Jak na skvělý gaming příběh | SKVOT
Skvot Mag

Jak na skvělý gaming příběh?

Pojem „narativní design“ možná neznáš, gaming ti ale určitě cizí není, což?

Jak na skvělý gaming příběh?
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

5. října 2023 GAMEDEV Článek

Proč v názvu článku není „narativní designer“, i když právě on*ona stojí za celým herním příběhem? Protože dost možná ani nevíš, že je to jedna z nejdůležitějších gamedev profesí. Tak si přečti tenhle článek, ať víš, zač je toho v gamingu narativ. A jak narativní design pomáhá hráčům ve hře. 

 

Narativ – vyprávění, interpretovaná událost nebo příběh

Aneb když chceš zamachrovat, nauč se nové slovo. (haha) Takže narativ. Co to přesně je? V gamedev je narativ vyprávění nebo příběh. Nejde tu ale jenom o to, CO se děje. Důležité je i to, JAK se to děje. Dává smysl?

Mrknem na příklad. Představ si hru s vymakanou grafikou. Nejrealističtější animace, ty nejvíc cool postavy, prostě dream. Ale co to? Něco tady nehraje a ty se nudíš… Když chybí silný NARATIV, postavy jenom bezcílně zevlí mezi jednotlivými levely. Hezky se na to kouká, ale jinak je to pain. 

Narativ je to koření, které dodává postavám účel a motivaci. Způsobí, že u hry sedíš jak pecka a nemůžeš se odlepit od ovladače. Potřebuješ totiž nutně najít final bosse, posbírat všechny artefakty a objevit účel putování potulné kočičky nebo existence tajemné postavy v kápi.

Narativní design dává hře duši. Prázdné obrazy ve hrách dnes nikoho neuchvátí. Skvěle zpracovaný příběh, dějová linka a napínavé dialogy, to všichni chceme.

Zjistit více

 

Jak narativní design pomáhá hráčům ve hře?

Lehce už jsme se o ten důvod otřeli. Pojďme trochu zakutat do hlubin hráčovy duše. Odpovědí tady nebude číslo 42 (výjimečně), ale:

#1 Dodává příběhu hloubku

Možná si někteří páprdové (kteří tomu samozřejmě nerozumí) myslí, že gaming je jenom pro tupé pastelky. My ale víme, že tomu tak není. U dobré hry musíš přemýšlet.

Každá postava má svůj příběh, svou hloubku, svá tajemství… I v té největší (kvalitní) střílečce řešíš propracovanou strategii a provázanost s příběhem. To je narativní design. 

#2 Vtáhne tě do herního světa

Gejmíš? Tak víš. Ten pocit absolutního flow je k nezaplacení. To, co učitelky na základce nedokázaly literally NIKDY, to se tvé oblíbené gamese zadaří během několika úvodních vteřin. 

Zarazíš se do herní židle nebo do sedačky, nevnímáš běh času a v téhle chvíli žiješ jenom v příběhu, který pro tebe narativní designér připravil. Už nejsi hráč*ka, stáváš se skutečnou postavou.

Story trailer ke hře The Last of US Part II

#3 Nabije tě emocí

Znáš ten feeling, když se ti v hře něco nepovede a máš chuť prohodit monitor oknem? Správný narativ ti umožní cítit radost, vztek, smutek nebo euforii. Je to jako emoční rollercoaster, kterým se chceš projíždět zas a znova.

#4 Exploration on point

Co tě nutí plnit další misi? Procházet virtuální okolí a poznávat celý herní svět? Jen skvělý narativ, bejby. 

Jinak bys po pár minutách lovil*a holuby z nosu a znuděně okusoval*a klávesnici. Takhle nevíš, co se děje v pokoji za tebou, protože procházíš každý koutek mapy, hledáš easter eggs a snažíš se přijít na další krok. 

Příběh tě nutí hledat stále nové informace o herním světě, ve kterém se pohybuješ.

#5 Nejenom questy, ale příběh!

Když hraješ RPG hry, narazíš na tuny questů. Ale co dělá quest skvělým není jen to, kolik pointů získáš nebo jaký kus zbroje dostaneš jako odměnu. Je to příběh za tím. 

Kdo zadal tenhle quest? Proč? Jaký je důvod a co se stane, když ho dokončíš? Narativní designér tě vezme za ruku a provede tě příběhem. Na začátku máš nasbírat 10 havraních per, po pár minutách zjistíš, že se chystá důležitý rituál a ta pera jsou jeho důležitou součástí. 

Všechno začalo jednoduchým questem, ale končí to komplexním příběhem. 

Story trailer ke hře Marvel's Spider-Man 2

Tajemství skvělého herního příběhu

Někteří jenom hrajou, jiní po čase dostanou chuť herní příběhy i tvořit. Je to i tvůj případ? Výborně! Narativní designér neboli herní dramaturg by měl dodržovat pár zásad:

  • Vytvořit silný základ – unikátní myšlenku nebo koncept, který se liší od všech ostatních.
  • Experimentovat a zkoušet – ale vždycky vědět, pro koho píše (znát svou cílovku).
  • Zaměřit se na charakteristiku postav – každá postava by měla mít svůj vlastní příběh, motivaci a vývoj.
  • Zajistit plynulý přechod mezi herními sekvencemi a twisty – důležitá je plynulost a návaznost, aby měl hráč chuť pokračovat.
  • Ladit příběh na základě zpětné vazby od hráčů – kterou získá při testování.

Tohle je jenom teoretický základ. Praktické skills získáš v našem online kurzu narativního designu s Andreou Dzurdzíkovou. A jestli ti gaming přirostl k srdci, vidíš v něm svou budoucí kariéru, ale ta se nemusí nutně motat čistě kolem příběhu, mrkni i na další gamedev kurzy.

Story trailer ke hře God of War

Make your dreams come true

Gaming už dávno překročil hranice jednoduchého zábavního průmyslu. Dnes nabízí komplexní interaktivní prožitky pro hráče a spoustu kariérních možností pro šťastlivce, kteří si uvědomili, že můžou svou lásku k herní konzoli proměnit ve skvěle placený job.

Narativní designéři se rekrutujou z řad scénáristů, redaktorů, copywriterů, geme designérů, game developerů nebo snílků, kteří mají v hlavě epesní příběhy, a ty se zkrátka musí realizovat! Protože by tak svět přišel fakt o hodně.

Třeba o tvém příběhu příště budeme psát jako o další české hitovce a možná právě ty přineseš nový pohled na herní narativ. 

Co tě vlastně drží zpátky? Vůbec nic. Máš nápad? Nauč se v kurzu, jak na to, získej cenné kontakty a rozjeď kariéru v gamedev. Tenhle obor prahne po inovativních myšlenkách a stories.

Na závěr mám pro tebe malou message: Zachovej si autentičnost, zůstaň věrný*á své big vizi a nenech své sny spát. Svět gamingu je otevřený všem, kteří mají co říct. Tak pojď do toho. Teď je pravý čas přestat honit myšlenky v hlavě a začít doopravdy tvořit!