Metaverzum: a co s ním | SKVOT
Skvot Mag

Metaverzum: a co s ním?

Tři platformy metaverza, které bys měl*a sledovat v roce 2023 – Decentraland, Roblox a Bloktopia.

Metaverzum: a co s ním?
card-photo

Zhenya Tsatsenko

SKVOT Copywriter

23. června 2023 TIPY Článek

Metaverzum se stalo druhým nejpoužívanějším slovem roku 2022, ale mluvilo se o něm většinou v budoucím čase a spolu se slovy „kdy“ a „jestli“.

Ve skutečnosti metaverzum už dávno přestalo být pouhým pojmem. S tím bude souhlasit 400 milionů aktivních uživatelů, kteří denně sypou peníze do svého digitálního života. 

Metaverzum už možná není něco tak vzdáleného, proto jsme připravili průvodce třemi nejambicióznějšími platformami pro virtuální realitu – Decentraland, Roblox a Bloktopia – a odpověděli na klíčové otázky o nich.

 

Nedokonalé metaverzum

Přestože metaverzum (určitě) existuje, mezi jeho myšlenkou a realizací je velká propast. Ultrarealistická grafika, portály do 3D, neviditelné přepínání mezi světy – laťka je příliš vysoko a v praxi je velmi obtížné jí dosáhnout. 

Dnešní metaverza mají k dokonalosti daleko. Skládají se z mnoha malých světů, nikoliv z jednoho komplexního, a příliš se zaměřují na videohry, u jejichž kormidla stále stojí velké společnosti jako Meta nebo Microsoft. Vývojáři se však rychle učí a chyb, které nás drsným způsobem vracejí do reality, je stále méně. 

Celé metaverzum se odehrává na platformách pro virtuální realitu, ke kterým lze přistupovat pomocí notebooku nebo VR helmy. Platforem je mnoho, ale scénář je stejný: vytvoříš si avatara → vstoupíš do digitálního světa → můžeš hrát, vydělávat peníze a navazovat kontakty s ostatními. 

Platformu metaverza poznáš podle několika dalších kritérií:

#1 Velká sada technologií. Metaverzum je internet, jen ve 3D (říká se mu také prostorový internet). Pro znovuvytvoření fyzických zážitků ve virtuální realitě používají vývojáři rozšířenou realitu, virtuální realitu, smíšenou realitu (AR, VR, MR) a umělou inteligenci.

#2 Obsah tvoří uživatelé a kryptografie. Každý uživatel metaverza je i tvůrcem. Poměrně jednoduchá sada nástrojů umožňuje každému vytvářet obsah (od přizpůsobení avatarů po vlastní videohry), který lze vyměňovat a prodávat jako NFT.

#3 Gamifikace. V metaverzu dominují herní společnosti, takže jakýkoli zážitek je vysoce gamifikovaný. A můžeš hrát coby dospělý*á – blockchain umožňuje uživatelům provádět platby ve hrách, uzavírat sázky a sbírat a prodávat NFT. 

Hlavní platformy v metaverzu

Abychom pochopili, jak metaverzum funguje, je dobré porozumět jejím platformám. Ukážeme si proto virtuální reality, na kterých jsou metaverza postavena. Zaměříme se na Decentraland, Roblox a Bloktopii.

Decentraland

Decentraland je první platforma virtuální reality, kterou spravují sami uživatelé. Jedná se o obrovskou digitální oblast (90 601 pozemků o rozměrech 16 × 16 m), kde můžeš dělat, co tě napadne: stavět domy, otevírat galerie, zakládat rodiny a pořádat akce. 

Decentraland je poháněn blockchainem Ethereum a ekonomiku platformy tvoří tři tokeny: MANA (hlavní token Decentralandu), LAND (pro správu pozemků) a Estate (pro správu nemovitostí). Aby ses stal*a uživateli platformy, nemusíš mít krypto, ale bez této měny nemůžeš nakupovat obsah a hrát hry typu play-to-earn.

Decentraland neklade velký důraz na hraní, tato platforma je o budování sociálních vazeb, vytváření umění a nositelných NFT (doplňků pro avatary).

Decentraland pro uživatele 

Decentraland může být zajímavý i bez peněz – uživatelé mají milion možností, jak se na platformě zabavit. Co stojí za to vyzkoušet?

