Jak zaujmout publikum a jak na postování | SKVOT
Skvot Mag

Jak zaujmout publikum a jak na postování

Co je engagement, proč je pro marketing důležité správné načasování a jak být více vidět.

Jak zaujmout publikum a jak na postování
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

17. října 2023 MARKETING Článek

Když se země točí rychle, je důležité držet krok. Ve světě digitálních médií nám nezbývá nic jiného, než se přizpůsobit a být online. Face2face komunikaci nahradila online komunikace a kdo není na sociálních sítích, jakoby byl z jiného světa. Kam se ale vytratila všednost dní? Do online světa? Maybe.

 

Pro firmy a značky je potřeba být vidět ještě důležitější. Publikum, ehm… zákazníci, se pro koupi nového produktu rozhodují nejen podle kvality produktu, ale i na základě prezentace značky v globálním světě sociálních sítí. 

A je to právě správná strategie, která značce zajistí věčnou slávu. Go with the flow, tvoje značka si zaslouží být vidět. Socials ti pomůžou budovat povědomí o značce, zvýšit návštěvnost a generovat potenciální zákazníky.

Audience:Kde a jak je zaujmout? 

Když jsi značka, musíš držet krok, to už jsme si stanovili. Jak ale? Prací sociálních sítí je navázat kontakt. Značky, organizace a instituce díky nim budují vztahy se svými zákazníky. Ať už buduješ brand-awareness nebo chceš na svůj produkt namířit záři reflektorů, sociální sítě jsou tím správným místem, kde být. 

Právě díky angažovaným a loajálním fanouškům značky efektivně šíří informace o kampaních, nových iniciativách, nových produktech a službách, a to prostřednictvím hned několika kanálů.

Klíčem k úspěšnému vybudování prosperující online komunity tvých ideálních fanoušků je co? Přeci znalost tvé target audience. Vážně, je to must-have! Při tvorbě contentu na sociální sítě musíš vědět, pro koho a za jakým účelem obsah, či obecně chování, tvoříš. 

Samozřejmě je ale taky potřeba myslet na to, kdy postovat. Co dál? Zjistit si o obsahu konkurence, kdy postuje ona, co postuje, jak postuje. Easy. No a v neposlední řadě nesmíš zapomínat na metriky. Nebudeme si nalhávat, dělat data-driven rozhodnutí se v oblasti social media marketingu víc než vyplácí. 

Question: proč mít vlastní online komunitu? Společnosti se shodují na tom, že, když máš kolem sebe své podporovatele, vždycky máš šanci dostat se zpět na vrchol. 

Let’s talk engagement 

Mediaguru říká, že engagement je marketingová strategie, která má za cíl zapojit zákazníky do interakce s danou značkou. Je to snaha značky budovat vztahy se svými zákazníky. Jako každá strategie, i engagement má dílčí body, kterých musí dosáhnout:

— vizibilita – základem je být vidět

— atraktivita – obsah musí být jednoduše užitečný a relevantní, tvým cílem je nabídnout publiku to, co je pro ně hodnotné; 

—  zajímavost – snaž se být jak atraktivní a relevantní, tak i unique

—  vztahy – propoj svůj marketing se svou prodejní strategií, tak budeš ještě produktivnější; 

—  růst – sami zákazníci se stávají těmi, kdo propaguje značku a tím pádem zvyšuje tvoje příjmy. 

Jak už víme, cesta je dlouhá a trnitá, ale po každé bouřce zase vysvitne sluníčko. Co tím chceme říct? Že navázat vztahy trvá. Aby tvoje značka mohla navazovat a budovat pevné, dlouhodobé vztahy, je důležité pečovat o svoje ovečky. Tvoji zákazníci se potřebují cítit výjimečně a na stejné vlně. Ukaž jim, že ti jako značce na nich záleží, interaguj s nimi, řeš jejich pochybnosti. Jednoduše, you can’t back down. 

#1 Kdo se liší, tak ten frčí 

Díky kvalitnímu a jedinečnému obsahu můžeš u svých zákazníků/uživatelů vyvolat zájem – a tím viralizovat svou značku. Vyšší počet interakcí v konečném důsledku zvyšuje počet „angažovaných“ uživatelů. Jupí. 

