Slavné hry z české produkce | SKVOT
Skvot Mag

Slavné hry z české produkce

Celosvětově známé gamesy, na které můžeme být právem hrdí.

Slavné hry z české produkce
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

11. září 2023 GAMEDEV Článek

Dnešní nálož informací ocení všichni herní nadšenci. S českou produkcí je spojeno hned několik gamingových skvostů, které si našly cestu k pařanským srdcím gamerů z celého světa. Čeká tě exkurze do českého gamedev rybníčku. 

Když hraješ promakanou topovku, asi tipuješ, že vznikla v USA, Japonsku nebo v UK. Nepodceňuj ale českou stopu. Gaming má u nás dlouholetou tradici. Češi jsou národ „malej, ale šikovnej“. Tyhle hry jsou toho důkazem:

#1 Operation Flashpoint: Revoluce, která otřásla světem gamingu

Tahle gamesa ve své době představovala nejkomplexnější simulaci válečného konfliktu. Dnes už možná její grafika ve srovnání s novými tituly neobstojí, v roce 2001, kdy byla hra vydána, se však jednalo o naprostou bombu!

Svět plný realistických mechanik, vojenských vozidel a přesné balistiky. Česká hra tehdy uchvátila celý svět a ovlivnila další vývoj vojenských strategií. Získala řadu cen a taky (po úpravě) posloužila jako herní technologie pro výcvik skutečných vojáků.

Další vydání hry dnes seženeš pod alternativním názvem ARMA. 

Herní studio: Bohemia Interactive

#2 Euro Truck Simulator: Rozjeď to se svými 18 koly, yeah!

Být kamioňák je asi práce snů, a když ti tahle výsada nebyla dopřána, chceš si ty hemoroidy vysedět alespoň v teplíčku domova na herní židli. Jak jinak si taky vysvětlit, že ETS dosáhl celosvětového fejmu?

Brázdíš si hezky v klídku evropské silnice, náklad za virtuálními zády, rádio ti hraje oblíbený song… romantika jak blázen. V čem vlastně tkví úspěch téhle pohodové gamesky? Třeba v širokých možnostech personalizace kamiónu, detailním mapování reálných měst a propracované mechanice. Kdo by se nechtěl virtuálně projet třeba po Balkánu, že? Ten by BTW měl být dalším vydaným DLC v řadě. 

Komunita moderů kolem ETS je taky notně činnorodá. Vlastní mapy, nové kamióny, rádiové stanice. Tohle všechno najdeš online, takže si můžeš užívat hodiny trackování ve společnosti obsahu vytvořeného nadšenou komunitou. 

Herní studio: SCS Software

#3 Mafia I & II: Únik do podsvětí 30. a 50. let

Itálie v Americe z české dílny. Ulice plné starých aut, příběhy o věrnosti, zradě a zločinu. A středobodem propracovaného příběhu jsi ty, člen italské mafie snažící se prosadit v krutém podsvětí. To je svět, do kterého tě zavedou hry vytvořené zlatými českými developerskými ručičkami ze studia 2K Czech.

V roce 2002 vyšla první část (do této chvíle) třídílné série. Mafia I vznikala ještě pod značkou Illusion Softworks. Děj se odehrává během prohibice v ulicích fiktivního města Lost Heaven ve 30. letech 20. století. Jsi bývalý taxikář Thomas Angelo a stal jsi se členem mafiánské rodiny. 

Hra zaujala celý svět svým „dospělým“ propracovaným příběhem a taky (na tu dobu) dost luxusní grafikou. 

Máme rok 2010 a přichází Mafia II s dějem odehrávajícím se ve 40. a 50. letech 20. století. Tentokrát jsi Vito Scaletta, syn italského přistěhovalce, který se po návratu z války snaží najít své místo v Americe. Pomsta, rodinné vazby a síť zločinů, které postupně objevuješ. 

Dvojka gamerům přinesla bohatší příběh, detailnější herní mechaniky a ještě hlubší ponor do hlubin mafiánské duše.

Trojku tady neřadíme, protože tu už produkovalo americké herní studio Hangar 13. I když i na téhle gamese pracovala spousta Čechů, hra je prý americká… ale koho to zajímá, že jo. Mafia je prostě naše!

Až budeš bloumat po ulicích virtuálního města Empire Bay, vzpomeň si na to, že dvojku i trojku spoluprodukoval náš lektor na Game production Martin Zavřel. Hustý, co?

Herní studio: 2K Czech

Zjistit více

 

#4 Kingdom Come: Deliverance: Středověká RPG odysea

Středověká Evropa, hrady, rytíři, náboženské konflikty a nekompromisní přístup k realitě. Žádná magie, nadpřirozeno ani draci, v téhle hře čekej realistickou bojovou mechaniku. Dokonce musíš dbát i na čistý ohoz, abys ostatním voněl a měli tě rádi. 

Ještě k té magii – hra obsahuje easter eggs v podobě pohádkových bytostí, tahle magic enpísíčka na tebe ale mluvit nebudou. Jsou tam fakt jenom jako dekorace.

Zahraješ si roli Jindřicha, syna kováře ze Skalice. Jak už to tak bývá, Jindra nemá zrovna šťastný osud. Hned v úvodu je svědkem násilné smrti svých rodičů. Ale co bychom chtěli, je to středověk, rok 1403. V téhle době jsi rád, když přežiješ neštovice, mor, zápal plic a vlastní porod. Takže když hlavního hrdinu začne nahánět Zikmundova armáda, je to prostě další ze série možných fuckupů středověkého života. 

Hra tě přenese do české historie, proto její vydání mělo i vedlejší efekt v podobě propagace české kultury. Zíráš? My taky. Fanoušci jenom chtěli vidět místa a památky ze hry, tak si dali výlet do Česka, no big deal. Normálka.     

Jenom tak BTW – víš, co je to palcátová erekce? Přečti si rozhovor s Ondřejem Bittnerem, gamedesignerem hry a lektorem našeho kurzu Gamedesign.

Herní studio: Warhorse Studios

#5 Chuchel: Kreslený panáček s lehkým škraloupem 

Nejen epic hry s hlubokým příběhem, česká gamedev studia umí tvořit i originální kousky plné humoru a kreativity. Jedním z nich je roztomilý chlupatý Chuchel. Plot je podobný jako u veverky z Doby ledové. Ta měla oříšek, Chuchel má třešeň. A jak už to tak v pohádkách bývá, není úplně easy ji získat. 

Hře s nevinným námětem se ale nevyhla mezinárodní kauza. Dnes už má hlavní charakter oranžovou barvu, původně byl ale černý. V mezinárodním kontextu byl původní vzhled postavičky považován za narážku na „blackface“ – kontroverzní divadelní líčení, kdy bílí herci používají černé líčidlo, aby mohli hrát (a často i parodovat) černochy. Vývojáři se proto omluvili a postavu rychle přebarvili.

Zdroj: games.tiscali.cz

Herní studio: Amanita Design

#6 Machinarium: Indie klenot české scény

Post-apokalyptická robotická metropole, jedinečná umělecká grafika, podmanivá hudba a malý robot Josef na své výpravě za láskou. Ve hře nenajdeš texty ani mluvené slovo – díky tomu je zážitek univerzální a srozumitelný hráčům z celého světa.  

Machinarium ti připomene, že dobrá hra se dokáže obejít i bez dokonalé high-end grafiky a složité herní mechaniky. Příběh tady tvoří interakce a samotné prostředí, zapomeň na složité narativní techniky a vychutnej si emoce.

Hru ocenili i kritici a v roce 2009 jí udělili cenu za nejlepší výtvarné ztvárnění na Festivalu nezávislých her (Independent Games Festival – IGF) v Moscone Center v San Francisku. 

Herní studio: Amanita Design

Zjistit více

 

#7 Tajemství Oslího ostrova: Praotec českých videoher

První česká komerční hra z roku 1994 a vykrádačka Monkey Island. Ehm… teda parodie, volně navazující (jakože) díl, whatever. Vznikla víceméně z hecu. Středoškoláci Jaroslav Kolář a Petr Vlček si chtěli dokázat, že to dokážou. A taky dokázali!

Nepříliš vyvedená adventurka si zasloužila věčnou slávu svou prvotností a taky parazitováním na známém titulu. Kdo by neznal The Secret of Monkey Island? A kdo by si nechtěl zahrát jeho parodii? (Nech tu ruku dole!)

Hlavní hrdina Gajbraš Trípvůd jde ulovit nějaké to zlato. V patách má ale LeGeka, bratra LeČuka (LeChuck v Monkey Island umřel rukou Guybrushe Treepwooda). Čuk a Gek? Máš to? Heh.

Nostalgie. Végéáčko 320x200 při 256 barvách tě přenese do konce minulého tisíciletí. Chceš si zahrát? Máš možnost. Hra byla v roce 2000 uvolněna jako freeware a letos se dokonce dočkala i anglické mutace! Takhle nějak vypadá věčná fame.

Herní studio: Pterodon

Co bude dál?

To zatím nevíme. Je ale jisté, že svět v budoucnu stopro ujede na nějaké další legendární české gamesce. A kdo ví, třeba budeš jedním z autorů právě ty. Sleduj naše kurzy z oblasti gamedev a až tě některý zaujme, jdi do toho! Oblast gamingu v nejbližších letech určitě poroste. Chyť příležitost za pačes a zařiď si snovou kariéru.