Historie vývoje her v XXI. století: od hada k Hogwarts Legacy | SKVOT
Skvot Mag

Historie vývoje her v XXI. století: od Hada k Hogwarts Legacy

Jak se videohry za 20 let posunuly od tlačítkových telefonů k metaverzu (a kam budou směřovat dál).

Historie vývoje her v XXI. století: od Hada k Hogwarts Legacy
card-photo

SASHA KRYVKO

SKVOT Copywriter

7. prosince 2023 GAMEDEV Článek

Svět her je rozmanitý: simulátory, střílečky, akční hry. Pořádají se mistrovství ve videohrách, kde hráči esportu vydělávají spoustu peněz. Pro pochopení toho, jak se gamedev stal tak populárním, jsme prozkoumali jeho historii.

Toto je druhá část série článků o historii gamedev. V prvním jsme si pověděli, jak se hry objevily ve dvacátém století: jaké byly první hry, jak se do her dostaly easter eggs a mainframy a co je to „válka konzolí“. V tomto díle si povíme o MMORPG, streamování, umělé inteligenci ve videohrách a budoucnosti her.

 

Digitální hry ze začátku století

Mezi nejznámější hry vydané v 21. století patří Minecraft, Fortnite, Cyberpunk 2077, Among Us, Hogwarts Legacy a The Witcher. Gamedev v 21. století se vyvíjel postupně a následující hry k němu výrazně přispěly:

#1 Had. V roce 2000 byly mobilní telefony již velmi populární a Nokia do svých přístrojů nainstalovala hada, který byl dříve v Tetrisu. Byla to jedna z prvních her, která využívala grafické rozhraní: okna, ikony, tlačítka a přístup do menu. „Had“ měl velmi jednoduchou hratelnost a mnoho lidí ho hrálo celé hodiny.

#2 Dota. Objevila se v roce 2003. Hru vytvořila americká společnost Valve. Ve hře Dota hrají dva týmy po pěti hráčích a každý tým chce zničit centrální základnu nepřítele. Druhý díl této hry, který vyšel v roce 2013, si získal neuvěřitelnou popularitu. Dota 2 je uznávána jako jedna z nejoblíbenějších her v oblasti elektronického sportu. Velké mezinárodní turnaje ve hře Dota 2, jako je The International, mají velký fond s prize poolem – v roce 2023 činil 20 milionů dolarů.

V této hře byl poprvé představen Battle Pass. Jedná se o předmět, který si hráči kupují, aby získali přístup k herním bonusům: odměnám za obratnost nebo záchranu spoluhráče. Hra samotná se hraje ve formátu MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). V takových hrách tým plní úkoly a získává za ně odměny:

 

#3 World of Warcraft. V prvním desetiletí se objevily masivně multiplayerové online role-playing hry (MMORPG). Gamedev MMO má svou vlastní ekonomiku: můžeš obchodovat s předměty, surovinami nebo herní měnou. Mezi těmito hrami byl nejpopulárnější World of Warcraft, který v roce 2004 vydala americká společnost Blizzard Entertainment.

V obrovském a detailně propracovaném virtuálním světě zvaném Azeroth hráč prozkoumává kontinenty, města, městečka a dungeony. S ostatními hráči se můžeš připojit ke guildám, společně se vydávat na nájezdy a plnit skupinové úkoly výměnou zpráv.

Hratelnost ve WoW je přizpůsobivá – existuje mnoho tříd a ras, dovedností a povolání. Hráči si vytvářejí jedinečné postavy a během mnoha hodin hraní je vylepšují. World of Warcraft také ovlivnil model hry jako služby (Game-as-a-Service): hráči platí za přístup ke hře a jejím aktualizacím. Film Warcraft z roku 2016 byl natočen podle hry WoW. Jedná se o nejúspěšnější film natočený podle videohry. Jeho tržby v pokladnách kin činily 433,5 milionu dolarů.

#4 Zaklínač. V Zaklínači (The Witcher) je hlavní hrdina nesmírně komplexní postava, jejíž morální rozhodnutí ovlivňují vývoj děje. Vše je jako v životě – za své činy jste zodpovědní sami. Středověký fantasy svět Zaklínače je navíc těžko odlišitelný od reality.

