Co dělá knihu knihou: Její vznik a její design image | SKVOT
Skvot Mag

Co dělá knihu knihou: Její vznik a její design image

Hodnotíš knihy podle obalu? Ukaž nám toho, kdo ne.

Co dělá knihu knihou: Její vznik a její design image
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

8. dubna 2024 DESIGN Článek

Vydat knihu není jen tak. Stejně tak ilustrovat knižní obálku, to je ti asi jasné. Ilustrace chce um a taky dostatečné znalosti. V tomhle, od knihy dalekém, díle se podíváme na knižní ilustraci a povíme si i něco málo o tom, jak knihu vlastně vydat. Zjistíme, co je tvrdá vazba, pochopíme, proč má kniha nějak vypadat a odpovíme si na otázku, jestli se dají a mají knihy soudit podle obalu.

 

Jak spojit svět knih a ilustrace? Jednou z mnoha možných cest je oddat se ilustrování knižních obálek, potažmo pak celé knihy. Protože právě digitální ilustrátor*ka má v rukou moc vdechnout knize vedle příběhu / problematiky obraz a tvář.

Hraje to, jak kniha vypadá, nějakou roli? A co pro nás vlastně knihy znamenají? Ať už si vybereš fyzickou tištěnou (let’s call it klasickou) knihu, e-knihu či audioknihu – a buďme upřímní, každá forma má něco do sebe – je kniha stále něčím, s čím unikáme každodenní realitě, s čím se (sebe)vzděláváme a s čím tak nějak rosteme.

Pusťme se do toho: Kniha a její vazba  

Prezentaci knihy a to, jestli se (ne)bude líbit, podmiňuje hned několik prvků. A jestliže se v tom chceme zorientovat, musíme se seznámit se základní terminologií. Začneme s prvním kontaktem s knihou, jen si to představ, co tě zaujme? Určitě to, jak vypadá.

Základními typy vazeb knihy jsou měkké a tvrdé desky. Každá z nich vyžaduje jiný přístup a trochu jinou techniku. Měkkou vazbu tvoří hustý papír nebo lepenka, dohromady ji drží lepidlo či sponky. Pro tvrdou vazbu se využívá tvrdý laminovaný karton, který je ke knižnímu bloku připevněn šitím nebo lepením.

A pak tady máme dva další termíny:

  • Obálka – slouží k ochraně knihy a je navržena tak, aby odpovídala obsahu knihy a přitahovala pozornost v knihkupectvích.
  • Přebal – zejména reklamní nástroj, který chrání desky knihy a obvykle nese základní bibliografické informace o díle a autorech. 

Otázka ale zní, jak knižní obálku udělat tak, aby byla zajímavá a opravdu zaujala. Není to jednoduché a není to hotové za pět minut. Důležité je, aby reflektovala obsah knihy a aby byla na místě. Když totiž nebude, zaděláváš si na problém. Na obálce hraje roli snad všechno – od písma po fotky. Dohromady to prostě musí být eňo ňuňo. A navíc dobrý design = dobrý marketing = dobrý prodej. Jak prosté.

Kterak se příběh s ilustrací potkal

Ilustrace knihy musí být v souladu s celým příběhem knihy, to je must-be, tečka. Ilustrování knih není easy job, je to vášeň, je to umění, je to strategie a taktika. Co všechno ale spadá pod hlavičku s názvem knižní ilustrace?

K základním prvkům knižní ilustrace běžně zahrnujeme:

  • — titulní stránku s ilustrací; 
  • — vložené ilustrace uvnitř knihy, doplňující text; 
  • — ilustrace označující začátek kapitol; 
  • — marginálie; 
  • — drobné ilustrace v textu;
  • — a nakonec závěrečné ilustrace. 

V závislosti na typu knihu a taky na základě jejího specifického stylu mohou tyhle prvky variovat a rozhodně neplatí, že je všechny najdeš na / ve všech knihách. Cílem ilustrace je knihu vizuálně obohatit, stejně tak jako podpořit atmosféru, tobě jako čtenáři mají pomoct lépe se ponořit do příběhu. Bum.

Dost možná ale můžeme říct, že tady pravidla zase až tak moc neplatí. Knižní ilustrace totiž začíná knižní obálkou, pokračuje s ilustracemi na celou stránku uvnitř knihy a končí někde v drobných detailech přímo v textu. Jsou to prvky, díky kterým se zvyšuje textový obsah, zároveň knize přidávají estetično, čímž dost často přímo pomáhají vytvořit silnější spojení čtenáře se světem uvnitř příběhu.

