Magické spojení – kreativita a kreativní ředitel | SKVOT
Skvot Mag

Magické spojení – kreativita a kreativní ředitel

Ani jeden nemůže žít, pokud je druhý živ?

Magické spojení – kreativita a kreativní ředitel
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

7. dubna 2023 KREATIVITA Článek

Kreativita a kreativní ředitel jsou nerozlučné duo stejně tak jako SpongeBob a Patrik. Občas se nemůžou vystát, ale obecně jsou evergreen besties. A v takovém vztahu jsou i kreativní ředitel a kreativita. Není to žádný situationship, ale hodně, hodně vážný a taky dlouhodobý vztah. Skoro na svatbu. 

 

Tramtadadá. Zveme tě na ojedinělou událost, která probíhá tak stokrát za den. Takže vlastně není ojedinělá. A vlastně to taky není žádná událost. Prakticky tě zveme na vymýšlení kreativních nápadů. Ale aby to nějak vypadalo, jo – zveme tě ke kreativní flow. 

Dnešní hlavní otázkou totiž je, proč je kreativita klíčová pro úspěch kreativního ředitele. Tak za prvé, když jsi kreativní ředitel, je jasné, že kreativita musí být tvoje nejlepší kámoška. Nebo ne? 

Kdo je kreativní ředitel 

O kreativních ředitelích se říká, že mají opravdu důležitou roli. Stojí totiž za tím, jakou podobu má finální projekt / produkt. Jako z kreativního hlediska. Neber to tak, že by kreativní ředitelé budovali firmy. Nebo takhle – oni je budují, ale, opět, z kreativního hlediska. 

Kreativní ředitel*ka je alfa kreativního týmu. Stará se o kreativní nápady členů svého týmu a opečovává je. Případně je jim dává jinou, trochu hezčí a lepší podobu. Tak či tak, creative director, buďme trochu víc fancy a mluvme anglicky, hýčká jak svoje ovečky, tak jejich a svoje nápady. Mimo to komunikuje s klienty, stanovuje rozpočty, deadliny a celkově nastavuje kreativní vizi značky. 

Co všechno má dělat kreativní ředitel*ka se dozvíš na kurzu Kreativní ředitel. Wow, to jsou věci, co? Lektorka Nikola Foktová, Creative Director v Leo Burnett Praha a MSL Česká republika, se s tebou podělí nejen o to, co do pracovních kompetencí kreativního ředitele spadá, ale i o to, jak tuhle pozici vykonávat s klidem a pokorou. 

Kdo je kreativita 

Už na základní škole nás učili, že opakování je matka moudrosti. S tímhle statementem musíme víc než souhlasit. Takže – co je to ta kreativita?

Kreativita je vlastně originalita. Čím kreativní jsi, tím originálnější můžeš být. Je to nový pohled na problém, je to snaha dívat se na věci jiným úhlem pohledu, je to tvůj vlastní způsob. Je to nová cesta komunikace, je to snaha něco dokázat. Kreativita je s námi každý den, při každém kroku. 

K podrobnějšímu popisu se snad uchylovat nemusíme. Doufáme, že ty totiž moc dobře chápeš, co kreativita je a není. Ale jen tak pro připomenutí – je to tvůj vlastní způsob. Práce. I života. Easy business no. 

Zjistit více

 

Kreativita + kreativní ředitel = always & forever  

Proč že je ta kreativita klíčová pro úspěch kreativního ředitele? Možná proto, že kreativita je to, čím se kreativní ředitel živí. No. Ale hlavně asi proto, že, jak jsme si řekli, kreativita je o originalitě. A originalita vítězí. Let’s face it. 

K originálnímu řešení můžeš dojít třeba cestou myšlenkových map, nebo pomocí brainstormingu. A nebo ti stačí, když jsi kreativní ředitel*ka a jsi hlava. A nebo když máš kolem sebe hodně kreativně kreativních lidí, které vedeš. Protože ty jsi ten, kdo řídí kreativu. A protože kreativita je (tvoje super) power. 

Milá slova na závěr 

Zamysli jsme se nad tím, proč je pro kreativní ředitele důležitá kreativita. Odpověď je jasná – je důležitá, protože je esencí jejich práce. Spojení kreativity a kreativního ředitele si představ jako Bellu a Edwarda. S nadsázkou, ofc, vždyť už nás znáš. Faktem ale zůstává, že jeden bez druhé(ho) nejsou živi. Kreativní ředitel potřebuje kreativitu a kreativitu je taky občas nějak potřeba řídit.