Minimalismus v praxi | SKVOT
Skvot Mag

Minimalismus v praxi

Linie čisté jako lilie #rým.

Minimalismus v praxi
5. června 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Nejspíš si i bez definice umíš představit, co to minimalismus je. Opak maximalismu, něco, co ladí a nevyčnívá, bez zbytečných kudrlinek. Kdyby byl minimalismus člověk, nejspíš by vypadal jako týpek z futuristického filmu – vysoký, uhlazený, vzpřímený, emočně vyrovnaný, s lehkým naučeným úsměvem. 

 

Tvořit takový design musí být úplně easy, že? Super, jenomže vůbec… právě naopak. Minimalismus v grafickém designu spočívá v tom, že umělec k vyjádření myšlenky nebo sdělení použije co nejmíň prvků. Výsledek je sice jednoduchý a čistý, o to víc úsilí ale designér musí věnovat vymýšlení konceptu díla.

Vzorec:

→ maximální jasnost sdělení 

= zpracovaná idea

– zbytečně rušivé prvky ←

Základní principy minimalismu

Začneš s košatou myšlenkou, kterou postupně osekáš až na syrovou podstatu, která člověka emočně zasáhne. Dobré umění totiž probouzí v lidech emoce. Minimalismus při zachování téhle prvotní myšlenky potom staví ještě na několika principech:

#1 Jednoduchost. Nečekaně. Principu jednoduchosti v našem seznamu právem patří první příčka. 

#2 Minimum použitých prvků. A je úplně jedno, jestli jde o grafický design, moderní stavbu nebo vybavení pokoje. 

#3 Přehledná typografie. Dělat minimalistický design, a pak to zabít pěti různými fonty? Takhle by to nešlo. Když designová čistota, tak všude. I v písemném vyjádření.

#4 Prázdný prostor. Protože právě „nic“ dotváří minimalistické umění. Znáš pojem negativní prostor? V grafickém designu dokáže divy.

  

Využití negative space při tvorbě loga. Zdroj: instagram.com @alexlockey

#5 Jednoduchá barevná paleta. Logicky. Zaplácat to barvama by totiž bylo nemoudré a velmi neminimalistické.

#6 Funkčnost. Pomocí několika prvků musíš vystihnout celou myšlenku. V oblasti grafiky tahle účelnost na první pohled nemusí být patrná. Ale když se podíváš na minimalismus v užitém umění, tam je to už jasnější. Design působí jednoduše, produkt ale zároveň musí být praktický.

Minimální minimum minimalistické historie

Podle vševědoucí Wiki směr vznikl v padesátých letech minulého století. Nejdřív se projevil v sochařství a v malířství, potom pronikl do architektury, designu, filmu, literatury a dokonce i do filosofie. 

Protože člověk (minimálně člověk skvoterský) je tak trochu rebel, minimalismus stvořil v reakci na expresionismus. Po období expresivního vyjadřování emocí a niterných prožitků tak přišlo uklidnění ve formě uhlazených a čistých linií. Divíš se? Mrkni na jedno z nejslavnějších expresionistických děl.

Edvard Munch: Výkřik
zdroj: wikipedia.org

Zajímavý je potom průnik hodnot do filosofie. Znamenal odklon od konzumu a příklon k zelené udržitelnosti. Poslední dobou dochází i k míchání stylů. Minimalismus se například kombinuje se stylem organic, který přidává přírodní prvky, nebo futuristic design, který kombinuje minimalismus s technologiemi a futuristickými prvky. 

Pár ukázek minimalistického designu v praxi

Zdroj obrázků: pinterest.com

Praktické využití principů tvorby, čisté linie, okouzlující typo, spousta volného místa a ladící barvy. Pro oči doslova pohlazení, pro tvůrce výzva, jak s minimem prvků dosáhnout maximálního impress.

Věštecké okénko

Trendy se pořád mění a je fakt, že minimalismus už tady s námi nějaký ten pátek koexistuje. Dá se proto čekat, že brzy ustoupí dalšímu trendu, nebo že se minimálně trochu změní. 

Poslední dobou se do popředí dostává téma 3D grafiky a příklon k futurismu. S ním přicházejí výraznější barvy, neonové prvky a zajímavé efekty inspirující se u filtrů sociálních sítí. Jednoduchost sdělení sice zůstává, způsob vyjádření se pomalu mění.

Kartami určitě zamíchá i raketový nástup pokročilých AI modelů. Určitě dávno znáš Midjourney. Na poli grafiky je to celkem gamechanger. Sice ještě přesně netušíme jak přesně, ale předpokládáme, že trend ovlivní. Někteří kreativci se bojí, že jim nástroje AI vezmou práci. Osobně technologiím fandíme a myslíme si, že nám můžou naopak pomáhat, když se s nimi naučíme (spolu)pracovat. 

Jestli je grafický design tvůj obor a ty máš přece jen pochybnosti o svých schopnostech, vzdělávat se je vždycky dobrý nápad. Když budeš mít pořádné know-how, žádný stroj tě nikdy nenahradí. 

↓↓↓

Zjistit více