Hudba spojuje: Super interesting evropské hudební festivaly | SKVOT
Skvot Mag

Hudba spojuje: Super interesting evropské hudební festivaly

Kam si zajedeš za hudbou v létě 2024?

Hudba spojuje: Super interesting evropské hudební festivaly
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

9. listopadu 2023 HUDBA Článek

Sunshine, sunshine, summer party time je dávno za námi, ale time flies fast, takže co nevidět tu bude zase. A jelikož poslouchat hudbu bude trendy i příští rok, budou trendy i hudební festivaly. Že znáš jen hudební fesťák svého města? Ne-va-dí. Teď to společně změníme, připrav se na pořádnou jízdu evropskými hudebními skvosty, Skvoťáčku. 

„I could just sit around making music all day long“, zpívá ve své písni I Believe in Music Mac Davis, což o hudbě říká všechno, co potřebujeme vědět. Že je to nejlepší kámoška. Že je skvělá a že tvořit ji, je quality time. Takže tady to můžeme ukončit? Ale kdepak.

Music is my church

Hudební festivaly vznikly pro to, aby hudba dosáhla takové oslavy, jakou si zaslouží. V letních měsících totiž hudbu oslavuje celý svět. A co víc – festivaly jsou oslavou nejen hudby, ale také svobody a toho, že prostě a jednoduše můžeme.

Leonard Cohen o hudbě říká, že je „emociálním životem většiny lidí“. Taky, aby nebyla. Je to dimenze, do které můžeš uniknout a nechat svoje emoce a pocity proudit. Ale dost už. 

Naším cílem není řešit smysl hudby, protože ten už všichni dávno známe, naším cílem je něco jiného. Udělat si vyjížďku po Evropě a imaginárně navštívit 8 největších hudebních festivalů, které se na našem kontinentu konají. Pro všechny, kteří holdují definicím, je hudební festival souborem na sebe navazujících (hudebních) událostí. 

Ale teď už konec nudy, teď už začíná jízda. Pojďme se nechat léčit hudbou. 

Všude dobře, doma nejlíp 

Kde jinde začít než ve svém vlastním rybníčku. Ne, nebudeme zmiňovat všechny české festivaly, protože jich je požehnaně, ale podíváme se na dva největší a nejznámější, na které jezdí i zahraniční hvězdy. 

Colours of Ostrava 

Málokdo z nás nikdy neslyšel o multižánrovém ostravském festivalu. V Česku je dost možná právě tím největším a každoročně ví, jak překvapit. Festival probíhá od roku 2002 a během dvaceti let přivítal jména jako The Killers, Bastille, Imagine Dragons, Moderat, alt-J, Years & Years, Twenty One Pilots, LP, Kygo nebo třeba Martin Garrix. 

Colours nabízí 19 otevřených i krytých stagí, diskuzní fórum Meltingpot a velký výběr workshopů. Možná proto byly Colours v roce 2016 deníkem Guardian zařazeny mezi 10 nejlepších hudebních festivalů v Evropě. 

Prvním headlinerem roku 2024 jsou Sam Smith, kteří se tak poprvé podívají do České republiky. 

Rock for People 

#jeduRFP je slogan, který od počínaje květnem uvidíš snad úplně všude. RFP je možná nejznámějším českým čistě rockovým festivalem. Samozřejmě dávno neplatí, že by tady vystupovaly „jen“ rockové kapely, ale mainstream popík tady spíš nezaslechneš. 

Čtyři dny, Hradec Králové a nabitý program, to znamená #jeduRFP. Rock for People poprvé proběhl v roce 1995. Od té doby ušli organizátoři velký kus cesty a dnes už se ničeho nebojí. Zatím zde vystoupily kapely jako Muse, 30 Seconds to Mars, Papa Roach, Green Day, Fall Out Boy, Paramore, Måneskin, Slipknot nebo třeba The Prodigy. 

Prvními headlinery roku 2024 jsou Bring Me The Horizon a Avril Lavigne. 

Zjistit více

 

A teď už konečně do světa 

Hudba, která znamená svět? Možná. Ale spíš svět, který znamená hudbu. Juhů. Vždyť i David Čajčík, který se podílí na bookingu hvězd pro klub Roxy, doporučuje za hudebním zážitkem vycestovat. Naše selekce zajímavých festivalů začíná právě tady a teď. 

#1 Grape 

Nejdřív ještě zůstaneme blízko domova. Co bychom to byli za sousedy, kdybychom zapomněli na našich slovenských bratov. Grape je poměrně mladý hudební festival, v roce 2010 ho založila skupina kamarádů. V roce 2012 se dostal mezi TOP 10 malých festivalů na Europe Festival Awards a dnes je to festival, který navštěvuje přes 20 000 lidí. 

Během několika festivalových lét se na jejich stagích představili Rudimental, The Kooks, Foals, Milky Chance, Yungblud, Kodaline, alt-J, M83, Tove Lo nebo třeba taky němečtí Moderat. 

#2 Glastonbury 

Anglický Glastonbury – největší hudební festival „na zelené louce“ na světě. Stal se idolem a vzorem pro všechny světové festivaly, které vznikaly po něm. Tady se totiž ví, jak věci dělat správně. 

