Revoluce v herním světě: nft a gamedev | SKVOT
Skvot Mag

REVOLUCE V HERNÍM SVĚTĚ: NFT A GAMEDEV

Jak fungují hry založené na blockchainu.

REVOLUCE V HERNÍM SVĚTĚ: NFT A GAMEDEV
card-photo

ZHENYA TSATSENKO

SKVOT Copywriter

8. září 2023 GAMEDESIGN Článek

Myšlenka GameFi (gaming + finance) je jednoduchá: integrovat NFT do her, aby uživatelé mohli nakupovat a prodávat skutečný majetek. Vývojáři blockchainových her to však nyní mají těžké, protože trh s NFT zažívá jízdu na horské dráze. Ceny bitcoinů kolísají, investoři jsou zklamaní a žádají své peníze zpět a kryptografické startupy končí.

V zájmu stabilizace se společnost GameFi v roce 2023 transformuje a začne hrát dlouhodobou hru. Přesune své zaměření z financí na hry a nebude se již podobat „jen dalšímu systému na vydělávání peněz“. Pokusili jsme se zachytit klíčové změny, které se nyní na trhu GameFi odehrávají, a analyzovat, co se dělo předtím.

 

NFT v GameDev

Co se týče formátu a žánru, jsou blockchainové hry podobné klasickým hrám – stejné střílečky, simulátory, strategie atd. V případě her Web 2.0 si můžeš herní objekt také koupit, ale práva na něj stále zůstávají vývojáři. V GameFi však zakoupené herní prostředky skutečně vlastníš, protože kupuješ NFT.

Pro zjednodušení, v klasické hře si koupíš něco, co je skutečné pouze v rámci hry. Ale předměty zakoupené v blockchainové hře jsou reálné všude: z herního světa můžeš vyjmout avatara, skin, sběratelskou kartu, zbraň, virtuální pozemek a vše prodat na tržišti NFT za reálné peníze. Jinými slovy, uživatelé si již herní aktiva nepronajímají od vývojáře – patří kupujícímu. A přinášejí zisk, i když uživatel tuto hru nehraje už 100 let – z každého dalšího prodeje NFT dostává určité procento.

Existuje několik hlavních formátů her NFT:

DApps, tj. decentralizované aplikace, ve kterých hraješ hry nebo je vytváříš.

Sběratelské hry, kde si uživatel koupí sběratelský předmět (kartu, avatara) a interaguje s ním (trénuje, přizpůsobuje, přeprodává).

Model Play-to-Earn, v němž uživatelé dostávají odměny za hraní.

Metaverse hry, ve kterých uživatelé kupují pozemky a budují na nich své světy (takto funguje například Decentraland)

Zjistit více
 

„Pros and cons“ blockchainových her

Trh GameFi je velmi mladý – je mu 6 let, takže ještě není pevně zakotven. V odvětví je mnoho chyb, které je třeba odstranit, aby fungovalo naplno. Například je třeba snížit počet podvodníků a nekvalitních her a také snížit vstupní práh, tj. nenutit uživatele, aby si koupili NFT, aby mohli hru spustit nebo v ní postoupit.

Hlavní výzva her NFT však spočívá v samotném NFT. Je možné, že se kryptoměna zhroutí, a pak budou tokeny, za které uživatelé utratili miliony, bezcenné. Dokud se trh s kryptoměnami nestabilizuje a dokud země nepřijmou právní regulaci NFT, je investování do nich riskantní.

Blockchainové hry však mají také spoustu dobrých vlastností:

#1 Kontrola je v rukou uživatele. A to nejen nad aktivy, ale i nad hrou obecně. Většina blockchainových her je decentralizovaná, což znamená, že za nimi stojí nejen vývojářské studio, ale také velká komunita. Tyto komunity se nazývají DAO a jejich členové mohou hru ovlivňovat, rozhodovat o jejím vývoji atd. Každá platforma má jiná pravidla – obvykle se však členy DAO mohou stát uživatelé, kteří si koupili herní NFT (nebo přispěli).

Decentralizace je velkou výhodou, protože tak velké společnosti nediktují uživateli pravidla hry (doslova). Když jsi v DAO, tvoříš hru takovou, jakou ji skutečně chceš mít. Samozřejmě je to částečně i proto, že hru řídí komunita, ne ty sám.

#2 Cíl vydělat peníze a získat fanouška. Užívat si a vydělávat peníze je snem mnoha lidí. NFT hry jsou přesně o tom: uživatelé se zde baví, hrají, plní úkoly a na konci dne také dostanou krypto. Obvykle to ale není moc peněz – plat ti to nenahradí.

Jsou ale známy případy, kdy si lidé po úspěšných tazích v blockchainových hrách koupili domy. Hra Axie Infinity, ve které si kupuješ a trénuješ postavy, loni vytáhla z chudoby mnoho Filipínců. V současné době tvoří Filipínci 40 % všech uživatelů této hry.

Snímek obrazovky blockchainové hry Axie Infinity. Jerelo: axieinfinity.com

Ve skutečnosti však není vždy možné udržet rovnováhu mezi fanoušky a ziskem. Velmi často je tato rovnováha vychýlena směrem k zisku, a právě s tím se trh GameFi potýká.

#3 Přizpůsobení. Blockchainové hry mají větší šanci vytvořit něco na míru než ty konvenční. Na platformách, jako je Roblox, si uživatelé mohou vytvořit vlastního avatara (a vše, co ho obklopuje). Pokud si tedy v reálném životě obarvíš pramen vlasů na modro a nikdy nesundáš své oblíbené náušnice, tvůj digitální dvojník může udělat totéž.