#2 Personality is the key  

Když začínáš budovat značku, je až smrtelně důležité nastavit její identitu, její image a její tonalitu. Vědět, kam se značkou směřuješ a čeho chceš dosáhnout. To vše patří do identity značky. Hledej zákazníky, kteří se s tvojí značkou ztotožní. Ztotožnění vyvolává pocit hlubokého engagementu. 

#3 Personalizace

Pocit jedinečnosti je to, o čem mluvíme. Právě personalizace je bezpochyby jedním z nejsilnějších nástrojů, pokud jde o generování engagementu. No nediv se. 

Odměňuj své věrné zákazníky, nabízej exkluzivní obsah, věnuj se jim. Když svému klientovi ukážeš, že znáš lék na jeho trápení, pravděpodobně s tebou bude držet basu. On má problém a ty máš řešení. Jste správná dvojka. 

Je-li ale věrný tvůj zákazník, ty musíš být taky. Už víme, že svoje ovečky si musíš opečovávat. Kdo se cítí doceněn a oceněn, neodejde.

Jak na postování 

Už máme trochu pocit, že se opakujeme. Ale nechápej nás špatně, opakování vážně je matka moudrosti. Když tvoříš social media content, musíš znát jak svou cílovku (duh), ale taky samotné sociální sítě.Víš, co všechno ti můžou nabídnout a co od nich můžeš očekávat? 

Zlaté pravidlo SMM, hahah, zní: ke každé sociální síti přistupuj individuálně. Paracelseus říká, že „všechny látky jsou jedy, záleží však na množství“. My říkáme, že všechny sítě fungují, záleží však na přístupu. Obsah, který dobře funguje na LinkedInu, nemusí fungovat na Instagramu. 

—  Facebook nabízí kvalitní videopřenosy, ale také vysoce funkční platformu pro zasílání zpráv, která značkám umožňuje komunikovat se svými sledujícími jeden na jednoho.

—  Instagram podporuje vizuálně působivější příspěvky a kreativní krátká videa.

—  YouTube je nejlepší pro delší informační nebo zábavný video obsah.

—  X( dříve Twitter, jak nejspíš víš) umožňuje konverzace v reálném čase, aktualizace zpráv a upozornění.

—  LinkedIn se dobře hodí pro dlouhý psaný obsah, například příspěvky na blogu.

—  Pinterest umožňuje uživatelům objevovat obsah a spoléhá na vizuální prvky, které upoutají jejich pozornost.

—  TikTok je sítí generace Z, která pracuje s krátkými informačními videi. 

Samotné postování příspěvků není zase tak moc jednoduchá věc. Proto, aby se tvůj obsah dostal k co největšímu počtu lidí, je zapotřebí znát časy, ve kterých příspěvky přidávat. A ofc tě ani trochu nepřekvapí, že každá síť je na tom trochu jinak. 

Sproutsocial říká, že nejlepší dny, kdy příspěvky přidávat (když se díváme na sociální sítě obecně), jsou úterý a středa. Nejhorší je naopak neděle. S časy v jednotlivých pracovních dnech se to má následovně: 

—  Pondělí: 10:00 až poledne  

—  Úterý: 9:00 až 14:00

—  Středa: 9:00 až 13:00

—  Čtvrtek: 9:00 až poledne 

—  Pátek: 9:00 až 11:00 

Každá sociální síť je jedinečná. Stejně jako nenajdeš dvě na chlup stejné kočky, nenajdeš ani dvě stejné sociální sítě. Duplikovat obsah se vážně nevyplácí. Podívejme se, co platí na tři bardy: Facebook, Instagram a LinkedIn. 

Zjistit více
 

#1 Facebook 

Facebook je sociální síť s více než třemi miliardami uživatelů a i přesto, že by se mohlo zdát, že její vliv upadá, stále je to síť, na které je třeba být aktivní. Z uživatelů Facebooku se totiž snadno můžou stát platící zákazníci.

