Kdo je gamedev beta tester | SKVOT
Skvot Mag

Kdo je gamedev beta tester

Ten, který vládne silou odhalování bugů.

Kdo je gamedev beta tester
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

22. srpna 2023 GAME PRODUCTION Článek

Zkrátka člověk, který za tebe udělá tu špinavou práci. Zahraje si hru odpředu dozadu dvacetkrát nebo důkladně projde všechny funkce softwaru. Mockrát. Odchytá všechny nedostatky, reportuje je vývojářům, a ti pak zajistí, že neprohodíš v návalu rage klávesnici nebo rovnou celý noťas oknem.  

 

Dřív než tady naservíruju ultimátní definici beta testera, pojďme mrknout na beta testování obecně. Tak pochopíš, proč je beta tester v životním cyklu jakéhokoli softwaru nepostradatelná figurka. No a potom se teda podíváme i na toho tajemného lovce brouků a vymítače nedostatků. Pěkně popořadě. 

Co to? K čemu to? Beta testing

Každá appka nebo hra, která se ti dostane pod palce, prochází poměrně složitým vývojem. Ty na screenu vidíš obrázky, které se ti líbí (nebo taky ne), za nimi se ale skrývají statisíce řádků kódu. Prý neexistuje kód bez chyby. Divíš se? Já teda vůbec.

Když udělá chybu třeba editor, vytiskne se pár tisíc kusů knihy s chybou na přebalu. Ale počteš si. Když udělá chybu programátor, může dokonce spadnout celá appka. A ve hře tě nevyřešené bugy můžou otravovat tak, že ji vypneš a už se k ní nevrátíš, i když měla fakt super grafiku a příběh.

Takové kritické chyby ale povětšinou odchytají už interní testeři. Týpci a týpkyně, kteří projíždějí software bedlivým okem (a často i speciálním programem) a dokumentují chyby, které pak vývojáři opraví ještě před vypuštěním softu na trh. No a pak tu jsou ještě bugy, které projdou přes základní testování, protože tu appku v běhu úplně nesejmou. Právě tady nastupuje beta testování. 

Aby to nebylo tak easy, beta testování není jen o vychytání chyb. Ten, kdo uvádí na trh nový software, tímhle způsobem taky zjišťuje, jestli se produkt lidem vůbec líbí. Testuje i design, funkčnost a použitelnost. Trošku individuální, co? Přesně. A proto beta testerů musí být více, aby feedback odpovídal realitě.

Zjistit více

 

Fáze beta testování

Připadá ti, že se beta verze tvojí oblíbené appky nebo hry zjevila jen tak? Chyba hlávky, milý hrachu. Za jejím vydáním stojí spousta plánování a jasně nastavená strategie. 

#1 Plánování

Anarchii zažiješ, když si třeba jako beta tester objednáš pizzu s ananasem. Ve fázi plánování ji ale nehledej. Všechno musí být tip ťop.

#2 Nábor beta testerů

Buď tě vyberou, nebo se přihlásíš. Záleží. Beta testerem může být fanoušek, zákazník, vývojář nebo někdo z běžného lidu. Rozpočet je ale omezený, proto i beta testování zasáhne jen hrstku vyvolených. 

#3 Soft jde mezi testery

Spolu s instrukcemi, jak zaznamenávat a protokolovat objevené bugy a dávat celkovou zpětnou vazbu. Třeba jak se ti hra hraje, ve kterých pasážích se nudíš, kde je to naopak až moc přestřelené nebo jak je složité najít to správné tlačítko, které tě pošle do inventory. Někdy jsou aplikace vytvořené tak, aby posílaly hlášení o chybách automaticky. 

#4 Vyhodnocení feedbacku

Bugy se analyzují a vývojáři je vyřeší. Na základě feedbacku dojde k vylepšení appky a zjištěné informace se promítnou do návrhů dalších verzí. Softwary stárnou děsně rychle. Vývoj je v podstatě nepřetržitý. Proto se testuje fakt často.

#5 Hotovo

Hurá! Nová verze je na světě. Odbugovaná a vylepšená tak, aby tě přikovala k obrazovce – když je to hra. Nebo aby tě přesvědčila, že její funkce jsou lepší než funkce konkurence – když je to nějaká funkční aplikace.

Beta tester… už víš?

Jestli ještě pořád trochu tápeš, pojďme mrknout na to, čím se beta tester může během testování zabývat.

  • Testování softwaru nebo hry. Jop, to bychom měli. Beta tester testuje. 
  • Poskytování feedbacku. Kdyby totiž jenom nadával na chyby, kvalitu softwaru to nezvýší. Některé beta testy vyžadují aktivitu testera. U dalších se bugy reportují automaticky.
  • Dokumentace chyb. Beta tester musí být tak trochu pedantský šťoura. Takové všichni milujeme, co? Najde chybu a zdokumentuje ji pro vývojářský tým. Pokud teda nejde o automatické hlášení chyb. To pak šťoura být nemusí. Jen by se měl obrnit trpělivostí pro případy, kdy mu beta verze aplikace semtam spadne a nahlásí svůj fail sama.
  • — Spolupráce s vývojáři. Tenhle bod je asi jasný. I v průběhu beta testu dochází k postupným vylepšením a tester musí zůstat v obraze.
  •  

Kam nemůže koncový uživatel, tam nastrčí testera

Beta tester je bytost libovolného genderu, která testuje předběžnou verzi softwaru, aby našla a nahlásila chyby, které potom vývojáři opraví před vydáním finální verze. Třeba v herním průmyslu je to práce snů. 

Bavilo by tě testovat? Mrkni na nějaké progresivní vývojářské společnosti, jestli náhodou nehledají někoho na testing her. Potom můžeš zavolat mámě nebo tátovi (pokud teda ještě nespíš u nich na gauči) a říct jim: „Já ti říkal*a, že mi to paření k něčemu bude!“ 

Cože? Dávno máš svůj gauč a plnoletost za sebou už plusmínus 1,5–2×? Tak využij své gamingové zkušenosti jinak a nauč se hry rovnou vyvíjet. Pojď si pro to na kurzu Game production od Skvotu (to je tady u nás, obviously).