Krásná hudba a kreativita v ní | SKVOT
Skvot Mag

Krásná hudba a kreativita v ní

Tralala a lalala jako doprovod pro tvou životní cestu.

Krásná hudba a kreativita v ní
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

10. července 2023 HUDBA Článek

Hravá hudba. Herní hudba. Hudební hudba. Hrozná hudba. Hrozně hustá hudba. Jedna aliterace za druhou, wow, skoro jako v Harry Potterovi. Jedno ale mají společné, a ne – písmenko h to není. Pojďme se místo do světa čar a kouzel ponořit do světa hudby. Co vlastně hudba je a není? A je možné hudbu pojmout kreativně? 

 

Hudba je lék a ráj zároveň. Hudba je to nejlepší, co člověk vynalezl. Když máš hudbu, máš důvod žít – zkrátka a dobře, music is our church. Tohle je možná až moc fanatické, ale svůj kousek pravdy si v tom najdeš, nebo ne? 

To, co je na hudbě tak moc úžasné, je vlastně všechno. Hahah. Ale hlavně je to její síla. Síla přimět tě připomenout si nějakou vzpomínku, uklidnit se, prožít život s poklidem a láskou. Tak nějak jednoduše, tak nějak hudebně. Jen si vzpomeň, kolikrát sis pustil*a svůj oblíbený song, když ses cítil*a pod psa? A dost pravděpodobně to skoro vždycky zabralo, co? No, co ti budeme, moc dobře to známe. 

Dá to ale rozum, že hudba nevzniká sama od sebe. Za skvělým trackem stojí hned několik lidí. Jednak je to interpret*ka nebo hudební kapela, druhak je to ale hudební producent. Co o roli hudebního producenta říká naše milá, drahá Wikipedie? Že je to někdo, kdo nese zodpovědnost za nahrání a produkci skladby. 

K tomu, abys byl*a ready pustit to úspěšné hudební produkce a abys ale fakt zařídil*a (budoucí) úspěch a fame skladby, je třeba rozumět svému řemeslu. To asi není žádná překvapivá novinka. Co ale překvapivá novinka být může, je, že Skvot nabízí kurz pro všechny music geeks! Ano – je to tak, nabízíme kurz Produkce hudby.

Zjistit více

 

Do tajů hudby 

Stejně tak jako byla překvapená Alenka, když se poprvé propadla zaječí norou do Říše divů, stejně tak překvapení byli všichni, kdo poprvé přišli do kontaktu s hudbou. Alespoň si to tak můžeme představit. 

Anywaaay [Lizzo in the background], hudba je něco, co tě dokáže překvapit a zaskočit zas a znova. Je úplně jedno, jaký žánr posloucháš, protože všechny mají společné jedno – magii. Magické spojení zvuků v daném časoprostoru, které dohromady tvoří něco specificky estetického. 

Hudební mág Jiří Suchý se k definici hudby ve svých myšlenkách vyjádřil asi tak kvalitně a diplomaticky jako my teď a tady. Definovat hudbu je těžký oříšek, který dost možná ani nejde rozlousknout. Pro každého z nás je totiž hudba něco jiného. A u toho radši zůstaňme.

Všichni ale víme, že hudba má hned několik tváří a podob. Může být romantická, může být melancholická, může být uklidňující, energická, nabíjecí. Může fungovat jako background, nebo může být gró. 

Many many faces you have 

Jak moc velký šok to bude, když ti řekneme, že hudba je doslova všude kolem nás? Asi žádný, co? To jsme si mysleli. Známe totiž filmovou hudbu, známe herní hudbu, známe soundtracky k seriálům, známe muzikálovou hudbu. Jaké další ještě? No další. 

Filmová hudba funguje doplněk, jehož smyslem je umocnit emoce, který divák v danou chvíli pociťuje. So classy. Pokud je ve filmu scéna, kde umírá hlavní postava, je naprosto logické, že hudební podkres v této scéně bude smutný, melancholický, heartbreaking. Stejně tak funguje i hudba seriálová. 

Například herní hudba je něco jiného. Zatímco filmová hudba postrádá interaktivitu soundtracku, pro herní hudbu je interaktivita druhým jménem. A proč? Protože ve filmu máš předem dáno, jak děj dopadne. U her to tak jednoduché není. 

Herní hudba tak pro hudební skladatele nabízí mnohem širší pole působnosti. Ve hře totiž závisí na tom, jak se hráč rozhodne. To, jestli v tunelu zahne doprava nebo doleva, určuje i to, jaká hudba bude během dalších levelů hry znít hráči v uších.  

Jako producent musíš myslet na všechny různé nuance jak hry, tak filmu či seriálu. Příkladem, mimo herní prostředí, může být americký seriál Euforie. Už tak skvělý zážitek z hereckých výkonů umocňuje naprosto geniální soundtrack z ruky Labrintha. Opravdu. 

Kreativita sem, kreativita tam 

Ačkoliv je to na první pohled dost jasné, je třeba říct si to i tak: hudba = kreativita! Nebo možná spíš – kreativní proces. Dá to taky rozum, okouzlující song nenapíšeš za minutu. Napíšeš ho třeba za dvě. A i těmhle dvěma minutám předchází nějaký (kreativně kreativní) rituál.  

Otázkou ale zůstává, jak moc být kreativní. Vyplatí se tady popustit kreativitě uzdy? Stoprocentně ano. Riskovat se vyplatí. Občas se ti stane, že to nepůjde samo od sebe, ale jindy to zase půjde hned a rychle. I když kvalita hudby závisí na aspektech jako je kompozice, prvotním ukazatelem je, jestli je dobře napsaná. 

Tak či tak, napsat je jedna věc, produkovat, vytvořit a dát tomu všemu obraz a final touch, je věc druhá. Producent není žádná nedůležitá postavička. Ve výsledku je to vlastně člověk, který je dost možná ze všech nejdůležitější. Tvorba songu má několik kroků a produkce je jedním z nich. Už jsme říkali, že v září startuje kurz Produkce hudby

Zjistíš na něm, jak objevit svůj jedinečný tvůrčí hudební styl a jak tvořit vlastní hudbu. Velmi jednoduše budeš mít možnost stát se dalším DJ Wichem nebo Timbalandem A to chceš, ne? K tomu, abys odstartoval*a tvorbu songů, které budou trhat žebříčky hitparád, ti postačí 20 lekcí s lektorem Patrikem Veltruským. Tak chop chop.