KDO JE TO KREATIVNÍ ŘEDITEL | SKVOT
Skvot Mag

Kdo je to kreativní ředitel?

Kdo je kreativní ředitel a co dělá? Je to někdo, kdo je nepostradatelný?

Kdo je to kreativní ředitel?
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

3. listopadu 2022 KREATIVITA Článek

Kdo je kreativní ředitel a co dělá? Je to někdo, kdo je nepostradatelný? Může tuhle profesi dělat i teta Běta z Přívrata? A proč tahle pozice vůbec existuje? Asi je ti jasný, že úplně easy to nebude. Ne, fakt to nefunguje tak, že se ráno vzbudíš a řekneš si, že dneska se staneš kreativním ředitelem. Nebo – může to takhle být, ale jedno pravidlo tady platí obzvlášť: bez práce nejsou koláče. 

 

Kreativní ředitel stojí za tím, co vypadá hezky pro oko, ať už je to text, televizní reklama nebo nový merch. Stojí tedy za tím, co tě, jednoduše řečeno, chytne za srdce. Je to člověk, který dělá ta nejvyšší důležitá rozhodnutí, co se všech kreativních aktivit týče. Určuje tedy kreativní vizi značky a rozhoduje o finální podobě reklamy, loga, události atd. 

Klíčová role indeed 

Ne nadarmo se říká, že kreativní ředitel je klíčovou rolí ve všech uměleckých a zábavních odvětvích. Stojí prostě za tím finálním produktem. Dost často taky přebírá roli uměleckého ředitele, copywritera i hlavního designéra. Kreativní ředitel je úkazem chodící kreativity, analytik bude na téhle pozici hodně unhappy. V jakékoli přidělené práci vede kreativní ředitel koncept, komunikační a interaktivní design. Jeho cílem je rozpoznávat, pochopit, chránit a pěstovat dobré kreativní nápady lidí, které má ve svém týmu. Navíc řídí vztahy s klienty, mimo to také stanovuje rozpočet a deadliny. 

Jsou všude

Všichni neználci si kreativního ředitele nejlépe představí v módním průmyslu. Jo, jo, je to třeba Kanye West, který je kreativním ředitelem Louis Vuitton. Ale není to jen o módě – tuhle pozici najdeš taky v hudbě, filmu, ve videoherním průmyslu a samozřejmě v reklamě. 

Jen kreativita nestačí 

Základem jsou znalosti. Jako kreativní ředitel musíš mít všeobecný přehled. To, že umíš skvělou grafiku, tady prostě nestačí, chce to trochu víc. Je fajn znát historii popkultury, designu, umění. Držet krok s uměním, technologiemi, politikou a společenskými trendy je mega důležité. Nebudeš přeci dělat reklamu na bokovky, když bokovky jsou dávno out, to dá rozum. K dobrému finálnímu produktu je taky třeba trochu pokory, nadhledu, odhodlání a otevřenosti. Od věci není ani umění číst mezi řádky a umění vidět the bigger picture. Nesmí ti chybět ani důslednost, organizovanost a další supr čupr vůdčí přednosti a schopnosti. 

Vážně chceš být kreativním ředitelem? 

No. Tak jako první budeš potřebovat pár let zkušeností. V inzerátech se uvádí minimálně pět, ale nikdo neříká, že když budeš ultra Super(Wo)Man, nebudou stačit roky tři. Jako další musíš být fakt dost kreativní, musíš se vyznat. Musíš chápat co a jak. A taky proč. Šéfovat lidem není sranda a být k tomu kreativní, to je úkol. Kreativita je striktně subjektivní věc. Finální produkt závisí na tom, zda se to šéfovi/zadavateli líbí. A tím šéfem je dost často právě kreativní ředitel. Nesmíš se nechat odradit. Dělat kreativního ředitele může být sranda švanda, ale taky náročná práce. Tak či tak, ta práce má prostě smysl a o tom to je. Kreativní ředitel, anglicky Creative Director, je někdo, kdo má v rukou moc. Ale tu kreativní. 

SKVOT má kurz!

Pokud stojíš o to, pracovat na pozici kreativního ředitele, máme pro tebe skvělou zprávu. Na našem kurzu Kreativní ředitel tě naučíme, jak se stát jedničkou v oboru. Lektorka Nikola Foktová tě naučí, jak pracovat s týmem, festivaly, klienty, produkcí a jak svou práci milovat. Nikola teď působí jako kreativní ředitelka ve společnostech Leo Burnett Praha a MSL Česká republika, v kreativním průmyslu se pohybuje už 10 let, pracovala pro McDonald’s, NETFLIX, Škoda Auto a Heinz. Takže fakt ví, o čem mluví. 

Něco navrch 

Další info o roli a práci kreativního ředitele se můžeš dozvědět i z našeho interview s Davidem Sudou, kreativním ředitelem ve WMC/GREY.