5 KULTOVNÍCH MEMŮ Z VIDEOHER | SKVOT
Skvot Mag

5 kultovních memů z videoher

Jak popkultury změnily memy z Call of Duty, GTA: San Andreas a Dark Souls.

5 kultovních memů z videoher
card-photo

SASHA KRYVKO

SKVOT Copywriter

10. dubna 2024 GAMEDEV Článek

Memy jsou jako bakterie. Objevují se ve filmu, seriálu nebo show, pak se přenesou do dalších oblastí popkultury, začnou žít novým životem a už není jasné, kdy a kde se zrodily. Stejné je to s videohrami – střílečky, akční dobrodružství a RPG počítačové hry vytvářejí memy, které se stávají legendárními i mimo herní komunitu.

 

Analyzujeme memy, které se staly příliš populárními: Press F to Pay Respects z Call of Duty, Big Smoke's Order z GTA: San Andreas, Do a Barrel Roll ze hry Star Fox, All Your Base are Belong to Us ze hry Zero Wing a You Died ze hry Dark Souls. 

#1 Press F to Pay Respects

Odkud je mem: Pochází z videohry Call of Duty: Advanced Warfare, střílečky z pohledu první osoby. Hru vydala společnost Activision v roce 2014. 

O čem je tento mem: Vznikl jako soubor instrukcí přenášených během QTA (Quick time event je herní prvek ve videohrách, který vyžaduje, aby hráč v omezeném časovém úseku stiskl určité klávesy na ovladači). Takovým Quick time eventem ve hře Call of Duty je pohřební služba. 

Postava v cutscéně je vojín první kategorie Jackson „Jack“ Mitchell z americké námořní pěchoty. Truchlí nad smrtí svého kamaráda, vojína Williama „Willa“ Ironse. Will byl zabit při záchraně Jacksonova života v boji a vojín nyní přišel na jeho pohřeb. Postava předstoupí a položí pravou ruku na Ironsovu rakev (přibližně na šest vteřin) a pak se otočí k odchodu. 

John McInnes, autor Advanced Warfare, v rozhovoru pro theScore esports prozradil, že tato narážka je „vedlejším efektem poslední fáze vývoje hry“. McInnes neměl nad touto fází žádnou kontrolu, takže o tom, že se hláška ve hře vůbec nachází, nevěděl, dokud se ho na to jeden z novinářů nezeptal.

Číst

Stejná nápověda se objevila už dříve ve videohře Batman (v kapitole, kde Batman navštíví uličku, kde byli zabiti jeho rodiče). Pokud se hráč rozhodne přiblížit ke křídovým obrysům jejich těl, uvidí tuto nápovědu. Novinář Andrew Vestal z Game Developer poznamenal, že rozdíl mezi oběma hrami spočívá v tom, že v Arkham City byla tato nápověda nepovinná a že „nakonec nezáleží na tom, zda se hráč rozhodne vzdát jim úctu, nebo ne“. 

Jak přežívá v popkultuře: Několik let po vydání Advanced Warfare se tento mem stal symbolem digitálního smutku – online truchlení za mrtvé. 

Příkladem může být reakce na střelbu v Jacksonville Landing, ke které došlo v roce 2018 během turnaje ve videohře Madden NFL 19. Jeden z účastníků, David Koetz, během hry zahájil palbu. Při střelbě zemřeli 2 lidé a 11 dalších bylo zraněno. Koetz spáchal na místě sebevraždu. Motivy tohoto hrůzného činu jsou nadále předmětem vyšetřování. Diváci tehdy na událost reagovali tím, že v chatu napsali písmeno F. 

Morgan Park z PC Gamer označil tento mem za největší dědictví Call of Duty. Novinář z GameRevolution Vitor Braz řekl Press F to Pay Respects za jeden z nejpopulárnějších videoherních memů všech dob. Kai Shinkle z Screen Rant poznamenal, že jde o jeden z těch memů, které nikdy nezestárnou. Dodal, že i po letech hráči používají F jako reakci na nepříjemné zprávy.

Zjistit více

#2 Big Smoke's Order

„Vezmu si dvě devítky (pro CJ a Rydera), velkou devítku (pro mě), šestku s extra omáčkou (pro CJova bratra), sedmičku, dvě pětačtyřicítky, jednu se sýrem a velkou limonádu (pro sebe),“ Melvin Big Smoke Harris, postava z videohry Grand Theft Auto: San Andreas.

