Jak začít s interiérovým designem | SKVOT
Skvot Mag

JAK ZAČÍT S INTERIÉROVÝM DESIGNEM

O dovednostech interiérového designéra, 3D vizualizaci a schopnosti překonávat tvůrčí výzvy.

JAK ZAČÍT S INTERIÉROVÝM DESIGNEM
card-photo

IVAN SKORINA

SKVOT Copywriter

12. září 2023 DESIGN Článek

Život interiérového designéra se často idealizuje – jako by se člověk zabýval pouze krásou a kreativitou, a to za spoustu peněz. Je to možné, ale je potřeba se k tomu nejdřív dopracovat. Hlavní je neustále se učit, umět se vzpamatovat z krizí a milovat svoji práci.

Tento přehled je určen všem, kteří chtějí tvořit design interiérů, ale nevědí, kde začít. Sestavili ho spoluzakladatelé studia SVOYA Julia Martynenko a Denis Sokolov, kreativní designérka balbek bureau Anna Malenko a 3D výtvarnice Janet Ubisse. A přidali jsme užitečné odkazy.

 

Školení interiérového designu

Neustálé učení znamená investovat do sebe. Bez ohledu na to, jak obtížné to zpočátku může být, tvůj čas se rozhodně vyplatí – a za několik let budeš schopen nejen vysílat špičkové trendy, ale také je vytvářet.

Studium na univerzitě je užitečné i neužitečné. Na jedné straně poskytuje základní znalosti o designu, historii architektury a umění. Na druhou stranu univerzitám chybí relevantní programy a praktické dovednosti. Absolventi domácích univerzit proto většinou nejsou připraveni na skutečnou práci. To hlavní, co univerzita poskytuje, je však komunita. Talentovaní spolužáci se stanou tvými přáteli a kolegy a pomohou ti proniknout do profese.

Ať už máš jakékoli vzdělání, měl*a by ses stále učit. Kniha Ernsta Neuferta Building Design poskytuje obecnou představu o designu interiérů. Doporučujeme ji používat jako slovník – vyhledat si v ní termíny, které budeš při své práci potřebovat.

Design interiérů se vyvíjí velmi rychle, a proto je důležité držet krok s trendy. Aby sis vycvičil*a oko, sleduj špičkové designérské společnosti na platformách, jako jsou Trendyfikation, Style is What, Clever, Design Hunter nebo Design Milk. Poznatky a dovednosti můžeš získat prostřednictvím kanálů YouTube, jako jsou Brownstone Boys, Living.K, Caroline Winkler, Kinwoven-Robeson Design a nao.

Nejvíc se naučíš praxí, takže si najdi stáž. První zaměstnání by sis měl hledat co nejdříve – už při studiu. Nezáleží na tom, o jakou firmu a plat se jedná. Hlavní je získat základní pracovní zkušenosti: naučit se komunikovat s manažery a klienty, ovládat pracovní postupy a překonávat pracovní potíže. Tím si také naplníš své portfolio a můžeš se posunout dál.

Dovednosti designéra interiérů

Začněme s hard skills. Jaké budeš potřebovat?

  • - Znát moderní technologie pro návrh a realizaci projektů;
  • - umět získávat data z regulačních databází;
  • - znát grafické balíčky a umět vytvářet profesionální dokumentaci;
  • - rozumět trendům a analyzovat trh za tímto účelem;
  • - znát výrobce a ceny materiálů.
  •  

Profesionalitu designéra určuje široký rozhled. Ponoř se do různých aspektů designu – dříve či později najdeš to, co se ti bude líbit nejvíc.

Kromě praktických dovedností budeš potřebovat také soft skills:

  • - Dobře komunikovat, zachovat si zdravou empatii ke klientovi a být schopný jasně identifikovat jeho potřeby;
  • - být diplomatický, což ti pomůže dokázat svůj názor a dosáhnout kompromisu;
  • - být čestný k ostatním i k sobě samému;
  • - brát na sebe odpovědnost za své rozhodnutí i chyby, protože jedině tak dosáhneš výsledku, který bude prospěšný pro všechny strany;
  • - mít organizační schopnosti, které ti umožní kontrolovat svůj čas, práci v týmu a další zdroje;
  • - mít kreativní myšlení: aby designér mohl vytvářet jedinečné nápady, musí mít smysl pro styl a vlastní vizi.
  •  

Nešetři časem a penězi na seberozvoj – úsilí, které do něj vložíš, se ti bude určitě vrátí. Samozřejmě, že se vyskytnou potíže – každý si projde obdobím hledání, ale v době krize se musíš umět restartovat. Najdi si něco, co tě naplní energií – lidi, cestování, nové zážitky. Úbytek sil je důvodem k tomu, aby ses na svou práci podíval*a zvenčí (tak se naučíš dát si zdravé hodnocení a posunout se na novou úroveň).

