Blender: tvoje budoucnost v 3D tvorbě | SKVOT
Skvot Mag

Blender: Tvoje budoucnost v 3D tvorbě

Máš PC nebo noťas, kreativní hlavu a chuť dělat 3D tvorbu? Potom je Blender tvoje No. 1.

Blender: Tvoje budoucnost v 3D tvorbě
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

24. října 2023 DESIGN Článek

Silná platforma pro tvoji 3D tvorbu, kompletní 3D pipeline a silná online komunita, která ti pomůže, když se na něčem zasekneš. Navíc je kompletně free. Žádné licence ani placené funkce, Blender je zkrátka profesionální software za nula peněz.

 

Co umí Blender 3D?

Vytvoříš s ním komplet trojrozměrnou grafiku – od prvního náčrtu přes samotné modelování až po rendering a animace. Můžeš s ním navrhovat prostředí nebo postavy pro games, navrhovat své art věci nebo cokoliv jiného. 

Slova jsou sice fajn, ale popisujeme umění. Asi bude lepší omrknout nějaká ta epic dílka.

U některých výtvorů poznáš, že je to grafika. Třeba tady. Vražedné dýně – halloween se blíží.

Můžeš mrknout i na timelapse dýňové tvorby. Sedm hodin práce se vešlo do sedmi minut.

U některých děl ti to ale hlava nebere! Fotorealistické dílo v Blenderu – proklikej si slidy, ať věříš, že je to fakt render. Neskutečné.

Je libo chleba? Tohle přece nemůže být animace…

Nebo??

Proč Blender 3D chtít a mít?

Má své nevýhody? Jasně, ale co je nemá. Může ti chybět oficiální podpora nebo specializované nástroje, kterými se můžou pochlubit jiné programy. Mnohem zajímavější jsou ale benefity Blenderu.

  • Cena. Klidně si ho rovnou stáhni a začni si hrát. 
  • Open source software. Komunita nadšených vývojářů ho neustále vylepšuje a aktualizuje, takže jsi s ním pořád v trendu.
  • Podporuje kompletní 3D pipeline. Zahrnuje modelování, rigging, animaci, simulaci, rendering, kompozici a sledování pohybu.
  • Flexibilita a široké spektrum nástrojů. Když jsi pokročilý uživatel, můžeš využít Python scripting API a tvořit vlastní specializované nástroje.
  • Profi výsledky. Blender je jediný free profi 3D balíček, se kterým dosáhneš výsledků srovnatelných s placenými balíčky využívanými ve VFX, gamedevu nebo animaci.
  • Podpora komunity. Blender má silnou a aktivní komunitu, která mezi sebou sdílí know-how a zdroje. Na webovkách Blenderu dokonce najdeš odkazy na ofiko skupiny.
  •  

Kdo tvoří v Blenderu?

Blender 3D má širokou základnu uživatelů. Bastlit v něm svůj art může úplně každý! Určitě tě ale zajímá, kde nejčastěji najde Blender uplatnění. Tady to máš. Pár skupin, pro které je tenhle software fakt příznačný.

  • Newbies ve 3D grafice a animaci. Je to free, má to super komunitu, která ti pomůže v začátcích, a umí to všechno. Ideální volba.
  • Freelanceři a nezávislí umělci. Když jsi na volné noze a chceš dělat 3D grafiku, Blender je nejspíš přímo součást tvého životního stylu – se s tim smiř!
  • Studenti a školy. Už se opakujeme, ale… cena, cena, dostupnost, cena… vážně, jak takový promakaný software může být úplně zadarmo?! (Tohle je řečnická otázka, odpověď zjistíš za chvilku.)
  • Profi studia vyznávají open source filozofii. Třeba Embark Studios, jak uvádějí ve svém článku, gamedev studio Egosoft a dokonce i EA Games – Blender využívají jako side 3D program pro své projekty.
  • Filmoví tvůrci a animátoři.
  •  
Zjistit více

 

Blender (Fun) Facts 

Tenhle program není žádný suchar. Má zajímavý background. 

#1 9. song na albu Baby skupiny Yello

Yep, tady se inspiroval duchovní otec Blenderu Ton Roosendaal, když hledal to nejlepší jméno pro svůj nový software. Takže žádný mixér, Blender svůj název získal díky songu. Ten si ovšem musíš dát!

#2 Film Jay a mlčenlivý Bob vrací úder

Ve filmu se objevuje orangutan. Maskot Blenderu, šimpanzice Suzanne, je pojmenovaná po něm.

#3 Free Blender

V roce 2002 Ton Roosendaal zahájil kampaň pro otevření zdrojového kódu Blenderu za jednorázovou platbu 100 000 EUR. Částka se vybrala během 7 týdnů. Díky tomu je dnes Blender open source a máš ho zadarmo.

Jak se naučit pracovat s Blenderem?

Máš spoustu zdrojů, kde se můžeš učit. Existují online tutoriály a komunitní fóra, kde získáš rady a tipy od seniorních uživatelů. Taky oficiální web nabízí dokumentaci a výukové materiály.  

Tady ale můžeš narazit na jeden problém. Jeho uživatelé Blenderu často (a možná i právem) vytýkají jeho složitost. Spousta z nich se nepřenese přes náročné začátky, a to je opravdu škoda. Protože když Blenderu dáš šanci a naučíš se s ním pracovat, ovládání ti potom připadá easy. 

Proto minimálně do začátku zvol mentoring od seniorního 3D tvůrce, který má program v malíku. Ušetříš si tak spoustu zklamání a vyhneš se chybám a začátečnickým zásekům. Když tohle překonáš, nic tě pak nezastaví.

Tady máš ještě motivační „progression video“ od YT uživatele Aym, abys věděl*a, kam se můžeš za rok posunout. 

 

Tak čus bus a začni radši hned, ať za rok tvoříš taky takové skvosty.