Odkud je mem: Big Smoke's Order pochází z videohry Grand Theft Auto: San Andreas, kterou vydala společnost Rockstar Games v roce 2004. 

O čem je tento mem: Ve videohře se mladý gangster Carl „CJ“ Johnson vrací po pětileté nepřítomnosti domů, aby vyšetřil vraždu své matky. Samotný mem pochází z mise Drive-Thru. Účastní se jí CJ, Sean Sweet Johnson (CJův bratr), Melvin Big Smoke Harris (hlavní postava memu) a Lance Ryder Wilson (další z jejich přátel). Všechny postavy šly na oběd do Cluckin' Bell (fiktivní kavárna, která je kombinací Taco Bell a KFC). Gangsteři spustí okenní sklo, načež si Big Smoke objedná spoustu jídla. 

Blogger Warbear ve svém videu analyzoval objednávku Big Smokea (aby pochopil, co si hrdina vlastně objednal). Blogger navštívil oficiální webové stránky Cluckin' Bell a na základě jejich jídelního lístku dospěl k závěru, že objednávka byla následující:

Číslo 9 byl hamburger se svíčkovou, 6 byla kuřecí křidélka, 45 drůbeží hamburger, 7 kuřecí slanina a velká limonáda byl nejspíš Sprunk (herní verze Spritu). Ke všem objednaným jídlům Big Smokea patřily hranolky.

Jak přežívá v popkultuře: Je to příběh o konzumu, kdy jídlo nahrazují čísla – když už se nedíváme na to, co jíme. To se odráží v memech, včetně nevhodných vtipů o lidech s nadváhou. 

Videotvůrci a streameři přidávají do svých videí nebo streamů narážky na Big Smoke's Order. Mohou to být odkazy na velké nebo nadměrné zakázky v reálném životě nebo ve videohrách.

Mem o Big Smoke's Order. Zdroj: 9gag.com

Na Twitteru, Redditu, TikToku a Instagramu se objevují memy o objednávce Big Smokea. Na tuto scénu je dokonce narážka v ukrajinském filmu Jantaroví poldové, který je k dispozici na streamovacích službách. Zde se hrdinové zastaví u McDrive a postava Bohdana si u McDonald's objedná spoustu jídla. Poté se zeptá ostatních, zda si něco dají, a naznačí, že celou objednávku sní sám. 

#3 Do a Barrel Roll

Odkud je mem: Fráze Do a barrel roll pochází z videohry Star Fox 64 z roku 1997. Vytvořil ji japonský herní designér Shigeru Miyamoto a vydala ji společnost Nintendo. 

O čem je mem: Postava Peppyho Harea zde opakovaně trvá na tom, aby hráč provedl manévr, který ho má ochránit před lasery. 

Kyle Hill z časopisu Discover uvedl, že manévr předvedený ve filmu Star Fox vůbec není barel roll. Skutečný barrel roll je manévr letadla (nebo jiného vozidla), při kterém se otáčí kolem své osy v kruhovém pohybu. 

Ve videohře můžeme vidět další trik, tzv. aileron roll, což je manévr, při kterém se ailerony otáčejí kolem osy. Ailerony jsou pohyblivé části křídel letadla umístěné na koncích křídel. Hill také vysvětlil, že ani aileron roll by v této situaci pravděpodobně nepomohl ochránit kosmickou loď před zásahem. 

Rozdíl mezi barrel rollem a aileron rollem. Zdroj: aviation.stackexchange.com

Jak už to v popkultuře bývá, mem není vždy smysluplný, ale často jde o způsob, jak popsat absurditu situace. Tento mem se vyskytuje v příslušných videích, gifech a obrázcích, které popisují absurdní okolnosti, jimž se lze jen zasmát.

Tento mem se stal virálním na začátku devadesátých let. Používá se hlavně pro popisky obsahu s lidmi, zvířaty a předměty, které se kutálejí, točí nebo se o to marně snaží.

Pokud do Googlu zadáš Do a Barrel Roll, stránka se otočí o 360 stupňů. 

#4 All Your Base Are Belong to Us

Odkud je mem: „Celá vaše základna patří nám“ je internetový mem založený na chybně přeložené větě z úvodní scény japonské videohry Zero Wing. Poprvé se objevila v evropském vydání hry Sega Mega Drive v roce 1991.

Jak přežívá v popkultuře: Tato překladatelská chyba způsobila autorům výsměch, který se jim vymkl z rukou. Mem je podobný jako IPSO s „pekelným ohněm“ – chtěli vyděsit, ale nakonec byli pro smích.

