Jak motivovat kreativní týmy? | SKVOT
Skvot Mag

Jak motivovat kreativní týmy?

Praktické rady pro team leadery, kteří chtějí ze svých kreativců něžně vyextrahovat to nejlepší.

Jak motivovat kreativní týmy?
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

15. července 2024 KREATIVITA Článek

Když máš tým, který nemá motivaci… nemáš tým. Je to jenom hrstka lidí, kteří chodí do práce trpět a odkroutit si tam těch pár hodin. To ale nechceš! Když vedeš kreativní týmy, potřebuješ je nadšené a motivované. Dnes dostaneš návod, jak na to.

 

Buduj vyrovnaný tým

V každém týmu najdeš lidi, u kterých tak nějak tušíš, že by mohli přicházet s kreativními nápady. To je mega důležité pro to, aby vaše firma rostla a přicházela s originálními řešeními.

Firmy ale často nejsou schopné zavést ty správné procesy a firemní kulturu, která by zajistila příjemné a motivační prostředí. Takové, aby kreativci dokázali dotáhnout svoje nápady do zdárných konců. (Protože opravdu potřebují trochu jiný přístup než obyčejní smrtelníci.)

Kreativní týmy ovšem taky potřebují své projekťáky a lidi, kteří pomáhají s dokončováním úkolů. Mít tým složený jenom ze samých kreativců, kteří chrlí jeden nápad za druhým, ale nedokážou žádný z nich dotáhnout do konce, vede akorát ke všeobecné frustraci.

Proto je tak důležité kreativnímu týmu zajistit bezpečný background složený z dalších lidí, kteří už možná nejsou tak třeskutě originální, ale zase dokážou proměnit originální nápady ve skutečné produkty.

U budování ještě chvilku zůstaneme – chceš opravdu výkonný a motivovaný tým? Podporuj jeho diverzitu. Když se totiž budou všichni v týmu bezmezně podporovat a budou mít stejný psychologický profil, výsledky budou spíš stagnovat.

Jestli potřebuješ, aby tvůj tým rostl a vyvíjel se, hledej jemné rozdíly a najímej takové lidi, kteří se na problémy dívají trochu odlišně. Ti se budou navzájem obohacovat a tým jako celek pošlape mnohem líp.

Vytvoř inspirativní prostředí

Kreativita potřebuje prostor a inspiraci. Když kreativce zavřeš mezi 4 šedé stěny (a nedovolíš jim je třeba pomalovat), postupně ti vyhasnou. Uvažuj nad svým kreativním týmem jako nad partou akčních zvířátek – a ty máš za úkol jim udělat luxusní výběh, ve kterém můžou předvést svoje nejlepší kousky:

Vsaď na dekorace a barvy
Cokoliv, jenom ne nudu prosím. Použij barevné a zajímavé dekorace, které stimulují mysl.

Pohodlí nade vše
Zajisti pohodlné pracovní prostředí s dostatkem denního světla a ergonomickým nábytkem.

Inspirativní stuff
Vybav kanceláře knihami, časopisy, uměleckými potřebami a dalším inspirativním materiálem.

A klidně to spoj i s team buildingem. Uspořádej event, na kterém si společně vyzdobíte svoji kancelář. Motivace level 1000+.

@meetstudio58 We Social - Marketing Office Design When your crucial importance is innovating your office space, we are talking about offices that have open and collaborative spaces to estimulate ideas and perspectives. 💜✨ #office #officelife #officespace #marketingoffice #officedesign #designlife #interiordesign #architecture #archidays #architecturedesign #archilovers #archidesign #creativity #creative #projects #business #studio58 #meetstudio58 ♬ The Chase - Emmit Fenn

Jasně nastav cíle a očekávání

Kreativní lidé mívají často trochu jiné osobnostní rysy a předpoklady než většina ostatních. Když se dostanou do kreativního flow, často nehledí na výsledky. Proto tady musíš být ty a tvoje jasné vedení.

Dosažitelné cíle jsou totiž klíčem k udržení motivace. Co je potřeba udělat?

Urči krátkodobé a dlouhodobé cíle
Rozděl velké projekty na menší, snadněji dosažitelné části. Ať tví týmoví kolegové vidí světlo na konci každého menšího tunelu.

Buď v tom transparentní
Tuhle vlastnost ocení asi všichni zaměstnanci, nejen ti kreativní. Buď čitelný*á jako Mateřídouška. Tým by měl vždycky mít jasno v tom, co má za cíl a co se od něj očekává.

Podporuj je v růstu

Kreativci potřebují výzvy. Když je zavalíš monotónní prací, nebudou spokojení a jejich motivace začne upadat. Hrozí jejich (quiet) quitting a taky zhoršení jejich psychického zdraví.

