Jak fungují easter eggs ve videohrách | SKVOT
Skvot Mag

Jak fungují easter eggs ve videohrách

Co ve svých hrách skrývají vývojáři her GTA, Zaklínač a Fortnite.

Jak fungují easter eggs ve videohrách
card-photo

SASHA KRYVKO

SKVOT Copywriter

10. listopadu 2023 GAMEDEV Článek

*Na fotografii: materiály z webu hry Fortnite

Easter egg je dodatečný (a skrytý) vzkaz ve hře, filmu nebo reklamě. Mohou to být komentáře vývojářů, tajné bonusy a mise, kroky a úrovně, odkazy na umělecká díla.

Hledání easter eggs je stejně zajímavé jako pojídání krémového vršku velikonočního koláče – zejména ve hrách. Některé odkazy najdeš náhodou, jiné hledáš dlouho. Vždy se však jedná o něco, co ti přináší potěšení a funguje na tebe. Zjistili jsme, jaké typy easter eggs jsou ve videohrách k dispozici, a vytvořili jsme tipy pro ty, kteří hry vytvářejí. 

 

Jak se objevily easter eggs

Spojení „easter egg“ pochází z angličtiny. V USA a západní Evropě existuje tradice: před Velikonocemi se dětem zadává hra, při níž se schovávají čokoládová vajíčka a děti je musí najít pomocí (obvykle velmi přímých) návodů. Ve hrách se easter eggs často vyjímají na pozadí prostředí – tak, aby si jich uživatel určitě všiml. 

První easter eggs se objevily ve videohrách a poté se rozšířily do dalších oblastí popkultury. Jedním z prvních známých easter eggs je tajná místnost v arkádové hře Adventure (1980) pro herní konzoli Atari 2600. Výkonný ředitel společnosti Atari Ray Kassar zakázal zveřejňovat jména vývojářů ve hře, ale vývojář Warren Robinett se rozhodl zákaz obejít a do kódu hry napsal tajnou lokaci s názvem Created by Warren Robinett. Do této lokace se můžeš dostat nalezením nenápadného tlačítka na obrazovce:

 

Tuto informaci objevil patnáctiletý uživatel, který ji nahlásil společnosti Atari. Vedení společnosti chtělo nejprve easter egg ze hry odstranit. Když však hráči zjistili, že Adventure obsahuje tajemství, výrazně to zvýšilo zájem o hru. Proto odkaz neodstranili.

Easter eggs – komentáře od vývojářů

V dnešní době vývojáři také zanechávají hráčům komentáře. Mohou to být tabulky nebo encyklopedie se jmény vývojářů, vtipy, pozdravy nebo básně. Takové komentáře mají i velmi známé hry:

#1 Portal 2 (2011). Během jedné z úrovní hráč hovoří s Morálním jádrem. Jedná se o postavu, která se objevila v původní hře Portal a vrátila se v Portalu 2. Během rozhovoru s Morálním jádrem přidávají vývojáři komentáře, ve kterých vtipkují o různých aspektech hry a herního zážitku.

Hrdina také nabízí hráči možnost volby: ukončit hru, nebo pokračovat v boji. To dává hráči pocit kontroly nad situací, i když žádná z těchto voleb nemá rozhodující vliv na další děj hry.

#2 Undertale (2015), ve kterém hráč dostává telefonáty od různých postav, a dokonce i od vývojářů. Jeden z těchto hovorů je od Toby Foxe, tvůrce hry. Během hovoru Toby říká, že na hráče nezapomněl, a děkuje uživateli za podporu hry Undertale.

Tuto hru je možné hrát ve třech rolích: „Pacifista“, „Neutralizátor“ a „Genocida“ (ano, uřízne ti to ucho). Když si hráč vybere jednu z rolí, aktivují se humorné komentáře Toby Foxe. Během hry je možné najít místnost s klavírem, na kterém je dopis od vývojáře. V něm Fox píše, že hudbu pro hru psal s myšlenkou, že Undertale je výjimečný a jeho hráči jsou pro vývojáře důležití.

