Co je sound design & zvuky ve filmovém průmyslu | SKVOT
Skvot Mag

Co je sound design & zvuky ve filmovém průmyslu

Tvoje ultimátní seznámení se sound designem.

Co je sound design & zvuky ve filmovém průmyslu
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

5. září 2024 HUDBA Článek

Sound design – zvuky jako déšť, kroky, prach, výstřely… To všechno spadá do téhle kolonky. Naučit se pracovat se zvukem není jednoduchá disciplína. Pojďme se teda zaměřit na to, co všechno vlastně sound design je, jak ho dělat kvalitně a nakonec si představíme pár filmů, které (aspoň za nás) mají sound design na opravdu kvalitní úrovni.

 

Pro filmovou tvorbu je sound design jedním z klíčových aspektů. A ačkoliv je celkový zážitek z filmu naprosto crucial, často zůstává mimo pozornost diváků. Bez větších debat – atmosférické zvuky, zvukové efekty a konečně taky hudba jsou právě tím, co filmu dodává říz.

Zdravím, zdravím, tady sound design 

Sound design = proces vytváření, nahrávání, úpravy a mixování zvuků pro různé mediální formáty. Jsou to formáty jako třeba filmy, seriály, reklamy, ale taky videohry a mimo jiné i divadlo. Nedá se svítit, sounds jsou potřeba všude. Bez nich se už v dnešním světě neobejdeme.

Teď se možná ptáš, co je vlastně cílem sound designu a proč je tak moc důležitý. Tak tedy – cílem je podpořit a obohatit vizuální složky díla, tvořit atmosféru, pomáhat v narativní struktuře a ideálně vyvolávat (adektvátní) emoce.

Pro jednoduchou definici sound designu taky nemusíme daleko, stačí za tetou Wiki. Podle ní je sound design „kreativní, uměleckou činností, která stojí na tvorbě zvukových kompozic.“ Tím možná nejzákladnějším aspektem je post-produkční úprava zvukových nahrávek.

Sound design není jen nahrávání a tvorba zvuku, neobejde se taky bez mixování. Protože skrze mixování zvuku – kombinaci a úpravu různých zvukových prvků – vzniká harmonický a vyvážený zvukový obraz.

Když už jsme se zorientovali v sound designu, je na místě si něco málo povědět taky o roli sound designera. Sound designer je profík zodpovědný za konceptualizaci a realizaci zvukové stránky audiovizuálního díla. Je to člověk, který hraje důležitou roli při utváření celkového dojmu z filmu a zajišťuje, že děj diváka vtáhne naplno. Naplno.

Pracuje-li třeba na filmu, úzce spolupracuje se členy filmového štábu, aby zajistil, že zvuk plně odpovídá vizuálnímu stylu i narativu projektu. Zkrátka a dobře, sound designér drží stráž nad tím, že jsou audio i vizuální stránka díla v souladu. Ideálně v tom nejlepším možném.

Zjistit více

Key složky sound designu 

Když už teď víme, co je sound design, můžeme si dát takový malý rychlokurz základních pojmů, se kterými se v sound designu jistojistě setkáš. Není jich málo ani moc a věříme, že skoro všechny tak nějak znáš. Tak pojďme na to.

#1 ZVUKOVÉ EFEKTY 

Special-made nebo nahraný zvuk, podporující „akci“ na obrazovce. Mezi zvukové efekty můžeme zařadit zvuky z prostředí jako třeba zvuky bouřky, praskání ohně, praskání klacíků pod nohama, ale taky speciální zvuky jako zvuk výstřelu nebo futuristické technologie ve sci-fi filmech. Vznikají kombinací několika zvuků a často jsou totally uměle vytvořené ve studiu.

