Jak vybudovat silnou komunitu na sociálních sítích | SKVOT
Skvot Mag

Jak vybudovat silnou komunitu na sociálních sítích: Nejlepší postupy pro social media manažery

Na co lidé slyší a co je zaujme?

Jak vybudovat silnou komunitu na sociálních sítích: Nejlepší postupy pro social media manažery
card-photo

Valerie Kasalová

SKVOT Copywriter

7. dubna 2023 BRAND Článek

Sociální sítě jako každodenní součást našich životů. Notak, přiznej si to. Trávíš na nich veškerý svůj volný čas a nikdy nemáš dost. My to o tobě víme a máme tě na mušce.

 

Je tomu tak, sociální sítě jsou jako divadlo a my jsme ty loutky, které v něm hrají. Ale aby to nebylo jen o tom zlém, sociální sítě jsou dobrý propagační nástroj a ten, kdo je má v marketingové strategii, tak vyhrál… malé bezvýznamné plus. Tady ho máš.

Nekoukej po cizích, ale opečovávej to, co už máš!

Přesně tak! Květinka na balkóně ti taky odejde, když ji nebudeš zalévat. No a stejně tak to funguje i u uživatelů. Musíš si je udržet a starat se o ně. To není jen o nabírání nových sledujích ale i péče o ty stálé. Takže jak na to:

  • — Buď vždy upřímný a na nic si nehraj
  • — Interaguj s uživateli a odpovídej na otázky, které je zajímají
  • — Publikuj fotky i videa v ideálním množství, ne moc a ani ne málo
  • — Zapojuj uživatele do procesů, aby se cítili výjimeční
  • — Řeš problémy svých sledujích, pokud to dokážeš
  • — Komunikuj s každým slušně a snaž se vyjít vstříc
  • — Starej se o potřeby svých zákazníků

 

Je jedno jaký stylem se rozhodneš to dělat. Nápady a inovace jsou tu vítány, důležité však zůstává pravidlo s péčí. Zalívej své uživatele každý den a za pár dní, týdnů či měsíců budeš mít silný a pevný strom, který ti nikdo nepokácí.

Jak vylepšit příspěvky, aby to mělo šmrnc.

Příspěvky jsou jeden z důvodů, proč tě uživatelé sledují. Líbí se jim, ale čas od času by to chtělo nějakou novinku či osvěžení toho, co už máš zaběhnuté. Jak teda vytunit něco, co již nějakou dobu funguje? 

  • — Zkus jednou za čas uspořádat soutěž pro tvoje sledující
  • — Rozveď nějaké téma v příspěvku, na které může odpovídat kdokoliv
  • — Vyzvi uživatele k interakci pomocí příspěvku
  • — Ptej se v příspěvcích na otázky

 

A v neposlední řadě HASHTAGY! Známe je každý, ale málokdo ví, jakou mají moc. Hashtag dokáže tvému přidanému příspěvku opravdu naboostovat dosah.

Jeden jediný hashtag dokáže zvýšit dosah u příspěvku v průměru o 12,6 %. A co teprve, když jich tam máš víc? Zvyš své šance a začni využívat #. 

Proč je důležité řešit problémy tvých zákazníků?

Protože si u nich vylepších obraz a předběhneš třeba konkurenci. Kolikrát to není o dokonalém produktu, ale o exceletní komunikaci. Zákazník se bude cítit, že byl vyslyšen, a to povede k tomu, že bude více shovívavý vůči chybám z tvé strany. 

Naopak si udělá daleko lepší vztah k tvé značce díky tomu, jak jsi s ním jednal*a. Což ti dá mega náskok oproti konkurenci, to nám věř.

Slušnost a zdvořilost je prostě základ.

 Učili nás to maminky, tatínkové i babičky a dědečkové a budeme na to apelovat i my. Je to prostě základ všeho a bez toho to opravdu nejde. Já vím, že jsou někteří zákazníci na facku, já vím že je to někdy fakt těžké, ale! Musíš si to vytesat do hlavy. 

Rodiče i prarodiče mají v tomhle vždycky pravdu a neohlížej se na to, jak se lidé chovají k tobě, ale jak se ty chováš k nim. V konečném důsledku stejně vždycky záleží jen a jen na tom, co děláš ty a ne druzí.

Chceš inspiraci na dobrej instáč?

Asi možná víš, že si chceme boostnout ego ale proč ne, že jo. Tady na tom odkaze je náš instáč a můžeš juknout, jak to děláme my. Přísaháme, že odpovídáme na dotazy a snažíme se zalévat naše květinky, aby rostly a vzkvétaly.