Co Čech, to DJ: True or false? | SKVOT
Skvot Mag

Co Čech, to DJ: True or false?

Seznam se s českými DJs a buď ready na jejich koncerty.

Co Čech, to DJ: True or false?
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

18. ledna 2024 HUDBA Článek

Dneska večer je zábava a hraje tam kdo? No přeci DJ Stone! Oh yeah, to zas bude party. Ono totiž pouštět písničky není jen tak, chce to totiž know-how, i když se to možná na první pohled nemusí zdát. Jako DJ totiž musíš umět nacítit dav a zprostředkovat jim ten nejlepší taneční zážitek. 

Ty i my známe diskžokeje z našich vesnických/maloměstských parties, na kterých jsme protančili nejedny střevíčky. Co všechno ale role DJe představuje a je DJem vážně pořád i ten, kdo „jen“ pouští oldiesky? 

 

Bereš nás s nadsázkou? Měl*a bys, už se přeci nějaký ten pátek známe a všichni víme, že Skvot MAG je safe space. Rozhodně nemáme v plánu někoho shazovat, nalijme si totiž čistého vína (mňam), kdekdo z nás si někdy na takového DJe hrál. Let’s face it, být tím, kdo řídí hudbu, je důležitá role. Ne, že ne. 

Jenže jako všechno na světě, ani role DJe není černobílá a má dvojí metr. Jednoduše je dj a DJ. Že to nedává smysl? Nevadí, až tohle dočteš, pochopíš. 

Hi hello, mi nombre es DJ

Jak říká Usher, „DJ got us falling in love [again]“ a tady už není co dodat. Pojďme si ale roli DJ definovat. Teď se totiž bavíme o výkvětech hudebního průmyslu, jako jsou Martin Garrix, Avicii nebo třeba David Guetta. A neboj, podíváme se i na naše skvosty. 

Diskžokej (čeština je tak krásný jazyk) je člověk, který se živí tvorbou hudby a její následnou produkcí na hudebních eventech. Ale to už určitě víš. Diskžokejové jsou lidé, kteří hudbě rozumí, kteří umí nacítit publikum a hlavně, kteří prostě slyší. Tvoří svoje vlastní sety, svou vlastní hudbu

Dneska už je tahle profese mnohem víc než jen pouštění písniček. Mixáže, různé úpravy, změny, nové soundy… to všechno má DJ v rukou. Tahle role není jen o tom, že máš písničky a pouštíš je. Sure, pořád je tak máme zažité, známe svatební DJe, DJe, kteří hrajou jenom na zábavách, DJe, kteří vystupují na dětských akcích atd. Pak ale taky známe DJe, kteří performují například na Tomorrowlandu a to už je trochu něco jiného. 

A jak zpívá Ivetka Bartošová, jako DJ máš desky obracet. Protože jsi co? Jezdec na deskách. Co naděláš, ty žokeji disku. Dneska už desky sice obracet nebudeš, budeš mixovat v nějakém DJ softwaru, ale chápeme se. 

Koneckonců, DJ je prostě člověk, který miluje hudbu, miluje energii davu a late night events ho nejen živí, ale také nabíjí. Jako DJ můžeš: 

  • — tvořit vlastní hudbu; 
  • — mixovat už zažité songy; 
  • — pouštět písničky; 
  • — puštěnou hudbu míchat s živým nástrojem (housle, saxofon);
  • — generovat hudbu přímo na stagi. 

Možností je mnoho, stejně jako hudebních žánrů. Když víš, že chceš být DJ, nikdo ti neříká, že se musíš omezit třeba jen na techno. Opakujeme to stále dokola a řekneme to zas – fantazii se meze nekladou. V kreativě rozhodně ne! Tak se neboj zkoušet. Mixuj songy, mixuj žánry. Hraj si. 

Čeští DJs: best of dnešní doby

I v naší malé české kotlině se rodí prvotřídní hvězdy diskožokejového nebe. Pokud je neznáš, tak je poznáš, ale věříme, že některé z nich nemusíme ani představovat. O některá už jsme totiž někde někdy zavadili všichni. A pokud ne, je to příležitost objevit něco nového. 

Co třeba Ventolin? Pedagog na UK a po nocích hudebník věnující se elektronické hudbě. Anebo Aid Kid, multimediální umělec, který spolupracoval třeba s Lenkou Dusilovou nebo hudebním uskupením Zvíře jménem Podzim. A pak samozřejmě legendy jako DJ Wich, DJ Loutka, DJ Tráva, DJ Lucca a další. 