#1 Jen tak se procházej. Po vytvoření avatara se uživatelé mohou vydat na průzkum světa Decentralandu – ten je rozdělen na čtvrti a ulice jako skutečné město. Mezi shluky platformy, které musíš navštívit, patří Vegas City, District X, Fashion Street a Dragon City. Zatímco některá místa lze navštívit zdarma, za jiná musíš zaplatit – vše závisí na štědrosti jejich tvůrců.


Mapa Decentralandu. Zdroj: forum.decentraland.org

#2 Hraj si a bav se. Na Decentralandu je méně her než na jiných platformách, ale i tak jsou k dispozici: uživatelé mohou plnit různé úkoly a sbírat odměny, vysedávat v kasinech, a dokonce se účastnit turnajů. 

Na Decentralandu se navíc každý den pořádají akce: od místních večírků pro několik desítek lidí až po velké akce, které komunita platformy oznamuje půl roku dopředu. Jedná se například o oslavy Halloweenu.

Halloweenský týden 2020 na Decentralandu. Zdroj: decentraland.org

#3 Nakupuj a prodávej aktiva. Pokud jsou uživatelé připraveni investovat do svého decentralizovaného života, bude to mnohem zajímavější. Držitelé tokenů MANA získají přístup k omezenému obsahu, mohou si přizpůsobit své avatary atd. Nákup pozemků na Decentralandu může být dobrou investicí, protože existuje šance, že se jejich hodnota časem zvýší. V roce 2023 stál nejlevnější pozemek na platformě 3487 MANA (2 200 dolarů).

Decentraland pro tvůrce a značky 

V letošním manifestu si Decentraland slíbil, že se stane největším vydavatelským médiem pro prostorový obsah – a aktivně zve vývojáře, umělce a designéry, aby využívali jejich nastroje. Přinášíme přehled toho, jak mohou tvůrci a značky platformu využít:

#1 Tvorba a monetizace obsahu. Decentraland nabízí dva nástroje pro tvorbu 3D obsahu, které lze vzájemně kombinovat: The Builder (poskytuje přístup k rozsáhlé databázi hotových objektů) a The SDK (umožňuje psát vlastní kód). 

Později lze obsah nahrát na marketplace nebo jej zdarma zveřejnit. Tvůrce reguluje přístup k jím vytvořeným scénám a zážitkům – pokud jsi postavil*a dům a nechceš, aby se v kuchyni objevovali náhodní lidé, můžeš jej zneviditelnit pro ostatní uživatele. 

V rámci posílení své přítomnosti v metaverzu značky často vytvářejí vlastní scény a zážitky. Například společnost Decentraland v roce 2023 otevřela Pedigree FOSTERVERSE, virtuální útulek, kde si uživatelé mohou vybrat psa.

Pedigree FOSTERVERSE. Zdroj: prnewswire.com

#2 Pořádání akcí. K uspořádání akce nemusíš vlastnit pozemek – jde o bezplatnou možnost. Tvůrce musí vyplnit formulář a popsat všechny podrobnosti o události a tým Decentralandu mu během několika hodin poskytne zpětnou vazbu.

Značky a tvůrci mohou pořádat vlastní akce – výstavy, promítání, přednášky s umělci – nebo se účastnit akcí platformy. Například soutěžit o místo na Metaverse Fashion Week 2023.

#3 Správa platformy. Decentraland spravuje komunita – všichni držitelé tokenů MANA a LAND se mohou účastnit diskuzí, hlasování a ovlivňovat priority a politiku platformy.

Výhody Decentralandu

Žádná omezení. Když už mluvíme o konceptu, v Decentralandu lze dělat cokoli, hlavní je, že je k tomu dostatek nástrojů.

Orientace na člověka. Zdá se, že Decentraland si tvůrců opravdu váží – mají plnou moc nad svým obsahem a díky blockchainu si na něj zachovávají práva. Platforma dokonce nabízí grantovou podporu těm, jejichž 3D obsah vzdělává a rozvíjí komunitu. 

Decentralizace. Platforma není spravována konkrétní osobou nebo společností, což je zřejmé už z názvu. Tento přístup je velmi demokratický, protože se nezaměřuje na komerční zájmy, ale na skutečné potřeby uživatelů.

Nevýhody Decentralandu

Obtížná dostupnost. Decentraland není podporován na mobilních zařízeních a v žádných helmách VR, což znamená, že platforma je dostupná pouze ve 2D.

