BUDOVÁNÍ KREATIVNÍ ZNAČKY | SKVOT
Skvot Mag

Budování kreativní značky

aneb Jak si splnit sny

Budování kreativní značky
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

24. ledna 2023 MARKETING & BRAND Článek

„I don’t wanna sacrifice but I love my time,” zpívá The Weeknd ve své písni Sacrifice. Ale co to dělá tady, že? Je to taková metafora, že když něco chceš, musíš tomu obětovat nějaký ten čas. U budování (kreativní) značky to platí obzvlášť. Přes noc to asi nebude, leda bys vlastnil*a kouzelný prsten jako Arabela. 

 

Na začátku bylo co? Slovo. Bůh stvořil svět za kolik dní? Ehm… what? To jsme zase někde jinde. Nejsme bůh a netvoříme svět. I když tak trochu vlastně ano. Tvoříme tvou supr čupr novou značku, který se na několik dní/měsíců/let stane tvým světem. A tak to má být. Ani Old Spice by nebylo tam, kde je, kdyby uvnitř nemělo srdce. Srdcem tvojí značky jsi TY! 

Na začátku všeho byl nápad 

Máš nápad? Bezva! Nápad je totiž základ úspěchu. Teď už zbývají jen lidičky a zlatíčka, kteří tvůj nápad ocení. Cílem je vytvořit silnou komunitu lidí, kteří tě budou na rukou nosit. Samozřejmě metaforicky řečeno. Weeknd totiž taky zpívá: „Remember when I was your hero?” A to je tvůj cíl – chceš být hero, ne zero! 

Takže, buduješ kreativní značku, na začátku tedy musí být kreativní nápad. Jasně, nápad, to je toho, jenže ono to zase tak jednoduché není. Chceš přece zaujmout co největší procento své (potenciální) cílovky, nechceš být ta značka, kterou si lidé koupí, když už jim nic jiného nezbývá. Nebo snad chceš? To je samozřejmě na tobě, každopádně tak jako tak budeš muset budovat a dřít do úmoru. 

Stejně tak jako hýčkáš svůj nápad, na začátku si promysli, proč vlastně tvoje značka. K čemu bude sloužit, proč bude fungovat? Bude to láska na první pohled, nebo to bude total soulmate? Sbírej a hledej odpovědi na otázky. Ty hlavní jsou dvě: 

  • — Co je můj nápad? 
  • — Proč chceme já a můj nápad existovat?

 

Bez práce nejsou krabí hambáče 

Dřít, dřít a zase dřít. Vyřizovat pochůzky, shánět investory a sponzory, navazovat vztahy, vystoupit ze své komfortní zóny, nebát se a trochu se odlišit. Slušný starter pack, to jo, ale bohužel pravdivý. Možná sice ne v tomhle pořadí, ale tyhle věci tě čekají všechny. 

Samozřejmě ti kryjeme záda as always, takže i tentokrát jsme pro tebe připravili reálný to-do listík, kde najdeš všechno, co je pro (vy)budování značky třeba. 

— Seznam se se svými zákazníky a najdi svoje fanoušky

Urči si cílovou skupinu a pak se pusť do bádání. Zjisti, jaká tato skupina je pod slupkou, zjisti, co na ni platí, na co slyší a co na ni naopak neplatí. 

— Podrob konkurenci řádné analýze 

Tady máš prostor naučit se, jak věci dělat a jak je nedělat. Zkoumej, jak se svými zákazníky mluví tvoje konkurence, zkoumej, jaká je frekvence těchto promluv, jednoduše zjisti, jaká tvoje konkurence je. A pak začni věci dělat jinak. Nebo ne zcela jinak, ale po svém. Konkurenci prozkoumej – a pak se od ní distancuj. Buď kreativní, buď svou značkou, buď originál. 

— Definuj vizi, misi a hodnoty své značky

Když nevíš, kam směřuješ, asi těžko tam dojdeš. Jo, jo, definovat vizi a misi značky, když ještě ani nevíš, jestli to vyjde, se může zdát trochu crazy, ale nejsou crazy things ty nejlepší? Když totiž nebudeš vědět, kam směřuješ a proč tam směřuješ, bude složitější držet se plánu a ještě složitější bude najít někoho, kdo se k tobě dobrovolně přidá. Nemusíš mít přesný plán, že 10. 5. 2028 budeš sedět na konferenci a plamenně hovořit o své životní cestě, důležité je vědět, že jednoho dne na té konferenci budeš. Zároveň musíš vědět, na jakých hodnotách budeš svou značku stavět. Bude to fast fashion, nebo zvolíš udržitelnou cestu? And so on. 

— Zvol správnou komunikaci a hlas své značky 

Jak budeš přistupovat ke svým zákazníkům? Budete přátelé? Budete jen staří známí? Budete lidé, kteří se míjejí v tramvaji? Jaký bude váš vztah, se odráží v tom, jak ty & tvoje značka komunikujete. I tohle je důležité si promyslet předem. Změny samozřejmě dělat můžeš, ale jen tak přeskakovat z formálního vykání do kamarádské tykačky rozhodně nedoporučujeme. 

— Hýčkej svoje zlatíčka 

Nikdy, nikdy, nikdy nezapomínej nejen na svoje zákazníky a klienty, ale hlavně na svoje zaměstnance! I zaměstnanec je tvým potenciálním zákazníkem. S pomocí zaměstnanců můžeš tvořit brand, který budou lidi milovat. 

Manifestuj a nezvádej to 

Ne, ne, značku přes noc opravdu nepostavíš a nevybuduješ, chce to zatnout zuby a makat. Ale jak říkají Justin Bieber a Michael Jackson, dreams truly do come true. Vybudovat značku je běh na dlouhou trať, ale výsledek stojí za to. Získáš svou klientelu a třeba pomůžeš našemu světu. Návod máš. Tak do toho! Ať si můžeš s Weekndem zazpívat 

„I’m a ––– starboy!”