Jak Kinematografie Ovlivňuje Módní Průmysl | SKVOT
Skvot Mag

JAK KINEMATOGRAFIE OVLIVŇUJE MÓDNÍ PRŮMYSL

Podíváme se, jak filmy formují náš šatník: od sandálů Carrie Bradshaw po objemné rukávy Belly Baxter.

JAK KINEMATOGRAFIE OVLIVŇUJE MÓDNÍ PRŮMYSL
7. června 2024 DESIGN Článek

Lidé z oblasti kinematografie a módy se setkávají nejen na červeném koberci – obě sféry jsou vzájemně propojené a tohoto spojení si velmi cení. Filmy jsou masovějším produktem, takže když si představíš gotický look, vybaví se ti nejdřív Morticia Addams, a ne šaty z kolekce Rodarte Fall 2023. O Manolu Blahnikovi a jeho botách ses nejspíš dozvěděl*a od Carrie Bradshaw, a když si přečteš další článek o trendu černých bot, určitě si vzpomeneš na Monicu Geller a její dokonalé, ale příliš těsné boty.

Zakladatelka a tvůrkyně kanálu Fashion Impoverishment Telegram a manažerka obsahu vzdělávacího projektu Modeisme – Daria Bilan – zjistila, jak kino ovlivňuje módu a naopak. Mluvíme o nejdůležitějších filmových vzhledech, které doplňují naše šatníky: od večírkových topů Phoebe Halliwell po objemné rukávy Belly Baxter.

Šaty, kterými to všechno začalo

Audrey Hepburn a její černé šaty Givenchy ve filmu Snídaně u Tiffanyho byly první ikonickou postavou, která propojila svět módy a filmu. Předtím se na plátně objevila Marlene Dietrich v prvních „nahých“ šatů a Marilyn Monroe v růžovém saténu ve filmu Páni mají radši blondýnky. A Hepburn nosila šaty Givenchyho ještě před uvedením filmu do kin. Ale právě v tomto černém maxi pouzdře a šňůře perel našli návrháři inspiraci na celá desetiletí. 

Modelka Christy Turlington citovala tento look na Met Gala a bývalá kreativní ředitelka Givenchy Claire White-Keller mu vzdala hold v kolekci Couture Fall 2018, kde Fran Summers předvedla moderní variaci šatů Moon River na píseň od Franka Sinatry. Také svatební kolekce Reem Acra pro rok 2018 byla věnována looku Holly Golightly, v němž snídala u Tiffany & Co. I na poslední přehlídce Miu Miu předvedly modelky ikonické malé černé šaty v kombinaci s černými rukavičkami. Zdá se, že je nemožné vzpomenout si na všechny kolekce inspirované Snídaní u Tiffanyho. A jak nám ukázala Miu Miu, bude jich jen přibývat.

Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho; Christy Turlington na Met Gala, zdroj: nymag.com; snímek z kolekce Miu Miu 2024, zdroj: miumiu.com

Šatník Golightly byl na rok 1961 skutečně moderní. Zatímco všichni ostatní nosili uzavřené kardigany a dvoudílné obleky se středními sukněmi, ona volila trenčkoty a klobouky s širokou krempou. 

Zjistit více

Je to zajímavé, protože kinematografie 70. let pilně vracela módní agendu o několik desetiletí zpět. Děj Pomády se odehrával v 50. letech a hlavní hrdinka Sandy Olson se před svou proměnou objevovala na plátně v objemných sukních a skromných svetrech. „Kmotr“, inspirovaný poválečnou newyorskou módou, vznikal dalších deset let. 

Osmdesátá léta nás však vrátila do současnosti – většina filmů ukazovala každodenní, nositelnou módu. Právě režiséři této doby zpopularizovali americký módní sen. Protože jen opravdoví módní fanoušci si vzpomenou na podobně stylizované katalogy J.Crew nebo Ralph Lauren z 80. let. Pro většinu lidí jsou americkým snem hrdinové komedií Johna Hughese v širokých džínách, kostkovaných košilích a olympijských dresech.

Záběr z filmu Snídaňový klub

Dopad 90. let

Pro kompletní popis vlivu kinematografie 90. let na módu je třeba otevřít samostatnou publikaci. I film s nejnižšími tržbami mohl nabídnout 2–3 looky, které se dodnes opakují na červeném koberci a v nových kolekcích. Například loni představili Reformation a Christopher Esber svou verzi zeleného kompletu Donny Karan, který nosila Gwyneth Paltrow ve filmu Velké naděje. I ti, kteří si tento film nepamatují, viděli Gwynethin look alespoň jednou. Luxusní minimalismus a estetika tichého luxusu, která je v dnešní době tak oblíbená, ovládly film a přenesly se i na přehlídková mola. 

Gwyneth Paltrow ve filmu Velké naděje a look Christophera Esbera inspirovaný touto postavou. Zdroj: vogue.com.au

Šatník Natashy Richardson z filmu Past na rodiče se stále používá v moodboardech a postava Catherine Tramell ze Základního instinktu někdy připomíná model od Ralpha Laurena a jindy od Muglera

V určitém okamžiku se vztah mezi módou na obrazovce a na přehlídkovém mole velmi upevnil, jako by si obě odvětví vyměňovala zdvořilostní pozdravy, a nejvíce tomu napomohly televizní pořady. Zatímco v jedné epizodě seriálu Sex ve městě je zmíněna Carolyn Bisset-Kennedy a její tehdejší status luxusní it-girl, v jiné se Carrie Bradshaw zasloužila o to, že se „šaty s novinovým potiskem“ od Diora a kabelka Baguette od Fendi staly tak populárními, že se dodnes prodávají na přeprodejních platformách za tisíce dolarů. Tento přístup kombinoval luxus a projekty pro širší publikum a částečně se mu podařilo dokázat, že vyšší cenový segment může být dostupný všem. Nejsem si jistá, jestli je to dnes relevantní, ale v té době si každý myslel, že může ušetřit za večeři a koupit si další pár Manolo Blahnik sandálů, stejně jako to udělala všemi oblíbená Carrie. 

Co určitě zůstane v módních seznamech navždy, jsou casual looky z kultovních televizních seriálů. Těžko najít příklady z kolekcí Chanel nebo Prada ve stylu Rachel Green z Přátel, ale tohle je vzácný případ, kdy trend formovala poptávka mas, nikoliv velké značky v Paříži. Beverly Hills, 90210, Čarodějky a zmínění Přátelé vyprávěli příběhy lidí v bílých tričkách a džínách Levi's. Vždyť to jsou právě oni, kdo se v nich pohybují. Bylo to srozumitelné oblečení srozumitelných postav s podobnými problémy a zkušenostmi. Proto módní publikace stále píší o tom, kde sehnat párty top jako měla Phoebe Halliwell nebo květinové šaty jako měla Kelly Taylor.

Zjistit více

Dopad 2000 let

V posledních dvou letech byly obzvláště výrazné trendy odkazující na Y2K (módní estetika roku 2000). Pinterest je plný kancelářských svůdnic v tužkových sukních a brýlích s tenkými obroučkami a hlavními průvodkyněmi tohoto trendu se staly hrdinky filmu Ďábel nosí Pradu. Do stejné kategorie můžeme zařadit i Andy Anderson z filmu Jak ztratit kluka v 10 dnech, protože kolik žlutých hedvábných šatů jste viděli na Tiktoku nebo House of CB? Čím legendárnější se stává image filmové cool holky, tím snadněji se její ikonické outfity prodávají fast fashion značkám.

Postavy filmu Ďábel nosí Pradu a jejich styl v dnešní době. Zdroj: byrdie.com

Nejdůležitější věci od roku 2010 do současnosti

Za posledních 15 let se svět filmu a módy prolnul natolik, že se zdá, jako by se vzájemně vyživovaly. V roce 2013 otevřel film Velký Gatsby Pandořinu skříňku módy 20. let. Ralph Lauren, Alberta Ferretti, Chanel, Tory Burch: kamínky a rovně střižené šaty s nízkým pasem byly na všech přehlídkových molech. Na kostýmech k filmu pracovala Miuccia Prada, která vytvořila šaty Daisy Buchanan se složitými aplikacemi, volánky, výšivkami a kamínky, které jako by se vznášely ve vzduchu. A přesně tuto techniku použila Miu Miu ve svých nedávných kolekcích.

