špacírovat po střechách. 

A co na to CD Projekt Red? Jejich aprílové video, které vysvětluje, proč Klepna musí být „ne tak dokonalý kůň“, je legendární! Podívej se na něho. Malý spoiler – může za to kinetóza. Ale teď už hybaj kukaj.

 

FIFA 14 a obří ruce hráčů

Mít velké ruce se hodí, když jsi v brance. A u těch ostatních hráčů – je to prostě sranda. Roztomilý glitch, který nikomu neublíží, to jsou giant hands v akci. Hráči vypadají, jako by si dali na ruce takové ty pěnové mávačky, co mívají fanoušci v kotli.

 

World of Warcraft a „krvavý incident“ (Corrupted Blood Incident)

Tohle je náš borec na konec. Virtuální epidemie v onlinovce řádila mezi 13. zářím a 8. říjnem 2005. Při bitvě s bossem se měly postavy hráčů „nakazit“. Velký okřídlený had Hakkar the Soulflayer svým kouzlem vysával hráčům životy. Když byl avatar „nakažený“, mohl přenést virus osobním kontaktem dalšího hráče. 

Původní plán byl takový, že po poražení bosse a opuštění arény se hráči kouzla zbaví. Bohužel – bug způsobil, že když se hráči teleportovali z boje, odnesli si s sebou malý vražedný dáreček. Tak se nemoc začala nekontrolovatelně šířit. A to dokonce i přes virtuální mazlíčky, kteří ale normálně přežívali. Nepřipomíná ti to něco???

WoWko glitch vstoupil do dějin epidemiologie. Hráči se totiž chovali jako při skutečné pandemii. Část z nich dokonce dodržovala dobrovolnou karanténu a někteří se evakuovali z měst a hustě obydlených oblastí. Další hráči s léčivými schopnostmi nabízeli nezištně své služby „nakaženým“.

Byli tady samozřejmě i zlouni, kteří schválně roznášeli virus nebo vydírali ostatní. A zvědavci, kteří „cestovali“ do nakažených oblastí, a potom vesele roznášeli vražedné kouzlo po celém herním světě. 

Tak tomuhle game failu dáváme patnáct hvězdiček z deseti! Gratulka.

 

Proč se bugy dějou?

Protože programátoři jsou taky jenom lidi jako ty, já nebo Pepa z Kladna. Za hratelnou grafikou se skrývají miliony řádků kódu. Vlastně by bylo dost divné, kdyby tam žádný glitch nebyl. Proto se u každé vydané hry počítá s tím, že v ní nějaké ty chyby budou. 

Frustrace nebo legrace? Tady je hranice fakt tenká. Vyzenuj se u našeho blogu do pohody, v klídečku počkej na patch a pokus se neprohodit ovladač akvárkem. A třeba příště u blízkého setkání třetího druhu s panem bugem spusť nahrávání obrazovky a někam to postni, ať i my ostatní můžeme trochu polechtat bránici.