Ak se tvoří úspěšný fashion brand | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Jak se tvoří úspěšný fashion brand

Napadlo tě někdy vytvořit vlastní módní značku? Martina Šmikmátorová to zkusila a dopadlo to skvěle.

Nestyď se zeptat: Jak se tvoří úspěšný fashion brand
5. října 2023 INTERVIEW Článek

Móda, to je umění, řemeslo i byznys. Oblast, bez které se neobejde žádná lidská bytost obývající civilizovaný svět. A čím je někdo civilizovanější, tím víc si uvědomuje, že by měl dát přednost výrobku lokálních tvůrců spíš než fast fashion kusu šitému horkou jehlou v horku asijské velkovýrobny.

Skvot přizval úspěšnou tvůrkyni módní značky Cucumber Martini, aby ti ukázal, že i ty můžeš mít svůj fashion brand, který si najde věrné zákazníky. Pod vedením Martiny Šmikmátorové zvládneš postavit módní značku efektivně a udržitelně, vyhneš se chybám samouků a budeš vědět, že pro svůj projekt děláš maximum. Pojď se inspirovat dnešním rozhovorem.

 

Martino, máš nějaký oblíbený projekt nebo značku, na kterém jsi pracovala a který byl pro tebe osobně inspirativní?

Řekla bych, že je to vždy ten poslední, na kterém pracuji, jelikož jím bývám nejvíce pohlcena a nadšena.

Nyní jsou to všechny podzimní kousky z podzimních kolekcí klientů, kterým vytvářím oděvy včetně návrhů. Jména svých klientů zveřejnit nemohu. K tomu jsem vázána smluvně. Je však možné mě sledovat na instagramu na profilu @iamcucumbermartini, kde je možné alespoň částečně pod pokličku projektů nahlednout.

Zmínit mohu projekt Expedice Kilimandžáro.

Pokud bys měla sdílet tři důležité rady pro začínající módní návrháře a tvůrce, jaké by to byly?

Nebát se. 

Zajímat se o dění, ale spíš než co tvoří konkurence se zajímat o celosvětové trendy napříč podnikáním. 

Jít do toho srdcem a věřit sám v sebe.

Jaké zkušenosti máš s plánováním výroby a správou zásob pro módní produkty? Můžeš nám dát tipy, jak to dělat efektivně?

V dnešní době již existují e-shopy, které fungují na základě předobjednávek a dokáží během 14 dnů až 3 týdnů oblečení vyrobit i doručit. Přijde mi to jako velký krok k udržitelnému způsobu výroby a minimalizování nadvýroby. Ze zkušenosti vím, že i kupující mají potom k oblečení jiný vztah.

Co se týká mé značky, tak naskladněné máme basic produkty a kousky do částky 5 tisíc. Všechny náročnější kousky vytvářím na základě objednávek, už i proto, že si můžu dovolit zasahovat do střihu a chci, aby oděvy lidem seděly a milovali je.

Proč si myslíš, že je udržitelnost v módním průmyslu důležitá?

Není důležitá jen v módním průmyslu. Vše, co vkládáme do sebe, svého okolí, jak se chováme se odrazí v tom, co dostaneme.

Není to jen o tom přestat nakupovat věci z řetězců. Celá udržitelnost je mnohem komplexnější problém a člověk musí o věcech uvažovat víc globálně a přitom přemýšlet o maličkostech v každodenním fungování.

Když se tak začneme postupně chovat, začneme tvořit mnohem víc udržitelnější celek než pár radikálních jedinců.

Zjistit více

 

Kdy v módním průmyslu narazíš na největší výzvy a jak se s nimi vypořádáváš? Můžeš nám dát příklad?

Když nemám čas. (smích) Systematicky si vytvořím osnovu a plním po úkolech.

Mimochodem takhle lze ušít i kousek, který se zdá složitý. Rozdělím si ho na operace a po operacích ho postupně odšívám. Soustředím se vždy na aktuální úkol.

Jak se staráš o propagaci svých vlastních projektů a značky? Můžeš s námi „pošérovat“ tvé osvědčené strategie?

Mně osobně nejlépe fungují sociální sítě. Přijde mi úžasné, že žiju v době, kdy si díky sdílení mé největší vášně, kterou šití je, můžu plnit sen svůj i sny lidí, pro které oděvy vytvařím.

Budu se opakovat, ale dělat věci srdcem, vložit do toho kus sebe. Drtivá většina mých klientek si nechodí jen pro nový kousek, chodí si pro část příběhu, který za značkou stojí. 

Věřím, že můj příběh i příběhy mých malosériových klientů dávají lidem naději, že v životě je možné vše.

Jakými způsoby sleduješ trh a to, co zákazníci/spotřebitelé chtějí?

Moc trh nesleduji. (smích) Co se týče kreativity tak vůbec, jelikož nechci být ovlivněná ničím, co je vyrobené. Nechávám se ovlivňovat architekturou, uměním.

V marketingu se pohybuji hlavně na sociálních sítích, moji klienti jsou tam také. Rádi se sejdeme u kafe a rozebíráme trendy, které jsme viděli, a snažíme se je uchopit a implementovat do našich značek. Ale každá je jiná, řídí ji jiný člověk se svými vizemi.

Máš nějaký příklad spolupráce s influencery nebo médii, který byl pro tvoje projekty úspěšný? Co byl top strop úspěchu?

Otázka je velmi osobní a odpověď by nebyla obecná, ale obsahovala know-how mých prodejů. Na kurzu o tomto tématu prozradím více.

Co tě motivuje k tomu, abys se stále učila a sdílela své znalosti a zkušenosti s dalšími lidmi v módním průmyslu?

Hyperaktivita. (smích)

Jsem vnitřně nastavená probudit se ráno jako lepší verze sama sebe! Neumím prokrastinovat. A proč své zkušenosti sdílet? Pro své podnikání jsem si vybrala výrobní sektor, který je jeden z nejnáročnějších. Zároveň mě baví obklopovat se úspěšnými a podobně smýšlejícími lidmi. 

A nakonec: co ti přijde divné na oblečení, které je v boomu? Třeba takový ten styl „homeless“ za haldu peněz… 

Každé oblečení má svého kupce. Ať má jakýkoliv design či cenu. Vždy se najde někdo, kdo si ho koupí, a to dává naději pro úspěch. Nesoudím výrobu jiných značek. Za každou značkou stojí neskutečné hodiny dřiny, které si zaslouží respekt.

Tak to každopádně! Díky za rozhovor. ♥️