Příběh je to, na čem opravdu záleží | SKVOT
Skvot Mag

Příběh je to, na čem opravdu záleží

Story is what we talk about. Příběh z pohledu hráče.

Příběh je to, na čem opravdu záleží
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

30. června 2023 GAMEDEV Článek

Hra bez příběhu? Hra bez postav? Hra bez hudby? Hra bez backgroundu? To zní jako trochu nuda, ne? I když se to možná nezdá, ve hře jde vždycky vždycky o příběh. I život je jeden velký příběh, a kdyby to příběh nebyl, asi by nás to taky vůbec nebavilo. 

 

Počítačové hry zažívají stále velký boom, a to už od dob, kdy vznikla první počítačová hra. První simulovaná hra vznikla už v roce 1947, další známou hrou pak byla Spacewar!, která vznikla v 60. letech. Pro všechny, kteří počítačové hry hrají, jsou únikem od reality, volnočasovou aktivitou a formou relaxu. 

Zároveň se ale může jednat i o formu jakési výuky – možná se to opět nezdá, ale i videohry tě můžou naučit spoustu věcí. 

Games, games and once again: games 

Pojem hra má hned několik rozdílných a rozličných významů. Definici si ale samozřejmě neodpustíme. Teta Wiki, total bestie pro definice, o hře píše, že je aktivita jednoho a více lidí, která sice nemusí mít konkrétní účel, ale jejím hlavním (a možná jediným?) cílem je tedy radost a relaxace. Videohra pak označuje jakoukoliv digitální hru. 

Je nad míru jasné, že i hry, stejně jako filmy, literaturu i hudbu, rozdělujeme podle předem daných charakteristik do žánrů. Ty herní jsou: 

  • — action 
  • — adventure
  • — fighting
  • — misc
  • — platform
  • — puzzle
  • — racing
  • — role-playing
  • — shooter
  • — simulation 
  • — sports
  • — strategy

 

No jak vidíš, výběr je poměrně široký a vybere si snad každý. Každá hra má svá pravidla, to přece všichni víme, a navíc každý herní žánr má určité zásady, za kterých hra vzniká a které tedy musí splňovat. Hry se navíc velmi často stávají produktem zkoumání. Těmi, kdo se zabývají příběhem hry, jsou naratologové. A pak samozřejmě hráči. A to nekecáme.

Zjistit více

 

Herní příběh je základ 

Jak jsme si už stačili říct, příběh je ve hrách prostě základ. Jasně, tohle pravidlo se nemusí vztahovat na úplně všechny hry, ale výjimky přece potvrzují pravidlo. Počítačové hry tak velmi často spojují literární příběh s vizuálem a dobře zvoleným zvukem. 

Příběh i nadále zůstává jedním z hlavních věcí, které hráče ke hraní hry motivují. Přičemž námět se může hru od hry měnit, což je samozřejmé. Sure sure. Je ale naprosto jisté, že Mafie by bez příběhu nebyla Mafie. 

Ani Hogwarts Legacy by bez svého backgroundu neměla takový fame. Otázka však je, jestli hráče přitahuje více příběh, anebo hra jako taková? Na to si však musí odpovědět každý sám. 

Z hlediska hráče je příběh samozřejmě opravdu to hlavní. Z hlediska tvůrce stejně tak. Po sté omílané – bez příběhu by to nešlo. A příběh není bez vyprávění. Vyprávění pak nese určité charakteristiky: 

  • — prostorová dimenze
  • — časová dimenze 
  • — mentální dimenze 
  • — formální a pragmatická dimenze 

 

O tom, jak má ale vypadat příběh, jsme se učili na hodinách češtiny – v sekci sloh. O tom, jakou roli hraje příběh ve videohrách, se všechno potřebné info dozvíš na kurzu Gamedesign pro začátečníky.

The Witcher 3: Wild Hunt, úspěšná hra postavená na propracovaném příběhu
Zdroj: GAMINGbible

Kdy hry inspirovaly 

Videohry jsou fenoménem, který se inspiruje a také sám inspiruje. Proto není divu, že vznikla spousta knih, které se věnují právě hrám. Příkladem jsou například knihy jako Zaklínač a jeho svět, World of Warcraft Kronika: Svazek I a mnoho, mnoho dalších. 

Samozřejmě obecně platí, že jsou to právě hry, kdo se inspiruje, ale jak vidíš, nemusí to tak být nutně. V posledních letech jsme svědky i toho, že je to právě příběh hry, co se stává inspirací nejen knih, ale také seriálů. 

Za všechny takové seriály a filmy můžeme uvést aktuální trhák The Last of Us. Taky seriálový Zaklínač je kromě geniální knižní předlohy inspirovaný i stejnomenným herním fenoménem. A věř nevěř, právě na jeho vzniku se podílela i naše lektorka Katarína Smiešková.

Právě na tomto je krásně vidět, že uživatelský zážitek je to jediné, na čem prakticky záleží. I když. PC hry musíme brát a vnímat komplexně. 

Hra jako taková je jistě spojením mnoha odlišných proměnných. Zvuku, příběhu, obrazu. To, jak moc je hra ohebná, formovaná a jaké další aspekty promítá, se stává herní charakteristikou. Jen ty rozhodneš, jestli se celek povedl a stojí za to mu věnovat řadu probdělých nocí.