Pushni je lehce za hranu. Motivuj je tím, že jim dáš takový úkol, který prověří jejich kreativní schopnosti a dá jim možnost naplno rozvinout jejich talent.

S tím souvisí i fenomén působení pozitivního stresu (eustresu). Spousta kreativců dobře pracuje pod lehkým tlakem. Neboj se dávat deadliny a vyžadovat jejich dodržení. Samozřejmě v rámci reálných možností, vysoké pracovní zatížení nepomáhá nikomu…

Pokud lidem v týmu dáváš příležitost k růstu a učení se novým věcem, dáváš jim tak najevo, že jsou pro firmu cenní. Kreativní lidé obvykle milují učení a rozvoj. Nabídni jim workshop, který rozšíří jejich skills. Nebo jim dej možnost mentoringu, kde se můžou učit od zkušenějších kolegů.

A pamatuj – když se nebudou rozvíjet ve tvém týmu, půjdou se pravděpodobně rozvíjet ke konkurenci. Sbohem a šáteček.

@alexw.mp4 Call the burn ward 📖 Link in bio #creative #advertising #agency #teambuilding #lunch #socialvy #foryou #foryoupage #comedy #funny #fyp #agencylife ♬ original sound - 𝕃𝕪𝕣𝕚𝕔𝕤

Oceň, poděkuj a toleruj jejich temné stránky

A že jich kreativci většinou mají. Bez nich by ale nebyli tak třeskutě originální, sarkasticky vtipní, zajímaví… dosaď si. Kreativní lidé jsou přirozeně citlivější, a tedy i podrážděnější, náladovější a je složitější se jim zavděčit.

Všechny tyhle vlastnosti sice můžou v běžném životě hrát trochu proti nim, ale v kreativě je potřebujeme. Jsou to právě vysoce kreativní lidé, kteří rádi boří zajeté pořádky a rozbíjejí klišé. Chceš inovace a tvořit cool věci? Potom se bez kreativců a jejich náladiček neobejdeš.

Dokud je jejich chování destruktivní jenom do té míry, aby to bylo ku prospěchu věci a projektu, pochval je za to. A chval je často i za ostatní úspěchy. Každý rád slyší, že je jeho práce ceněná. Pravidelné uznání výrazně zvyšuje morálku týmu a nic tě nestojí.

Tady máš inspo, jak to dělat:

Osobní poděkování
Věnuj tomu svůj čas a osobně poděkuj členům týmu za jejich úsilí. A dej si na tom záležet. Poděkování musí vycházet ze srdce, kreativec pozná fejkové vyznání.

Veřejné uznání
Takové veřejné „poplácání“ po zádech rozhodně dokáže potěšit. Chval členy týmu na poradách, na Slacku, ve firemních zpravodajích, zkrátka všude, kde se to hodí. Ukaž jim, že si jejich práce opravdu vážíš. A dej to najevo i před ostatními.

Formální feedback
Nepodceňuj formální cestu. Pravidelné schůzky se zpětnou vazbou kreativcům pomůžou lépe se focusovat na výsledky. Můžeš zmínit i oblasti, na kterých by měli ještě zapracovat. V žádném případě ale nezapomínej na ocenění.

Zjistit více

Prokaž jim důvěru

Máloco působí tak demotivačně než šéf stojící neustále za zadkem. Spousta z nich za to ani pořádně nemůže, jenom prostě neumí opustit mikromanagement mindset. Jestli je to i tvůj případ, zapracuj na sobě.

Když správně nastavíš cíle a vybereš si skvělý tým, nepotřebuješ už řídit každý krok lidí v týmu. A oni to náležitě ocení. Naučit se správně delegovat a snížit míru kontroly může být těžké, ale určitě to přinese ovoce.

Kreativní lidé sice potřebují pevně nastavit hranice, ale musí mít možnost se mezi nimi volně pohybovat a svobodně dýchat.

Společně za jedno kreativní lano

Pamatuj, že motivace kreativního týmu není jednorázový úkol, ale dlouhodobý proces. Vytvářej prostředí, ve kterém se lidé cítí inspirovaní, oceňovaní a mají možnost růstu. Buď leaderem, který dokáže vyvážit volnost a vedení, aby tvůj tým dosahoval těch nejlepších výsledků. 

Udržuj otevřenou komunikaci, naslouchej potřebám svých kreativců a pravidelně hodnoť a upravuj své přístupy k motivaci. Věř lidem ve svém týmu, podporuj jejich růst a nezapomínej je chválit a oceňovat jejich práci. Tak vytvoříš prostředí, ve kterém se každý člen bude cítit ceněný a motivovaný. Společně pak dokážete velké věci!