Vysoká cena za plyn. Decentraland pohání Ethereum, jehož sazby jsou několikanásobně vyšší než u jiných blockchainů, například Solany.

Roblox

Roblox je online platforma, která se objevila již v roce 2006. Dnes Roblox kombinuje herní zážitky a sociální obchod v jednom 3D vesmíru. Hlavním zaměřením platformy jsou videohry všech možných žánrů a stylů, které vytvářejí sami uživatelé. 

Roblox má vlastní virtuální měnu Robux, která umožňuje nákupy ve hře a monetizaci obsahu. Robuxy lze získat během hraní her, koupit online nebo ve formě fyzických dárkových karet – v USA se prodávají u pokladen supermarketů. 

Roblox pro uživatele

Stejně jako u většiny platforem metaverza můžeš v Robloxu strávit hodiny dokonce s prázdnou peněženkou na kryptoměny. Zde je návod, jak se můžeš coby uživatel na platformě bavit:

#1 Hraj si. Roblox nabízí více než 40 milionů videoher, úkolů a výzev a většina z nich je zdarma (nákupy ve hře však nikdo nezrušil). Aby ses vyhnul*a strastem z výběru, které tě nutí zavřít Roblox ještě před začátkem hry, doporučujeme začít s nejoblíbenějšími zážitky – Jailbreak, Brookhaven RP nebo Pet Simulator X.

#2 Účastni se akcí s ostatními uživateli. Události na Robloxu jsou podobné těm, na které jsme zvyklí offline: slavní řečníci něco vyprávějí z pódia a u fotozóny se neustále tlačí dav. Na takových událostech se často losují různé dobroty a ceny. Je to také dobrá platforma pro navazování kontaktů – když chceš mluvit s jiným uživatelem, stačí otevřít mikrofon.

Aby si značky udržely publikum, neustále generují nové akce: na začátku roku 2023 uspořádala společnost Gucci setkání s avatarem Jacka Grealishe a MTV uspořádala v metaverzu předávání cen Video Music Awards.

Roblox pro tvůrce a značky

Úspěšné uvedení na Robloxu je pro značky úkol na jedničku s hvězdičkou. Je třeba zapojit všechny kreativní zdroje, abys pasivní zážitek, jako je výběr parfému nebo sledování filmu, cool způsobem gamifikoval*a. Na druhou stranu tvůrci her se budou na Robloxu cítit jako ryby ve vodě. 

Když jako tvůrce vstoupíš do Robloxu, má tři hlavní možnosti:

#1 Vývoj her. K tomu si musíš stáhnout Roblox Studio a naučit se základy jazyka Lua, který platforma používá pro programování. Práce s tulem Roblox nic nestojí – tvůrce si účtuje provizi pouze tehdy, když za jeho obsah zaplatí ostatní uživatelé.

Na Robloxu vyvíjejí značkové hry stovky světových společností. Samsung, Nike, Spotify, Vans, McDonald's, H&M jsou jen některá jména. Platforma je otevřená i individuálním tvůrcům: Alex Balfanz vytváří obsah na Robloxu od svých devíti let a sám si zaplatil vysokoškolské vzdělání.

#2 Propojení s reklamou. Pokud nechceš vytvářet vlastní hru, můžeš si zahrát nějakou existující. Roblox tento formát maximálně podporuje a vytváří místo pro reklamu, které ji pomáhá značkám integrovat organicky – prostřednictvím billboardů, merchandisingu atd. Například vývojáři senzační hry Adopt me! propagovali animované filmy Mimoni: Padouch přichází a Zpívej 2.

Adopt Me! na Robloxu. Zdroj:gosunoob.com

#3 Tvorba značkových „nositelných“ předmětů. Každý tvůrce může vytvořit oblečení nebo doplňky pro avatary, nabízet je na marketplace a prodávat za Robuxy (které lze směnit za skutečné peníze) – a to je z technického hlediska nejjednodušší možnost. V lednu 2023 tak učinily módní značky DressX a Dundas.

Výhody Robloxu

Přístupnost: Na trhu je k dispozici více možností, jak se dostat do hry, a to např. Hra Roblox je dostupná pro uživatele PC (Windows), Mac, iOS, Android, a dokonce i Xbox. K platformě lze přistupovat také pomocí VR helmy (Oculus Rift nebo HTC Vive), což znamená +100 k imerzivitě. 