Hra vychází ze stejnojmenné knižní série polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. První videohra Zaklínač vyšla v roce 2007 a vytvořila ji polská společnost CD Projekt RED. Na motivy knih a her natočila společnost Netflix televizní seriál:

 

#5 Minecraft. V roce 2011 byl vydán Minecraft. Hru vydala švédská společnost Mojang Studios. Tato videohra vytvořila vlastní subžánr sandboxu ve gamedev – je možné vytvářet, měnit nebo ničit exteriér. Hra nemá jasný scénář a žádná omezení, takže hráč získává vysokou míru svobody.

Hry druhé dekády: geekovská kultura, streameři a cloudové hraní

Hry jsou součástí geekovské kultury. Hráči se často cítí osamělí, protože nemají s kým diskutovat o své oblíbené hře v reálném světě. Tento problém vyřešila diskuzní fóra a webové stránky věnované videohrám. Diskutovalo se o hrách a novinkách, vyměňovaly se tipy, jak dokončit obtížné úrovně. Zdroje jako NeoGAF a GameFAQs se staly pro hráče důležitými komunitami.

Od roku 2010 se staly populárními multiplatformní hry (Cross-Platform Games), které lze hrát na různých platformách: počítačích, konzolích a chytrých telefonech. Současně se objevily videohry založené na cloudu – místo stahování a instalace hry do počítače ji nyní můžete streamovat z cloudových serverů.

Streameři se stali velmi populárními. Jsou to lidé, kteří ukazují, jak se hraje, mluví o novinkách z herního světa a reagují na esportové turnaje. Mezi nejpopulárnější streamery v letošním roce patří IShowSpeed, TimTheTatman a NOBRU:

Seznam nejpopulárnějších herních streamerů v roce 2023. Zdroj: streamscharts.com

Indie hry

Indie hry (Indie Games) si vydobyly své místo, protože se jedná o videohry vytvořené nezávislými vývojáři nebo malými týmy. Termín „indie“ pochází ze slova independent a označuje nezávislost na velkých vydavatelích her v herním průmyslu. Mezi nejpopulárnější indie hry patří Undertale, Among Us a Stardew Valley:

#1 Undertale. V roce 2015 ji vytvořil americký indie vývojář Toby Fox. Tato hra jako první použila nestandardní přístup k boji. Hráč si může vybrat, zda se s příšerou spřátelí, nebo ji zabije. Existuje mnoho verzí zakončení hry – finální pasáž závisí pouze na hráči. Hudba ze hry Undertale se stala natolik populární, že ji dokonce hraje na koncertech symfonický orchestr G&S:

 

#2 Stardew Valley. Tato hra byla vydána v roce 2016 a vytvořil ji americký vývojář Eric Baron. Stardew Valley je jedním z nejznámějších simulátorů. Můžeš v ní spravovat svou farmu, pěstovat rostliny, chovat zvířata a rozšiřovat své podnikání. Ve hře je k dispozici také rybaření, těžba a rozvoj vztahů s ostatními postavami.

 #3 Among Us (Mezi námi). Vytvořila ji Christy Anderson. Jedná se o hru formou večírku a společenské dedukce (kde je třeba najít podvodníka). Tvůrci se inspirovali mafiánskou hrou a sci-fi hororem The Thing (1982). Hra Among Us byla vydána v roce 2018, ale popularitu si získala během prvního lockdownu  v roce 2020. Během pandemie covid-19 ji hráli streameři na Twitchi a uživatelé YouTube. Hra výrazně usnadnila sociální izolaci uživatelů, kteří nemohli opustit své domovy.

Zjistit více

 

VR, AR a MR v gamedev

V dnešní době mají hry fotorealistickou grafiku, kdy se zdá, že jste skutečně ve světě hry. Do hry se přidává virtuální, rozšířená a smíšená realita, aby se do ní hráč plně ponořil:

#1 VR (virtuální realita) umožňuje hráčům cítit se jako součást virtuálního světa, kde mohou otáčet hlavou, rozhlížet se a komunikovat s objekty ve 3D prostoru. To je důležité zejména v pohlcujících hrách, jako jsou střílečky z pohledu první osoby, dobrodružné a simulační hry.

