Struktura herního studia (lidé a pozice) | SKVOT
Skvot Mag

Struktura herního studia (lidé a pozice)

Profíci, kteří můžou za to, že místo tvoření hodnot zase drtíš ovladač v ruce.

Struktura herního studia (lidé a pozice)
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

30. června 2023 GAMEDESIGN Článek

Zapomeň na asociální geeky, kteří tráví celé dny schovaní v temné místnosti bez oken. I legendární hoši z IT Crowd v posledním díle vyšli ze suterénu na světlo a totálně to tam rozbili (v dobrém). Herní studia už dnes bývají plná agilních nadšenců. Dnes se dozvíš něco o lidech, kteří v nich pracují.

 

Továrna na herní sny a líheň těch nejzajímavějších nápadů, které pod rukama šikovných lidí z vývojářského týmu ožívají prostřednictvím herních postav a propracovaných scén. Řeč je o herním studiu a jeho osazenstvu.

Žádný underground, ale vysoce prestižní obor

Česká herní studia mají dokonce i svou oborovou asociaci. Ze stránek Asociace českých herních vývojářů čerpám i tvrdá data, která by tě měla rozhodně zajímat. 

Český herní průmysl v číslech <všechna data year=”2021”>

→ 135 herních studií

→ obrat českých herních společností | 7,11 mld. korun

→ počet pracovníků v herním průmyslu | 2329

→ nové pracovní pozice | +470

→ 76 % studií s počtem zaměstnanců menším než 10

→ z 90 % čistě české společnosti

→ 55 vydaných her

Zjistit více

 

Herní studio a jeho lidé

Zajímavá je i statistika personálního obsazení herních studií. Češi tvořili 61,5 % zaměstnanců. Zbytek připadl na cizince. Mezi nově přijatými zaměstnanci bylo celých 20 % absolventů. Celkově jsou česká herní studia spíš doménou mužů – tvoří celých 81 % všech zaměstnanců. Když se mrkneš na vzdělání, vysokoškoláci a středoškoláci mají téměř stejné zastoupení. Konkrétně se setkáš s 50 % vysokoškoláků a 43 % středoškoláků. 

Zbytek má vyšší odborné nebo základní vzdělání. No a věkově vás možná překvapí jen malý podíl lidí do 25 let – pouze 15 %. Celých 56 % ale potom připadá na věkovou kategorii 26–35 let. To už je tak nějak očekávatelné. 

Ještě se na chvíli zastavme u toho, co nás jako vzdělávací platformu asi zajímá nejvíc. A to je způsob získání dovedností nutných pro práci ve vývojářském týmu.

Zdroj: gda.cz

Vidíš, že formální vzdělání v oboru vývoje her má jen pětina herních vývojářů. Zbytek získává své vědomosti odjinud. Online zdroje a kolegové tvoří maximum zdrojů. My ti můžeme dát oboje. 

Máme tady zkušené profíky z oblasti gamedesignu na pozici lektorů v našem online živém kurzu Gamedesign pro začátečníky. Jak moc zkušené? Stačí napovědět KingdomCome: Deliverance, The Witcher, Cyberpunk 2077? Tak to checkni.

Struktura herního vývojářského týmu

Statistiku máme úspěšně za sebou. Pojďme na konkrétní pozice. Většina herních studií hostí i další důležité osazenstvo. Vládne mu například všemocný CEO, který rozhoduje o dalším směřování studia i o tom, jaké projekty si zaslouží financování a další péči. Nebo marketingový tým, který se fokusuje na komunikaci s drtiči herních ovladačů a stará se o celou marketingovou strategii. 

Když se ale zaměříme jen na vývojářský tým, najdeš tam tyhle magické bytosti:

→ Game designer – hlídá celý koncept a design hry. 
Má na starosti návrh a tvorbu konceptu hry, včetně celého herního světa, příběhu a herních mechanik. Navrhuje a vytváří herní systémy, spolupracuje s vývojáři a grafiky, aby se ujistil, že jeho design bude správně implementován do technického provedení hry. 

→ Programátor – ten tak nějak může za to, že ti hra funguje (na projektu jich většinou pracuje víc).
Implementuje herní design do technického provedení hry. Splétá kódy do složitých logických celků, kterým běžný smrtelník obvykle nerozumí. Spolupracuje s dalšími členy týmu, aby se ujistil, že technické řešení bude správně fungovat s celkovým designem hry. 

→ Grafik – protože někdo musí vytvořit 3D modely, textury a animace.
Dělá to, co bys asi tak nějak čekal*a. Tvoří herní prostředí a objekty. A taky si hraje s animací, aby tě hra fakt chytla.

→ Tester – taková práce snů hele, co?
Představ si, že hraješ a bereš za to peníze. Super! Kromě toho ale tester musí zaznamenávat chyby a referovat o nich vývojářskému týmu. Takže zase taková sranda tahle práce pořád není. Ale stejně… Pro nadšeného hráče, kterému nevadí administrativa při hlášení bugů a glitchů, rozhodně vysněný job.

→ Projektový manažer – slovutný řiditel projektů, koordinátor týmů a řešitel problémů.
Projektový manažer musí rozumět vývoji her i byznysovému prostředí. Hlídá rozpočet a časový harmonogram a plánuje budoucí fáze vývoje hry. 

Když je studio větší a projekt složitější, vstupují do hry i další profese. Například scénáristé nebo audio designéři. V dnešním Skvot Magu jsme představili základní profese, které najdeš v každém vývojářském herním týmu. Zbytek možná zase někdy pozdějc bejby.