Videoklip, který doprovázel remix klipu EDM, byl zveřejněn na komediálním fóru Something Awful. Získal si popularitu, byl zmiňován i mimo fórum a stal se internetovým memem. 

1. dubna 2003 ve městě Sturgis ve státě Michigan sedm lidí vyvěsilo po celém městě nápisy: „Celá vaše základna patří nám. Nemáte šanci přežít, nespěchejte“. Tvrdili, že jde o aprílový žert. Většina lidí, kteří cedule viděli, však tuto větu neznala. Nápisy se objevily v době, kdy byly USA ve válce s Irákem (proto byli obyvatelé naštvaní). A policejní šéf Eugene Allie řekl, že cedule by mohly být „na hranici teroristické hrozby, podle toho, jak si je vyložíte“.

Nápis All Your Base Belongs to Us na dálnici 50 ve Spojených státech. Zdroj: en.wikipedia.org

Dne 1. června 2006 se pod logem na YouTube objevila věta „ALL YOUR VIDEO'S OWN“ (VŠECHNA VAŠE VIDEA JSOU VLASTNÍ), zatímco na webu probíhala údržba. Někteří uživatelé se domnívali, že stránky byly napadeny hackery. Společnost poté přidala zprávu: „Ne, nikdo nás nehacknul. Najděte smysl pro humor“.

Odkaz na videohru Zero Wing během údržby YouTube. Zdroj: reddit.com

Ve filmu Wreck-It Ralph z roku 2012 je tato věta vidět na stěně metra, když postavy vjíždějí do hlavní stanice. Ve videohře Lego Dimensions z roku 2015 je desátou úrovní v příběhovém režimu úroveň s tématem Midway Arcade nazvaná „Všechny vaše cihly patří nám“.

Easter egg na Zero Wing z filmu Wreck-It Ralph. Zdroj: imgur.com

#5 You Died 

Odkud je mem: Jedná se o oznámení ve videohrách Demon's Souls, Bloodborne a Dark Souls (a jejich pokračováních) vyvinutých společností FromSoftware. Videohra na hraní rolí Demon's Souls (kde se mem objevil poprvé) byla vydána 5. února 2009 pro PlayStation 3.

O čem je mem: Hra měla netradiční mechaniku smrti: hráč se respawnoval na začátku úrovně (stejně jako všichni jeho nepřátelé, kteří nebyli bossové). Pokud postava zemřela, na obrazovce se objevilo oznámení You Died (Zemřel*a jsi) doprovázené speciálním zvukovým efektem.

Působí zde efekt překvapení. GTA má podobný mem s názvem Wasted. Obě hry nedokázaly sdělit smrt postavy, takže výsměch tvůrců daleko přesáhl rámec hry.

Jak přežívá v popkultuře: Fráze You Died se stala virální po vydání hry Dark Souls v září 2011. A 24. srpna 2012 vydal kanál miracleofsound na YouTube video s názvem DARK SOULS SONG – YOU DIED!, které za 7 let získalo přes 2,7 milionu zhlédnutí.

Tento mem se používá ve videích se zvířaty, která se příliš přiblíží ke kameře nebo otevřou tlamu dokořán (jako by vás chtěla spolknout). Používá se také ve videích s nečekanými dějovými zvraty, například když se kostým Bumble (postava z filmu Transformers) začal rozpadat, zatímco v něm byla osoba. 

Číst

Proč potřebujeme tyto memy? 

Memy ve videohrách umožňují hráčům prožívat společné zážitky a cítit se součástí komunity. Memy ve videohrách jsou také:

#1 Humor. Někdy se z vtipu stane něco víc, než tvůrci očekávali (jako v případě Call of Duty a scény Press F to Pay Respects). Rozpoznatelný mem navíc umožňuje identifikovat skutečného fanouška hry – a to i v případě, že samotný mem přesahuje hranice herní komunity. Vytvářejí se z nich koláže, které se nahrávají na TikTok, Instagram nebo Reddit, což rozšiřuje základnu fanoušků hry.

#2 Prvek propagace. Hráč se může o videohře dozvědět prostřednictvím memu (a pak si ji koupit a hrát). Samotný mem může být mocným nástrojem propagace a přitažení pozornosti k videohře.

#3 Projevy emocí. Místo agrese nebo vymýšlení vtipů nyní stačí poslat osobní mem. A místo tisíce slov řekne hráčům vše, co potřebují vědět, jeden obrázek.