Festival začal den po smrti Jimiho Hendrixe v roce 1970. V prvních ročnících byla návštěvnost asi 1 500 lidí, v roce 1999, kdy tady vystupoval třeba Fatboy Slim, návštěvnost přesáhla 100 000. Dnes na festival dorazí přes 175 000 návštěvníků. 

Tenhle multižánrový festival nabízí přes 2 desítky stagí, na kterých se protočí snad stovka intepretů. Během pěti dní se tady toho stihne opravdu dost. Aby taky ne, není totiž čas ztrácet čas. Kdo tady nevystupoval, jako by snad nic nedokázal. Yes, je to tak, Glastonbury opravdu představuje prestiž a když zpíváš, je tohle to, co chceš. 

A teď letmý přehled umělců, kteří si tenhle sen splnili: David Bowie, Coldplay, Radiohead, Muse, Franz Ferdinand, Black Eyed Peas, The Killers, Amy Winehouse, Arctic Monkeys, Jay-Z, Lily Allen, Calvin Harris, David Guetta, Lady Gaga, Lana Del Rey, Metallica, Lykke Li, Adele nebo třeba The Cure. 

Zjistit více

 

#3 Sziget 

Maďarskému festivalu se jinak říká Ostrov svobody a doopravdy představuje vlastní malý svět na ostrově v Budapešti. Čím se Sziget trochu liší, je to, že trvá celý týden. Každoročně se na něm představují opravdu velké velké hvězdy. Tenhle rok to byli třeba David Guetta nebo Billie Eilish. 

Tady je to prostě oslava míru, lásky a jednoty. A to už od roku 1993. Během let se z původně malé music session vyvinul v jeden z největších evropských festivalů. Setkává se zde na tisíce lidí více než 100 národností. Můžeš se tady vzdělávat, kultivovat, zrelaxovat a hlavně inspirovat. 

Během všech uplynulých ročníků právě na ostrově svobody hráli Oasis, The Offspring, Sex Pistols, Armin Van Buuren, Kid Cudi, Steve Aoki, Hurts, Woodkid, Robbie Williams, Macklemore, Imagine Dragons, Stromae, Avicii, Florence & The Machine, The Chainsmokers, Two Door Cinema Club, Post Malone, Shawn Mendes, Justin Bieber nebo taky Tame Impala. 

zdroj: szigetfestival.com

#4 Roskilde 

Nejstarší dánský festival je týdenním kulturním eventem, který je oslavou moderní hudby. A co víc, tohle je super místo, kde se můžeš hudebně povznést, ale taky osvěžit. Areál festivalu je totiž u jezera, ve kterém můžeš osvěžit svoje party body a svou party soul. 

I Roskilde nabízí opravdu širokou škálu hudebních žánrů. Zastoupení tady najde rock, pop, ale i dance music. Ale co na tomhle festivalu úplně nejlepší? Že veškerý profit věnují na charitativní a kulturní účely. Je největším hudebním festivalem severní Evropy. 

Logo festivalu je „music, art, activism, camps and freedom“ a jak by řekl Michael Scott, this pretty much sums it up. Roskilde samozřejmě také stojí v záři festivalových reflektorů a mnohé jiné festivaly se právě Roskilde inspirují. 

#5 Tomorrowland 

Tomorrowland snad ani není třeba představovat. Největší elektronický hudební festival světa. Každý EDM lover snil o tom se na Tomorrowland dostat. A kdo byl opravdu lucky, tomu se zadařilo. Možná ještě pořád platí, že vstupenky jsou vyprodány do 10 minut. 

Každoroční oslava taneční hudby probíhá v belgickém Boomu. There’s nothing like this. Pro každého DJ je právě tohle pomyslný peak, po kterém mají důvod říct si, že to dokázali. A mnoho z nich už má tenhle peak checked. 

O DJ setech Davida Guetty, Hardwella, Tïesta se mluví ještě dlouho po festivalu. Mezi další DJ stars, kteří se na Tomorrowlandu mohli pochlubit svými shows, patří třeba Martin Garrix, Afrojack, Lost Frequencies, Timmy Trumpet, Alesso a Kygo. Tohle je prostě fesťák, na který fakt nezapomeneš. Pokud si ho teda budeš pamatovat (mrk mrk). 

#6 EXIT Festival 

A jedna balkánská třešnička na konec. Tohle možná není ten nejznámější festival na světě, ale do oka nám určitě padl. Ačkoliv začínal jako pidi drobek, dnes patří k těm nejlepším hudebním festivalům v Evropě. Každoročně tak do Srbska (na)láká milovníky hudby a umělce z celého světa. 

V minulosti byli headlinery například Calvin Harris, Snoop Dog, Arctic Monkeys nebo The Chemical Brothers. 

Pojďme si o festivalu něco málo povědět. Koná se v pevnosti, aktivně se angažuje v sociálních, politických a environmentálních otázkách. Stále důsledně dodržuje své původní poslání – a sice: podporovat mír a jednotu v regionu. Cílem pořadatelů je, mimo zprostředkování hudebního zážitku, zasazovat se o pozitivní změny. 

Hudba funguje jako mocný nástroj ke sbližování lidí. A proč? Protože hudba spojuje.