Objev FL Studio: Produkce hudby pro každého | SKVOT
Skvot Mag

Objev FL Studio: Produkce hudby pro každého

Funkce a možnosti, které nabízí tenhle DAW.

Objev FL Studio: Produkce hudby pro každého
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

21. října 2024 HUDBA Článek

Když chceš tvořit hudbu, neobejdeš se bez dobrého DAW. Přestaň snít o tom, že jednoho dne fakt začneš hudbu produkovat, pojď ji radši produkovat doopravdy. Tady a teď si představíme jeden z mnoha softwarů pro produkci hudby – a sice: FL Studio.

 

FL Studio, dříve FruityLoops, můžeme popsat jako hudební produkční DAW (Digital Audio Workstation). Původem pochází z Belgie a jako software se hodí zejména pro elektronické žánry. Stejně jako u jiných DAW, i tady hudba vzniká skrze mixing audio samplů, digitálních syntetizérů a MIDI signálů.

Tenhle DAW nabízí mnohé efekty, pluginy i virtuální syntetizéry. Mezi nejznámější hudební producenty, kteří preferují právě FL Studio, patří DJs jako Martin Garrix nebo Alan Walker, pracoval s ním ale i Avicii.

FL Studio in a nutshell: Co, jak a proč? 

FL Studio odstartovalo svoji cestu aka jednoduchý hudební sekvencer, dneska už je to plnohodnotné DAW, oblíbené u producentů všech žánrů a úrovní zkušeností. Svoji oblíbenost získal zejména díky svému user-friendly UI a taky flexibilitě. I jako nováček se poměrně rychle v jeho rozhraní zorientuješ a naučíš se tvořit svoje první beaty a melodie.

Centrálním místem je Channel Rack, kde můžeš spravovat nástroje, bicí a samply – takže místo, kde vznikají první základní struktury skladby. To, s čím dokážeš kontrolovat hlasitost a efekty, je Mixer. A pak je tu Piano Roll, jeden z nejlepších nástrojů pro tvorbu MIDI, se kterým máš kontrolu nad notami a melodiemi, které tvoříš.

FL Studio je DAW, které nabízí všestrannost a možnost rychlého rozvoje. Díky neustálým aktualizacím a širokému spektru nástrojů si svoje místo najde jak v rukou beatmakerů, kteří chtějí rychle skládat rytmy, tak i u pokročilých producentů pracujících na komplexních hudebních projektech.

FL Studio UI, zdroj: image-line.com 

Od beatů po mastering s FL Studio

Každý software pro music producers má něco do sebe, takže ani u FL Studio tomu není jinak. Jeho největší silou je schopnost pokrýt celý tvůrčí proces hudby, od prvních nápadů až po finální mastering. Ať už jde o tvorbu beatů, skládání melodií nebo mixování a mastering, FL Studio je tady, aby tě provedlo všemi fázemi tohohle procesu.

Pojďme si teď tenhle proces postupně projít a představit si ho krok po kroku. V tomhle malém průvodci se o funkcích FL Studiu dozvíš to, co pro základ potřebuješ vědět:

#1 Tvorba beatů

Ta ve FL Studio představuje jednu z nejvíc easy a nejvíc creative činností. Tvorbu základní rytmické smyčky ti usnadní step sequencer – jednoduchý, ale efektivní nástroj, se kterým můžeš umisťovat bicí a jiné perkusní prvky na mřížku. Takhle jednoduše můžeš s FL Studio stavět strukturu své skladby.

A pokud chceš svoji kreativitu boostnout na maximum, můžeš sáhnout po perkusních balíčcích a taky mrknout do samplovací banky a třeba najdeš zvuk, který hledáš. Pluginy jako Gross Beat nebo Fruity Slicer ti pomůžou zpracovat rytmy a tvořit složitější a dynamičtější beaty.

#2 Tvorba melodie

Skladba je samozřejmě taky o melodii. Pro práci s MIDI notami můžeš využít Piano Roll, se kterým můžeš kreslit noty, tvořit akordy a taky upravovat délku a dynamiku jednotlivých tónů. Láká-li tě experimentování se zvuky, můžeš použít virtuální syntezátory jako Sytrus nebo Harmor. A jelikož je FL Studio dobrý nástroj, téměř na perfektní úrovni spolupracuje s MIDI kontrolery.

#3 Mixování a mastering

Jakmile máš všechny základní prvky skladby done & ready, je načase pustit se do mixování. Mixér tohohle DAW ti dává kontrolu nad jednotlivými stopami, kde můžeš aplikovat efekty jako reverb, delay nebo equalizer. Skrze mixování upravíš zvuk tak, aby byl čistý, vyvážený a dynamický.