#2 AR (rozšířená realita) se používá pro hry, ve kterých hráči interagují s virtuálními objekty, které se objevují v reálném světě. Například tam, kde je třeba chytat virtuální pokémony v ulicích města (jako ve hře Pokémon GO).

#3 MR (smíšená reality) kombinuje AR a VR. Hráči zde interagují s herními objekty v reálném prostředí. Hráči mohou například umístit virtuální figurky na skutečný stůl nebo pohybovat virtuálními objekty v bytě.

Budoucnost her

Hry se velmi aktivně rozvíjejí a pronikly již do všech oblastí popkultury. Do roku 2027 by objem trhu mohl vzrůst na 521,6 miliardy dolarů (což je dvakrát více než HDP Portugalska v roce 2021). Obecně by hráči měli očekávat takové změny a aktualizace:

#1 Minus stereotypy, plus hráči. Hry se stejně jako jiné sféry zbavují genderových stereotypů: ženy se častěji stávají hráčkami. Videohrám se věnují také lidé starší 55 let.

 #2 S.T.A.L.K.E.R. 2: The heart of Chornobyl.  V roce 2024 nás čeká vydání druhého dílu Stalkera. Jedná se o survival horor, postapokalyptickou střílečku z pohledu první osoby. Hru vyvinula ukrajinská společnost GSC Game World.

#3 GTA 6. Jedná se o akční adventuru od Rockstar Games, která vyjde v roce 2024. Ještě nebyla vydána, a už došlo k úniku informací: hackeři vypustili na internet údaje o hratelnosti GTA 6. Server Video Games Chronicles tento incident označil za jeden z největších úniků informací v historii her.

#4 Metaverza a umělá inteligence. Hry aktivně vstupují do metaverza a budou v tom pokračovat: Fortnite, Minecraft, World of Warcraft a Roblox už tam jsou. Vývojáři také zapojují umělou inteligenci do tvorby postav. Umělá inteligence již předepisuje NPC („non-playable characters“) – přátelské nebo neutrální postavy, boty – nepřátelské postavy a moby – postavy s „nízkou inteligencí“, které hráč zabíjí pro zkušenostní body, artefakty nebo pro dokončení území.

#5 Rozvoj profesí. Nejen po programátorech je (a bude) v gamedev poptávka. V herním průmyslu se o uživatele starají také UX/UI designér, 3D umělec, herní designér, projektový manažer, narativní designér a koncepční umělec.

Doporučení pro vývojáře her

Dnes je v gamedev světě doba složitých postav, fandomů a umělé inteligence. I když chceš hru udělat nostalgickou, měla by být hratelnost moderní a pohodlná. Když toho chceš dosáhnout, řiď se následujícími videoherními trendy:

#1 Přizpůsobení. Uživatelé si chtějí vybrat povolání, vzhled a dovednosti nejen ve skutečném světě, ale i ve hře. Vývojáři by jim proto měli tuto možnost poskytnout.

#2 Fandomy. Pro hráče je také důležité sdílet své zážitky, takže komunity fanoušků jsou pro moderní hry nezbytné.

#3 Cross-platform. Uživatelé chtějí hrát ze svých telefonů, notebooků a konzolí. Dbej na to při vytváření hry.

#4 Indie hry. Pokud jsi nezávislý vývojář, neznamená to, že se hra nestane populární. Příkladem jsou indie hry, které obsadily mezery na trhu a získaly si své vlastní uživatele. 

#5 Umělá inteligence a rozšířená realita. Je důležité sledovat trendy v oblasti her a přidávat funkce pro lepší uživatelský zážitek: může to být VR, AR nebo MR. Zapoj AI do tvorby vedlejších postav: ušetří to čas na psaní hlavní postavy.

#6 Komplexní postavy. Neboj se udělat z hlavní postavy rozporuplného, nebo dokonce antihrdinu. Hra se tak stane napínavou a uživatelé budou mít o čem přemýšlet.