ATRAKTIVITA ZNAČKY = BUDOVÁNÍ ZÁKAZNICKÉHO „STÁDA“ | SKVOT
Skvot Mag

Atraktivita značky = budování zákaznického „stáda“

Jen ty nejlepší značky se můžou pochlubit svým věrným stádečkem.

Atraktivita značky = budování zákaznického „stáda“
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

9. února 2023 MARKETING & BRAND Článek

Atraktivní značka je něco jako kult. Možná do některého z nich patříš i ty. Jsi tým Nike nebo Adidas? Zbožňuješ elektroniku s nakouslým jablkem? Potřeba někam patřit je nám všem vlastní, proto ji při budování značky můžeš využít i ty.

 

Budeš k tomu potřebovat emoce, lásku, chlup z kentaura a pár dalších drobností. Chceš přece vybudovat love brand a zajistit tak, že tví fanoušci budou netrpělivě čekat na každou novinku a informaci, že? Tak se musíš zaměřit na tvorbu silné značky. Jdeme na to. 

Love brand není samozřejmost

Loajální stádečko nevybuduješ přes noc a zároveň si ho ani neudržíš, pokud mu neposkytneš náležitou pozornost a péči. Ale když už se ti to podaří, stojí to za to. Zákazníci, kteří milují tvůj brand, kupují zboží a služby a taky s láskou bezelstně dál šíří tvé dobré jméno. Přesně to potřebuješ – přirozenou pozitivní reklamu, která si žije svým vlastním životem. 

Dej lidem sociální důkaz (social proof)

Představ si, že tenhle marketingový tahák už slaví skoro čtyřicítku. V roce 1984 efekt poprvé popsal ve své knize Influence Robert Cialdini. Proč to funguje? Někde na podvědomé úrovni všichni chceme být součástí skupiny. I rebelové proti systému se druží a zakládají své punkové, barevné, zdravě nebo nezdravě naštvané spolky – jsme proti systému, ale tvoříme si svůj vlastní. Potřeba někam patřit je lidem jednoduše vlastní. A co na to marketing? Zná lidské potřeby a nabízí řešení. Jak prosté, milý Watsone.

Znáš Nabarvené ptáče? Autor Jerzy Kosiński si název vypůjčil z krutého lidového zvyku chytat ptáčky a barvit jim peří. Po vypuštění zpět do hejna ostatní ptáci nebohého nabarveného ptáčka uklovali. Mysleli si, že jde o vetřelce. Co je nám cizí, to nesnášíme. Opravdu nepříjemná lidská vlastnost, která má ale svůj původ v přirozených instinktech. Marketéři dokážou takové vlastnosti využít ve prospěch značky. #humánně #eticky

Špatně se ti to čte? Nezavírej oči. Je důležité vědět i o těchto aspektech lidství. 

Zpátky k social proof. Když lidem ukážeš, že ostatní mají tvou značku rádi a kupují tvé služby nebo produkty, zvýšíš i jejich ochotu nakoupit. Na tomhle principu staví celý influencer marketing. Možná by tě ani nenapadlo kliknout na reklamu s novou appkou – reklamní slepota. Ale co když tvoje oblíbená známá osobnost na svou sociální síť vyvěsí video, kde si právě s touhle appkou hraje? Nejspíš to v tobě vyvolá chuť si ji taky vyzkoušet.

Udrž směr, kapitáne

Silná značka = must have každého budovatele věrného stádečka. Chceš, aby si lidi zapamatovali tvůj brand? Dodrž jasný vizuální styl a buď konzistentní. Komunikuj s cílovou skupinou jasně a transparentně, když se něco nepovede, postav se k řešení problémů čelem. Dávej lidem zpětnou vazbu na všech kanálech a postarej se o to, aby všichni tví případní zaměstnanci dodrželi tonalitu brandu. Tyhle drobnosti totiž hrajou na pěkně hluboké city, které máme uložené až někde v pravěkém plazím emocionálním mozečku. Vzbuzují pocit důvěry a bezpečí a přesně to chceš. Aby se tvé věrné stádečko cítilo v pohodě.

Buď vidět

Všechny předchozí rady by ti byly k ničemu, kdyby tvoje značka byla jako paní Columbová. Tak úžasná a tak neviditelná. Potřebuješ, aby tvou značku lidi poznávali. Dobře zpracovaná vizuální identita (logo, barevnost, rozpoznatelný vizuální styl), aktivní sociální sítě a reklama. To je kombo, které bys měl*a znát a mít. Neuškodí ani ukázat tvář, lidi si rádi spojí brand s obličejem. Ale když ji tvoje značka nemá, nevadí. I tak může docela dobře fungovat. Pepsi nebo Nike si taky nespojíš s jedním člověkem, popularita těchto brandů je i tak maximální. Nahnali to jinak. Dávají svým zákazníkům (pomocí chytře vymyšlených kampaní) pocit, že oni sami jsou tak trochu tváří značky – že obliba onoho brandu je dělá členy jedné velké happy rodiny.

Zřím tě

Aneb porozuměj svému stádečku. Ale až na takové té hluboké avatarské srdíčkové úrovni, rozumíš. Snaž se poznat bolesti a utrpení, kterým tvůj vyvolený národ čelí, a nabídni řešení. Když budeš pomáhat opravdu od srdce, oni to poznají. Tak se rodí love brand. 

Zní to jako děsné klišé, ale jiná cesta k srdci zákazníka asi nevede. Tady se fakt vyplatí svou značku milovat a předávat tohle poselství dál. Plus přidej jasnou strategii. Tu tě rádi naučíme v živém online kurzu Jak vytvořit úspěšnou značku s lektorkou Petrou Jankovičovou, která má v oboru bohaté zkušenosti a letos byla zvolena prezidentkou Asociace komunikačních agentur.