Posledním krokem je pak mastering, kdy pomocí pluginů jako Maximus upravíš frekvenční spektrum a dynamický rozsah skladby tak, aby to byla bomba ve všech druzích reproduktorů.

#4 Samply a loopy

Zapomenout nemůžeme ani na práci se samply a loopy (zvukovými smyčkami), protože FL Studio se může pochlubit řadou nástrojů právě pro tenhle účel. Dokážeš tak importovat zvuky, stříhat je a manipulovat s nimi do nejmenších detailů.

Jak vidíš, FL Studio je plné funkcí, které ti práci na tvorbě hudby znatelně ulehčí. Je to DAW, ve kterém není těžké se zorientovat a naučit pracovat. Zároveň je to DAW, se kterým vykouzlíš doopravdy super soundy a songy.

Zjistit více

Srovnání různých DAW 

Pojďme si teď FL Studio maličko srovnat s dalšími DAW (na které jsme taky měli kurzy). Sure thing, každý z vybraných softwarů má svoje specific výhody (a taky nevýhody) + to, v čem excelují a naopak. Pro srovnání jsme vybrali softwary Ableton Live a Logic Pro, takže let’s go.

— Ableton Live

Ableton můžeme označit za jeden z nejoblíbenějších DAW mezi producenty elektronické hudby, a to hlavně pro funkci Session View, se kterou můžeš živě manipulovat se zvukovými klipy. Jako software je Ableton obecně navržený s důrazem na live performance a reálné časové experimentování, díky čemuž se stal ideálním pro DJing nebo improvizace během live shows.

— Logic Pro

Logic Pro, dostupný pouze na platformě macOS, je více zaměřený na tradiční hudební produkci. Popularitu získal mezi skladateli filmové hudby a producenty klasické hudby. Navíc se může pochlubit sadou nástrojů pro nahrávání a editaci audio stop, což z něj dělá jednu z nejlepších voleb pro studiové nahrávání.

— FL Studio 

FL Studio pak vyniká dostupností a všestranností. Má široké uplatnění napříč žánry a úrovněmi zkušeností, a to za výrazně nižší cenu. Je to nástroj, který dokáže uspokojit široké spektrum hudebních producentů. Nabízí totiž všechny nástroje, které ke tvorbě songů potřebuješ.

 4 důvody, proč si vybrat FL Studio 

Pokud pořád přemýšlíš, proč si vybrat FL Studio, dáme ti hned čtyři důvody, proč je dobrou volbou:

#1 Intuitivní rozhraní

Jeho intuitivní rozhraní je předpokladem pro rychlý start i pro úplné začátečníky. Žádné complicated funkce tady nečekej, není důvod se jich bát. Poskytuje obrovské možnosti pro pokročilé producenty, kteří tak můžou tvořit zvukově bohaté a nabité skladby.

#2 Celoživotní licence

Jedním z dalších klíčových faktorů, který hudební tvůrce taky zaujme, je celoživotní licence. Když si jednou FL Studio zakoupíš, máš přístup ke všem budoucím aktualizacím zcela zdarma. Není to strop?

#3 Všestrannost

Další výhodou, kterou jsme už ale kolikrát zmiňovali, je všestrannost, kterou FL Studio oplývá. Tenhle software je oblíbený nejen mezi beatmakery a elektronickými producenty, ale i mezi těmi, kdo tvoří filmovou hudbu nebo dokonce orchestrální skladby. Díky široké paletě virtuálních nástrojů a možností MIDI si najde každý producent své místo.

#4 Pluginy třetích stran

Skvěle taky funguje s pluginy třetích stran. Pokud se ti nějaký konkrétní nástroj nebo efekt nelíbí, není problém ho nahradit jiným z bohaté nabídky pluginů dostupných na internetu. A díky podpoře standardů jako VST nebo AU je FL Studio velmi flexibilní.

A nakonec, komunita kolem FL Studio je velká a aktivní. To znamená, že pokud narazíš na problém, existuje spousta fór, videí a tutoriálů, které ti pomohou. Navíc komunita neustále sdílí nové balíčky samplů, presety nebo techniky, které ti pomůžou zůstat kreativní a neztratit inspiraci.

FL Studio je tak nástroj, který kombinuje uživatelskou přívětivost, pokročilé možnosti a cenovou dostupnost, což z něj dělá jednu z nejlepších voleb na trhu pro hudební producenty všech úrovní.