Piš jako klasik | SKVOT
Skvot Mag

Piš jako klasik

Techniky psaní od Kinga, Palahniuka a Murakamiho.

Piš jako klasik
card-photo

KATJA KULBACHKO

SKVOT copywriter

11. října 2023 COPYWRITING Článek

Pokud jde o zlepšení tvých dovedností v oblasti psaní, existuje standardní sada profesionálních tipů. Obvykle jsou o hlubokém ponoru, systematické práci, a ne o rychlých výsledcích.

Připravili jsme pro tebe jednoduché (a důmyslné) techniky sedmi ikonických spisovatelů – pomohou ti přizpůsobit se a začít psát lépe hned teď. 

 

Haruki Murakami

Murakami ve svých románech vytváří celé magické světy ze života obyčejných lidí. A dělá to tak empatickým způsobem, že se do jeho postav okamžitě vcítíš. Murakami se při psaní svých románů řídí 3 zásadami:  

#1 Snaž se nikoho neurazit. Piš tak, abys neurazil*a city čtenáře. Empatie působí v textu lépe než obviňování nebo odsuzování. „Ať napíšeš cokoli, je pravděpodobné, že to někoho zraní nebo naštve. Proto se snažím psát něco, co nikomu neublíží,“ říká Murakami.

#2 Vezmi čtenáře na výlet. Příběh by měl čtenáře zaujmout tak, aby se do něj mohl plně ponořit. Přidej do textu detaily, které ti pomohou cítit se jako na místě, kde se děj odehrává. 

Tento trik byl použit ve videu Mitsubishi All New L200 Triton Sport 2017: vůz v něm projíždí středověkým bojištěm. Snímek je tak podmanivý, že se zdá, že nejde o reklamu, ale spíše o trailer na napínavý film.

#3 Piš, abys potěšil*a a utěšil*a. Čtenář si pamatuje nikoli text, ale prožité emoce. Chce vzpomínat na radost, na úzkost se snaží co nejdříve zapomenout, a tak jsou Murakamiho knihy plné veselých a sentimentálních pocitů.

Úkolem reklamy je vyvolávat emoce. Právě na tom staví společnost Coca-Cola svůj příběh videa The Great Meal. Jednalo se o součást první kampaně značky od začátku pandemie. Příběh ukazuje rodiny, které, ačkoli během lockdownu uvízly pohromadě, dokážou i v izolaci najít něco dobrého: uvaří si svá oblíbená jídla.

Stephen King

King je mistrem napětí a plodný spisovatel: vydal 60 románů a dočkal se více než 100 adaptací. Jeho práce se řídí těmito zásadami: 

#1 Buď připraven*a na kritiku. Když King začínal svou kariéru, měl ve svém pokoji na zdi odmítavé dopisy od nakladatelů. Čím populárnější byly jeho knihy, tím více negativních recenzí slyšel.

Pokud píšeš, připrav se na to, že se o tvojí práci bude diskutovat. Často v mnohem drsnějším duchu, než si zaslouží.

Kampaň společnosti Nike s názvem Dream Crazy byla kritizována v enormním měřítku. V reklamě vystupoval fotbalista Colin Kaepernick, který během hymny poklekl (místo aby zůstal stát jako ostatní) na protest proti rasové diskriminaci v USA. 

Reklama vedla ke skandálu, kvůli kterému mnoho lidí pálilo tenisky Nike ‒ ale skuteční fanoušci značky sportovce naopak podpořili.

#2 Piš především pro sebe. Psát bys měl*a jen tehdy, když to nemůžeš nedělat. Měla by to být hnací a naplňující činnost. Pokud píšeš s námahou, je to z textu cítit. King říká: „Píšu, protože mě to baví. A pokud to dokážeš dělat, protože tě to baví, můžeš to dělat navždy.“  

#3 Používej slovní zásobu. Piš tak, jak mluvíš – jednoduchým jazykem, živými frázemi. Například místo „byl jsem ohromen“ hrdina řekne „tak to mě prostě dostalo“. Kamarádka ti řekne: „Proč jsi oblečená jako na svatbu?“ místo: „Myslím, že jsi to přehnala.“

Agentura Banda použila živou řeč k vytvoření reklamní kampaně na popcorn Pumpidup se sloganem „Popcorn, který je v pořádku“. Například v reklamním spotu se místo slova „meet“ používá slovo „cross paths“ a místo slova „cycle slovo „bike“.

Charles Bukowski

Časopis Time označil Bukowského za „vítěze amerického blbého života“. Slavným se stal až ve 46 letech, ale předtím žil v chudobě, hodně pil a poctivě o tom psal.

Tři rady od vzpurného spisovatele:

#1 Nenuď čtenáře. Text by měl vést člověka za dějem a nerozptylovat ho zbytečnými lyrickými odbočkami. Bukowski věřil, že právě dynamika vyprávění nutí čtenáře otáčet stránky a pokračovat dál. S Bukowského postavami bývá obtížné se ztotožnit právě proto, že čtenář nemá čas pochopit jejich pocity – ale text vždy dotáhne do konce.  

#2 Piš upřímně. „Měl jsem život na hovno, to je všechno. Život na hovno, o kterém se dá psát,“ řekl Bukowski. Přežil šikanu ve škole, chudobu, osamělost a alkoholismus. Ve svých spisech hovořil o tom, co zažil. Nemůžeš věci dostatečně popsat, když o nich nic nevíš. Nejlepší příběhy jsou ty, které vychází z osobní zkušenosti.

