SOUČASNÍ ZNÁMÍ ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI | SKVOT
Skvot Mag

Současní známí čeští ilustrátoři

Lada, Trnka, Čapek… A co velká jména dnešní doby?

Současní známí čeští ilustrátoři
card-photo

Diana Kašparová

SKVOT Social media manager

12. ledna 2023 COPYWRITING Článek

Ikony tradiční české ilustrace máš v paměti od NEpaměti. Jmenuj ale velká jména dnešní doby, která se pohybují na současné výtvarné scéně. Tvůj přehled se tady trochu ztrácí, že? Tak čti dál. 

 

Kdyby Osudy dobrého vojáka Švejka nedoprovázely malby Josefa Lady, určitě by v nás tato cool knížka zanechala o něco menší stopu. Jasně, jasně! Víme, že jsou mezi námi i takoví, kolem kterých se tento skvost na cestě ze Slovenska ani nemihl, mrk, mrk. Stále ho ale považujeme za jakýsi vzor, jehož ilustrace nám ukázaly, jak dát textu větší smysl. 

Doba jde kupředu a my s ní. Dávno už nevidíme ilustrace pouze v dětských knížkách. Hranice se v tomto oboru posunuly a nové hvězdy se dostaly do popředí, tak pojďme zjistit, které to jsou. 

Ilustruju, ilustruješ, ilustrujeme…

Michal Bačák

Nepochybně významná osobnost na české ilustrátorské scéně. Michal je z Brna a vystudoval produktový design. Mimo to absolvoval taky stáže v Holandsku. Je to frajer s osobitým stylem a baví ho různorodost. V kresbách spojuje motivy folklóru a přírody společně se sci-fi motivy. Dělá ruční ilustrace a jeho kresby najdete v novinách i časopisech. Bačák se ovšem nebojí svou práci aplikovat i na jiný povrch než papír, a to třeba na porcelán, stěny interiérů a tak dále. Spolupracuje s řadou předních designových značek a na svém kontě má několik ocenění.

Michal Bačák, zdroj: czechillustrators.cz

Tomski & Polanski 

Ikoničtí jako Bonie a Clyde, Jim a Dwight, Skvot a cool kurzy…, no nic, řeč není o nikom jiném než o dvojici Luke Tomski a Ilona Polanski, která založila v roce 2012 studio v Praze. Začátky byly jak jinak než krušné – o tom, jestli je ilustrace uživí, neměli ani páru. No a dnes? Dnes mají v portfoliu ilustrace pro Nike, Škodovku, Kofolu, hollywoodská studia a knihy Ládíka Zibury. Pestrost jim v práci fakt nechybí, dělají ilustrace pro weby, produkty, filmy a jsou součástí mnoha projektů. Tomski rád zvěčňuje své vášně jako třeba cyklistiku. Polanski zase baví buclaté postavičky a výrazné barvy. Cizí jim není (samozřejmě) ani digitální ilustrace, o té si přečti víc tady.

Tomski & Polanski, zdroj: tomskipolanski.com

Toy Box

Známá tvář ve světě ilustrací, a to i přes to, že svou identitu skrývá za masku. Ilustrátorka, malířka a autorka komiksů vystupující pod pseudonymem Toy Box. Vystudovala obor scénografie a interaktivní média. Podílí se na streetartových projektech, je to aktivistka, matka bořící stereotypy a noční můra pro konzervativce. Za svou autorskou komiksovou knihu Moje kniha Vinnetou, získala v roce 2015 dvě ocenění a Zlatou stuhu za nejlepší knihu pro děti a mládež. Její ilustrace můžete najít na ulicích českých měst, ale i v jejích autorských knihách a časopisech jako je Respekt, Heroine, Nový prostor nebo třeba v Hospodářských novinách.

Chvíle klidu na čtení, zdroj: toybox.cz

Nikola Logosová

Nikoliny kroky vedly po střední škole na studia ilustrace na pražské UMPRUM. Obecně se vyžívá ve tvoření, ale nejblíže má ke knižním ilustracím. Při tvorbě ji baví rozmanitost a dává si záležet na sebemenších detailech. Spolupracuje s několika nakladatelstvími i předními firmami a vytváří své vlastní publikace. Ilustracemi přispívá do novin i časopisů. V roce 2019 se stala ilustrátorkou roku Czech Grand Design. Její portfolio je bohaté a oceněními se jenom hemží.

Nikola Logosová, zdroj: nikolalogosova.cz

Maria Makeeva

Pochází z jihozápadní části Ruska a v Česku žije od 13 let. V Praze absolvovala Ateliér ilustrace na UMPRUM a v současnosti zaujímá pevné místo na výtvarné scéně. Patří k nejprodávanějším ilustrátorům v ČR a už několikrát byla nominována na cenu Czech Grand Design. Tvořila ilustrace do časopisů jako je Ekonom, Proč ne?! nebo taky do odborného časopisu o zdravotnictví AM Review. Ilustruje knihy a věnuje se i vlastní autorské tvorbě plakátů, blahopřání a sítotiskové grafice.

Maria Makeeva, zdroj: czechillustrators.cz

Jindřich Janíček

Rodák ze Znojma, který absolvoval UTB ve Zlíně a Ateliér ilustrace na UMPRUM. Je spoluzakladatelem nakladatelství Take Take Take, zakladatel malého nakladatelství Fake Fake Fake a očividně taky milovník triplicity identických slov. Mimo to napsal několik knih a získal ocenění ilustrátor roku Czech Grand Design 2018. Mezi jeho majstrštyky patří třeba Ilustrovaná Ústava České republiky. Jindřicha baví dokreslovat atmosféru knihy a u toho poslouchat The White Stripes – podle jejich songu taky pojmenovali s manželkou nakladatelství TTT.

Ilustrovaná Ústava České republiky zdroj: czechdesign.cz

Sbohem a šáteček

V rybníčku plave spousta talentovaných rybek, ale jména všech do jednoho článku nenacpeme. Je důležité, že ilustrace v ČR proniká čím dál více do veřejného prostoru a můžeme ji pozorovat všude kolem nás. Pokud tě teda baví čmárat na papír nebo do ipadu, neboj se zkusit prorazit. Mákni na svém portfoliu a buď aktivní v oboru. Odrazovým můstkem pro tebe může být třeba náš kurz Digitální ilustrace v praxi s Barborou Balgovou. Let's go!