Ale o nich to (bohužel/dík?) nebude. Takhle známá jména totiž nemusíme představovat. Ostatně to ale nebude potřeba ani u našich dalších vybraných umělců. Aspoň v to doufáme. Tak tedy: 

#1 NobodyListen 

Umělecký pseudonym, který v Česku není žádná neznámá. Jakub Strach aka NobodyListen působí jako DJ, hudební producent a skladatel. Pohybuje se v rap komunitě, během let spolupracoval s top českými i slovenskými rappery, jako Yzomandias, Nik Tendo nebo VR. Složil hudbu pro značky jako Apple, Nike, Red Bull a Jägermaister. 

Podílel se na albu Emmy Smetana a Jordana Haje a společně s Annet X vydal desku Koukej se mnou. Mimo to ale pořádá dnes již legendary hudební akce Addict Rave. Protože skrze to, že je i modelem pro top světové módní značky, je také DJem. 

Nobody je interpretem, jehož vliv a fame neustále roste. Dnes už o něm ví snad celá republika. Vystupoval snad na všech velkých česko/slovenských festivalech, such as Colours of Ostrava, Metronome nebo třeba Grape. 

Tvoří progresivní hudbu, plánuje nové a nové projekty a svou hudbou si postupně buduje cestičku do všech našich příštích Spotify wrappeds. 

#2 Bratři 

České elektronické duo, které tvoří dvojčata Jiří a Ondřej. Jejich hudba kombinuje prvky taneční elektroniky a techna. Mnohým by se snad mohlo zdát, že se inspirovali německými Moderat. Bratři využívají perkuse a bicí v kombinaci se sekvencemi na analogových a modulárních syntezátorech. 

Svou hudební kariéru Bratři odstartovali v roce 2016 a o rok později vydali své první EP s názvem Monster. Do dnešní doby odehráli velké množství koncertů na hned několika hudebních eventech a festivalech. V dubnu 2019 se zúčastnili prvního svého showcase festivalu Tallinn Music Week, kde byl jejich live set vybrán mezi TOP 10 live actů. 

Mimo to všechno se také objevili mezi 16 nominovanými v prestižní soutěži Music Moves Europe Talent Award 2021. Ve stejném roce navíc vydali své debutové album s názvem Two Minds. Nadále však pokračují ve vydávání samostatných singlů a v koncertování, tak si nějaký najdi. 

#3 Harmony Rec. 

Harmony Rec. je nahrávací label, který sídlí jak v Praze, tak v Berlíně. Už od roku 2014 jsou jejich hlavních focusem super hudební akce. Připravují tedy audiovizuální akce, které některé specifické prostory proměňují v okouzlující hudební zážitky. 

Pokud chceš prostě začít super rave, jdi na nějakou akcičku od Harmony Rec. Na svém webu totiž píší, že tanečnímu parketu dávají ty správně vibrace vášně. Propojují tak super spoty a taneční hudbu a zajišťují zážitky, na které budeš dlouho vzpomínat. 

#4 DJ Kewu 

Co bychom to byli za kámoše, kdybychom si tu nepředstavili i našeho lektora. Yes, je to tak. DJ Kewu je lektorem našeho online kurzu DJing pro začátečníky. Ale hlavně je taky DJem, který tvoří super zajímavou hudbu, která má svůj vlastní hlas. 

Kewu je zároveň i hudebním producentem a moderátorem na Radio Wave, kde uvádí pořad Flám. Na scéně se pohybuje přes 13 let, během kterých odehrál nespočet DJ setů na mnoha různých akcích. Mimo jiné třeba i na Addict(u). 

Víc si o něm, jeho životě a přístupu k hudbě přečteš v našem 1 : 1 interview. Zjistili jsme toho opravdu hodně. 

Zjistit více

 

Final slovíčkaření: dýdžuju, dýdžuješ, dýdžuje

A abychom to teda konečně uzavřeli, pojďme si definovat rozdíl mezi dýdžejem-pouštěčem a dýdžejem-tvůrcem. Asi ti to dávno došlo, ale i tak. Obor diskožejství je poměrně rozsáhlý. 

Pokud jsi na nějaké party in charge of the music, prakticky se stáváš DJem. Ale dost možná je DJem večera. A pak jsou tu také DJs, kteří pouští songy na různých akcích – typicky svatby, večerní zábavy, vánoční večírky, víkendové parties – a sem tam je trochu namixují. No a neposlední řadě jsou to DJs, které jsme si vyjmenovali, kteří tvoří vlastní hudební sety. 

Být diskžokejem je skvělý job. Ať už si pod tímhle nickem představíš cokoliv a ať už tuhle profesi chceš vykonávat jakkoliv. Tak či tak budeš stát na pódiu, před sebou budeš mít noťas a mixážní pult a tvým jediným úkolem bude – zajistit, aby lidi měli úúúžasný večer.