A pak sem taky spadá speciální skupina zvukových efektů – tzv. foley. To je specifický druh zvukových efektů, nahrávaných v postprodukci synchronně s obrazem. Cílem je zdůraznit detaily jako kroky, oblékání oblečení, cinkání nádobí (jednoduše takové asmr). Proces tvorby foley je opravdu hodně precizní, samosebou vyžaduje velkou zručnost, tak aby zvuky přesně odpovídaly tomu, co vidíme na obrazovce.

Role zvukových efektů v sound designu:

  • — Zvukové efekty filmům dodávají realistický dojem, který jako diváci očekáváme. 
  • — Stejně tak můžou zesílit dramatický účinek scén. 
  • — A třeba ve fantasy nebo sci-fi žánru žánru můžou pomoct vytvořit věrohodný, imaginární svět.

 #2 AMBIENTNÍ ZVUKY 

Ambientní zvuky jsou zvuky prostředí, jinak řečeno atmošky. Ve filmu tak pomáhají vytvořit dojem časoprostoru. Patří sem pro příklad zvuky lesa, ruch města, hluk klimatizace, zvuky vody, zpěv ptáků… you name it.

Role ambientních zvuků v sound designu:

  • — Díky nim jako diváci lépe vnímáme, kde a kdy se scéna přesně nachází a odehrává. Můžou tak boostnout a podpořit autenticitu celé scény. 
  • — Jemné zvuky subliminally ovlivňují emoce nás jako diváků, aniž bychom si to přímo uvědomovali a vnímali. 
  • — Zároveň slouží jako přechod mezi scénami a udržují tak kontinuitu v ději. 

Soundtrack je zvuková stopa, sound design je způsob, jak zvukem zaujmout a navodit tu správnou atmosféru.

#3 HUDBA & SOUNDTRACK

To, že hudební podkres hraje významnou roli v tom, jak diváci celkový filmový zážitek vnímají, je věc, kterou snad ani nemusíme řešit. Hudba totiž bez výjimky dokáže vyvolat silné emocionální reakce, stejně tak tvoří atmosféru, která podporuje děj. Je buď originálně složená pro specifický filmový projekt, nebo vybrána z již existujících skladeb. In real world se tyhle dvě prakticky kombinují.

A pak tady máme soundtrack. Ten představuje samostatnou (specifickou, if you want) kategorii hudby, která zahrnuje všechny hudební prvky filmu. Často tak zahrnuje jak original filmovou hudbu, tak licencované skladby (typicky Title Sequence Stranger Things + Running Up That Hill).

Kromě podpory emocionálního zážitku může hudba v soundtracku sloužit jako identifikační prvek pro film /seriál, navíc připomíná klíčové momenty a posiluje paměť diváka o filmu.

Role hudby v sound designu:

  • — Posiluje emocionální odezvu diváka na scénu. 
  • — Hudební motivy se pojí s konkrétními postavami, místy nebo tématy a vytváří tak hlubší vrstvu narativu.
  • — Často určuje tempo scény, zvyšuje napětí nebo naopak zklidňuje atmosféru.

#4 DIALOGY & VOICE-OVER

Co jiného komunikuje příběh a vztahy mezi postavami než dialogy. Proto je důležité, aby byly jasně a zřetelně slyšet, což vyžaduje pečlivé nahrávání a mixování. Existují dvě možnosti pro nahrávání dialogů – přímo na natáčení, nebo dodatečně ve studiu (Automated Dialogue Replacement).

Pro některé filmy (a reality shows) je důležitý taky voice-over. Technika, při které je hlas vypravěče nebo postavy přidán dodatečně k vizuálnímu obrazu. Nejčastěji se používá k poskytnutí dodatečných informací, komentářů nebo vnitřních myšlenek postav, které nejsou viditelné na obrazovce. Voice-over může přinést důležité vysvětlení, dodat hloubku postavám nebo sloužit jako nástroj pro rychlé shrnutí událostí.

Role dialogů a voice-overu v sound designu:

  • — Dialogy a voice-over jsou hlavními nositeli příběhu a poskytují divákům potřebné informace.
  • — Přes dialogy a voice-over se postavy stávají reálnějšími a jejich motivace více srozumitelné.
  • — Dobře načasovaný dialog může zvýšit napětí nebo přinést humor do scény.

