Nestyď se zeptat: co dělá úspěšný DJ? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšný DJ?

Mikuláš Příhoda aka Kewu prozrazuje, jaké byly jeho djské začátky. Fuckupy nevyjímaje.

Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšný DJ?
15. ledna 2024 HUDBA Článek

Hrát pro víc lidí než partu kámošů je výzva. Láká tě to taky? Pak pro začátek určitě nevynechej rozhovor s DJem, který má vlastní pořad Flám na Radiu Wave a namixuje hudbu každé příležitosti na míru. Navíc zvládá i dramaturgii, hudební produkci a podílí se na hudebních eventech ostatních DJs.

Na Skvotu povede kurz DJing pro začátečníky, kde tě naučí pokročilé techniky a práci se softwarem. A kdo ví, třeba jednou bude spolupracovat právě s tebou.

 

Co považuješ na DJingu za nejvíc vzrušující?

Možnost procestovat místa, kluby, scény a všeobecně poznávat, jak se přístup a energie různě po světě liší.

V jakým momentu ti došlo, že tohle je pro tebe ta správná cesta?

No to asi nevím doteď, ale kdyby nebyla, tak už bych to asi pocítil, hah.

Teď je to pro mně všechno, co bude za dalších 10 let? Kdo ví.

Stalo se ti v rámci DJingu někdy něco, co bys označil za fuckup?

Fuckupů bylo spoustu a určitě eventuálně čekají každého, haha, i když se budu snažit na všechno možné v kurzu připravit, někdy to prostě neklapne. Já osobně jeden ze svých fuckupu pamatuji, a to když jsem odjel na Colours of Ostrava a zapomněl, že mám hrát večer na Stalinu… Samozřejmě vrátit jsem se nestihl a musel jsem sehnat někoho, kdo to vezme.

Od té doby si vše 4krát zkontroluji, než to potvrdím.

Jakou používáš techniku a jak jsi k tomu došel?

Momentálně je můj nejoblíbenější setup z 3x pioneer cdj 3000 v kombinaci s jakýmkoliv pioneer djm mixem od verze 750mk2. Můj první kontroler byl Reloop Terminal Mix 2, se kterým jsem min. 4 roky jezdil po cz/sk a nedal na něj dopustit! Mezitím jsem si vyzkoušel i timecode nebo klasické hraní z vinylu.

Tvoříš taky komplet vlastní songy? Jaký software bys doporučil?

Produkuji 4. rokem, a ačkoliv by Ableton měl být bez pochyby na prvním místě u většiny nejen začínajících producentů, já si svoji cestu našel skrz Logic X Pro a nedám na něj dopustit!

Co si musí DJ pohlídat, když jde na stage?

Aby nezakopl.

Proč máš rád Enyu?

Enya je hudební ekvivalent příjemné, teplé, těžké peřiny od babičky. Maximum comfort.

Jaké DJs na české scéně je dobré sledovat?

Česká djská scéna je momentálně nejrozmanitější za svojí existence a je to strašně osvěžující.

Strašně nerad bych někomu křivdil, protože je tu opravdu mnoho skvělých talentů a každý se orientuje v něčem jiném. Moc rád bych zmínil DJku Nill Garcon, která má opravdu příjemný take na klasický i modernější house a disco, Steady má zas skvělý rozhled nejen v britské rapové a grimové scéně, Teletext boys a jejich label Amphibian rozhodně stojí za zmínku, toxic-pop klubová diva Miss Carriage a v neposlední řadě duo Footclan, kteří exportují ghetto sound i mimo cz/sk hranice.

Kde v zahraničí jsi už hrál?

Už jsem se ocitl na line-upu v pár klubech v Anglii, Německu, Belgii, Chorvatsku nebo letos poprvé ve Slovinsku. Pravidelně jezdívám do Vídně, Budapešti a samozřejmě nemůžu vynechat Slovensko, hahaha.

Chtěl by ses někam vrátit, nebo naopak radši objevuješ nové kluby a publikum?

Nejraději objevuji nová místa, takže kdybych si mohl vybírat, tak pojedu pokaždé jinam, ale najdou se místa, ke kterým se vytvoříte vztah a už se i znáte třeba pár lidma, protože na vás vždy dorazí. Takhle se už 10 let vracím s láskou do Uherského Hradiště na Mír.

Jak sis vlastně zvolil svoje umělecké jméno? Souvisí nějak s tvými tuniskými kořeny?

Mám s pojmenováváním věcí/projektů etc. problém a všechno zbytečně a dlouho overthinkuju, Kewu bylo asi poprvé, kdy jsem si první věc prostě napsal na papír a řekl: „Jo, to nedává smysl, ideální.“

Kde se může uplatnit začínající DJ, který ještě nemá známé jméno? Když teda pomineme party pro kámoše.

Hodně záleží na žánrech, přístupu a všeobecné energii. Vidíš se spíš v nočním baru bez parketu, kde dotváříš atmosféru? Nebo se cítíš spíš na velký halový akci v line-upu, který končí o 6. ráno? Navštěvuj akce, které tě baví, bav se s lidma, kteří je dělají (samozřejmě s rozumným odstupem, nemusíš jim psát 3krát denně), a všeobecně se vzdělávej o komunitě, která ti je blízká a zajímá tě.

Zjistit více

 

Pomohlo ti v DJingu něco, co ses naučil jako kuchař?

Rychle improvizovat, vnímat víc vjemů najednou a tvářit se, že mám min. jeden pár rukou navíc, hahaha.

Těšíš se na roli lektora? Jak se ti zatím líbí spolupráce se Skvotem?

Spolupráce se Skvotem je super! Obzvlášť když mohu členy týmu potkávat na akcích, kde hraji. To, že nekdy budu dělat lektora, by mě každopádně ani ve snu nenapadlo, ale těším se moc!

Hodí se kurz i pro tradiční české „diskžokeje“, kteří pouštějí písničky na svatbách a podobně?

Tam pak velmi záleží na otevřenosti a chuti posouvat svoje vědomosti. Každý sám musí zhodnotit, co od sebe v tomto odvětví očekává, a zároveň si myslím, že nikdy není pozdě zkusit jiné věci.

Co nejradši posloucháš v roce 2024? Dal bys nám pár tipů?

Ze startu roku jsem se opět naladil na můj asi nejvíc fav house label Unknown To The Unknown, příhodně založený DJ Hausem, a jeden z jejich posledních releasů E-Freq By Nature, a v hektičtější dny mě dost drží v pohybu kompilace Worst Behaviour Vol. 4, na které hostují například Anna Morgan, Toumba, Addison Groove a jiní.

Díky za rozhovor, dobře se to čte i poslouchá. Uvidíme se na kurzu!

A kdo dočetl až sem, může si pustit písničku: