Historie gamedev 20. století: Od Spacewar! k Sonic The Hedgehog | SKVOT
Skvot Mag

Historie gamedev 20. století: od Spacewar! k Sonic the Hedgehog

Jak se počítačové šachy vyvinuly do franšíz se spin-offy a crossovery.

Historie gamedev 20. století: od Spacewar! k Sonic the Hedgehog
card-photo

SASHA KRYVKO

SKVOT Copywriter

1. prosince 2023 GAMEDEV Článek

Hry mají pravidla, role a soutěže. Videohry mají pravidla, role, soutěže a displej. Když předvídáš kroky soupeře, můžeš vyhrát. Proto jsou videohry pro hráče tak vzrušující – někdy více než sex, hudba a jídlo.

V současnosti se videohry používají k natáčení televizních seriálů, například The Last of Us, Mortal Kombat: Legacy nebo Sonic Prime. Videohry vznikají také podle filmů a videoklip k písni Video Games od Lany Del Rey má na YouTube 329 milionů zhlédnutí. Do roku 2027 může počet hráčů dosáhnout 3,1 miliardy, což je 2,2krát více než počet obyvatel Indie.

Podíváme se na to, jak se objevily videohry a jaký vliv měly na vývoj her mainframe, konzole a ježek Sonic. Vyvozujeme závěry, které pomohou vývojářům her vytvářet uživatelsky přívětivé hry různých žánrů. Tento článek je prvním ze dvou v sérii materiálů o historii vývoje her. Ve druhém se budeme věnovat digitálním hrám ze začátku století, online hrám a budoucnosti videoher.

Vznik videoher

První videohry byly jednoduché: šachy, piškvorky, střílečky. Simulovaly souboj mezi člověkem a počítačem, jehož obrazovka ještě nezobrazovala barvy. Jak to všechno začalo:

#1 Šachy od Alana Turinga. V roce 1947 Alan Turing (stejný muž, který rozluštil Enigmu) vytvořil první počítačové šachy, aby mohl předvídat akce nepřítele v případě nové války. Počítač musel každou sekundu odehrát milion partií. Pak by se po 10108 letech naučil předvídat kroky soupeře (a s předstihem na ně reagovat). Bohužel neexistoval dostatečně výkonný software, který by to dokázal plně realizovat, a tak byl projekt zrušen.

#2 Tic-tac-toe. Rok 1950. Dr. Joseph Cates vytváří pro Kanadskou národní výstavu jednoduchou hru Bertie the Brain (Piškvorky). Hráč si zde na mřížce devíti podsvícených tlačítek vybíral, jak provede další krok. Po výstavě byl projekt rozebrán a zapomenut. Jeho tvůrce hru nepropagoval mezi masami. Byl zaneprázdněn jinými vědeckými plány – vyvíjel první automatizovaný systém dopravní signalizace na světě (a podařilo se mu to).

Komik Danny Kaye vyhrál Bertie the Brain po několika pokusech. Zdroj: medium.com

#3 Spacewar! je první počítačová hra dostupná širokému okruhu uživatelů. Vytvořili ji v roce 1962 studenti Massachusettského technologického institutu. Jednalo se o vesmírný souboj (dnes nazývaný střílečka) mezi dvěma hráči. 

Hru Spacewar! vyvíjeli více než 200 hodin a hráli ji na několika počítačích. Střílečka se rozšířila více než Turingovy šachy a Bertie the Brain, a proto je považována za první plnohodnotnou videohru na světě. Pro hru Spacewar! se používaly elektronické světelné displeje a osciloskopy (analyzovaly grafické signály zobrazované na obrazovkách).

První počítačová hra Spacewar! zobrazená na osciloskopu. Zdroj: wikipedia.org

Počítačové hry na mainframe

Mainframe je vysoce výkonný počítač s velkým množstvím paměti RAM a externí paměti. Tento typ počítače se objevil v 70. letech minulého století a umožnil nám vytvářet zajímavější hry než dříve: s animacemi, zvukovými efekty a textovými úkoly. V té době se videohry staly imerzivními – vtáhly uživatele do hry a poskytly mu pocit přítomnosti.

