Jak samostatně zvládnout 3d v game developmentu | SKVOT
Skvot Mag

Jak samostatně zvládnout 3d v game developmentu

Úvodní slovo 3D malíře (designéra) – o výběru softwaru, vstupu do komunity a moodboardech.

Jak samostatně zvládnout 3d v game developmentu
card-photo

ARPAD SPODNI

3D MALÍŘ (DESIGNÉR)

3. října 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Zvládnout 3D v herní tvorbě není zrovna nejjednodušší. Nevíš, kde hledat inspiraci a kde začít. Začneš se pohybovat na vlastní pěst a ztratíš spoustu času chybnými kroky. A někdy máš pocit, že jsi v situaci, kdy je těžké najít cestu ven.

Arpad Spodni je designér 3D prostředí a NFT creator. Designu se věnuje tři roky a minulým rokem se začal sám učit 3D. Na podporu začínajících designérů sepsal Arpad poznámky s tipy, jak se na cestě od jednoduchých bloků v Blenderu k hotovým scénám v Unreal Enginu nedopouštět zbytečných chyb.

 

Nerozptyluj se

„Vždycky jsem obdivoval herní umělce a samozřejmě jsem si to chtěl vyzkoušet. Vzpomínám si, jak jsem začal chodit na Pinterest a dělal si mudboardy všeho, co mě zajímalo. Ukázalo se, že se mi líbí věci v úplně jiných formátech: šíleně obrovské (a krásné) herní prostředí, postavy, sculpting, oblečení a hard surface. 

A rozhodl jsem se: začnu se učit všechno, co mě baví, abych pochopil, jak různé softwary fungují, jaké techniky existují a jak snadno se dají zvládnout. Teď si uvědomuji, že bych to neměl dělat. Přeskakování z jednoho směru na druhý je pro začátečníky velkou chybou.“

Jakmile zjistíš, který směr tě zajímá, zaměř na něj veškerou svou pozornost. Pokud se rozhodneš vytvořit herní prostředí, věnuj se pouze tomu – nemodeluj zároveň oblečení. Učení se novým nástrojům a směrům zabere spoustu času – a není ho mnoho.

To, co se ti líbí, poznáš jen tak, že to budeš dělat – to je fakt. Ale seznámit se s něčím a bezhlavě se do toho ponořit jsou dvě různé věci. Věnuj nějaký čas seznamování, ale vyber si jednu věc, do které se ponoříš.

„Začal jsem s modelováním abstrakcí a low poly, pak s oblečením a až nakonec s prostředím. Ale vydat se touto cestou není úplně správné. Je lepší si rovnou vybrat své záměřění.“

Práce: vlevo – low poly scéna (2020), vpravo – detailní design prostředí (2022)

Začínáme se základním balíkem

Výkonný počítač je super. Ale nemysli si, že pokud ho nemáš, neměl*a bys ani začínat.

„Své první projekty jsem vymodeloval na 13" MacBooku z roku 2017 s minimální konfigurací – a i to mi stačilo.“

Ze začátku, když teprve něco zkoušíš, se nevyplatí utrácet velké peníze za vybavení. Jakmile si vybereš směr a jsi si jistý*á, že se mu chceš věnovat, můžeš uvažovat o koupi něčeho výkonnějšího, co urychlí práci.

Zjistit více

 

Pečlivý výběr softwaru 

V oblasti 3D existuje bezplatný software (například Blender), ale většina ostatního softwaru je placená (a poměrně drahá). Ano, existuje zkušební doba, ale pokud se pohybuješ pomalu a trvá ti dlouho, než se dostaneš do tempa, často to nestačí. 

Proto doporučuji, aby ses co nejrychleji rozhodl*a, jakým směrem se vydáš, a zakoupil*a si softwarovou licenci. V placených verzích získáš přístup k užitečným doplňkům, jako je například rozsáhlá knihovna textur pro Substance. To se ti bude v budoucnu hodit.