Komentář vývojářů k videohře Undertale. Zdroj: mainmenu.games

#3 The Witcher 3: Wild Hunt (2016). V závěrečných titulcích videohry se objevuje poděkování vývojářů, kde poznamenávají, že: „hra vznikala dlouho a my jsme jen chtěli, aby byla skvělá“. Při vypnutí hry se také objeví nápis „Game over... this time“, který naznačuje možnost dalších ukončení.

Tajné bonusy a mise

Hry často obsahují skryté odměny (které je třeba najít) a tajné úkoly (které je třeba splnit). Tyto funkce prohlubují hratelnost, prodlužují dobu trvání hry a poskytují hráči více zbraní, kostýmů a peněz. Tyto easter eggs bývají schované v populárních videohrách:

#1 GTA San Andreas (2004). Po celé mapě je rozprostřeno 100 balíků peněz. Hráč je motivován tyto peníze najít, protože se přidávají k zůstatku postavy. Dalším skrytým bonusem v GTA jsou vytuněná auta. Pokud hráč tato auta najde, může si je vzít a používat je během závodů

GTA San Andreas má také tajné mise. Jednou z nich je „Aliens“. Otevře se až poté, co hráč najde hrdinu jménem Truth. V této misi je třeba sebrat zelenou tekutinu z nádrže poblíž pouště v okrese Boone. Další tajná mise se jmenuje „Locator“ a je dostupná po otevření pouště v Oblasti 69 (tajná vojenská základna). V ní hráč ukradne experimentální technologii Jetpack, která umožňuje postavě létat:

 

#2 Fallout: New Vegas (2010). Jednou z nejoblíbenějších tajných lokací ve hře je The Thorn. Jedná se o bojovou arénu, kde hráči soupeří s jedovatým hmyzem, škorpióny a radioaktivními tvory. Další skryté místo ve hře Fallout se nazývá REPCONN Test Site. Nachází se na Černé hoře v Mohavské poušti. Obsahuje fragmenty havarovaného UFO, jaderné materiály, laboratorní vybavení, zbraně a munici. Všechny nalezené předměty si hráč může vzít pro sebe.

#3 Red Dead Redemption 2 (2018). Je zde mnoho tajných misí, z nichž nejznámější jsou Velký šlapací vodopád a Slaměný muž. V nich vedou tajné mapy a záhadné stopy k pokladům – cenným věcem a penězům. Ve hře jsou také doplňky – elixíry, které zlepšují zdraví a energii, zpomalují střelbu nebo vracejí munici.

Skryté cesty a úrovně

Tyto easter eggs zlepšují hráčův postup hrou, což je proces získávání zkušeností, sbírání zdrojů a odemykání dovedností. Když vývojáři pokládají tajné chodby, chtějí tím aktivovat komunitu hráčů. Hráči, kteří tyto průchody najdou, se mezi sebou podělí o tajemství dokončení obtížných úrovní. Skryté chodby a úrovně se nacházejí například v těchto populárních videohrách:

#1 Super Mario (1985). Je zde Minus World, skrytá úroveň. Aby se sem hráč dostal, musí stáhnout druhou úroveň hry, najít kostým Víly a skočit do písečné roury. „Minus World“ má komplexní hratelnost. Tato úroveň se také smyčkuje, dokud hráč hru nevypne nebo neobnoví své životy.

#2 Sonic the Hedgehog 2 (1992) a skrytá úroveň Hidden Palace Zone. Tato úroveň se stala legendární, protože je k dispozici pouze v beta verzích a některých remacích hry. Mnoho hráčů chtělo Hidden Palace Zone dokončit, ale neměli k tomu příležitost, což podpořilo zájem o hru Sonic the Hedgehog 2.

V této úrovni hráč najde velký krystal, který aktivuje režim Super Sonic, díky němuž je hrdina extrémně silný. Tato část hry je náročná, protože je potřeba překonávat bodce, lasery a pohyblivé plošiny.

 

#3 Donkey Kong Country (1994). V některých úrovních hry Donkey Kong Country najdou hráči písmena KONG. Když je nasbírají všechna, otevře se bonusová úroveň, kde lze získat další životy. Hra má také tajné východy v různých úrovních: umožňují sbírat poklady, vybrat si další úroveň nebo dokončit tu aktuální.

