VÝJIMEČNOST ZNAČKY TKVÍ V KREATIVĚ | SKVOT
Skvot Mag

Výjimečnost značky tkví v kreativě

Buduj lovebrand kreativně.

Výjimečnost značky tkví v kreativě
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

16. ledna 2023 MARKETING & BRAND Článek

Buduj silnou značku. Vytvoř jasný, konzistentní vizuální styl a komunikuj svůj příběh. Kreativa tě přivede k jedinečnosti. Když chceš, aby si lidi tvou značku zapamatovali, odliš se.  

 

Mít lovebrand je to nejlepší, co se ti může při budování značky stát. Lidi rádi nakupujou u značek, které milujou. Cítit takové to důvěrné teplíčko u srdce a mít pocit, že ke značce taky patříš, to je prostě (zdravá) závislost. Nejde jenom o věci, které lovebrand nabízí. Jde hlavně o hodnoty.

Dobrá je za tři

Můžeš mít skvělé logo, vychytanou reklamní kampaň a luxusní vizuály. Výjimečná značka má ale vždycky něco navíc. Říkejme tomu třeba osobnost. Jak dát značce exkluzivitu? Zaměř se na konzistentnost a taky na to, že neprodáváš jenom produkty, ale hodnoty, myšlenky a sounáležitost. 

Běžné budování značky zahrnuje asi tohle: responzivní a přehledné webovky, propracované SEO, zajímavý blog, reklamy na Googlu i na sociálních sítích, dobře nastavený e-mailing. Všechno funguje. Ale je to lovebrand? Ne. Zatím jenom dobře namazaný stroj se zaměřením na produkt.

Jak na lovebrand? 

Když chceš skutečně výjimečnou značku a pozornost okolí, chce to trochu jiný přístup. Každému se nechce investovat tolik energie. To je ovšem fajn zpráva pro tebe, budeš mít menší konkurenci.

#1 Najdi si jasně vymezené publikum

Prodávat všem? Více potenciálních zákazníků – větší prodeje? Ne tak docela a vlastně vůbec. Když se budeš chtít zavděčit všem, nezavděčíš se nejspíš vůbec nikomu. 

Zapoj svou kreativitu a představ si, že máš za úkol vymyslet reklamu, která dostane do kolen každého člověka mezi 4 a 85 lety. A teď ji tvoř pro děti 4 až 8. Cítíš rozdíl?

#2 Vyprávěj příběh

Příběh je daný, ale hodně záleží na tom, jak ho podáš. Příběh značky, to nejsou jenom prázdná slova. Jsou to především hodnoty, hlubší významy a emoce. Říká se tomu brand positioning. Zjistíš, jakou roli ve světě by měla tvoje značka hrát, najdeš svého „hrdinu“, definuješ silné hodnoty a kolem nich postavíš příběh. 

Když bude mít tvoje značka silný a konzistentní příběh, lidi se u tebe začnou cítit „jako doma“. Ne všichni samozřejmě, ale to ani nepotřebuješ. Stačí ti oslovit jen to konkrétní publikum, které vyznává podobné hodnoty a zbožňuje tvůj background. Být součástí něčeho, kde mi rozumí. Tohle je emoce, kterou značka musí vyvolat, když z ní chceš mít lovebrand.

#3 Pochop konkurenci

I když se to na první pohled nezdá, i tady je potřeba být kreativní. Znát svou konkurenci je sice fajn, ale pokud nevymyslíš, co si z toho vezmeš, je to jen další zbytečná informace. Sleduj cestu ostatních značek a uč se. Říká se, že chybami se člověk učí. Ale nikdo přece netvrdí, že to musí být tvoje vlastní chyby, že? Checkuj fuckupy ostatních a ty se jim vyhni.

#4 Najdi, co tě odlišuje

Tady si možná odvaříš mozkové závity, ale bude to stát za to! Možná tu věc nebo službu, kterou nabízíš, změnit nemůžeš. Okay, možná ani nemusíš. Co takhle design nebo balení? Zákaznický servis? Máš spoustu možností a přitom na samotný produkt třeba ani nesáhneš. Mysli.  

#5 Nastav tón značky

Budeš svým zákazníkům tykat nebo vykat? Chceš být jako pečující rodič nebo spíš kámoš z ulice? Přistupuj ke své značce jako ke skutečné osobnosti a urči její charakter. Je to tvoje hra a ty určuješ pravidla. Tak si hrej, bude to sranda. 

#6 Zvol chytlavý slogan a zajímavé logo

Vizuály a kontent jsou tím, co si lidi budou pamatovat, když si vybaví tvoji značku. Jen si vzpomeň na ostatní lovebrandy. Vidíš logo a jsi doma. Slyšíš slogan a hned víš, vo co go. 

„I banku můžete mít rádi.“
„Zde jsem člověkem, zde nakupuji.“
„I muži mají své dny.“
„Pečení je radost.“
„Proklatě dobré kuře.“
„Barevný svět v hrsti.“

Vidíš? A to ani v jednom případě nezazněl název značky.

#7 Zůstaň konzistentní

Tenhle bod je myslím jasný. Silná značka = maximální čitelnost a předvídatelnost. Lidi nechtějí být úplně šokováni. A když jo, tak jenom v rámci mezí brandu. Šokující značka šokovat musí, ta stabilní by naopak měla držet hodnoty. Co známe, to je nám sympatické. Co je očekávatelné, to nám přináší klid a jistotu. Když máme klid a jistotu, rádi nakoupíme. 

Jen se podívej na Elonovu kauzu s Twitterem, která rezonuje online prostorem v posledních týdnech. Značka se začala chovat nepředvídatelně, inzerenti přestali nakupovat reklamu. Náhoda? Nemyslím si. 

#8 Neboj se změny a inovací

Rozpor s bodem 7? Nope. Inovace potřebuje každá značka, i ta tradiční. Když cílíš třeba na věkovou skupinu 20 až 40, dřív nebo později ji nahradí další generace. Proto je rebranding nutnost.

Závěrečné moudro

Zůstaň kreativní. Když jde o brand, jinak to ani nejde. Svět se sice pořád točí stejně, ale život na něm podléhá neustálé změně. Kreativita je i o tom, udržovat kolečka mysli stále v chodu. Drž rytmus a užívej si to. Tvoje značka tě takhle potřebuje.