Život DJe a jeho nádobíčko: Značka úspěch | SKVOT
Skvot Mag

Život DJe a jeho nádobíčko: Značka úspěch

Který hardware DJs zajistí kompletní naplnění jejich hudebního potenciálu.

Život DJe a jeho nádobíčko: Značka úspěch
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

24. dubna 2024 HUDBA Článek

Co všechno je pro správného DJe must-have? Tak pro začátek asi nějaký top DJ hardware, pak taky kvalitní počítač, ale hlavně – hlavně – hudební sluch a mind full of music. Být DJem je super práce, ale cesta nahoru může být dlouhá i trnitá. Tohle je tvoje seznámení s DJ profesí a taky s jeho životem. Ready? 

 

Ať už si na DJe potrpíš, nebo ne, není žádným překvapením, že jsou nedílnou součástí hudebního průmyslu. Jejich role je dnes vlastně dost důležitá, ale to spíš, pokud se zaměříme na DJe-tvůrce. 

DJ, jeho profese a jeho (party)life 

Ach, jak moc já chci být diskžokej! We feel you, kdo by taky nechtěl. Být DJ totiž znamená mnohem více než jen pouštění hudby. Znamená to kombinování uměleckých, technických i sociálních dovedností, které zrcadlí tvou vášeň pro hudbu. Yes, jako DJ prostě asi holt musíš milovat hudbu. No a taky i publikum, nebo spíš musí tě bavit dělat lidi šťastnými. Protože přesně to hudba dokáže. 

Jelikož je role DJe poměrně dost komplexní, vyžaduje hned několik různých dovedností, a to od hudebních až po komunikační. Každý DJ je jedinečná osobnost a je jenom na něm, jak se prezentuje a jak vystupuje. Jednotný a jednoduchý návod na to, jak se stát diskžokejem asi nikde nenajdeme, ale my se o to možná můžeme pokusit. 

Pojďme si teď tuhle profesi představit trochu víc zblízka a taky si vypíchnout nějaká top jména, která zná celý svět od generace boomers až po generaci alfa. 

Takže very briefly, co vlastně obnáší být diskžokejem: 

– Výběr & mixování hudby 

To, že DJ musí rozumět hudebním žánrům a aktuálním hudebním trendům není žádné velké překvápko. Držet krok s TikTok trendy tanečky, sledovat filmovou hudbu, která letí a zní, orientovat se v hudebních preferencích posluchačů, to všechno patří do jeho pracovních kompetencí. 

A pak přichází ta fun part – udělat z těhle hudebních jedniček svůj vlastní (re)mix. Cílem je pomocí mixování a přecházení mezi skladbami udržet top energii na parketu. Do kategorie mixování patří techniky jako beatmatching (sladění rytmu dvou skladeb), blending (postupné přecházení mezi skladbami) a scratching (přehrávání desky tam a zpět). 

– Technické know-how 

Ovládat techniku patří k nepostradatelným skills, kterými DJ doslova musí oplývat. Umět pracovat s vybavením je dost možná to první, co se DJ učí. Mimo to sem patří i řešení nějakých nastalých technických problémů, třeba s kabely nebo audio zařízeními. 

– Interakce a komunikace s publikem 

Umět nacítit publikum a dokázat vytvořit ten nejlepší hudební zážitek? DJův denní – teda spíš koncertní – chleba. Čtení publika a přizpůsobení hudby a stylu tak, aby byli všichni spokojení, to je to, o čem tady mluvíme. 

– Organizace, time-management a plánování 

Co k tomu říct, tak snad jen to, že se jedná o přípravu setů, které chce (pře)hrát. Ale patří sem taky koordinace s promotéry, kluby a organizátory akcí obecně, hlavně ohledně potřebného vybavení. 

– Budování vlastního brandu 

Online přítomnost a budování vlastního brandu, ať už skrze socials nebo pomocí webovek, je další věcí, která se s profesí DJe pojí, a to zejména v dnešním aktuálním digi věku. Základem je samozřejmě dobrý marketing a s ním spojená kvalitní propagace. Forem je hned několik a je jen na DJovi himself, kterou z nich si vybere. 

A teď přichází na scénu ta velká jména, která jsme si slíbili. Tohle je seznam TOP 10 DJ’s světa za rok 2023 podle měsíčníku DJ MAG

Day-to-day život diskžokeje 

Možná si stejně jako většina světa myslíš, že být DJem je jedna velká party. Možná jo, ale taky je to dost dřina. A samozřejmě záleží na hodně proměnných. Výrazně se totiž může lišit život DJe, který se zaměřuje na lokální hraní (třeba na zábavách atd.), DJů, kteří jsou rezidentní v klubech, těch, co pracují v rádiu a taky těch, co cestují all around the world. 

Je to nikdy nekončící kombinace kreativní práce, technických příprav, hudebního řádění, administrativy a sem tam (s nadsázkou, ofc) nějakých shows. Flexibilita, schopnost adaptace, vášeň pro hudbu a touha s potřebou bavit lidi jsou ty hlavní keys. 