Tehdy byla v USA vyvinuta první domácí herní konzole. Zapojili jste ji do televize a zásuvky a hráli s přáteli. Nejoblíbenějšími konzolemi té doby byly Atari, Namco, Taito, Williams a Nintendo. Některé z nich, například Atari, Namco a Williams, byly ve dvacátém století nahrazeny konkurencí. Taito a Nintendo vyrábějí konzole dodnes. Společnost Nintendo se dokonce stala monopolním výrobcem a vlastní více než 50 % světového trhu s konzolemi.

Zjistit více

 

V 70. letech 20. století se objevily první hry s easter eggs – vzkazy od vývojářů ukryté ve hře. Easter eggs dělají hru zajímavější a opravdoví geekové stráví mnoho hodin jejich hledáním. 

Úplně první známý easter egg byl zaznamenán ve videohře Moonlander. Hráč se zde snaží přistát s vesmírnou lodí na Měsíci. Když uživatel letí horizontálně, narazí na restauraci McDonald's. Po přistání vedle něj ho astronaut navštíví, místo aby stál vedle lodi.

Přenosné elektronické hry začaly používat VFD (fluorescenční) nebo LED světla. Konzole svítily a byly vidět i ve tmě, takže bylo možné hrát v noci pod peřinou (pokud to neviděla maminka). Nejoblíbenějšími hrami té doby byly Pong, Colossal Cave Adventure, Galaga a Pac-Man:

 

#1 Pong je videohra pro hrací automaty, která vznikla v roce 1972. Vytvořil ji americký inovativní inženýr Alan Allcorn. Jedná se o arkádovou hru (mají jednoduchá pravidla, rychlou hratelnost a krátká kola). Pong má mnoho sequelů a gameplay této hry byl často kopírován.

Byla to první sportovní videohra, která dosáhla komerčního úspěchu mezi uživateli. Pong byl také první hrou se zvukovými efekty, která způsobila revoluci ve způsobu hraní her. Pong byl tak populární, že jako první ze všech konkurentů dostal vlastní zboží – tenisové rakety.

#2 Colossal Cave Adventure je textová videohra v žánru questů. Vytvořil ji v roce 1976 americký vývojář Will Crowther. Colossal Cave je historicky prvním příkladem interaktivní literatury, kde děj není pevně daný, ale může se měnit v závislosti na volbě uživatele. Jedná se o první videohru ve formě questu, která je výchozím bodem pro vývoj her na hraní rolí a cestovatelských her.

Gameplay Colossal Cave Adventure 1977. Jerelo: wikipedia.org

#3 Galaga je hra, ve které uživatel ovládá vesmírnou loď. Hru Galaga vyvinula a vydala společnost Namco v Japonsku v roce 1981. Jako první videohra se dočkala camea ve filmech Karate Kid (1984), The Avengers (2012) a Pixels (2015). Galaga byla stejně jako ostatní hry té doby pixelová – vyžadovala málo grafických prostředků a běžela na nepříliš výkonných zařízeních.

#4 Pac-Man je první videohra na světě, jejíž gameplay nezahrnuje násilí. Rodiče se tak mohli přestat obávat, že by se jejich dítě kvůli videohrám stalo násilnějším. Tuto hru vytvořil japonský designér videoher Toru Iwatani v roce 1980. Podle hry byl natočen televizní seriál, vyšlo hudební album Pac-Man Fever a samotný Pac-Man se objevil ve více než 30 dalších licencovaných hrách a jejich pokračováních.

Pac-Man je první videohra na světě, která se dočkala komiksového zpracování. Byla to první nekonečná hra, jejíž 256. (poslední) úroveň nebylo možné dokončit. Ve skutečnosti se tak stalo kvůli chybě (počítače neměly dostatek paměti). V dnešní době jsou počítače výkonnější, takže je možné tuto úroveň dohrát. Tato chyba však zůstala slavnou vlastností hry navždy:

 

Gamedev 80. let: krize, 3D grafika, ježek Sonic

Na počátku 80. let se gamedev nacházel v krizi. Videohry byly šíleně populární, takže se doslova chrlily. To vedlo k nadprodukci – nabídka převyšovala poptávku. Mnoho společností chtělo na gamedevu vydělat, a tak vydávaly „berličkové“ hry (s mnoha chybami). Byly velmi zpožděné a některé se na počítač prostě nedaly nainstalovat.