#3 Piš dál. Bukowski psal povídky, romány a básně a téměř každý den pracoval na psacím stroji. Svou práci neupravoval a radil ostatním, aby mysleli jen na to, co napíšou zítra, ne na to, co už napsali.

Úpravy doporučujeme (pokud nejsi rebel), ale neměl*a bys na nich lpět z pouhého perfekcionismu.

Chuck Palahniuk

Chuck Palahniuk začal svou spisovatelskou kariéru v žurnalistice. Odtud také pochází jeho styl: stručný, rychlý – minimum popisů, maximum akce. Tři tipy pro psaní od autora Klubu rváčů:

#1 Dej čtenáři pocit, že je chytrý. Pokud popisuješ události v historickém kontextu, připomeň čtenáři, co se v té době dělo. Pokud se v textu objevují odkazy, rozšifruj je. Čtenář musí být schopen pochopit, co se v textu děje, jinak po několika vyhledávacích dotazech tvoji práci prostě opustí.

Vysvětlení by mělo člověku umožnit, aby si pomyslel: „ano, ano, už jsem o tom jednou slyšel“ – a cítil se chytrý.

#2 Emoci nepojmenovávej – vytvoř situaci, která ji demonstruje. Popisování emocí nevyvolává emoce, takže příslovce jako „smutný“, „zábavný“ a „působivý“ z textu okamžitě vytrhnou.

Příklad od Palahniuka: „Místo toho, abys řekl*a, že jedna z tvých postav má zlomené srdce, mluv o slaných kapkách slz, které zanechal na svých rozvodových papírech, když usnul u stolu.

#3 Popisuj věci tak, jak je postava vidí. Nepoužívej abstraktní míry: čtenář si těžko představí, jak vypadá vzdálenost 17 metrů, ale šířka silnice o šesti jízdních pruzích je dobrý popis.

Předlož obrázek tak, jak ho vidí postava. Tímto způsobem nejen zpestříš text jadrnými přirovnáními, ale také odhalíš postavu, jejímž jménem příběh vyprávíš. Například místo „venku se ochladilo“ napiš „sevřela ruce v pěst a schovala je do rukávů svetru“.

Tuto techniku použila společnost HP v reklamě na 3D skenování z pohledu první osoby. Reklama na 3D skener nepopisuje jeho technické vlastnosti, ale ukazuje proces práce s přístrojem z pohledu designéra.

Ernest Hemingway

„Stručný“ je nejvýstižnějším slovem pro popis Hemingwayova stylu. Takovému stručnému, dramatickému a dynamickému psaní se lze naučit. Tři nejlepší tipy pro psaní od „starce Hema:

#1 Piš o tom, co víš. Hemingway používal jako materiál pro své příběhy skutečné osoby a události. Věřil, že právě díky tomu jeho příběhy ožívají: postavy jsou trojrozměrné a příběh uvěřitelný.

#2 Piš krátké věty. Hemingwayovo dílo je napsáno tak, aby se snadno četlo. I jedna dlouhá, spletitá věta stačí k tomu, aby čtenář ztratil zájem. Většina čtenářů si místo opakovaného čtení přečte odstavec a pokračuje dál. Pokud je však celý text nepřehledný, může se stát, že to čtenář vzdá a text vůbec nedočte.

Metoda krátkých vět je dobře využitelná v reklamách, kde je hlavní náplní text a obrázek je pouze jeho ilustrací jako například v manifestech značky.  

H&M tuto techniku používá v jednom ze svých videí o „udržitelné“ módě. Značka uvádí seznam módních stereotypů, které říkají, že v módě neexistují žádná pravidla kromě jediného – odevzdat oblečení k recyklaci.

#3 Zaměř se na podstatná jména a slovesa místo přídavných jmen a příslovcí. Dlouhé popisy a abstraktní charakteristiky text znepřehledňují, aniž by mu dodávaly smysl. Vyhni se podrobným a těžkopádným popisům, aby bylo tvé vyprávění dynamické.

Henry Miller

Autor knihy Obratník Raka formuloval své odborné rady do 11 stručných spisovatelských pouček. Vybrali jsme tři z nich, které ti pomohou podívat se na psaní z jiné perspektivy.

#1 Pracuj na jedné věci, dokud ji nedokončíš. Rozostření je nepřítelem dobrého psaní. Při psaní musíš mít v hlavě dějové linie, detaily a plátno příběhu. Pokud přecházíš z jednoho textu na druhý, riskuješ, že nedokončíš žádný z nich,  nebo ztratíš mnohem více času, protože se do každého budeš muset ponořit několikrát znovu.

#2 Neboj se experimentovat s formáty. To je při práci s reklamou velmi důležitá dovednost. Netradiční přístupy pomáhají komerčnímu obsahu stát se zajímavým sám o sobě a získat další dosah prostřednictvím virálního šíření.

Venkovní reklamní kampaně značky Oatly herbal milk jsou založeny na nestandardním formátu – na tabulích je spousta textu, vtipkují s diváky a neříkají téměř nic o vlastnostech produktu.

#3 Setkávej se s lidmi, choď ven, pij, pokud chceš. Nemůžeš se jen zavřít mezi čtyři stěny, vypnout internet a čekat na výsledky. Vyhoření je průvodcem tvůrčích lidí a dobrý text ze sebe nelze „vymáčknout“ násilím. Kromě toho spisovatel potřebuje materiál. Na pracovišti je obtížné ho najít.