AutoCAD: K čemu slouží a kde se s ním setkáš | SKVOT
Skvot Mag

AutoCAD: K čemu slouží a kde se s ním setkáš

2D kreslení v tomhle známém softwaru nikdy nebylo blíž.

AutoCAD: K čemu slouží a kde se s ním setkáš
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

27. února 2024 DESIGN Článek

Zajímá tě 2D kreslení a design, ale tápeš v tom, jaký software se pro tuhle disciplínu hodí? Skvělou volbou bude AutoCAD. Jedná se o software, určený právě a přímo pro 2D a taky 3D projektování od společnosti Autodesk. První verze vznikla už v roce 1982 a od té doby se CAD design těší velkým úspěchům. Taková designová pohádka. 

 

CAD, z anglického computer-aided design, je to, o čem se budeme bavit. Zjednodušeně řečeno je CAD prostě systém / programy, po kterých při navrhování sáhneš namísto rýsovacího prkna, jak to bylo dříve. CAD je vlastně takové digitální rýsovací prkno. Možná prostě best friend všech, kteří se zabývají designem. 

Kdo, nebo co je AutoCAD? 

Tak, abychom začli jednoduše, AutoCAD je program (software, chceš-li) pro digitálně, tedy počítačem, podporované a proveditelné navrhování. 

Svým uživatelům AutoCAD umožňuje vytvářet a upravovat návrhy a digitální obrázky ve 2D i 3D, a to velmi efektivně. A čím je tak moc prospěšný? Díky němu totiž neumíš upravovat svoje výtvory ručně, tenhle software ti totiž s veškerou manipulací pomůže. Basically v něm můžeš tvořit geometrické modely přímo na obrazovce a ty pak následně upravovat a zdokonalovat. 

AutoCAD je flexibilní, nabízí široké spektrum funkcí, umí tvořit nekonečné množství typů objektů i konstrukcí. Díky svým vlastnostem se stal špičkou na trhu, a hodí se pro všechny, kteří v sobě pociťují designový zápal. 

K dalším výhodám AutoCADu patří: 

  • - Vše, co plánuješ vytvořit, vytvoříš rychleji. 
  • - Systém si toho dost pamatuje, uložené soubory lze používat dokola a dokola. 
  • - Přesnější práce, a to ve všech směrech a rozměrech. 
  • - Zvyšuje produktivitu a efektivitu práce. 
  • - Problémy detekuje mnohem rychleji než lidské oko na papíře. 
Zjistit více

 

K čemu AutoCAD slouží? 

No. Věříme, že odpověď na tuhle otázku dávno znáš, ale ať jsme clear. AutoCAD je program, který primárně slouží pro kreslení, navrhování a anotování 2D a 3D výkresů a objektů. Mimo to však nabízí i jiné funkce, a není jich zrovna málo. Ale o tom jindy. 

Ačkoliv se používá především v průmyslových odvětvích, dnes se jeho pole působnosti poněkud rozšířilo a používá se tedy i v mnoha vertikálních oblastech a aplikacích.

Sady nástrojů pro konkrétní odvětví jsou dnes obrovskou výhodou pro profesionály v oborech, jako je například architektura a strojírenství. 

AutoCAD klade důraz na efektivitu práce. Už jsme si řekli, že si do něj můžeš ukládat různé objekty a ty pak zpětně používat. Právě díky těmhle sadám nástrojů, které program nabízí, si při práci můžeš ušetřit čas, pracovat efektivněji a ještě k tomu získáš mnohem větší prostor pro soustředění se na návrh, pro kreativní vybití a tvoje produktivita úspěšně poroste. 

Je to prostě boží věc, takový full package. Tenhle systém je totiž tak nabušený, že dokonce snižuje čas a úsilí potřebné k přenosu informací mezi týmy. No kdo by to byl řekl, že s jedním programem získáš tolik plus. 

Kdyby byl AutoCAD člověk, jeho jediným cílem by bylo, zajistit ti propojený projektový zážitek. Neustále by se snažil o zvýšení tvojí efektivity a potenciálu. Díky němu, a že by byl fakt tvůj nej kámoš, budeš tvořit kvalitnější (a zajímavější) projekty. Boom, a je to! 

Profese, které se s AutoCADem kámoší 

Very briefly o tom, v jakých oborech se bez znalosti tohohle programu ani neškrtneš. 

#1 Architektura

Architekti potřebují přesnost, efektivitu a produktivitu, proto je to match. AutoCAD využívají ke tvorbě přesných architektonických návrhů a podrobných plánů pro domy, budovy, komerční projekty atd atd. 

AutoCAD je prostě kouzelník, mezi jeho funkce patří analýza nosnosti budovy. Architekti tak můžou hledat a opravovat problémy. Díky AutoCADu lze předejít závažným konstrukčním problémům a zajistit, že stavba bude úspěšně postavena. 

#2 Engineering 

Pro strojírenské obory hraje AutoCAD významnou roli. Oblíbený je zejména ve stavebnictví, v rámci kterého se o jeho služby opírají stavební inženýři a architekti při plánování, navrhování a řízení projektů občanské infrastruktury. 

Navíc, pro strojírenské obory existují různé verze softwaru, přičemž každý je na něco trochu jiného. Inženýři tak můžou AutoCAD využívat hned několika různými způsoby. Pomůže jim s náčrtem nápadů a jejich analýzou, je jim k ruce při interpretaci návrhů a nakonec jim dokáže dohledat nedostatky a nesrovnalosti.

#3 Interiérový design 

Jak už víme, architekti můžou AutoCAD využívat při tvorbě podrobných výkresů a plánů různých budov a domů, stejně tak ho ale využívají i interiéroví designéři. Program jim umožňuje zkoušet různá uspořádání interiérů, ale taky tvořit podrobné a realistické rendery. 

Možnosti, schopnosti a funkce AutoCADu snad jakoby by neznaly mezí, a každý si v něm najde to svoje. Pro interiérové designéry obsahuje vychytávky jako manipulace s půdorysem, plánování složitých dispozic, rozsáhlou knihovnu nábytku a dalších objektů do domácnosti nebo třeba měření návrhu. 

#4 Fashion design 

Překvapuje tě? No, ale je to tak, i módní návrháři přijdou AutoCADu na chuť. V něm totiž můžou připravit detailní náčrty, vzory i samotné návhry. A to mnohonásobně přesněji. A navíc, jo, zvyšuje to jejich produktivitu. 

Jmenujme si ale jiné profese, které s AutoCAD můžou přijít do kontaktu: 

  • - projektoví manažeři; 
  • - umělci a sochaři; 
  • - projektanti. 

Vidíš, je to prostě multykulty nástroj, se kterým se neztratíš. A pokud nám nevěříš, omrkni výtvory, za kterými stojí Václav Mašek, vedoucí brněnské pobočky ateliéru A800, a taky lektor našeho kurzu AutoCAD pro začátečníky

Půdorys. Zdroj: Václav Mašek 

Benecko. Zdroj: Václav Mašek