Model X-to-Earn (a proč se nepovedl)

X-to-Earn funguje takto: provedeš určitou akci (hraješ, skáčeš, sleduješ video) → za tuto akci dostaneš odměnu (krypto) → a pokud chceš, jdeš ji vyměnit na burzu za fiat peníze. Existuje mnoho kategorií her X-to-Earn, ale zde jsou ty klíčové:

Play-to-Earn. Jedná se o nejoblíbenější formát, kdy uživatel získává tokeny za dosažení různých úrovní a cílů ve hře. Takto jsou postaveny hry CryptoKitties, SX Bet a další.

Move-to-Earn (pohyb k výdělku). Jedná se o blockchainové sportovní hry, ve kterých vyděláváš peníze při pohybu. Pokud si například uživatel v aplikaci STEPN koupí tenisky NFT, může v nich běhat a chodit (nebo je spíše nosit v kapse) a za ušlé kroky dostává krypto.

Learn-to-Earn. V této strategii X se uživatel učí interaktivně. Naučí se něco o blockchainu (z videonávodů, testů atd.) a za dobré známky dostane nějaké krypto. Na platformách, jako je Coinbase, se můžeš se učit a vydělávat.

Není to tak dávno, co se v oboru říkalo, že X-to-Earn je budoucnost GameFi, protože lidé si dnes více cení svého času a chytají se možnosti spojit příjemné s užitečným. Na letošní konferenci NFT.NYC však odborníci vyslovili jinou zprávu: tento model je přežitý.

Je to proto, že uživatelé začali vnímat X-to-Earn (výhradně) jako způsob, jak snadno vydělat peníze. A společnosti se natolik soustředily na herní složku, že vydaly vlastní herní token dříve než samotnou hru.

Zjistit více
 

GameFi trendy v roce 2023

Model „play to earn“ selhal, a tak lidé začali hledat lepší alternativy. V roce 2023 mění GameFi nejen svou formu, ale i obsah – a prioritou číslo jedna se stává kvalitní grafika, herní zážitek a dostupnost.

#1 AAA hry (tj. hry vysoké kvality). Jedná se o pětihvězdičkové blockchainové hry od velkých studií se skvělými herními mechanismy, grafikou a propracovaným příběhem. Tato třída her existuje stejně dlouho jako samotné počítačové hry, tj. 30 let, ale v GameFi (zatím) není příliš rozšířená.

Blockchainové hry, jejichž sledování nebolí, vycházejí tak pomalu z několika důvodů:

  • - jsou drahé;
  • nevydrží velký uživatelský provoz;
  • - uživatelé musí zaplatit vysokou provizi (50+ dolarů), aby mohli ve hře obchodovat s NFT;
  • v GameFi neexistuje jednotný standard likvidity: to znamená, že svůj token nemůžeš prodávat na žádné platformě NFT (ne všechny ho budou podporovat).
  •  

Hlavním důvodem je však to, že vytvoření něčeho kvalitního vyžaduje čas. V roce 2023 bylo na blockchainu spuštěno mnohonásobně více AAA her než v roce 2022 – nyní tu máme Undeads, Illuvium, Guild of Guardians atd. Pokud se tedy GameFi bude i nadále ubírat tímto směrem, stanou se AAA hry v této oblasti velmi brzy normou.

AAA blockchainová hra Illuvium. Zdroj: twitter.com

#2 Nenáročné blockchainové hry. Na trhu GameFi se minihry téměř nevyráběly, ale nyní se začnou vyrábět. V roce 2022 už na nich vývojáři vydělali 500 milionů dolarů a letos se toto číslo určitě zvýší. Vstupní práh pro minihry je mnohem nižší: uživatelé si jednoduše stáhnou aplikaci do telefonu a do 15 minut mohou začít s jistotou hrát. V běžné blockchainové hře těchto 15 minut stráví pouze založením účtu (v lepším případě).

Nenáročné hry jsou něčím, co je vždy po ruce. Stejně jako Instagram, který projíždíš, když se nudíš: při jízdě metrem, při stání ve frontě, při čekání na objednávku. Tuto hru nemusíš předem plánovat a vyhradit si na ni samostatný večer (jako v případě NFT her, které zaberou 1–2 hodiny).

V uplynulém roce vydala společnost Game Space několik miniher. Vše začalo vývojem blockchainové verze hry Flappy Bird (s aktualizovaným názvem Merge Bird). Ta se ujala, takže následovaly hry Goat! Goat!, MythMania, Magic Pot a další. Herní aktiva všech tří her jsou vzájemně propojena, čímž Game Space vytváří celý herní ekosystém.

Snímky obrazovky z příležitostné blockchainové hry Merge Bird. Zdroj: docs.game.space

#3 Zaměř se na hodnoty, ne na peníze. Když začaly být blockchainové hry vnímány jako hackerská práce, bylo jasné, že je něco špatně. Uživatele nezajímala hra samotná – hráli proto, aby co nejrychleji získali tokeny, vyměnili je za fiat peníze a uložili si je na kartu. Vývojáři blockchainových her proto nyní pracují na tom, aby uživatelé tokeny do herního ekosystému vraceli (a ne jen vybírali ze hry).

Pro vstup do GameFi navíc nebude nákup tokenů nutný (alespoň ne vždy). Například členem herního spolku Shadow Legacy Guild se můžeš stát zdarma (tj. nemusíš si kupovat NFT).Na prvním místě je pro ně vzdělávání fanoušků a kryptoměn a finanční pobídky považují jen za příjemný bonus – nic víc.