SWIFT PLAYGROUNDS JAKO CESTA, KTERÁ VEDE DO CÍLE | SKVOT
Skvot Mag

Swift Playgrounds jako cesta, která vede do cíle

Vytvoř si aplikaci bez kódu, stačí jen mít jablíčko

Swift Playgrounds jako cesta, která vede do cíle
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

2. února 2023 Článek

Swift Playgrounds aka aplikace, která byla představena už v roce 2016, a zároveň aplikace pro milovníky jablek. Domovskou značkou aplikace je Apple, původně fungovala jen na iPhonech a iPadech, teď už ale funguje i na Macboocích a iMacích. 

 

No jo, no jo. Další (ne)známý pojem. Nebo třeba pojem, o kterém už jsi slyšel*a, ale i tak přesně nevíš, co znamená a o čem je? Ještě, že je tady tvůj dobrý kámoš Skvot Mag, který to za tebe zjistil a připravil pro tebe zajímavé povídání. 

O co jde? 

Na stránkách Apple se dočteš, že Swift Playgrounds je aplikace, díky které se můžeš učit a experimentovat se Swiftem, a to zábavnou formou. Swift je výkonný programovací jazyk. Stvořil ho Apple a aby sis nemyslel*a, že je to jen na hraní, Apple také píše, že Swift používají profesionálové k vytváření nejpopulárnějších aplikací současnosti. Paráda, no ne?!

Co je ale ještě větší paráda je to, že k používání Swift Playgrounds nepotřebuješ mít žádné znalosti kódování, je to tedy ideální prostředí pro studenty, ať už jakékoli věkové kategorie. 

Apple navíc připravil interaktivní návody, jak aplikace dále vyvíjet. Takže je to vlastně full package. Jediným maličkým zádrhelem je fakt, že se Swift(em) vytvoříš aplikaci jen pro iOs nebo macOs. 

Jak to funguje? 

Swift je dle Apple intuitivní programovací jazyk, který byl navržen tak, aby vývojářům dával takovou svobodu, kterou nikdy dřív nezažili. Swift se totiž používá (velmi) snadno, má otevřený zdrojový kód. Každý, kdo má brilantní nápad se tak může stát vývojářem a vytvořit něco nevídaného, krásného, úžasného. 

Jak tedy funguje? Jako první je třeba si do počítače [macbooku] stáhnout programovací jazyk Swift, ten najdeš na Apple Store Books a je zdarma. V tzv. Definite Book se dozvíš, proč je programování ve Swiftu jednodušší, flexibilnější a zábavnější. 

Dalším krokem pak bude aplikace Xcode, tu najdeš v Mac Apple Store. K čemu slouží? Najdeš v ní všechny nástroje, které potřebuješ k vytvoření aplikace. Tyhle aplikace můžeš implementovat jak na Mac, tak na iPad.  

Pak už zbývá jen studovat. Zjisti všechny podrobné informace, máš je na jednom místě, a tím je Developer Website. Najdeš tam novinky, které se týkají světa vývojářů. Ty je dobré sledovat, sem tam mezi nimi objevíš i skvělý (životní) hack, což se hodí. Nejsou to žádné 5 minute crafts, ale reálné blogové články edukativního rázu.

Takže co Swift Playgrounds? 

Principem appky Swift Playgrounds je naučit vytvářet a vyvíjet aplikace všechny, kteří o to mají zájem. Velkým plusem je fakt, že člověk opravdu nepotřebuje znát, jak kódování funguje. Aplikace je intuitivní, byla totiž navržena už pro ty nejmladší. Jednotlivá hřiště představují jakési pomyslné mini aplikace, které uživatel postupně vytváří a vyvíjí. Postupně se také učí pracovat s kódem. Zábavná forma zaujme jak (alespoň trochu) zkušené jedince, tak úplné začátečníky. 

Uživatel/hráč začíná tvořením jednotlivých příkazů, ty pak skládá do řetězců a z těch následně tvoří smyčky a komplexnější stavby. Nakonec se tedy dobere k tvorbě samotné aplikace. Jádro hry tvoří výukové programy, ty jsou rozděleny do tří základních módů: 

  • — Learn to Code 1
  • — Learn to Code 2
  • — Learn to Code 3 

 

Kdo by to byl řekl, co? S aplikací se tedy pomalu, ale jistě naučíš tvořit základní příkazy ve Swiftu. Ze začátku tě bude aplikace držet za ručičku, jako když jsi byl*a miminko, postupně tě ale i ona, stejně jako maminka, pustí do světa zažívat svá vlastní dobrodružství. Stejně jako máma, je ale i aplikace stále na drátě, takže tě snadno navede, když jsi v koncích. 

Swift Playgrounds byly navrženy tak, aby tě vždycky odměnily za správnou odpověď. Takže ne, není to jako v matematice na střední, kdy je jediná správná možnost postupu, jak spočítat Thaletovu kružnici. Swift Playgrounds oceňují to, že jsi dorazil*a do cíle. Sice platí, že správná odpověď je ve výsledku jen jedna, ale kudy k ní dojdeš, to už je tvoje věc. 

S tvorbou aplikací ti tedy Swift Playgrounds mohou pomoct hodně. V zásadě tě to totiž naučí. A když nevíš, vždycky si můžeš nechat poradit.