Význam sound designu pro celkový zážitek z filmu 

Víš, že zvuk je jedním z main smyslů, který jako diváci při vnímání filmového díla používáme? No jo, fakt. A i tak je sound design často dost přehlíženým uměním. Škoda. Sound design totiž fakt (ale fakt) hraje klíčovou roli při vytváření celkového zážitku z filmu. Zvuk má schopnost ovlivnit náladu, emoce a porozumění ději overall.

Jakto ale, ptáš se? Kvalitní sound design podtrhuje kvalitu celého filmu. A právě proto je jednou z kategorií na Oscarech i Českých lvech. Je to dřina, která je potřeba a která se vyplatí.

A teď very briefly o tom, proč je pro film sound design důležitý:

— Tvoří atmošku & emocionální napětí: Zvuky a hudba tvoří atmošku, kterou daná scéna potřebuje, zároveň přenáší emoce na diváky a potřebné emoce v nich probouzí. Nenech se mýlit, hudba, ambientní zvuky, ale třeba taky ticho jsou stejně důležité jako vizuální prvky.

— Zprostředkovává prostor a prostředí: Zvuk divákům pomáhá si lépe představit prostor a prostředí, ve kterém se ta a ta scéna odehrává. Způsob, jakým se zvuky odrážejí, mění intenzitu nebo frekvenci, může naznačit, jestli se postavy nacházejí ve velké otevřené místnosti, těsném prostoru, venku nebo uvnitř. Detaily, jako je zvuk deště, vítr foukající mezi stromy nebo šum města, přispívají k realismu a autenticitě scén.

— Podporuje vyprávění příběhu: Sound design slouží jako prostředek pro vyprávění příběhu, to už víme. Pro představu, jo, použití zvuků mimo obraz může naznačovat události, které se odehrávají mimo záběr, nebo předznamenat budoucí děj. Zvuky můžou dokonce přiblížit vnitřní svět postav, jejich myšlenky a emoce.

— Buduje identitu postav a objektů: Obecně taky můžeme říct, že některé postavy jsou specifické pro svůj zvuk, podle kterých je poznáš (třeba kované boty v Batmanovi, které slyšíš dřív, než ho vidíš). Přiřazené zvuky tak budují identitu postav, objektů i jednotlivých situací.

— Synchronizuje rytmus: Sound design přispívá k synchronizaci mezi obrazem a zvukem, a to zajišťuje plynulost a rytmus ve filmu. Hudební rytmus, ale i samotné zvukové efekty mají schopnost podporovat tempo scény.

Číst

Petit petit analýza sound designu ve (vybraných) filmech 

Pro následující analýzu jsme vybrali jen pár filmů. Je pravda, že z pohledu sound designu se snad nejlépe a možná taky nejsnáze analyzují filmy sci-fi žánru, ale ocenění si zaslouží i filmy žánrů jako comedy nebo drama.

Možná jsme vybírali podle našeho pocitu, možná jsme to někde pohledali, možná je to tohle jen jednostranně subjektivní žebříček, you never know.

— Gladiator (2000)

No takhle, když je v hlavní roli Russell Crowe, je to tak trochu recept na úspěch. O herecké výkony ani o příběh nám tady ale nejde, ačkoliv je potřeba podotknout, že obojí je top. O kvalitě zvuku vypovídá i fakt, že Gladiátor získal Oscara za Best Sound. Třešničkou na dortu pak zůstává, že o hudbu se nepostaral nikdo jiný než genius Hans Zimmer.

Tenhle nadčasový příběh přinesl práci se zvukem, která se něčím odlišila od všech ostatních. Čím že? Těžko říct, prostě jen tím, že se stala. Nesmíme ani zapomenout na to, jak moc nás sound design dokázal přenést zpět do Říma roku 180. Jednoduše silný příběh, který v nás bude rezonovat i za deset patnáct let.