Facebook požaduje stručnost, jasnost, ale také autenticitu. Ať už sdílíš nový produkt, obsah ze zákulisí či rebranding, udrž si svou tvář. Značka by tady měla zůstat sama sebou a nehrát si na něco, co není. Publikum to ocení a ztotožní se. 

Drtivá většina lidí používá Facebook na svých mobilních zařízeních, celkem 98,3 % uživatelů. Tvým cílem je upoutat jejich pozornost a přimět je se zapojit. Údernost, věcnost, jasnost – tři způsoby, jak předávat facebookové info. 

#2 Instagram 

4. nejpopulárnější sociální síť světa s jednou miliardou aktivních uživatelů měsíčně. Tady se vyplatí experimentovat, Instagram totiž nabízí velké množství stylů obsahu, na které můžeš jako značka sáhnout. Můžeš tak tvořit příspěvky do feedu, natáčet Reels, tvořit meme či GiFy a svou originalitou tak upoutat pozornost uživatelů. 

Dalším, zejména pro Instagram, dobrým krokem je influencer marketing. Když si totiž značky představí podporu nebo ambasadora značky, představují si celebrity a lídry v oboru. Skvělé aspirace, ale je tu jeden problém: většina značek by jednoduše mohla říct „no tengo dinero“. 

Sláva, na scénu tak přicházejí (mikro)influenceři. Ze života: pokud tvůj oblíbený influencer používá nějakou danou značku, s velkou pravděpodobností si ji časem také pořídíš. Protože jí budeš věřit. Protože věříš danému influencerovi. Influencer s věrnou fanouškovskou základnou v řádu tisíců lidí je nepochybně skvělý způsob, jak zvýšit své publikum. 

#3 LinkedIn

Pro LinkedIn, profesní sociální síť, platí, že kvalita je více než kvantita. Tedy, to obecně platí na všech sociálních sítích, LinkedIn je ale trochu víc specifický. 

Co se určitě vyplatí, je pravidelné zveřejňování aktualizací. Na síti LinkedIn je zásadní rozvíjet vztahy se svým publikem. Nech své publikum „nahlédnout pod pokličku“ tvojí značky/firmy. Čím větší atraktivita a energie, tím lepší. Cílem je nezapadnout v moři dalších firemních stránek a příspěvků. 

Tradiční prodejní jazyk a taktiky jsou pro LinkedIn tak trochu no-go. Snaha prosadit se jako leader v oboru jednoduše nefunguje. Stejně jako všechny platformy, i LinkedIn klade důraz na propojení mezi uživateli. Místo produktů radši prodávej svou značku. Namísto typického hard-sell přístupu se zaměř na upřímnou komunikaci s uživateli.

Trocha dějin never killed nobody  

Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to, jak začal globální systém, který uživatele, používající různá zařízení, slučuje do jednoho celku a žádná sociální síť by bez něj nemohla existovat ani vzniknout. (Sorry, že přeskočíme vynález elektřiny.)

Dějiny internetu sahají do období studené války. V roce 1969 totiž vznikl ARPANET jako předchůdce dnešní internetové sítě. Pojem internet známe od roku 1987 a World Wide Web vzniká koncem roku 1990.  

Sociální sítě pak na sebe nenechaly dlouho čekat. První vlaštovka byla vypuštěna v roce 1997. SixDegrees byla první stránka s charakterem sociální sítě, zanikla však v roce 2001. K jejím následovníkům řadíme například Friendster nebo MySpace. 

K poměrně velké změně vnímání světa došlo v roce 2004, kdy Mark Zuckerberg spouští sociální síť Facebook. Původně sice jen pro USA, o dva roky později se ale mohou registrovat lidé ze všech koutů světa. A jak je to s Facebookem dnes, jsme si už řekli.

V průběhu let vznikaly nové a nové sociální sítě a dnes je jejich uživatelem každý třetí člověk na světě. Právě proto je víc než kdy jindy důležité držet krok s trendy a neusnout na vavřínech. Pokrok uhání jako Sacamiro v cílové rovince a kdo jednou vypadne ze sedla, těžko se dostane zpátky, natož pak do vedení.