Kamínky na šatech Carey Mulligan z filmu Velký Gatsby a v nedávné kolekci Miu Miu. Zdroj: hypebeast.com

Pokud má práce známého návrháře ve velkofilmu takovou váhu, jaký kolaps by nastal, kdybys natočil*a film o módě? Na tuto otázku vyčerpávajícím způsobem odpovídají tržby společnosti Gucci po premiéře filmu Klan Gucci. Digitální platforma ShopStyle ukázala, že vyhledávání opasků této značky vzrostlo o 73 %, tašek o 67 % a mokasínů o 50 %. A to jsou pouze oficiální údaje jednoho z prodejců. Počet objednávek tašek Gucci Bamboo od vintage kupujících můžeme jen odhadovat. 

Zjistit více

Služba TagWalk, která shromažďuje fotografie ze všech módních přehlídek, zveřejní 6 stran fotografií šatů a topů s objemnými rukávy z kolekcí na podzim 2024. Důvodem je Bella Baxter, hlavní postava filmu Chudáčci. Kostýmní výtvarnice Holly Waddington vytvořila pro Emmu Stone oblečení, v němž se mísí futurismus s módou devatenáctého století. Nejvýraznějším prvkem byly objemné viktoriánské rukávy. Holly uvedla, že představují vzduchem naplněné plíce, které Bellu zapálily a oživily. Během celé sezóny udílení cen Emma Stone odkazovala na svůj filmový šatník v podobě rukávů nebo šosů na šatech Louis Vuitton. A po celou módní sezónu budeme dýchat stejný vzduch s balonovými rukávy na šatech Gabriely Hearst nebo topech Dolce & Gabbana

Emma Stone ve filmu Chudácči a na červeném koberci BAFTA. Zdroj: vogue.ua

Má vůbec cenu zmiňovat růžovou invazi, kterou Barbie způsobila loni v létě? Filmový průmysl zažil několik období, kdy se růžová dostala na vrchol, od písně Think Pink z filmu Funny Face v roce 1957 až po Elle Woods a její totálně růžové mašle ve filmu Pravá blondýnka. Ale uvedení Barbie změnilo pravidla hry. A to natolik, že Valentino představil svou celorůžovou kolekci na podzim 2022 – více než rok ji nosila každá druhá herečka nebo modelka. 

Snímky z kolekce Valentino 2022. Zdroje: vogue.co.uk, fashionsizzle.com

V nedávné době se objevil další precedens, který opět dokazuje, že trendy v umění spolu velmi úzce souvisejí. V nové kampani značky Chanel ztvárnili Penelope Cruz a Brad Pitt scénu z francouzského filmu Un homme et une femme z roku 1966, v němž se objevila již legendární kabelka 2.55 herečky Anouk Aimée. 

Designéři a filmy

Pokud ti připadá, že někteří designéři využívají příležitosti utvářet módní trendy prostřednictvím filmu, tak se ti to nezdá. Tak tomu bylo například v případě Huberta de Givenchy a jeho šatů pro Audrey Hepburn a také v případě Miuccii Prady, která ovlivnila mánii 20. let, aniž by si to plně uvědomovala. 

Jonathan Anderson dnes pracuje na pomezí módy a filmu. Kreativní ředitel značky Loewe navázal spolupráci s italským režisérem Lucou Guadagninem a pracoval na kostýmech pro jeho nové filmy Rivalové, Queer, The Whole a Complete v roce 2022. V prvním filmu hraje Zendaya manželku slavného tenisty a na premiéře se objeví v šatech Loewe s potiskem sportovce. Lepšího módního ambasadora v dnešní době těžko hledat. 

Anderson překvapivě jasně vidí marketingové výhody práce na těchto filmech. Není to pro něj jen způsob, jak si rozšířit životopis – Taylor Russell, herečka z filmu Úplně a zcela, opět pózuje pro kampaně značky a každý hlavní herec těchto projektů přichází na přehlídku Loewe. Britský Vogue pak bude psát o hvězdách na přehlídce, o tom, jaké looky herci ten den zvolili, a samozřejmě o tom, ve kterých Guadagninových filmech budou nosit oblečení navržené Andersonem. Vyhrají všichni? 

Nepochybně. Bude stejně rozsáhlá a vlivná jako ta Audrey Hepburn? To ukáže až čas. 

V 21. století možná nenosíme šatník postav z Návratu do budoucnosti, ale myšlenky z našich oblíbených filmů jsme si vždy zaznamenávali a zaznamenávat budeme. I kdyby to byly bílé tenisky Martyho McFlye nebo plesové šaty Mii Thermopolis.

Autorka: Daria Bilan