Proč se zoomers zbláznili z mašlí | SKVOT
Skvot Mag

Proč se zoomers zbláznili z mašlí

Jak je Tiktok trend saténových mašlí spojený s hyperfeminismem, návratem bimbos a Lanou del Rey.

Proč se zoomers zbláznili z mašlí
card-photo

ZHENYA TSATSENKO

SKVOT Copywriter

20. června 2024 MARKETING & BRAND Článek

V poslední době jsou na Tiktoku (už zase) v módě videa s mašlemi. Tenhle trend není nový, ale v roce 2024 je ještě všudypřítomnější a rozšířenější – potvrzuje to nedávná zpráva společnosti Pinterest. Saténové mašle začaly daleko přesahovat rámec módy: objevují se na rolích toaletního papíru, sluchátkách, vázách, vidličkách, okurkách, a dokonce i na kostkách ledu. Zkrátka na všem, co se dá převázat stuhou.

Zní to bláznivě, ale posedlost mašlemi dává smysl. Tenhle trend souvisí s feminismem, hyperfeminitou, bimbos a touhou po dětské verzi sebe sama. Pokusili jsme se zjistit, jak přesně.

 

Trend mašlí: návrat v roce 2024

Loni v létě se na filmových plátnech objevila Barbie, a tak se rok 2023 prostě nemohl nestat rokem všeho dívčího: v oblečení, dekoru, designu, rozhovorech i v centru pozornosti událostí a publikací. Tehdy mašle dostaly svůj shining moment – objevily se v kolekcích Sandy Liang, Acne Studios, Simone Rocha, Shushu/Tong, a dokonce i ve velmi střídmém Maison Margiela. Většinou byly mašle součástí looků, účesů a make-upů – odvážné a ve velkém množství.

Hlavní módní události roku – Vogue World, Londýnský, Newyorský a Milánský týden módy – byly taky plné mašlí různých tvarů a velikostí. Modelka Jodie Turner-Smith se dokonce na červeném koberci objevila v šatech z jediné saténové mašle. Zdálo se, že právě tam tenhle trend dosáhne svého vrcholu – ale nestalo se tak.

Georgia May Jagger a Jodie Turner-Smith na Vogue World (vlevo a vpravo) a Griff na London Fashion Week (uprostřed). Zdroje: vogue.com, nytimes.com

Mašle tu nejen zůstaly, ale rozšířily se (a to téměř ve všem). Z přehlídkových mol a červených koberců se tento trend přesunul do každodenního života a tiktoku. Zoomeři uvazují pastelové mašle kolem všeho, co v jejich domovech stojí (leží, visí), a zútulňují tak prostředí.

@kimberly.cat the girls that get it, get it 🎀 #coquette #coquetteaesthetic #coquettecore #pinkaesthetic #pinkbow #pink #fyp #bows #pinkribbon #coquettegirl ♬ let the light in - ‍angelo

Estetická historie

Mašle často bývají na místech, kde by vůbec neměly být – v talířích, na skleničkách, na monitorech notebooků a na obalech knih. Překážejí při používání předmětů, ale to je v pořádku – historie mašlí je spíše o estetice než o praktičnosti. Zoomeři tomu rozumějí. Bloggerka Arden Rose obvázala stuhou každou kostku ledu ve své sklenici, natočila to a zveřejnila na sociálních sítích. Později své gesto vysvětlila jako vědomý komentář ke své vlastní ženskosti.

Mašle jsou jedním z hlavních prvků koketní estetiky (coquette-esque). Nejprve byla spojována výhradně s módou, pak se stala jakýmsi životním stylem – a rozšířila se do jídla, designu, sociálních médií, a dokonce i do vzorců chování. Koketní estetika spojuje všechny holčičí věci (girly girl), které si dokážeš představit, na jednom místě. Jde o krajky, srdíčka, umělé kožešiny, sukně, podpatky, flitry, lesk na rty a spoustu růžové. A také Lana Del Rey ve sluchátkách – melancholická atmosféra jejích písní vytvořila základ koketní estetiky.

Coquette-esque se také vyznačuje odkazy na staroanglickou estetiku, zejména na regentskou éru – období mezi lety 1811 a 1820, kdy Evropu zachvátil trend všeho britského (zdravíme Bridgertonovy). Šaty až po zem, klobouky, vějíře – i tyto prvky jsou součástí stylu koketky. 

Název estetického stylu může být matoucí, ale koketní styl (coquette-esque) nemá nic společného s flirtováním (a tedy ani s klasickou definicí slova „koketka“). Jde spíše o vědomou romantizaci každodenního života a vzpouru proti monotónnosti a „tichému luxusu“minimalistický styl, který nikdy nekřičí (a dokonce ani nezvyšuje hlas). 

Bloggerka Raimi Reyes říká, že pro ni je koketní styl návratem ke svému starému já. Jako dítě milovala růžovou, mašle a princezny, ale v teenagerském věku se těchto věcí vzdala, protože chtěla, aby ji okolí bralo vážně. Když ale bylo Raimi dvacet, vrátila se ke svým dívčím zvykům, protože už nepotřebovala dokazovat svou dospělost.