Je to easy – když knížka krásně vypadá, k tomu krásně voní a do toho se dobře čte, je to jednoduše sen jako Lindor čokoška. Yummy. Možná se budeme opakovat, ale efektivní ilustrace umocňuje atmosféru příběhu (případně zlepšuje koncentraci), dokáže vyvolat (ty správné) emoce a umí podpořit imaginaci čtenáře. A to všechno čtenářovu cestu boostne na maximum.

Zjistit více

 

A jdeme na obálku

To, jak bude knižní obálka vypadat, rozhodně nestojí na jednom člověku. Jako autor*ka knihy k tomu máš co říct, don’t worry. A co víc, právě ty bys měl*a mít nějakou představu, jakou podobu by (tvoje) kniha měla nést. A pokud jsi spíš na straně ilustrátora*ky, potřebuješ se držet pravidla, že – jak jsme si už řekli – obálka knihy musí být v souladu s tím, o čem kniha pojednává.

O samotném designu knižní obálky rozhoduje skupina: vydavatel*ka, grafický*á designér*ka a autor*ka. Dost často je ale tím, kdo má finální slovo, právě vydavatel*ka, protože určuje strategii a marketingový plán pro knihu. Na základě toho pak vzniká koncept obálky, kterou následně vytváří a připravuje grafický*á designér*ka.

A co vlastně obsahuje typická knižní obálka? Věříme, že když si nějakou vybavíš ve své mysli, vzpomeneš si, ale víš, jak – jen tak pro sichr:

  • — základní info jako název knihy, jméno autora, ISBN kód;
  • — grafický motiv či ilustraci, které přímo souvisejí s obsahem knihy; 
  • — dost často i recenze, ale zejména krátký popis díla či série, do které kniha patří; 
  • — někdy taky logo vydavatelství; 
  • — zadní strana patří anotaci, životopisu autora, recenzím atd. 

Cílem každé ilustrace je vytvořit takovou knižní obálku, kterou svět ještě neviděl. Sure, pokud budeš ilustrovat knihy od toho stejného autora, stopro se budeš držet nějaké předlohy, protože už dávno víš, co autor chce a co se prodává. V rámci našeho kurzu tomu přijdeš na kloub a vyťapeš si svou cestičku k originalitě (a dokonalosti).

V dalším streamu kurzu Digitální ilustrace v praxi budeš mít totiž možnost navrhnout obálku knihy a redaktoři si pak mohou vybírat z vytvořených prací. Nikdo ale nezůstane bez odměny a ostatní, kteří nebudou redaktory vybráni, dostanou knižní cenu útěchy.

Každopádně, cílem je (a vždycky bude) vytvořit něco atraktivního, něco, co na první pohled upoutá pozornost čtenářů a taky knihu na trhu odliší. A jak vypadá proces tvorby knižní obálky? Začíná pochopením klíčových prvků příběhu a cílového publika. Pak přichází ta fun part – barvičky, estetično, typografie, kompozie, experimenty. A když najdeš to pravé, počkáš na feedback, a když to projde, obálka je na světě. Jupí.

Soudíš? 

Main otázka k zamyšlení zní: soudíš knihy podle obalu? A je obal to, co jako první uchvátí tvoje zraky? Nebudeme se zlobit, když tohle potvrdíš. Téměř všichni to tak máme. A právě proto na tom, jak kniha vypadá zvenčí, fakt (ale fakt) záleží.

Pro některé žánry existují téměř typické ilustrace. Třeba titul z červené knihovny prostě poznáš na první dobrou, right? No a tady to máme. I hororovou knížku poznáš. I thriller. I literaturu ze seznamu povinné četby. Jsou to fonty, jsou to fotky, jsou to barvy, které nás zachytí a díky kterým moc dobře víme, s čím máme to dočinění.

No řekni, o čem asi bude tenhle příběh?

Zdroj: databazeknih.cz

A tenhle?

Zdroj: kosmas.cz

A  mohli bychom pokračovat. Knižní obálky musí reflektovat žánr a příběh knihy, to už víme, tak si pojďme říct nějaké typické charakteristiky pro jednotlivé žánry. Každý žánr má své charakteristické prvky, díky kterým čtenáři knihu rychle identifikují.

  • — Pro fantasy romány jsou typické mystické ilustrace a výrazné barvy. 
  • — Krimi romány naopak pracují s tmavší paletou barev a záhadnými obrazy.
  • — Romantické knihy často zdobí jemné, láskyplné ilustrace nebo fotografie, sem tam i něco spicy. 
  • — Non-fiction preferuje čistší, jednodušší design s výrazným typografickým řešením, které zdůrazňuje název a autora. 

I za knižní ilustraci můžeš získat cenu 

Co by to bylo za fér svět, kdyby v jedněch oborech ocenění byla a v jiných ne? Ještě že v takovém světě nežijeme a ještě že jako správné human beings dokážeme ocenit práci ostatních. Knižní ilustrace není výjimkou – ocenění v téhle disciplíně je hned několik.