Odkazy na popkulturu

Vývojáři her často odkazují na slavná umělecká díla, populární osobnosti a fenomény popkultury. Tím se virtuální svět propojuje s reálným: hráči, kteří si uvědomují intertextualitu, se cítí být do hry zapojeni. Takové easter eggs také přivádějí do hry nové hráče. V mnoha hrách se objevují odkazy na fenomény popkultury, např:

#1 Dark Souls (2011). Siluety zde připomínají krále Artuše, vikingy a literární hrdiny Johna R. R. Tolkiena. V Dark Souls se objevují také odkazy na anime a mangu. Například věta Praise the Sun a symbol slunce odkazují na postavu Solera z mangy Berserk.

#2 GTA 5 (2013). Hra obsahuje odkazy na kultovní film Big Lebowski (1998). Jedna z postav ve hře GTA 5, Trevor, může nosit oblečení podobné oblečení Johna Goodmana z tohoto filmu. Hra obsahuje odkazy na film Pulp Fiction z roku 1994 a misi, ve které hráči musí řídit auto podobné DeLoreanu z filmu Návrat do budoucnosti (1985).

 

#3 Fortnite (2017). Tato hra je ve světě videoher kreslenou „Mavkou“, protože má největší počet kolabů. Ve hře se objevují Iron Man, Thor a Black Widow – za tyto postavy můžete hrát a získat jejich schopnosti.

Fortnite zorganizoval virtuální promítání filmů, včetně snímků Hvězdné války: Poslední z Jediů (2017) nebo Tenet (2020) od Christophera Nolana. Ve Fortnite se konaly koncerty slavných hudebníků: Travise Scotta, Ariany Grande a Marshmella.

Poznatky pro tvůrce videoher

Easter eggs jsou atmosférickým způsobem, jak hráče vtáhnout do virtuálního světa. Kombinuj odkazy, pořádej ve hře koncerty a filmové projekce a vytvářej kolaborace s jinými hrami. Aby byla tvá videohra zajímavá, postupuj podle následujících kroků:

#1 Komunikuj s uživatelem. Zavolej, napiš nebo pošli e-mail hráči uvnitř hry a schovej tuto zprávu. Přečti si zvukové komentáře se zajímavými vtipy, tipy a příběhy. Můžeš si dokonce vtipně a uvolněně povídat o procesu vývoje hry a dokreslit tak herní atmosféru.

#2 Vytvoř easter eggs na easter eggs. Propojuje videohry mezi sebou a vytváří zajímavý vesmír, ve kterém se hráči rádi pohybují. Odkaz na jinou videohru umožní uživateli pochopit, že vývojář je také hráč, jeho vlastní osoba, která hráči rozumí.

#3 Odkazuj na popkulturu. Přidej do své hry odkazy na filmy, seriály, knihy a historické události. Vždy existuje riziko, že uživatel neviděl kultovní film nebo nečetl legendární knihu. V takovém případě zůstane easter egg bez povšimnutí. Aby hráč odkaz správně pochopil, prozkoumej svou cílovou skupinu co nejpodrobněji.

#4 Zakomponuj užitečné easter eggs. Hráč by měl z easter eggs cítit materiální prospěch: schovávat munici, cennosti, peníze, možnost obnovit zdraví a životy. Uživatel tak bude cítit více motivace k dokončení skryté úrovně.

#5 Vytvoř exkluzivní reference. Náš mozek funguje takto: chceme to, co nemáme. Easter eggs ať jsou pouze v betaverzích, remacích, nebo limitovaných edicích hry. Můžeš také poskytnout prémiový přístup k videohře s komentáři vývojářů nebo tajnými úrovněmi. Tímto způsobem budeš uměle akumulovat zájem o produkt, protože ne každý bude mít k easter eggs přístup.

#5 Zvyš obtížnost skryté úrovně. Pokud hráč našel skrytou úroveň, rozhodně není nýmand. Znamená to, že bude moci dokončit misi se zvýšenou obtížností. Pokud se bojíš, že je úroveň příliš obtížná, přidej několik nápověd, aby se uživatel neztratil.