— A Quiet Place (2018)

A Quiet Place možná není nejznámějším filmem, možná tě stejně jako hodně dalších lidí odradí, že žánrově spadá mezi horory. Ostřílení hororoví fanoušci tohle dají s prstem v nose a ti, kteří mezi ně nepatří, se sem tam leknou. Ale kdo viděl Stranger Things, nemá se čeho bát (spoiler, mrky mrk).

Po zvukové stránce je tohle opravdu zajímavý projekt. Za scénářem i režií stojí John Krasinski a že se vyřádil. Pro film je typické ticho… až na to, že vůbec. Film silně spoléhá na sound design, který využívá zejména k budování napětí. Zvuk (a taky jeho absence) je hlavním prvkem příběhu, protože v tomhle světě může každý zvuk znamenat smrtelné nebezpečí.

— The Batman (2022)

Robert Pattinson v roli Batmana & Bruce Wayna? Yes, yes, yes! Životní role? S největší pravděpodobností jo, lépe uvidíme v druhém díle. A teď k sound designu.

Už jsi někdy slyšel*a, jak zní temno? Blížící se přízrak? Jestli ne, mrkni na tenhle masterpiece. Tam uslyšíš, jak zní vengeance. A že zní skvěle! Sound design je na tak vysoké úrovni, že když máš mít strach, máš ho. Protože vlastně slyšíš, jak strach zní. Co ti budeme povídat, 10/10 Skvoťáků doporučuje.

— Bod obnovy (2024)

Český snímek Bod obnovy si místo na našem listu zaslouží už jen proto, že zvukem naprosto opustil klasický český rybníček a šel někam dál. Tenhle sci-fi film se svým sound designem může rovnat hollywoodským (kasovým) trhákům. A i kdyby tě nechytil příběh, už jen z důvodu zvuku a vizuálna je tohle tak trochu must-watch.

— Dune: Part One & Part Two (2021 & 2024)

Takže, ehm ehm. Potřebuje tohle vůbec komentář? Snad ani ne. Hans Zimmer jako hlavní skladatel, Denis Villeneuve jako režisér… Všichni jsme to viděli a kdo ne, jakoby snad ani nevěděl, co dnes znamená „dobrej biják“. Protože Duna je „dobrej biják“ se vším všudy. Se vším všudy.

Po vizuální stránce, po herecké taky, protože Timothée i Zendaya předvádí koncert, a pak samozřejmě po té zvukové. Písek, dunění blížících se písečných červů, lodě, příjezd Benne Gesserit… Dokonalosti po zvukové stránce bychom tady mohli vyjmenovávat do nekonečna. Místo toho si jen zahrajeme na věštce – we feel pár Oscarů in coming.

— Nolan universe: Inception, Interstellar, Oppenheimer, The Dark Knight…

Zapomenout nesmíme ani na jednoho z nejlepších současných (sci-fi) režisérů. Christopher Nolan předvádí s každým filmem dokonalou preciznost a to nejen obrazem, scénářem, hereckým obsazením a výkony, tak bezpochyby i zvukem.

Důkazem je i to, že jeho filmy vítězí v kategoriích jako je Oscar’s Best Sound. A pak taky to, že soundtracky z filmů jako Inception nebo Interstellar posloucháme i jen tak. Protože Hans Zimmer a taky protože si je velmi dobře pamatujeme. Jeho filmy jsou akční, jsou vesmírné, jsou specifické.

A to i svým zvukem. Třeba Dunkirk, ve kterém nešlo přeslechnout jeden jediný nálet. Sound design nás doopravdy přenesl na belgické pláže a opravdu jsme byli nuceni „bojovat o život“. Intenzivní sound design nechybí ani ve filmu o Batmanovi, ve kterém je právě zvuk tím, co buduje atmošku i napětí. A jmenovat bychom mohli dál. Třeba vlny na jedné z planet v Interstellar? Dílo.