Ve světě:

  • — Caldecott Medal, udělovaná za vynikající americké dětské knižní ilustrace; 
  • — Kate Greenaway Medal pro výjimečné britské ilustrátory dětských knih; 
  • — Astrid Lindgren Memorial Award, který oceňují přínos v oblasti dětské literatury, včetně ilustrací. 

V Česku:

  • — Cena Zlatá stuha oceňuje tvůrce za výjimečná díla v oblasti dětské a mládežnické literatury, včetně ilustrací; 
  • — Cena Alfonse Muchy za ilustraci zdůrazňuje význam a kvalitu knižní ilustrace; 
  • — Nejkrásnější české knihy vybírají nejlepší knižní design.  

Například Cena Zlatá stuha existuje již 30 let a je to jediná cena v naší milované zemi, která se soustředí právě a pouze na literaturu pro děti a mládež. Mezi vítěze roku 2023 patří třeba titul Nitka a zatoulaný knoflíček z ruky ilustrátorky Evy Volfové.

Obálka knihy Nitka a zatoulaný knoflíček. Zdroj: http://www.zlatastuha.cz/nitka-a-zatoulany-knoflicek

Získat ocenění za Nejkrásnější českou knihu, to prostě chceš. Každoročně ji uděluje Ministerstvo kultury ČR společně s Památníkem národního písemnictví / Muzeem literatury. Tohle ocenění hodnotí grafické, ilustrační a polygrafické zpracování knih.

Otočme list: Teď přichází book publishing 

O knižní obálce a ilustraci už jsme mluvili, tak teď je na řadě ukázat si postup, jak rukopis přivést k životu. Proto totiž knihy vznikají, aby je spatřilo  světlo světa. No jo, někdo si třeba píše jen do šuplíčku, ale není to radost pustit svoje dílo do regálů knihkupectví?

Book publishing je proces, jehož cílem je transformovat rukopis na reálnou, publikovanou knihu dostupnou pro čtenáře. A to by nebylo nic pro nás, kdyby tenhle proces nezahrnoval hned několik kroků:

  • — příprava rukopisu;
  • — redakční práce; 
  • — design (to už jsme probrali), sazba a tisk;
  • — marketing a distribuce.

Pro vydání knihy si můžeš vybrat mezi dvěma možnostmi: buď se obrátíš na knižní vydavatelství, aka tradiční způsob, nebo si knihu vydáš cestou self-publishingu. S rozvojem digitálních technologií je ale self-publishing, samovydání, stále více dostupný a populární, umožňuje autorům vydat své dílo bez tradičního vydavatele. No není to super?

Zjistit více

 

A jelikož my tě do self-publishingu můžeme zasvětit, pojďme si o něm povědět něco víc. Pokud si pro (svou) knihu zvolíš tuhle cestu, čeká tě dost práce, ale není třeba se bát, na jejím konci opravdu najdeš duhu (a možná i skrytý poklad, haha). Jako autor*ka to budeš právě ty, na kom bude celý proces stát.

Self-publishing autorům nabízí větší kontrolu nad obsahem, cenou a autorskými právy, ale zároveň vyžaduje, aby se autoři sami podíleli na marketingu a distribuci svého díla. O své knize tak budeš mít přehled, budeš vědět, jak se jí daří a tak dále. Stejně jako na tobě stojí svůj masterpiece napsat, stojí na tobě i dobře ho prodat, zpropagovat.

Tenhle přístup totiž vyžaduje tvoje přímé podílení se jak na designu knižní obálky a celkové podobě knihy, tak i výběru distribučních kanálů a přípravě marketingových strategií. God bless us za to, v jaké době žijeme, protože dnes je to jednodušší než kdy jindy. Ke svému cílovému publiku se můžeš dostat na velkém počtu platforem a bez potřeby tradičního vydavatele.

Co je základem? Znalost knižního trhu, orientace v aktuálních trendech, ale i chápání samotného procesu vydání knihy od preprodukce po postprodukci. Musíš taky vědět, jak svou knihu nacenit a jak ji úspěšně distribuovat. Mimo to se samosebou hodí chápat hierarchii publishing odvětví. Jak teda knihu vydat a neztratit u toho hlavu? To ti řekneme na našem kurzu.

Už víš, že psychologie barev funguje, fonty fungují a obal prodává. Grafický design je prostě umění, stejně jako tvůrčí psaní. Je to něco, co nás chytí za srdce, co nás může přenést jinam, co nás můžeš (pro)měnit, možná i zachránit? To, co pro tebe knihy znamenají, necháváme na tobě. Jedno je ale jasné:

„Neexistuje věrnějšího přítele než knihy”, jak řekl Ernest Hemingway.