Právě teď používám pravidelně:

  • Blender je můj hlavní modelovací software, ve kterém to všechno začalo. Program se vyvíjí a je stále pohodlnější. Kolem Blenderu existuje obrovská komunita a mnoho výukových programů.
  • Substance Painter/Designer – ten doslova otřásl mým světem texturování. Myslím, že je to nejužitečnější z placených programů.
  • Unreal Engine – renderování v reálném čase, velká prostředí, filmové záběry, možnost běhat po mnou vytvořené lokaci. Práce s ním je úžasně snadná.
  •  

Situativní:

  • DazStudio – můžeš si vzít základ pro postavy, pokud je nechceš vymodelovat od začátku. Je také zdarma, ale můžeš si koupit spoustu „věcí“ (oblečení, pózy atd.).
  • Marvelous Designer – pomáhá ti vytvářet oblečení pro postavy.
  • ZBrush – software pro skulpting (je zajímavý, ale složitý). Tento program používám výhradně pro tvorbu detailů objektů.
  •  

Specifikace detailů

Nevýhodou samostudia je, že nevíš, zda něco děláš špatně. I když vše mnohokrát překontroluješ, i když postupuješ podle pokynů. Jde o to, že návod je vytvořen pro konkrétní požadavek – a ty často nevíš, jak ho upřesnit pro svůj vlastní případ.

Proto je důležité naučit se formulovat správný požadavek na řešení problému. Musíš být také opatrný/á – často se stane, že někde zapomeneš zaškrtnout políčko a výsledek není na sto procent...

Buď připraven*a dělat chyby

Chyb bude hrozně moc – a to na každém kroku. Někdy tě budou tak rozčilovat, že se možná zklameš a vzdáš to. Růst se však neobejde bez chyb.

Zjistit více

 

Uč se od těch nejlepších

Existuje spousta bezplatného obsahu o softwaru – na ArtStation, na kanálech YouTube velkých společností, jako je Adobe nebo Marvelous. Pokud však jde o konkrétnější problémy nebo pracovní postupy, chceš vidět a slyšet názory různých odborníků. Pochop, jak pracují a přemýšlejí – a možná si z toho něco vezmi.

Když jsem studoval, našel jsem nejkvalitnější obsah v těchto zdrojích:

Flippednormals - jedná se o rozsáhlou knihovnu kurzů z různých oblastí. Vhodné pro ty, kteří se chtějí naučit kreslit oblečení nebo postavy, prostředí nebo textury, náčrty a koncepty. 

CG Boost Academy je skvělý zdroj s kurzy o Blenderu a Substance Painteru. Kurzy obsahují mnoho krátkých výukových lekcí a jsou velmi přehledné. Vysvětlení jsou srozumitelná. A co je důležité, dokonale ukazují, jak tyto programy spolupracují na skutečných projektech.

Learn Squared je platforma s vysoce kvalitními kurzy herního designu. Vysvětlují vše od vyprávění příběhu a tvorby textur v Substance až po tvorbu prostředí v Unrealu. Různý software, vysoká kvalita, šikovní lektoři.

Nezapomeň, že tyto kurzy ti nezaručí, že se okamžitě staneš mistrem. Slouží spíše k seznámení se softwarem nebo k naučení se určité techniky. Záleží jen na tobě, jak ji uplatníš v praxi.

Vytvoření vize 

Inspirace je nestálá věc. Proto neseď jen na Artstationu nebo Instagramu. Hraj hry. Sleduj filmy, kreslené filmy a anime. Choď na výstavy. Poslouchej jinou hudbu.

A samozřejmě vytvářej moodboardy. Vytvářej je na každém kroku, na jakékoli téma, pro jakýkoli (i ten nejjednodušší) detail. Krása moodboardu spočívá v tom, že se vždy můžeš chytit detailu, který tě ani nenapadl, a původní myšlenka se stane ještě hlubší.

Přidej se ke komunitě

Když se učíš nějaký obor nebo přístup, chceš prostě s někým probrat, co jsi pochopil*a, nebo si něco ujasnit – v dialogu, ne z článků nebo kurzů. Ale v mém okolí nebyli lidé, kteří by dělali 3D (natož herní designéři). Nebylo koho požádat o radu, kdo by zhodnotil mou práci a dal mi zpětnou vazbu. 

Proto neváhej a napiš ostatním umělcům – například na Instagram. Komentuj jejich práci, zanech jim hezkou zpětnou vazbu v soukromí. Je to důležité nejen pro ně (všichni potřebujeme pochvalu), ale také pro tebe – abys mohl*a získat pozornost. 

Založ si také Discord nebo Twitter – je tam obrovská 3D komunita. Na sociálních sítích sdílej nejen výsledný obrázek, ale i průběh své práce. Pokud děláš něco opravdu zajímavého – všimnou si tě, podpoří tě a pomohou ti ukázat tvou tvář. 

Existují instagramové stránky, které často publikují díla mladých a nově smýšlejících autorů: 

  • — v týdenních výběrech (např. ve xuxoe);
  • — v režimu streamování (např. ve motiondesigners).
  •  

Když jsi nováček a tvoje práce se dostane na seznam, dodá ti to obrovské sebevědomí. Vím to z vlastní zkušenosti.