Koketní styl není jediným stylem spojeným s mašlemi. Girlhood, balletcore (styl inspirovaný tréninkovým oblečením baletek), princesscore (okázalý styl s odkazy na oblečení dcer panovníků), new romantics (estetický směr 80. let, který se inspiroval undergroundovou kulturou a androgynii Davida Bowieho) – i jimi se dnes Tiktok inspiruje.

Zjistit více

Obnova ženství

Na první pohled příběh o mašlích a koketách jen potvrzuje stereotypy o ženách a jejich „tradičních“ (čti: vnucených) vlastnostech. Ve skutečnosti ale dělají pravý opak. Hyperfemininita neboli ženství ve svém nejradikálnějším projevu spočívá v odmítání vzorců vštěpovaných muži a tady je důvod:

#1 Hyperfeminita je vědomá volba. Ženy, které se v dětství naučily stereotypním vzorcům, je často reprodukují i v dospělosti – protože jsou na to zvyklé, protože se to od nich očekává atd. Jedná se o inkorporovaný mužský pohled (male gaze), protože žena reprodukuje určité chování nevědomě (a nejčastěji to dělá kvůli muži). 

S hyperfeminitou je to jinak. Nikdo ji ženám nevnucuje – rozhodují se pro ni samy a pro své pohodlí. Například hyperfeminní ženy se líčí, protože je tahle každodenní rutina baví (a ne proto, že namalované rty přitahují pozornost mužů). 

#2 Odpor k mužství. Existuje názor, že aby se žena mohla zapojit do podnikatelské komunity, musí se stát mužnou. Ženskost tu nemá příliš dobrou pověst – je spojována s něčím nespolehlivým a lehkovážným. Hyperfeminní ženy se to snaží změnit. Nechtějí měnit svou identitu, aby je někdo bral vážně, a tak z ženství dělají novou normu. 

„I v dospělosti mohou muži nadále milovat zdánlivě frivolní a dětské věci, jako jsou Hvězdné války, komiksy, videohry atd. Ale společnost se vysmívá dospělým ženám, které přiznávají, že je stále baví filmy s Barbie nebo romantické komiksy,“ uvedla jedna z tvůrců v komentáři pro Nylon. 

Je důležité si uvědomit, že „ženství“ a „mužství“ jsou umělé konstrukty, protože všichni lidé jsou jedineční. Existuje mnoho žen, které nemají rády mašle a poníky. Mohou mít rády fotbal, Marvel, auta, prostě cokoli – a je to naprosto v pořádku. Co v pořádku není, je to, že muži někdy považují za přijatelné pouze tradičně mužské chování – a chovají se k ženě s opovržením, když přijde do práce ve svetru Hello Kitty místo tmavého saka. 

Číst

#3 Boj s fiktivní opozicí „buď krásný, nebo chytrý“. Žena může nosit růžovou, trávit hodiny péčí o sebe a zároveň být úspěšná. A to v jakémkoli oboru, nejen v těch tradičně ženských, jako jsou sociální práce. To je hlavní poselství Tiktok bimbos, komunity žen, které jsou stereotypně dívčí i chytré.

Před 10–15 lety bylo slovo „bimbo“ považováno za nadávku. V italštině bimbo znamená „dítě“, ale ve 20. letech 20. století se tohle slovo začalo používat pro označení „atraktivní, ale prázdné ženy“. A ženy se samozřejmě urážely, když slyšely „hej, bimbo“ na svou adresu. Před několika lety si tak ale začaly říkat některé tvůrkyně obsahu. Postupem času se na TikToku vytvořila velká komunita bimbos – najdete je pod hashtagem BimboTok.

@seannaltman Looks like I’ll be Santa’s Slay tonight 💋 . Outfit Details: Corset: @LaceMade Skirt: @Amazon Belt: @Goodwill Industries Intl. Tights: @Urban Outfitters Socks: #amazonfinds Choker: @Petit Moments Boots: @stevemadden Jacket: @ROMWE . #holidayfits #ootd #grwm #styleinspo #xmasoutfit #christmaslooks #festiveoutfits #outfitinspo #styletips #howtodress #fashioninspo ♬ Ho Ho Ho Slay - Seann Altman

Vysvětlují, že se rozhodly neopustit slovo „bimbo“, aby změnily jeho význam. Tohoto cíle dosáhly s pomocí:

#1 Ironie. Tiktok bimbos berou všechno do extrému a dělají to zábavným způsobem. Opakují frázi I'm just a girl! jako mantru, mluví v superlativech, pohybují se jako loutky a vše doprovázejí kreslenými zvuky. Jejich videa obsahují spoustu sebeironie, vtipkování a nadsázky (i když ne vždy jsou srozumitelná).

@jazzybaby99 I’M JUST A GIRL DON’T MAKE ME WORK 🥺 #bimbotok #fyp ♬ original sound - J A Z ❤️‍🔥 - JAZZY ❤️‍🔥🇮🇩

#2 Politická zaujatost. Někde mezi výkřiky „ups!“ a stížnostmi na centimetr v pase navíc se Tiktok bimbos baví o tržních vztazích, válkách, ekonomických krizích a genderové politice.

#3 Inkluzivita. Bimbos před 15 lety byly bílé ženy 90–60–90. Dnešní samozvané bimbos jsou ženy jakéhokoli typu postavy, orientace a barvy pleti. Tiktok bimbos se navzájem nehanobí a nestanovují parametry, které musí žena splňovat, aby se mohla považovat za součást komunity.