KREATIVITA… JAKOŽE COŽE | SKVOT
Skvot Mag

Kreativita… Jakože cože?

Kreativita… Jakože cože?

Kreativita… Jakože cože?
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

31. října 2022 KREATIVITA Článek

Jo, jo, kreativita. Společnost nás naučila, že kreativní je jen někdo – ti lepší z nás, ti „obdaření“. Jenže to není zas až taková pravda. Kreativní jsme vesměs všichni. Kreativita je totiž schopnost, kterou jsme obdařeni všichni. God bless us! A hádej co, kreativita se zrcadlí i v běžných každodenních záležitostech. Nevěříš? 

 

Začíná nový den a ty stojíš před skříní a přemýšlíš, co na sebe. Nakonec bereš černé džíny a bílé triko, klasika, ale hell dobrá klasika. Tvoje kreativita, tvoje (sebe)vyjádření. Vidíš, kreativní jsi v tom, co si oblíkáš. Je večer, vaříš večeři. Bude to pasta? Lasagne? Polévka? Tvoje večeře, tvoje kreativita. Vidíš, kreativní jsi v tom, co vaříš. Jak říkám, kreativitě neutečeš, je všude. 

Aka nový pohled na problém 

Být kreativní jde ruku v ruce s tím být originální. Říká se sice, že všechno dobré už vymyšleno bylo, nikde ale není řečeno, že když dáš něčemu nový kabát, bude to ta stejná věc. Jasně, lepší Poker face než Gaga asi neuděláš, ale taky není rok 2010, takže dveře pro tvůj banger jsou otevřené. Dívej se na věci z nové perspektivy a hledej skulinky, kudy se vydat. Nekopíruj, inspiruj se. Buď sám sebou, řiď se svým instinktem, svým názorem. Uč se, přijmi se. 

Pochopit se 

Jako všechno, i tvoje kreativní vyjádření začíná u tebe. Cílem je najít, ve které formě „umění“ vynikáš – je to hudba, architektura, technika, kreslení, psaní? A pak už jen stačí to pochopit a trénovat. Každý den věnuj svému kreativnímu já chvilku. Piš si deník, čti, skládej básně, piš texty písní, zpívej, tancuj, maluj, skládej origami, puzzle…. Cokoli. Možností je tolik a fantazii se meze nekladou. Kombinuj různé techniky, hledej to svoje. Svou vlastní originalitu. Když dostane skupina deseti lidí stejný úkol, každý člen se k němu postaví jinak a také ho jinak zpracuje. A to je cíl. To znamená být kreativní. 

Kam na inspiraci? 

Jednoduše: kamkoli! Stokrát omílané klišé – fantazii se meze nekladou – je víc než pravdivé. Protože čerpat můžeš fakt odkudkoli.  Ze začátku možná budeš trochu strugglovat, ale zvykneš si a naučíš se to. Vidět a vnímat to potřebné. Inspirací můžeš být ty – tvůj sen, tvoje (ne)povedené vlasy, tvoje oblíbená knížka. Čerpej z toho, co máš rád*a, přidej do textu emoce, kus sebe, skrytou message – a buď to projde, nebo vymyslíš něco jiného. Možná neumíš vymýšlet nová slova jako Bertík (Bert & Friends) ani sypat je ze sebe jako Eminem, ale jsi copywriter, což znamená jedno – umíš prostě dobře psát! Slova jsou často víc než činy, takže je třeba s nimi pracovat jemně. A to chce um. 

(extrémně kreativní) Tipy & triky 

Když to nejde, tak to nejde. Hlavně na sebe netlač, ty & tvůj mozek si sem tam potřebujete odpočinout. Jdi se projít, dej si napík, ukliď si, běž do jiné místnosti, napij se, nadechni se. Chce to klid a nohy v teple, kafe a pak mozek frčí jako o závod. Zkoncentruj se. Pusť si třeba hudbu, ale takovou, která tě v koncentraci podpoří, ne rušivou – tip: techno, electro, house, klasická hudba, 00’s songs nebo prostě songy, co už znáš nazpaměť –, nebo si najdi místečko, kde máš ticho a nic tě neruší. 

Promysli si, co chceš říct, a pak už jen piš. Asociace a volný proud myšlenek jsou někdy nejlepší taktikou, pak text upravíš a je to. Nezůstavej dlouho u jedné věty, zvýrazni si ji a pak se k ní vrať. Když už nevíš, pomož si Googlem (best buddy for sure). A když už vůbec nevíš, nech to na jindy. Tady nejde jít na sílu. 

Najdi si vlastní způsob 

Najdi si vlastní způsob práce a ten pak zdokonaluj. Poslouchej se, dávej si přestávky, ale když máš myšlenku, nepolevuj. Dodržuj deadliny, tvoř si myšlenkové mapy. Motivuj se – třeba jako: jeden čtvereček čokolády za každý článek (hořké ofc). 

A hlavně: nezlob se na sebe, když to zrovna nejde. Někdy je prostě den blbec, to máme všichni. Důležité je ale jedno – sun will rise & we will try again. 

Tak peace out. ✌️