Kultovní české hudební kluby | SKVOT
Skvot Mag

Kultovní české hudební kluby

Jaké prostory nabízí česká hudební scéna?

Kultovní české hudební kluby
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

2. listopadu 2023 HUDBA Článek

Jen si to představ – jsi hudební hvězda a porozhlížíš se po českých klubech, kde bys mohl*a vystoupit. Víš, že tvoje performance je super trooper a víš, že chceš na svoje fanoušky zapůsobit a taky víš, že prostor má být tak nějak akorát. 

 

Nebo se na to podívejme opačně. Jsi promoter / booker koncertů, chceš pozvat tu a tu hudební star, ale nevíš, jaká je nabídka klubů? Vybrali jsme ty nejlepší z nich. Postupně si je představíme a prozradíme, koho už stihly hostit. 

Big city life… 

Velké hvězdy potřebují velké prostory a tyto prostory většinou nejsou v malých městech. Samozřejmě neplatí ve všech případech, že si hvězdy vybírají ta největší města, ale v našem malém rybníčku to tak spíš je. 

A proto ty největší stars, as far as we know, jezdí do Prahy. Jen si představ, že by třeba Rammstein vystupovali třeba v Písku. No asi spíš ne. Obecně totiž platí, že Česko = Praha. No jo. 

Na druhou stranu, Praha není jedinou final destination, kam hudebníci míří. Další může být třeba Ostrava – domov festivalů Colours of Ostrava a Beats for Love –, nebo třeba Hradec Králové – domovské město Rock for People. Ukázkou toho, že hvězdy nejezdí jen do Prahy, je i to, že příští rok v Hradci vystoupí Ed Sheeran. 

Že se liší festival a koncert, si asi ani říkat nemusíme. A že dostat hvězdy na festival je někdy snazší a někdy těžší, asi také ne. V článku Českého rozhlasu se o své zkušenosti podělili ředitelé a tiskový mluvčí tří největších festivalů u nás Colours, RFP a Metronome

My tu ale nejsme od toho, abychom se bavili o festivalech, musíme si představit ty kluby. Let’s go! 

Zjistit více

 

Stověžatá Praha, město nočního života

Podle jednoho ze světem kolujících dotazníků se právě Praha dostala mezi výběr světových měst s nejlepším nočním životem. Taky se není, čemu divit. Praha je krásná a bohatá na desítky klubů. Podle určitých zdrojů jich je až 181. 

Představíme si ty kultovní. Ty, které určitě znáš. A ne – O2 arenu jsme do našeho výběru nezařadili. Jak všichni moc dobře víme, je to největší hala u nás, která hostila hned několik super hvězd: Justina Biebera, Billie Eilish, Imagine Dragons, 50 centa, OneRepublic, Enrique Iglésiase, Måneskin a mnoho dalších.

#1 Rock Café 

Dnes již kultovní pražský klub vznikl v roce 1990 jako reakce na svobodu na hudební scéně, která přišla se sametovou revolucí. S ambicí stát se multykulty klubem pro mladé se zakladatelé poprali dobře a dnes je Rock Café místem, jak sami říkají, líhně nových kapel. 

A jaké hvězdy se tu představily? Z českých tu začínaly kapely jako J.A.R. nebo Divokej Bill, hrají tu ale i stálice jako Sto zvířat, MIG 21, Prago Union či Vypsaná fixa. Ze zahraničních hvězd Rock Café hostilo třeba THE 1975, N.O.H.A. a Vanilla Sky. 

#2 ROXY 

I ROXY vznikl v divokých devátskách. Už více než 20 let je klubem, který svým prostorem láká vycházející i velké hvězdy. Pro tenhle klub je hudba vždycky na prvním místě, tak to taky má být. Opět platí, že i tady vystupují zahraniční i naše české stars. 

A co víc, pro velký počet českých interpretů je právě ROXY tím prvním pomyslným peakem na cestě za vyprodanými velkými kluby. Nebo ne? Ať posoudí oni. 

A jména? Hostili třeba LP, Róisín Murphy nebo Johna Calea. V následujících měsících se u nich představí třeba finští Lordi, němečtí Lord of the Lost, Giant Rooks nebo třeba česká rap trojice PSH. Co víc říct, ROXY se žánrů nebojí. 

#3 Klub 007 Strahov 

Nejdéle fungující rockový klub v Praze je místem, kde se prý dělo, co by nikde jinde neprošlo. No, možná lepší nevědět (mrk mrk). Sedmička, která funguje už 50 let, je scénou typickou pro punk, reggae nebo hip hop. Během jejich působení se zde představila celá řádka interpretů, kteří se sem velmi rádi vrací. 

S klubem se pojí česká jména jako Vladimír Mišík, Bára Basiková, Laura a její tygři, Garáž nebo třeba Psí vojáci. V devadesátkách na scénu přichází nový žánr, dnes velmi oblíbený, rap. 

Takže není divu, že právě v Sedmičce začínali jména jako Vladimír 518 a DJ Orion. Navíc zde poprvé vystoupilo DJ duo Indy & Wich. Klub 007 Strahov patří na seznam kultovních českých hudebních klubů, no doubts.

#4 Lucerna Music Bar 

Lucerna, další z řady ikonických pražských klubů. Funguje už 27 let a za tu dobu prošel hned několika změnami. Každý, kdo vystupuje v Lucerna Music Bar, by mohl říct, že tohle jsou prkna, která znamenají historii. 

