Kreativní marketing 2.0 – propagace kulturních akcí v Česku | SKVOT
Skvot Mag

Kreativní marketing 2.0 – propagace kulturních akcí v Česku

O tuningu sociálních sítí, guerrilla marketingu, online prezentaci a zážitcích pro publikum.

Kreativní marketing 2.0 – propagace kulturních akcí v Česku
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

4. dubna 2024 BRAND Článek

Kreativu musíš propagovat kreativně. Jinak mineš svoji cílovku. Marketing je už tak dost kreativní obor a lidi tak nějak očekávají, že propagace kulturních akcí bude ještě kreativnější. Na jednu stranu velký tlak, na druhou stranu větší svoboda a příležitost se umělecky rozmáchnout. Pojď si pro dnešní inspo.

 

Tuning sociálních sítí

Propagace kulturních akcí na sockách není žádná novinka. Proto musíš jít dál a být ještě nápaditější a originální, když chceš lidi zaujmout. 

Co takhle zapojit zajímavé influencery, kteří se v oblasti kultury pohybují? Tady hraje roli psychologie – když ti něco doporučí nezávislá třetí strana, které věříš, produkt nebo služba ti přijdou důvěryhodnější.

Nebo vytvořit AR? Rozšířená realita je tady s námi už pár let a její možnosti jsou stále větší. Dnes už si dokonce můžeme spáchat AR sami třeba v programu Unity, Unreal Engine, ARCore, ARKit a dalších. 

Dalším skvělým tahounem jdou background videa. Každý chce vidět tu srandu kolem… každý! Když budeš pravidelně postovat přípravu akce, vyvoláš v lidech řádné FOMO. Budou chtít být u toho, až to konečně vypukne. 

Zjistit více

***Dělej to jako: Rock for People

Obrázky a videa z minulých ročníků, interaktivní stories s kvízy, anketami a teasery vystupujících umělců. Na socials RFP se pořád něco děje. Festival spolupracuje taky s řadou českých i zahraničních influencerů, kteří sdílejí své zážitky přímo z festivalu. 

RFP vytvářejí taky specifické hashtagy pro každý ročník festivalu. Tak vzniká obrovská online galerie zážitků přímo od účastníků festivalu. No a livestreamy z koncertů a rozhovory s umělci už jsou jenom sladká třešinka na tomhle luxusním hudebním dezertu.

DAY 3 of Rock for People 2023 – AFTERMOVIE
Zdroj: Instagram

Guerrilla marketing je kámoš

Pokud se do nějaké oblasti tyhle srandičky hodí, je to právě umění a kultura. Uspořádej flash mob v centru Prahy a hlavně to všechno pořádně zdokumentuj. Nebo přes noc zajisti pár (kontroverzních) uměleckých instalací na různých místech a čekej, až to média pěkně rozmáznou. 

Kreativita a moment překvapení jsou tvoje tajné zbraně. Tak je s bohorovným klidem vytas. Svět prý patří těm, co se nepo*erou, říkal Bukowski. Musíš se samozřejmě pohybovat v mezích zákona, ale i tak se dá vymyslet spousta akcí. Dejte v týmu hlavy dohromady a určitě na něco přijdete.

***Dělej to jako: Signal Festival

U Signal Festivalu se často dozvíš o zahájení kampaně tak, že pár týdnů před zahájením random narazíš na umělecké instalace v Praze na místech, kde to ani nečekáš. Samozřejmě se to virálně začne šířit na sítích, takže free reklama zaručena. Wink.

Instalace taky zahrnují interaktivní prvky, které ti umožní se stát přímo součástí uměleckého díla. Senzory zachytí tvůj pohyb nebo zvuk a ty ovlivňuješ podobu artu. Málokdo se pak nepochlubí reelskem na socials. Takže další reklama prosím, díky, naskle. 

Lokace minulého ročníku Signal Festivalu
Zdroj: Instagram

Webovky a apps jsou must-have     

Pokud teda zrovna nepořádáš koncík pro lidi nad 70… Ale i tahle cílovka bude nejspíš mít v kapse chytrý telefon. Protože když jsme u umění a kultury, tady jsou všichni mladí duchem. I publikum.

Kvalitní propagace si žádá kvalitní, interaktivní web. A když je prostor, tak klidně přidej i tu appku. Ať si lidi můžou booknout místa nebo třeba zkouknout line-up. 

***Dělej to jako: MFF Karlovy Vary

MFF KV má svoji ofiko appku Vodafone KVIFF Guide, která tě provede festivalem tak, že všechno bude smooth. Najdeš tam programm festivalu včetně informacích o filmech a projekcích, interaktivní mapu, možnost rezervovat vstupenky a naplánovat si festivalový program.

Bez kvalitních filmů, hvězd a propagace by to sice nešlo. Ale i taková drobnost, jako propracovaná appka, dává festivalu body k dobru. No jen uznej… Když budeš mít všechno pěkně v kapse a pod palcem (doslova), bude se ti určitě chodit za coolturou líp. Chceme se přece bavit, a ne běhat po okolí a na poslední chvíli shánět lístky.  

Zjistit více

Zážitkový marketing jako předzvěst velkých věcí

Nech publikum trochu namlsat. Udělej to offline nebo online… možná radši offline. Podle serveru ahrefs.com totiž 67 % lidí na bezplatnou online akci stejně nepřijde. I když určitě chtěli, ale pak se jim okotila kočka nebo si museli jít koupit banán na svačinu, znáš to. Naopak ale 75 % marketérů věří, že offline eventy jsou pro jejich úspěch zásadní.

Mezi praktiky zážitkového (event) marketingu patří třeba pop-up shop, co-branding, konference a workshopy, předváděčky, už zmíněná AR a metaverze nebo interaktivní instalace. 

Možná tě teď napadá: Jaký je teda rozdíl mezi guerrilla marketingem a zážitkovým marketingem? Na první pohled můžou oba vypadat podobně. Hlavní rozdíl je v momentu překvapení a snaze rozvířit veřejnou debatu. To je právě hlavní focus guerrilla marketingu. Zážitkový marketing naopak sází na posilování dlouhodobého vztahu mezi značkou a publikem.

***Dělej to jako: Designblok

Designblok je platforma pro prezentaci práce designérů, výrobců, uměleckých škol a kreativců z Česka i ze zahraničí. Pořádá výstavy, instalace, fashion shows a workshopy. A publikum vtahuje do děje opravdu fest.

Výstavní plochy jsou interaktivní a umožní ti umělecká díla si pořádně osahat a vyzkoušet. Dokonce si můžeš vytvořit i vlastní design na některém z workshopů. Tak posiluješ hlubší emocionální vazbu na značku nebo event a tyhle zážitky se ti zarývají hluboko do mozkovny. 

Vzpomínka na ročník 2023
Zdroj: Instagram

Dostaň akce tam, kde si zaslouží být

Do povědomí a srdcí lidí. Není to patos? Je to patos… trochu. Ale tady má své místo. Když má být akce opravdu (dlouhodobě) úspěšná, měla by to být srdcovka. 

Neboj se experimentovat a dělat marketing odvážně. Je to přece jenom další forma umění, tak proč si ho pořádně neužít. Držíme palce, ať se tvůj event stane #1 na všech sockách, kterých se dotkne.