Pokud jde o nedostatečné vzdělání v oblasti designu, neboj se – zákazníci se dívají hlavně na to, co děláš, a málokdy se ptají na tvůj titul.

3D vizualizace interiérů

Klíčovým úkolem interiérového designéra je 3D vizualizace, tj. vytváření trojrozměrných statických obrázků nebo animací. Umožňuje vidět, jak bude nápad vypadat ve skutečnosti – s realistickým osvětlením, materiály a dalšími detaily. Zákazník si tak může ověřit, zda se zvolená látka a dřevo hodí, zhodnotit vzhled interiéru v určitém světle a provést změny v konceptu.

Modelovat, texturovat a renderovat můžeš ve SketchUpu, Lumionu, Blenderu, V-ray, Coroně, Cinemě 4D a desítkách dalších programů. 3Ds Max je považován za nejlepší software na trhu. Designéři interiérů často pracují v různých programech – každý si pro konkrétní úkoly volí vlastní kombinaci. Pro následné zpracování trojrozměrných modelů se používá Photoshop, který přidává realistické textury, upravuje barvy a zlepšuje kvalitu obrazu.

Při 3D vizualizaci výsledek velmi závislý na přípravě. Než začneš navrhovat místnost, musíš si najít a podrobně prostudovat reference. Čím úplnější bude mood board projektu, tím snadněji se bude realizovat.

3D vizualizace se používá nejen v interiérovém designu, ale také v reklamě, architektuře, medicíně, videohrách atd. V komerční vizualizaci – produktové, interiérové i architektonické – je důležité zprostředkovat náladu. V ideálním případě by měl každý, kdo tvuj obrázek uvidí, chtít daný produkt.

Díky 3D vizualizaci se můžeš posunout k vizuálním efektům (VFX), což je perspektivní obor v reklamě, kinematografii a hrách. V neposlední řadě schopnost modelovat posílí tvou kreativitu – vždy se můžeš proměnit v konceptuálního umělce. Abys zjistil*a, co ti vyhovuje nejlépe, vyzkoušej si všechno.

Práce interiérového designéra

Práce interiérového designéra není jen o vytváření obrazů. Je to složitý proces, který se skládá z několika fází:

#1 Seznámení s klientem. Zde je důležité co nejúplněji porozumět jeho požadavku a podepsat pracovní smlouvu. V této fázi se vytvoří zadání a specifikace projektu a poté pořídí měření a fotografie objektu.

#2 Schválení a vývoj projektu. Když už máš koncept interiéru, začneš pracovat na pracovní dokumentaci a materiálech. Poté předáš projekt zhotovitelům.

#3 Podpora autora. Autor musí projekt řídit, dokud není hotový. V této fázi koordinuješ projekt s klientem a pak ho pošleš na stavbu (je třeba ho neustále sledovat). Je důležité si předem vyjasnit všechny detaily – jinak stavbaři udělají to, co je pro ně jednodušší. A pak budou všichni přenášet odpovědnost jeden na druhého.

Studium na designéra interiérů tě neomezuje jen na tuto roli. Ve skutečnosti můžeš pracovat v mnoha jiných oborech:

  • - textilní dekorace
  • - 3D vizualizace
  • - styling interiéru
  • - Building Information Modeling (BIM) 
  • - vybavení interiéru
  • - výkresy
  • - návrh objektů
  • - home staging (příprava domu na prodej nebo pronájem)
  •  

Další otázkou je, zda pracovat na freelance, nebo v týmu. Když pracuješ sám na sebe, musíš být multifunkční: sám vyhledávat zákazníky, vést dokumentaci a být osobně zodpovědný za projekt. Výhodou je zde možnost řídit svůj čas. Pokud umíš dodržovat termíny, je to práce pro tebe. Pokud se chceš věnovat pouze designu, budeš muset hledat specialisty na jiné úkoly.

V týmu jsi omezenější, ale také pod ochranou. Nemusíš hledat klienty a nechat se rozptylovat managementem a reklamou. Ve studiu získáš zkušenosti na velkých projektech a nebudeš se muset obávat o stabilitu svých příjmů. A hlavně je to stálý tým podobně smýšlejících lidí, kteří tě budou tlačit k rozvoji. 

Nevýhodou je, že o své práci musíš podávat zprávy ostatním. Také si nebudeš moci vybírat jen zajímavé zákazníky. Když se ti nějaký projekt nelíbí, soustřeď se na proces, který tě nejvíce zajímá. Například dělej pouze 3D vizualizace nebo plánování. Nebo se zaměř na prvky interiéru, které se ti líbí, a zbytek ber jako nutnou rutinu