Budova totiž vznikla již na začátku minulého století a má za sebou nemalou historii. Procházel se zde Karel Hašler, ale i Jiří Voskovec a Jan Werich. Za první republiky prostor svými melodiemi vyplňovaly populární jazzové kapely. 

Dnes patří k dalším prostorám, kde si jako interpret prostě chceš zahrát. A tak není divu, že zde vystupovaly hvězdy jako Parov Stelar, Twenty One Pilots, Major Lazer nebo třeba Hurts. 

#5 Palác Akropolis 

Palác Akropolis jako další z highlights pražské klubové a hudební scény? Samozřejmě. Budovat stojí přesně na pomezí Žižkova a Královských Vinohrad. Stavět se začala již v roce 1927, ale tak, jak ho známe dnes, funguje od začátku devadesátých let. Palác Akropolis představuje centrum nezávislé kultury a nabízí tak ojedinělé kulturní zážitky. 

Od koncertů až po výstavy umění. Tohle je místo, kde bude tvoje kulturní já vzkvétat a kde jako interpret uděláš parádu. Jaké prvotřídní kapely zde hrály? Pixies, The Strokes nebo taky Kid Loco. Nehrají tady ale jen rockové kapely, zahrát tady můžeš i super DJ set. 

Zjistit více

 

Brno, Brno, Brníčko 

Na popud všech Pražáků – ano, Brno existuje! A rozhodně bychom na něj neměli zanevřít. 

Nejenže má podle Lukáše Hejlíka nejlepší gastro scénu, má i skvělé hudební kluby. A samozřejmě i v nich vystoupily nějaké hvězdičky. 

#6 Fléda 

Další z řady nejstarších a největších českých klubů sídlí v brněnském Králově Poli. O Flédě jsme slyšeli i my, kteří jsme v Brně třeba nevyrůstali / nestudovali / nežili. Jednoduše prostě není žádnou velkou neznámou. 

Určitě si najdeš hned několik důvodů, proč Flédu navštívit. Není totiž žádným klubem, který by se zaměřoval na jeden žánr. Indie, house, edm, ale i metal… Jsou otevření všemu. Důkazem je i široká škála interpretů, kteří se tu představili. Jmenovat můžeme třeba Cigarettes After Sex, Little Big, Princess Chelsea nebo taky Swans. 

#7 Kabinet Múz 

Kabinet Múz je prý místem, kde si dávají spicha ty největší múzy. Hahah. Prostor existuje od roku 1991, nejdříve zde sídlilo HaDivadlo a později Divadlo v 7 a půl. Od roku 2012 je Kabinet Múz s Brnem neodmyslitelně spjatým kulturním místem. Je to místo plné hudby, filmu a divadla. 

Hudebně se profiluje zejména na alternativní scénu. Během posledních let zde vystoupili zahraniční Young Fathers či Shabazz Palaces. Z domácích umělců zde často hrají Midi LIDI či slovenská Katarzia. 

#8 Alterna 

Jediný studentský brněnský klub. Alterna sebe označuje za multižánrový hudební klub, který funguje již od 90. let. Najdeme zde kavárnu Alterna a také A2 stage, která je ready (v)pustit undergroundové týpky, co se nebojí předvést. 

Ostrava!!! 

Ostrava je bezpochyby dalším kulturním sídlem. Je kolébkou festivalů Colours of Ostrava a Beats for Love, je místem, kde to prostě žije. To, že zde kultura žije, dokazuje hned několik českých herců a zpěváků, kteří z tohohle krajského města pochází. 

#9 Barrák Club 

Barrák je pravděpodobně jedním z mála klubů, které se využívají jen a pouze na koncerty. Když tu není koncert, dovnitř se rozhodně nedostaneš. Barrák sice funguje „teprve“ od roku 2013, svou existenci ale vystavěl na základech původního klubu Tančírna. 

Za 10 let svého působení zde přivítal mnoho hudebních hvězd, a to snad ze všech žánrů. Vystoupili tady třeba Tata Bojs, Vladimír Mišík, americký Rubycon, Monkey Business, ale taky velké množství metalových kapel. 

Malebná Olomouc, studentské město 

V našem top výčtu měst nesmí chybět ani Olomouc. Dvě náměstí, tvarůžky, katedrála, tohle všechno a mnohem víc je Olomouc. Zároveň je ale i městem kultury. I tady je klubová scéna silná. 

Party se dějí v klubech jako Sklub, Varna nebo Belmondo, ale ten kultovní klub, kam rádi jezdí alternativní kapely, rozhodně není ani jeden z nich. 

#10 Jazz Tibet Club 

Jazz Tibet Club – dnes už legendární olomoucká scéna, která velmi dobře spojuje to, co máme všichni rádi. Hudbu a jídlo. A když k tomu přidáme genia loci, je tohle místo ideální ke tvorbě top hudebních zážitků. 

V prostoru s trochou irish vibu se konají koncerty skvělých hudebníků z celého světa. Jak totiž jednou řekla Ilona Csáková, i Olomouc ujde. V Olomouci se totiž žánrů nebojí a Jazz Tibet Club je toho důkazem, poslechnout si tady můžeš od indie přes folk až po elektroniku. 

V posledních letech se právě tady představila jména jako The Pyramids, The Comet is Coming, Itamar Borochov, Mammal Hands, Grandbrothers a další.