BRAINSTORMING ANEB DOKUD SE TI NEKOUŘÍ Z UŠÍ, NEKONČÍŠ | SKVOT
Skvot Mag

Brainstorming aneb Dokud se ti nekouří z uší, nekončíš

Brainstorming. Mozek v bouři? Bouře v mozku? Mozková bouře? Bouřkový mozek?

Brainstorming aneb Dokud se ti nekouří z uší, nekončíš
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

15. listopadu 2022 KREATIVITA Článek

Brainstorming. Mozek v bouři? Bouře v mozku? Mozková bouře? Bouřkový mozek? No, ideální překlad asi nenajdeme, nevadí, i tak ale všichni víme, o čem je řeč. Teda alespoň my, kreativní holubičky a holoubci. Brainstorming aka chvilka, kdy na kreativu nejsi sám/sama, ale chvilka, kdy platí, že víc hlav víc ví. 

 

No jasně, pracuješ na jednom projektu a nemůžeš se posunout, protože tak nějak nevíš, jak dál. Hledáš cesty, zkoušíš nové a nové věci a nic nefunguje tak, jak by mělo, aspoň podle tebe. A v tuhle chvíli je na místě se zamyslet, zda ti nepomůže někdo další? 

Začneme od začátku. Co je to brainstorming a kdy se hodí? 

Myslíme ve slovech, ve znacích a často taky ve zkratkách. Někdy je ale potřeba vyplivnout těch slov / nápadů / skvělých ideií / plánů víc najednou. A to je brainstorming. Často je zajetou technikou v kreativních agenturách, ale není pravidlem, že se k němu přiklání čistě jen kreativní průmysl. Brainstormovat lze nad mobilní appkou, hrou, nad finální podobou budovy. Brainstormovat prakticky můžeš i nad tím, co si dáte k nedělnímu obědu. Ale to je ofc velká nadsázka. 

Laická definice brainstormingu může znít třeba takhle: „Jedná se o techniku skupinové kreativy, jejímž cílem je generování co největšího počtu nápadů na dané téma.” Základním principem této techniky není nic jiného než holý fakt, že tři lidi jsou schopni přijít problému na kloub za dvě hodiny, zatímco jedincovi to zabere hodin, dejme tomu, pět. A jelikož je čas nedostatkovým zbožím, není chytré s ním plýtvat. Nemusíš být nejostřejší pastelka v penále, aby ti došlo, že jsou to právě různé pov (point of view), které finálnímu nápadu dávají šmrnc. 

Co není brainstorming

Ne, ne, brainstorming není o tom, že si sedneš s kamarády do parku, budete si povídat a jen tak mezi řečí vymyslíte, jak změřit velikost vesmíru. Brainstorming je řízený. Je to technika, která často bolí a která tě jednoduše vycucne. Až budeš cítit, že ti hoří mozek, budeš vědět, že na to jdeš správně. I když se může zdát, že se jedná o nějakou drastickou akci, opak je pravdou. Brainstorming je nejjednodušší cesta, jak přijít s co největším počtem nápadů. 

Cesta za efektivním brainstormingem  

Nejlepší způsobem, jak být efektivní, je jednoduše být efektivní. Wow. Ale teď vážně. 

Exkluzivní brainstorming starter pack

  • — Zvol moderátora. 

Vyber někoho jiného, nebo buď moderátorem ty. Jeho role je nepostradatelná, od této chvíle je celý proces brainstormingu na jeho bedrech. 

  • — Definuj záměr. 

Co chceš, aby ti brainstorming přinesl? Na jaké otázky hledáš odpovědi? Co má být výstupem tohoto snažení? Je důležité vědět, odkud kam jdu. Je důležité vědět, co má být cílem tří hodinek ustavičného a intenzivního přemýšlení. 

  • — Shromáždi co největší množství informací. 

Ať už budeš řešit cokoli, background není chytré obcházet. Najdi toho na dané téma co nejvíce a postarej se o to, aby se s rešerší seznámil celý tým. Pohlídej si, aby každý zúčastněný věděl, čeho se vaše session týká. 

  • — Vyber vhodné účastníky.  

To, že někdo píše dobré texty na zadané téma, nutně neznamená, že je schopný dvě hodiny v kuse kreativně přemýšlet. Najdi si takové lidi, kterým věříš, že projekt/produkt dokážou posunout a hlavně, že vůbec dokážou najít vhodné řešení. 

  • — Najdi vhodné místo a čas. 

Ideálním místem nemusí být zasedačka, může to být salonek v restauraci, může to být park, cokoli. Při výběru místa se zaměř hlavně na to, aby nebylo plné rušivých elementů a aby se vám tam pěkně přemýšlelo. Záleží také na atmosféře, klidu atd atd. Délka by neměla překračovat dvě hodiny. 

  • — Informuj všechny předem a ujisti se, že s tím počítají. 

Dělat plány předem se vyplácí. Jasně, u party sice platí, že nejlepší akce jsou ty spontánní, ale tohle zas tak taková party není. Takže žádná spontánnost, pěkně řád a plán. 

Let’s go burn our brains

Po internetu koluje spousta tipů, jak zařídit, aby byl brainstorming opravdu efektivní. A jelikož jsme tvojí kreativní best budds, nenecháme si je pro sebe, you can thank us later. 

  • — Pozor, ať nám nic neuteče. Je fajn zapisovat opravdu všechno
  • — Žádný nápad není blbý, dokud není opravdu blbý. 
  • — Nesoudíme. 
  • — Nekrademe nápady ostatním. 
  • — Kritice jsou dveře otevřené, ale, jako vždycky a všude, jen té konstruktivní. 
  • — Hlídáme si čas. 
  • — Ticho může být plodné. Je totiž ticho a ticho. 
  • — Neexistuje konečný počet nápadů. 
  • — Ego stranou. A radši se soutředíme na mozek. 
  • — Je třeba zapojit všechny členy týmu. 
  • — Na stereotypy se nehraje.