Zaměř se na sociální interakci. Na Robloxu je těžké být vlkem samotářem – většina her zahrnuje aktivní interakci a komunikaci mezi uživateli. Platforma dokonce vytvořila dva prostory pro navazování kontaktů mezi tvůrci – Roblox Community a The Talent Hub.

Nevýhody Robloxu

Nespolehlivá cílová skupina. Nedávné statistiky ukazují, že 67 % uživatelů Robloxu je mladších 16 let. Platformu si oblíbili hlavně zástupci generace Z a alfa, což pro Roblox není dobrá zpráva, protože tito uživatelé rychle vyrostou a přejdou na jiné produkty.

Bloktopia

Bloktopia je netypický a velmi futuristický projekt metaverza. Je také nejmladší na tomto seznamu – platforma byla spuštěna v roce 2021. Jedná se o obrovský virtuální mrakodrap, jehož každé patro má své vlastní téma – sport, vzdělávání, nakupování atd. 

Virtuální svět Bloktopia je vzdělávacím a kreativním centrem pro kryptoměnovou komunitu. Ekonomika platformy je založena na technologii NFT, která uživatelům umožňuje prodávat a kupovat pozemky, získávat odměny ve hrách atd.

Bloktopia pro uživatele

Na rozdíl od Decentralandu a Robloxu je Bloktopia projektem se seriózními záměry a tónem. Jde o poslední místo, kam se můžeš vydat za nenápadnými videohrami, ale platforma nabízí zajímavé alternativy:

#1 Uč se. Na internetu je spousta nestrukturovaných informací o NFT, blockchainu a kryptoměnách a Bloktopia se je rozhodla uspořádat. Platforma klade velký důraz na vzdělávání v oblasti kryptoměn a nabízí výukové vany pro začátečníky i pokročilé. Bloktopia má celé patro věnované vzdělávání, kde se konají kryptografické přednášky s vlivnými osobnostmi z oboru, prezentace, diskuse a další akce.


Bloktopia. Zdroj: thesun.co.uk

#2 Vydělávej. Držitelé tokenu BLOK mohou nakupovat virtuální nemovitosti a pronajímat je. Tento token lze také použít k vytváření pasivního příjmu například prostřednictvím sázek.

#3 Vyraz „ven“. V Bloktopii se toho spoustu děje v nejvyšším patře. Je tam spousta různých aktivit: od her pro rodiny až po hazardní zábavu – kasino, poker atd. 

V roce 2023 se party na platformě ještě zlepší – Bloktopia nedávno navázala spolupráci s Animal Concerts. Jedná se o významného poskytovatele metaverzální zábavy, který spolupracoval s Alicií Keys, Snoop Doggem, Billy Ray Cyrusem a dalšími celebritami.

Bloktopia pro tvůrce a značky

Projekt Bloktopia je v režimu beta a řada funkcí ještě není uživatelům k dispozici (například účast v DAO). Některé z nich je však možné využívat již nyní:

#1 Inzerce. Bloktopia pro tento účel dokonce vymyslela samostatný token – BLOK. Jeho majitelé mohou pronajímat billboardy a získávat část zisku z reklamních zobrazení. Bloktopia spolupracuje s mediálními agenturami Anzu a WPP, aby se značky mohly na platformě efektivně propagovat. 

#2 Tvorba obsahu. Stejně jako v předchozích dvou metaverzích umožňuje Bloktopia vytvářet, montovat a zveřejňovat vlastní obsah – scény, 3D modely, umělecká díla atd.

Výhody platformy Bloktopia

Poslání: V rámci projektu se můžeš zaměřit na tvorbu webových stránek, které jsou určeny pro uživatele, kteří se chtějí stát součástí projektu. Cílem Bloktopie není jen stát se „další VR platformou“, ale změnit způsob, jakým se v metaverzu chováme a existujeme. Její autoři rozvíjejí kryptogramotnost, aby uživatelé přistupovali ke svému digitálnímu životu s větší vědomostí a odpovědností. 

Nízké transakční náklady. Bloktopia je poháněna blockchainem Polygon, který provádí transakce mimo přetíženou síť Ethereum, takže jsou rychlejší a levnější.

Nevýhody Bloktopie 

Nezralost platformy. Bloktopia je velmi čerstvou iniciativou, takže je těžké vyvozovat závěry o její úspěšnosti již nyní. V loňském roce však Bitcoin oznámil otevření svého sídla na Bloktopii, což je velká událost.