TECHNIKY A TIPY PRO SKVĚLOU ILUSTRACI | SKVOT
Skvot Mag

Techniky a tipy pro skvělou ilustraci

„Malíř má vesmír ve své mysli a rukou.“ – Leonardo Da Vinci

Techniky a tipy pro skvělou ilustraci
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

22. prosince 2022 UMĚNÍ Článek

Na začátku kariéry každého úspěšného ilustrátora stojí obrázek šišaté koule s nohama. Takhle jsme prostě začínali ve školce všichni. To je pro tebe skvělá zpráva. Je jedno, na jakém jsi právě teď levelu, protože po tréninku budeš vždycky dál. Really. Tak se vrhni na dnešní článek a posuň své ilustrátorské schopnosti minimálně o laťku výš.  

 

Dnes se společně mrknem na pár tipů pro skvělou ilustraci. Pohodlně se usaďte, milé děti, začínáme.

#1 Mysli na emoce, které chceš vyvolat

Emoce, pocity, takové to, co dělá lidi lidmi. A jak dostat do ilustrace pořádnou dávku emocí? Dokáže to třeba výraz tváře. Když kreslíš člověka nebo personalizované zvíře, vyjádřit tu správnou emoci bude hračka. Naštvanost, překvápko, štěstí. Tohle všechno můžeš na obrázku perfektně vystihnout, když máš k dispozici obličej. Skvěle ti zafungujou i gesta a pohyb. 

A když nemáš k dispozici žádnou tvář, zapoj barvy. Tmavé a studené barvy vyladí tvou ilustraci do smutku, jemné pastelové tóny zase navodí klid a živé barvy dodají dynamiku a drama. 

#2 Vyber si správné nástroje

Stejně se nezavděčíš nikdy všem, tak si vyber ten správný nástroj podle sebe. Jestli se chceš zdokonalit v digitální ilustraci, nauč se tvořit úžasné věci s ilustrátorkou Barborou Balgovou. Kurz Digitální ilustrace v praxi tě vážně nebude trápit suchopárnou teorií. 

Jestli ti ale digitál k tabletu nepřirost a dáváš přednost spíš klasice, klidně sáhni po obyč tužce a gumě. Nebo po pastelkách. Ty umělecké jsou rozhodně trochu jiná liga, než co znáš ze školky. No a pokud jde o malbu, tak akvarel. Nezapomeň ale přikoupit i speciální akvarelový papír, jinak se budeš úplně zbytečně trápit a říkat si, jak to ti ostatní asi dělají, že mají tak dokonale barevné obrazy a ty máš před sebou rozedraný flekatý hadr.

#3 Skica, kam se podíváš

Jestli to s ilustrací myslíš vážně, skicák a tužka by měly být tví věrní parťáci úplně všude. Nikdy nevíš, kde tě přepadne vrtkavá múza. Tahle vzácná paní totiž přichází často tehdy, kdy ji vůbec nečekáš. Do sprchy si s sebou skicák asi nevezmeš, ale bude fajn, když na tebe bude pro jistotu čekat hned za dveřmi na stole.

Znáš pravidlo 10 000 hodin? Prý když něco děláš dostatečně dlouho – právě těch 10 000 hodin – tak jsi v tom zákonitě hvězda. Dej si třeba challenge a každý den naskicuj minimálně jednu věc. Tvoje budoucí ilustrátorské já ti poděkuje. 

#5 Kraď jako umělec

Inspiruj se a uč se. Nesmíš samozřejmě ničí dílo obšlehnout – možná teda jen pro studijní účely a pak uvést zdroj inspirace. Každopádně inspirovat se uměním někoho jiného na škodu není. Jen pak musíš vytvořit originální dílo a zkombinovat nápad s vlastní technikou a zpracováním. 

Na sociálních sítích se dokonce šíří výzvy typu „draw in your style“. Umělec při nich sám vyzve své sledující, aby okopírovali jeho dílo ve svém vlastním stylu. Sleduj hashtag #drawinyourstylechallenge. Umělci po celém světě si tak vylepšují vlastní styl a způsob uměleckého vyjádření se. Účast ve výzvách totiž pomáhá vymanit se ze stylových omezení a nakopnout kreativitu. A to chceš.

#6 Password: trpělivost

Vždycky bude někdo lepší než ty. Vždycky! Minimálně ti to tak nejspíš bude připadat, když uvidíš všechny ty skvělé umělce a ilustrátory a jejich díla. Buď na sebe hodný*á. Žádného hotového umělce ještě peklo na zem nevyplivlo, tak se sebou měj trpělivost. A taky si pamatuj, že lidem se líbí různé věci. Hele, je nás tady na světě už 8 miliard lidských bytostí! Fakt nezáleží na tom, že ti tvoji poslední ilustraci s démonickou kočičkou na insta hejtil Franta z Horní Lhoty. Co je komu po něm. Nejspíš má fakt smutný život, když má potřebu nesnášet něco, co někdo jiný nakreslil.

Ty se každopádně povznes nad všechny případné negativní recenze a pamatuj si, že trpělivost ilustrátorské úspěchy přináší. Když budeš na svém snu pracovat každý den, úspěch přijde. Pro kvalitní motivaci je nejlepší sledovat svůj vlastní progres. Kresli a maluj do skicáku nebo si svá díla alespoň pečlivě schovávej. Nezapomeň si vždycky poznačit i datum. Když budeš kreslit každý den, až se na konci roku podíváš třeba na první lednovou kresbu, uvidíš mega zlepšení. Těšíš se? 

Ilustraci zdar a imposter syndromu nazdar /nejlíp natrvalo/.