I tak ale můžeme sestavit obecný seznam typických aktivit, které tvoří jejich day-to-day život. Ráno se probudí a osvítí je hudební moment, protože je ve snech navštívila múza. Takže se pustí do práce a vytvoří ultimátní banger. A pak si dají oběd, jdou si zaplavat a večer odehrají koncert. Takhle nějak ve zkratce, a teď vážně: 

– Příprava DJ setů 

Sem patří hlavně dvě aktivity: sběr a organizace hudby a výzkum trendů. Sběrem hudby a hledáním nových soundů tráví DJ dost možná většinu svého dne. Poslech nových releasů, nákup nových tracků a tvorba nových playlistů. Všechno nové pak přetavuje do svého nového setu. 

A samozřejmě tvorba nových tracků, ne vždycky jde jen o sety. Ti nejúspěšnější DJs se musí držet na špici, protože o příčku nejlepšího DJe prostě nechceš přijít. 

– Zkouška nové techniky a kontrola té staré 

Aby zůstali na topu a taky drželi krok s dobou, DJs neustále experimentují. A pod tímhle si můžeš představit nové softwary, metody a skills v mixování, práci s různými zvukovými efekty a další srandy. Navíc se taky ujišťují v tom, že všechno funguje tak, jak má, aby je na koncertech nic nepřekvapilo. 

– Shows, ze kterých přechází zraky 

Asi tě zase nepřekvapíme, ale pro DJ je hlavní součástí jeho dne (možná spíš měsíce třeba?) živé vystoupení. A jemu předchází příprava a zkouška (někdy i měsíce příprav a plánování) techniky, interakce s publikem a hlavně – soundcheck. A když jsi DJ, jehož jméno fakt zní a jsi velké zvíře, dost času strávíš i cestováním a dojížděním na akce. 

Vybrané DJ hardwary & technologie: Real piece of magic 

Stejně tak důležitý je i kvalitní DJ hardware, protože bez nich by byl náš dýdžej tak trochu nahraný. Nebo spíš nenahraný? [laugh] Anyway – prostě by bez něj měl problém. Hardwarem myslíme vybavení, které každý DJ potřebuje pro své vystoupení. A samozřejmě se to může lišit podle toho, jakou hudbu (a jaké efekty) dělá & hraje. 

Obecně vzato se jednoduše jedná o zařízení, která slouží jak k mixování, tak obecně pro  manipulaci s hudbou. Zásadní tak je, vybrat si správné vybavení a nesáhnout vedle. Každý blbec ví, že DJ ke své práci potřebuje počítač (Apple, když chceš být fancy) a taky kvalitní sluchátka. Jenže to není všechno… 

– Mixážní pult 

El corazón celé dýdžejské sestavy. Tenhle pultík DJovi dává možnost mixovat hudbu a následně ji upravovat, a to třeba z hlediska basů, výšky i středů tónů jednotlivých skladeb. Mezi pokročilé funkce patří vestavěné efekty a pak taky looping a sampling. Právě třeba tyhle dva efekty DJům umožňují tvořit složitější a dynamičtější živá vystoupení. 

Vybrali jsme velká jmena mezi mixážními pulty: 

  • Pioneer DJM-900NXS2: standard v mnoha klubech po celém světě, protože nabízí vynikající zvukovou kvalitu, robustní konstrukci a bohaté možnosti efektů.
  • Allen & Heath Xone:92: analogové filtry a vynikající EQ, což umožňuje precizní kontrolu nad zvukem.

– DJ kontrolery 

Kombinace mixážního pultu s přehrávačem. Tohle je kombo, které ti možná může ušetřit čas i peníze. Kontroler je často propojen s počítačem a zároveň využívá DJ software třeba jako Rekordbox od Pioneer(u).  

– DJ software 

Pro moderního DJe je takový software nepostradatelnou věcičkou, bez které to snad ani nepůjde. Když děláš digitální a moderní hudbu, software ti bude k ruce. On totiž ví, jak na mixování a taky organizaci hudebních souborů. K jeho klíčovým funkcím patří: 

  • — zvukové efekty a loopy; 
  • — synchronizace beatů; 
  • — hot cues a samplery; 
  • — nahrávání a vysílání; 
  • — integrace s hardwarem. 

Jmenujme si populární softwary: 

  • — Rekordbox od Pioneer: ačkoliv byl původně vytvořený pro přípravu tracků a playlistů, dneska funguje jako plnohodnotný DJ software. Podporuje živé vystoupení a pro DJe, kteří preferují produkty Pioneer, je ideální.
  • Serato DJ Pro: stabilní a intuitivní platforma, se kterou se kámoší profíci i hobby dýdžejové. Tenhle software ti zajistí kontrolu nad skladbami a taky integraci s mnoha DJ kontrolery. 
  • — Traktor Pro: mocné mixovací schopnosti a taky rozsáhlé možnosti personalizace, výhodou jsou robustní funkce pro živé remixy. 
  • — Virtual DJ: easy nástroj, který je vysoce kompatibilní s DJ hardwarovými zařízeními. 