Dříve se počítačové hry prodávaly na kazetách nebo disketách, které uživatelé vkládali do konzole. V 80. letech se objevily optické disky. Měly větší paměť a umožňovaly přehrávat dlouhá videa (animované a renderované klipy). Tímto způsobem bylo možné do hry přidat více příběhových prvků.

Na začátku 80. let byly videohry dvourozměrné. To znamená, že postavy a objekty se mohly pohybovat pouze nahoru, dolů, doleva nebo doprava. S příchodem 3D grafiky se však otevřely nové možnosti, které herní svět výrazně změnily. Vypadaly realističtěji: objekty se pohybovaly a kamera se otáčela.

Většina stříleček z první osoby (FPS) je založena na 3D grafice. V takových hrách se můžeš schovávat za objekty a střílet přes přírodní překážky. Pro střílečky jsou důležité také textury a osvětlení. To vše lze realizovat pouze ve 3D.

V roce 1991 spatřil světlo světa Sonic the Hedgehog, série o Sonicovi (nebo Soníkovi, hehe), antropomorfním modrém ježkovi, který bojuje proti šílenému vědci Dr. Egmanovi. Vydala ji japonská společnost Sega, která je dodnes gigantem na trhu videoher. Sonic the Hedgehog byl tak populární, že měl vlastní komiksy, animované filmy, hrané filmy a zboží.

Ježek Sonic je hlavní postavou série Sonic the Hedgehog. Zdroj: decider.com

Videohra má také spin-offy (vedlejší díly existující hry) o vedlejších postavách Miles „Tails“ Prower, Knuckles the Echidna a Shadow the Hedgehog. Sonic má také crossovery s jinými franšízami, například Mario & Sonic, Sonic & Sega All-Stars Racing a Super Smash Bros. Tato hra je legendární z následujících důvodů:

#1 Rychlost. Sonic the Hedgehog má ve srovnání s předchozími hrami velmi vysoké tempo. Upoutává pozornost uživatele a nedovoluje mu během hry odpočívat.

#2 Válka konzolí. Sonica vymyslela společnost Sega a Mario byl produktem společnosti Nintendo. Hry mezi sebou neustále soupeřily o pozornost uživatelů. Tento boj vedl k mnoha inovacím ve hrách a k vývoji nejlepších her pro obě platformy.

#3 Zvuk a hudba. Sonic the Hedgehog je známý díky skvělým hudebním kompozicím, které vytvořil skladatel Toshio Kai. Skladby jako Green Hill Zone z první hry nebo Chemical Plant Zone ze Sonic the Hedgehog 2 se staly symboly série a jsou nyní navždy spojeny s hrami Sonic.

Závěry pro vývojáře her

Aby hra oslovila hráčskou komunitu, je třeba vytvořit silnou postavu a vhodný exteriér. Pozornost bys měl věnovat také následujícím bodům:

#1 Vstřícnost. Ponoření do hry bylo pro uživatele důležité před 30 lety a je důležité i nyní. Proto by měl být herní svět detailní, děj napínavý a postavy srozumitelné.

#2 Zvuky a hudba. Je důležité, co uživatel slyší: hudba by měla odpovídat náladě hry, vytvářet atmosféru a být zapamatovatelná.

#3 Easter eggs. Jsou potřeba k tomu, aby hráč strávil ve hře více času. Vytvářejí také emocionální vztah ke hře. Easter eggs mohou být odkazem na jiné dílo, oslavou důležitých událostí v historii hry nebo poctou práci vývojářů.

#4 Násilí není nutné. Hra může být nenásilná, a přesto se může stát kultem: Například hra Pac-Man vydělává v průměru 14 miliard dolarů ročně.

#5 Konkurence je ok. Jedna hra se může stát kultovní, zatímco druhá může upadnout v zapomnění. To vyvolává mezi vývojáři obavy. Ve skutečnosti není vždy špatné, když si franšízy konkurují. Příkladem může být „konzolová válka“ mezi Sonic a Mario, díky níž se hlavní postavy staly mezi uživateli ještě populárnějšími.