Teď už víš, co všechno DJ vozí ve svém tajném kufříku a co všechno pro svůj job potřebuje. Ne, není toho málo a ne, není to levné. Ale když něco miluješ, není co řešit.  

A nesmíme zapomenout ani na to, že i v DJ světě má své místo technologický determinismus. Dnešní rychlá doba a taky technologie výběr hardwarů dost pozměnila, a to v mnoha směrech. Pro naše účely ale stačí vypíchnout si jen tři důležité věci, které tahle změna přinesla. 

#1 Přechod od analogu k digitálu 

Digitalizace is the main thing a všichni víme, že to vůbec není na škodu. Přechod z vinylu a CD na digi formy znamená jediné – a sice, že DJs teď můžou nosit stovky a tisíce skladeb na jednom místě a pořád s sebou. Stačí mít jen notebook, pevný disk, USB disk…whatever. Taky to zajišťuje, že jsou více flexibilní a že jejich fyzická zátěž (ve smyslu toho, co všechno s sebou musí nosit) se výrazně snížila. 

#2 Nové funkce a možnosti 

Vývoj sofistikovaných zvukových efektů a automatizačních funkcí dává DJům mnohem větší prostor pro kreativitu, stejně tak pro přesnost při jejich live shows. Tenhle rozvoj & vývoj samozřejmě také souvisí s lepší integrací mezi hardwarovými a softwarovými komponentami. A právě to taktéž zvyšuje efektivitu práce.

#3 Vliv na živá vystoupení 

S tím, jak se vyvíjela technologie, vyvíjelo se i to, jak dnes živá DJ vystoupení vypadají. Zařazení vizuálních prvků je nedílnou součástí, ať už se ti to líbí nebo ne – světelná show, ohňostroje i ohně ke každé takové patří. Jen si vzpomeň třeba na Tomorrowland, jeden velký boom za druhým. Když DJ může mixovat hudbu in real time and place, připojí nějaké to světýlko, udělá pro tebe večer, který fakt bude tvojí party roku.

Tak či tak, technologie dramaticky transformovaly to, jak diskžokejové pracují. Díky nim mají větší kreativní svobodu, jsou efektivnější a jejich práce je dost usnadněná. DJ kultura se tak mnohonásobně přiblížila celému světu a otevřela možnosti tvorby vlastní hudby nekonečnému počtu nadšenců. 

To nejlepší na konec: Ultimátní návod, jak si vybrat správné vybavení

Pokud začínáš se svou kariérou diskžokeje, je výběr toho správného vybavení klíčovým krokem. A pokud si myslíš, že ti to nemůže ovlivnit celkový úspěch, rádi bychom tě vyvedli z omylu. A jak už víš, jsme tvoji bros, takže tohle je návod, jak si správné vybavení (= hardware, software) vybrat. 

Základem je stanovit si a pochopit, co vlastně chceš. Určit si svůj žánr a definovat to, jak často a kde chceš vystupovat. Pro různé žánry jsou totiž typické nástroje, to je třeba si uvědomit. Dost možná je totiž pravda, že na každý hrnec je někde poklička. Mysli taky na rozpočet, není potřeba to ze začátku přepálit a nakoupit si to nejdražší vybavení na trhu. Vždycky se můžeš posouvat, pamatuj. 

A teď už k samotnému výběru hardware: 

#1 DJ kontrolery ×  tradiční setup 

DJ kontroler představuje super volbu, pokud právě začínáš, často jsou totiž cenově dostupné a navíc se snadno přenášejí. A ještě k tomu – kontrolery často bývají „all-in-one“, obsahují mixážní pult a k tomu ještě přehrávač v jednom. Cool. 

Tradiční setup se samotným mixérem se hodí spíše pro zkušenější DJe, kteří vědí, co dělají. Zároveň jsou taky pro ty, kterým dělá dobře fyzický kontakt s hudbou a taky tradiční DJing. 

Jednoduše si prostě vyber jednoduše rozšiřitelný setup, který můžeš pořád a pořád upgradovat. Cesta, která se vyplatí. 

#2 Kompatibilita se softwarem 

Nezapomínej ani na to, že veškeré tvoje vybavení musí být kompatibilní s DJ softwarem, který používáš. Super takovým softwarem může být třeba Pioneer. 

Tak už jdeme do finále a za všechno vážně dík. Tohle je sada pár top tipů & triků. Investice do kvalitních sluchátek je základ, potřebuješ odhlučnit prostor a budeš se tak moct soustředit na mixování. Pokud se chceš poradit, využij online zdroje a komunity a uč se od seniorních kolegů, ať se vyvaruješ zbytečných chyb. A nakonec: klíčová je praxe, jako ve všech jiných odvětvích.